Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace
6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.
@zalka ahoj, chcela by som ta velmi pekne poprosit o radu, kedze sa nemam na koho obratit.....26.3.2014 mi skoncila RD, pocas ktorej som aj pracovala......od 27.3.2014 som evidovana na UP, bola som v tom, ze mam narok na podporu ale zial, chyba mi odpracovanych 80 dni, kedze som pocas RD menila zamestnavatela a dostala som vypoved este v skusobnej dobe koli absenciam - dcerka bola v jaslickach pocas zimy neustale chora.....kedze mi je jasne, ze UP mi s hladanim prace nepomoze (musim si ju hladat aj tak sama a kym dcerka nenastupi v septembri do skolky, tak to v mojom pripade ani nema vyznam), potrebovala by som vediet, ci aj nadalej ostat evidovana na UP uz len koli odvodom alebo sa prehlasit na predlzenu neplatenu RD.......su v obidvoch pripadoch platene rovnake odvody statom? a co sa tyka danoveho priznania, v ktorom pripade si moze na mna manzel uplatnit danovy bonus? .......teda co sa mi oplati viac? do septembra budem doma urcite a potom je to s najdenim prace aj tak otazne.....poradis mi prosim ta? vopred velka vdaka! 🙂
@viera77 ja by soms a odhlásila z UP, a šla na neplatenú RD ... prihlásila by som sa na DNP aj s poistením v nezamestnanosti .. na 3 mesiace, môžeš byť aj na PN napr. ... a potom po zaevidovaní sa na UP nárok na podporu budeš mať ... ak ti chýba tých 80 dní je toto najideálnejšie riešenie ak 3 mesiace sa tvoja NCZD bude krátiť u mng.
@zalka dakujem, teda ak som to ako uplny laik spravne pochopila, co najskor sa odhlasit z UP, teda este aj dnes k 30.4., kym je este april? alebo staci buduci tyzden? maju v mojom pripade datumy dolezity vyznam?
a prihlasit sa na predlznu neplatenu RD k 1.5. napriklad? ......tie 3 mesiace si platit DNP a poistenie v nezamestnanosti (vysku mesacnej platby sice netusim, ale hadam to z jedneho platu nejako utiahneme) a po tych 3 mesiacoch (august-september) sa opat prihlasit na UP uz s narokom na podporu v nezamestnanosti?
@viera77 DNP sa z VZ 402,50 eur platí 133,42 eur .. počas PN sa neplatí ..
ak píšeš že si robila počas RD tak máš určite 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch .. a môžeš ísť na PN aby si tie odvody neplatila ale dni sa ti budú rátať do splnenej podmienky 730 dní za posledné 3 roky ..
šla by som dnes na UP.
@zalka ano, ano, prac. pomer do jeho ukoncenia pocas RD trval skoro 5 rokov, potom zmena zamestnavatela a vypoved v skusobnej dobe.........fuuuha, tych 133,42 eur/mes. veru z jedneho platu neutiahneme 😒
teda k 30.4. odhlasenie z UP, k 1.5. prehlasenie na predlzenu neplatenu RD + na socialnej poistovni k 1.5. vybavit DNP a poistenie v nezamestnanosti + cerpanie PN od 1.5. do 31.7.......potom od 1.8. opatovne prihlasenie na UP = podpora.......takto som to pochopila, dufam, ze spravne.....dost vybavovaciek ale vyzera to, ze to za to stoji 🙂 pripravila som sa o podporu koli svojej nevedomosti a neinformovanosti, teraz to uz nechcem pokaslat 😀
DAKUJEM velmi velmi za cas a ochotu 😉
@zabka môžeš ísť na PN..
ale môžeš ísť aj na podporu, za týchto podmienok:
http://www.superpravnik.sk/pravo-socialneho-zab...

@zalka ďakujem veľmi pekne, už som trochu kľudnejšia. Dokedy je možnosť dočerpať tú podporu?