Koniec rodičovskej a schválené neplatené voľno od zamestnávateľa

andi1984
16. máj 2014

Oplatí sa nerozviazať pracovný pomer? Zamestnávatel mi telefonicky schválil neplatené voľno, nemá nič proti tomu - ešte by som mala poslať pís. žiadosť. Pomaly mi končí RD, syn je zdravý, ale plánujeme druhé dieťa. Do roboty sa vrátiť už nikdy nebudem chcieť, ale tiež nechcem rozviazať pracovný pomer, aby som mala potom nárok na materskú dávku + a manžel aby mohol v budúcom roku uplatniť pri daňovom priznaní nárok na odpočet...
Na nete ale písali, ak sa mi podarí otehotnieť, neskoršie bez nastúpenia do roboty nebudem mať nárok na materskú dávku, a počas dobrovolnej RD ani manžel nemôže uplatniť si pri daňovom priznaní nárok na odpočet. Ak je to ale pravda, tak neviem nerozviazanie pracovného pomeru má vôbec nejakú výhodu?

havana_frost
16. máj 2014

@andi1984 Pri neplatenom voľne totiž prichádza k prerušeniu sociálneho poistenia, takže za teba nikto sociálne poistenie neplatí, ani štát ani zamestnávateľ. Preto nemáš nárok na nemocenské dávky (pozor, nehovorím o štátnych sociálnych dávkach) ani sa tento čas neráta do lehôt potrebných napr. na materskú alebo podporu.
Ale tak určite je to lepšie ako byť nezamestnaná, už len do životopisu alebo pre teoretickú šancu vrátiť sa. Naopak, rozviazaním prac. pomeru nezískaš nič - ak neplánuješ ísť na podporu.

senta_sofia
16. máj 2014

ak mas s nimi normalne vztahy, tak by ti to mohli potom spravit tak, ze ta prihlasia do poistenia a docerpas si dovolenku, co ti nabehla za matersku a rodicovsku a potom budes mat normalne 8mesacnu ochrannu lehotu v pripade tehotenstva

havana_frost
16. máj 2014

@senta_sofia Ano ale iba ak by jej neplatené volno nespravilo také okno, že by nemala 270 dní poistenia v ostatných 2 rokoch (do ktorého by sa neplatené voľno nerátalo).

senta_sofia
16. máj 2014

@havana_frost brala som to tak, ze planuju v dohladnej dobe druhe, ale dakujem za doplnenie, trefny postreh

renab
16. máj 2014

pri neplatenom voľne si musíš minimálne platiť zdravotné odvody sama.

andi1984
autor
17. máj 2014

@havana_frost Ďakujem za odpoveď. Dostala som už aj takúto odpoveď:
"Ja som tiez momentalne na predlenej rodicovskej dovolenke - neplatenej.... v den ked dovrsila dcera 3 r som sla na urad prace nahlasit starostlivost o dieta, kde mi dali hned potvrdenie od kedy do kedy mi bol vyplacany rodicovsky príspevok, spolu s tym potvrdenim aj kopiou rodneho listu som sla do zdravotnej poistovne nahlasit sa ako osoba starajuca sa celodenne o dieta do 6r., v ZP si zalozili rodny list, kopiu potvrdenia a dali mi podpisat cestne prehlasenie."
Teraz neviem čo mám zamestnávateľovi napísať - žiadosť o neplatené voľno, alebo žiadosťo predľženú rodičovskú dovolenku?

havana_frost
17. máj 2014

@andi1984 zaujimava otazka. ucinok bude rovnaky, ale z hladiska dlhodobejsej perspektivy je asi 'krajsie' mat status RD ako neplatene volno. plus asi by za teba zdravotku platil stat, neviem musim pozriet.

andi1984
autor
18. máj 2014

@havana_frost len ak naozaj byť zamestnaný nebude mať v mojom prípade žiadnu výhodu, asi nejlepšie bude pre mňa si dať výpoveď. Pracovala som vo výrobe, ale teraz budem končiť na vysokej, takže vo výrobe už nikdy nechcem pracovať. 😀

gapa
18. máj 2014

@andi1984 ak
1. skončíš pp a pôjdeš na úrad práce,
- môžeš mať podporu
- manžel si môže uplatniť nárok na odpočet na teba
- zdr.poistená budeš ako uchádzač o zamestnanie
- dôch.poistená môžeš byť ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (pozor na odhlášku a prihlášku ak treba!!, ak sa ti obnoví dôch.poistenie po RD, napr. z dôvodu čerpania riadnej dovolenky)
2. bude prac.pomer pokračovať s neplateným volnom,
- ak bude trvať neplatené volno dlhšie ako 1rok, nebudeš mať nárok na podporu, až po trvaní poistenia 2roky
- manžel si nemôže uplaatniť odpočet, ak nie si 1vého v mesiaci poberatel RP alebo evidovaná na UP..
- zdr. poistená môžeš byť, ak je dieťa doma, alebo je max. 4hod. denne v škôlke, jasliach
- dôch.poistenie ako vyššie

Materské záleží, či splníš 270dní,
tj. ak napr. nástup na md bude do 460dní od začiatku nepl. volna a nástupiš na md v zamestnaní, tak nárok budeš mať, ale je podstatné, aby si mala v predchádzajúcom roku bud len rodič.dovolenu (materské by bolo z pravdepodobného vym.základu, za mesiac nástupu na md) alebo tam mala RD + neplatené volno + aspon 1den vymeriavací základ.(to je dosť zjednodušené, napr. neplatí, ak by si mala nový prac.pomer alebo je jedno, ak by si mala len dobrovolné poistenie. Toto by bolo treba viac údajov, je tam vela variantov.