icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

u2jana
30. apr 2014

@zalka ďakujem veľmi pekne, už som trochu kľudnejšia. Dokedy je možnosť dočerpať tú podporu?

zalka
30. apr 2014

@u2jana tuším do dvoch rokov .. lebo potom za dva roky práce získaš nový n árok na novú podporu .. na nových 6 mesiacov.

u2jana
30. apr 2014

@zalka už som niečo googlila a máš pravdu, je to do dvoch rokov. Je to fajn vedieť, že aj keby tá praca nevyšla, tak ten nárok na podporu mám. Ešte raz ďakujem pekne, za všetky rady.

zalka
30. apr 2014

@u2jana rado sa stalo

viera77
30. apr 2014

@zalka ahoj, chcela by som ta velmi pekne poprosit o radu, kedze sa nemam na koho obratit.....26.3.2014 mi skoncila RD, pocas ktorej som aj pracovala......od 27.3.2014 som evidovana na UP, bola som v tom, ze mam narok na podporu ale zial, chyba mi odpracovanych 80 dni, kedze som pocas RD menila zamestnavatela a dostala som vypoved este v skusobnej dobe koli absenciam - dcerka bola v jaslickach pocas zimy neustale chora.....kedze mi je jasne, ze UP mi s hladanim prace nepomoze (musim si ju hladat aj tak sama a kym dcerka nenastupi v septembri do skolky, tak to v mojom pripade ani nema vyznam), potrebovala by som vediet, ci aj nadalej ostat evidovana na UP uz len koli odvodom alebo sa prehlasit na predlzenu neplatenu RD.......su v obidvoch pripadoch platene rovnake odvody statom? a co sa tyka danoveho priznania, v ktorom pripade si moze na mna manzel uplatnit danovy bonus? .......teda co sa mi oplati viac? do septembra budem doma urcite a potom je to s najdenim prace aj tak otazne.....poradis mi prosim ta? vopred velka vdaka! 🙂

zalka
30. apr 2014

@viera77 ja by soms a odhlásila z UP, a šla na neplatenú RD ... prihlásila by som sa na DNP aj s poistením v nezamestnanosti .. na 3 mesiace, môžeš byť aj na PN napr. ... a potom po zaevidovaní sa na UP nárok na podporu budeš mať ... ak ti chýba tých 80 dní je toto najideálnejšie riešenie ak 3 mesiace sa tvoja NCZD bude krátiť u mng.

viera77
30. apr 2014

@zalka dakujem, teda ak som to ako uplny laik spravne pochopila, co najskor sa odhlasit z UP, teda este aj dnes k 30.4., kym je este april? alebo staci buduci tyzden? maju v mojom pripade datumy dolezity vyznam?
a prihlasit sa na predlznu neplatenu RD k 1.5. napriklad? ......tie 3 mesiace si platit DNP a poistenie v nezamestnanosti (vysku mesacnej platby sice netusim, ale hadam to z jedneho platu nejako utiahneme) a po tych 3 mesiacoch (august-september) sa opat prihlasit na UP uz s narokom na podporu v nezamestnanosti?

zalka
30. apr 2014

@viera77 DNP sa z VZ 402,50 eur platí 133,42 eur .. počas PN sa neplatí ..
ak píšeš že si robila počas RD tak máš určite 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch .. a môžeš ísť na PN aby si tie odvody neplatila ale dni sa ti budú rátať do splnenej podmienky 730 dní za posledné 3 roky ..
šla by som dnes na UP.

viera77
30. apr 2014

@zalka ano, ano, prac. pomer do jeho ukoncenia pocas RD trval skoro 5 rokov, potom zmena zamestnavatela a vypoved v skusobnej dobe.........fuuuha, tych 133,42 eur/mes. veru z jedneho platu neutiahneme 😒
teda k 30.4. odhlasenie z UP, k 1.5. prehlasenie na predlzenu neplatenu RD + na socialnej poistovni k 1.5. vybavit DNP a poistenie v nezamestnanosti + cerpanie PN od 1.5. do 31.7.......potom od 1.8. opatovne prihlasenie na UP = podpora.......takto som to pochopila, dufam, ze spravne.....dost vybavovaciek ale vyzera to, ze to za to stoji 🙂 pripravila som sa o podporu koli svojej nevedomosti a neinformovanosti, teraz to uz nechcem pokaslat 😀
DAKUJEM velmi velmi za cas a ochotu 😉

viera77
30. apr 2014

@zalka a este otazocka.....dnes asi stihnem vybavit len ten UP, zajtra je sviatok, je mozne ostatne zalezitosti vybavit so spatnou platnostou v piatok 2.5.? dakujem 🙂

zalka
30. apr 2014

@viera77 napíš mi od kedy si robila počas RD teda dátum nástupu do práce dátum skončenia .. ... či máš splnenú podmienku 270 dní ... lebo ináč PN nedostaneš ...
resp. napíš nejakú časovú os .. dátumy dôležité .. aby som sa vedela zorientovať ..

zabka
30. apr 2014

@zalka ahojky no mala som namysli, ze v utorok som nastupila po rodicovskom do prace a dnes vypoved s tym ze mi preplatili dovolenku nevycerpanu.... 😒

zalka
30. apr 2014

@zabka no ved v poriadku mala by byť vysoká podpora ...

zabka
1. máj 2014

@zalka len ja nemozem ist na urad, lebo zevraj ked figurujem v inej firme ako spolocnik, hoci tam nie som vedena, nic, len zapisana.... tak by som potrebovala ist na 2 mesiace na PN kym pojdem do druhej prace, tak som chcela zistit ci mam narok na nejaku aspon...

zalka
1. máj 2014

@zabka na PN si mala nárok na druhý den po skončení PP ... a to o úrade sme sa bavili čo máš spraviť aby si dostala podporu

zabka
1. máj 2014

@zalka to znamena ze ked pojdem zajtra uz nebudem mat narok na PN, ved dnes bol sviatok a mala by som byt v nejakej ochrannej lehote nie?

zabka
1. máj 2014

@zalka no hej ale na ten urad nemozem ist nie?

zabka
1. máj 2014

@zalka jemine teraz neviem co zajtra urobit... 😢

zalka
1. máj 2014

@zabka kolko dní si čerpala dovolenky?

evita68
1. máj 2014

@zabka môžeš ísť na PN..

ale môžeš ísť aj na podporu, za týchto podmienok:
http://www.superpravnik.sk/pravo-socialneho-zab...

zabka
1. máj 2014

@zalka necerpela som nic, len mi preplatili 24 dni

zabka
1. máj 2014

@evita68 tak tomu som moc nepochopila ci moze byt alebo nie... v prvom odseku pisu ze nie 😒

zabka
1. máj 2014

@evita68
@zalka a keby sa teda dalo ist aj na ten urad, co by bolo teda najlepsie?

zalka
1. máj 2014

@zabka kedže si nčerpala dovolenku, tak poistenie sa ti neobnovilo .. a nevznikla ani OL .. aby si mohla ísť na PN ...

zabka
1. máj 2014

@zalka ale dva dni som odpracovala....to ani tak? lebo 28.4. mi skoncil RD a 29, 30.4. som odrobila...

zalka
1. máj 2014

@zabka tak dávaj všetky údaje razom ja si nepamätám všetky holky čo im píšem ... neni to v mojich silách ..
máš 2 dni OL .. tj. do 2 dní od skončenia PP môžeš ísť na PN .. čiže zajtra s kludom ti môže začať PN

zabka
1. máj 2014

@zalka ok dakujem velmi pekne a myslis ze mam ist najskor vyskusat ten urad?ci ten uz radsej necham tak....

zalka
1. máj 2014

@zabka neviem .... nakoľko ja viem , že konateľov zo spoločností považujú za SZCO a tým pádom ich neevidujú na UP ... toľko viem ja...

zabka
1. máj 2014

@zalka dakujem velmi pekne si zlata... 😉

zalka
1. máj 2014

@zabka rado sa stalo