Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace
6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.
@miselita áno je to tak ...
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka Ahoj, môžem poprosiť aj ja radu? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂
Od roku 2008 som zamestnaná TPP u zamestnávateľa, v roku 2012 som nastúpila na MD a RD.
Malá bude mala bude mať 3 roky 9.4.2015 a pravdepodobne so mnou zamestnávateľ rozviaže pracovný pomer dohodou. Ale od novembra 2014 pracujem uňho na dohodu. Čo urobiť aby som mala čo najvyššiu podporu v nezamestnanosti....
Vzťahuje sa aj na mňa ten príklad o čerpaní 1 dňa dovolenky.....
Ešte raz ďakujem.....
Ahojte dievcence. Potrebujem od niekoho ,kto sa v tom vyzna pomoc. Vcera 19.2.2015 mi skoncila RD a dnes som isla na urad nahlasit skoncenie. Okrem ineho som bola zamestnana,ale z dovodu zmeny trvaleho pobytu som dala vypived. K 20.2.2015 mam dovolenku a k 22.2.2015 vypoved. Od 23.2.2015 by som sa mala hlasit na UP. No dnes mi nie priemna a ochotna pani na socialnej poistovni povedala,ze ma nemoze odhladit,kym nrma papuere v systeme od firmy,jde som pracovala. Dala mi nejaky papier- vyhlasenie FO na ucel dochodkoveho poistenia z dovidu riadnej starostlivosti o dieta...? Co je to? Nechcela mi na nic odpovedat,bola neochotna. Ako to teda je teraz co? Na UP sa mam ist orihladit az ked mi poslu z prace zapoctovy list? Tak som sa tam strasne rozculila.....sadla som do auta a normalne som sa rozrevala.
@zuzkafe pozri si výplatné pásky .. ak je tam stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... a dohoda je smiešny peniaz menej ako plat pred MD ... tak pre teba to neplatí ... a lepšie je skončiť PP v posledný deň RD aby sa ti podpora rátala z platu pred MD .. samozrejme pred skončením RD treba ukončiť aj dohodu ...
ak nebolo stiahnuté poistenie v nezamestnanosti tak potom môžeš aj ty čerpať dovolenku.
@miselita rado sa stalo
ahojte. aj ja potrebujem radu, lebo som s nervami v koncovh .. pracovala som stale, min 5 rokov v kuse. v aprili 2011 som zostala tehotna, nakolko som mala komplikacie, tak od juna 2011 som bola na rizikovom. v septembri 2011 mi koncila zmluva u zamestnavatela, takze mi ju nepredlzil. v januari 2012 sa mi narodila dcera, bola som na materskej, potom rodicovska. teraz v januari mi rodicovsky skoncil. kedze sa mi nedarila zohnat praca, tak som ziadala o davku v nezamestnanosti. tu mi vsak zamietli. dovod, ze som od januara 2012 do januara 2015 nepreukazala ziadnu dobu poistenia v nezamestnanosti. co teraz? vopred dakujem za pomoc
@zalka
@zalka
hetino Ahojte dievcence. Potrebujem od niekoho ,kto sa v tom vyzna pomoc. Vcera 19.2.2015 mi skoncila RD a dnes som isla na urad nahlasit skoncenie. Okrem ineho som bola zamestnana,ale z dovodu zmeny trvaleho pobytu som dala vypived. K 20.2.2015 mam dovolenku a k 22.2.2015 vypoved. Od 23.2.2015 by som sa mala hlasit na UP. No dnes mi nie priemna a ochotna pani na socialnej poistovni povedala,ze ma nemoze odhladit,kym nrma papuere v systeme od firmy,jde som pracovala. Dala mi nejaky papier- vyhlasenie FO na ucel dochodkoveho poistenia z dovidu riadnej starostlivosti o dieta...? Co je to? Nechcela mi na nic odpovedat,bola neochotna. Ako to teda je teraz co? Na UP sa mam ist orihladit az ked mi poslu z prace zapoctovy list? Tak som sa tam strasne rozculila.....sadla som do auta a normalne som sa rozrevala.
@vicky17 no nie na RD by si nebola ... bola by si nezamestnaná .. ale už je neskoro plakať ... naozaj už nárok nemáš ...
@hetino no samozrejme na UP ideš až ked skončí PP a len tak mimochodom ... dnes bol piatok a ked ti PP skončí v nedelu tak maximálnu podporu mať nebudeš ... bude nižšia ... mala si ukončiť PP dnes alebo zajtra ...
.. skôr je ísť zbytočne a ty si stále zamestnaná zatial ...
a na SP ťa spätne odhlási ... aj ked o takom som nepočula, že by nechceli odhlásiť z dôchodkového ... a čo sa týka toho vyhlásenia neviem o čo ide .. možno iné kočky ti k tomu napíšu viac ...
Ahojte. ja som este nepracovala, hned po skonceni VS som isla na matersku, rodicovsku. teraz v maji bude mat syn 3 roky. kam vsade sa mam ist nahlasit a co vetko treba vybavit? pracu si hladam, ale neviem ci sa mi podari najst do maja. vopred dakujem za odpovede🙂
Ahojte. Potrebovala by som poradit. odmarca 2007 som zamestnana. V auguste 2011 som nastupila na rizikove tehotenstvo v april na md a potom na dr, ta mi konci v aprili. Vyzera to tak,ze som tehotna. Aknenastupi a neodrobim ani jeden den a nastupim hned na rizikove co dostabem ?
@zalka dakujem....
@zalka Ahoj, môžem poprosiť aj ja radu? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂
Od 01.04.1996 som zamestnaná TPP u zamestnávateľa, v jan. / 2003 som bola PN - rizik.tehot. a následne som nastúpila na MD. Nástup do práce po 1. MD - 07.09.2006 a PP do 01.06.2007 kedy som prešla na platenú RD. Počas RD som opäť otehotnela - 28.01.2009 = 2.MD / platená RD do 15.03.2015 /nedeľa/. Ak by som dohodou skončila PP so zamestnávateľom / RD mi končí 15.03.2015 - nedeľa/ ktorým dátumom ho ukončiť piatok resp. pondelok ... a podľa všetkého, ako som sa pýtala na personálnom, údajne sa dovolenka kráti a t.č. nemám žiaden zostatok dovolenky takže ju čerpať neviem.
Mám nárok na podporu? a ako najvýhodnejšie ukončiť PP, ktorým dátumom? o odstupnom ani o výpovedi som sa zo zamestnávateľom ešte nerozprávala ... a pomohol by mi po ukončeni PP následne 1 dňový PP?
Ešte raz ďakujem.....
@eribada čerpať dovolenku 16.3.15 pondelok ... a pondelok skončiť PP
a dovolenku máš nárok ... rok 2007 si asi len tak strelila číslo .. či je pravdivé? MD bola v tých rokoch oveľa kratšia ... a za druhú MD nemáš dátum ukončenia napísaný takže ti neviem vyrátať dovolenku ...
ale podla zákonníka práce pozri si § 101 a § 109 o dovolenke,
a tiež § 166 tuším o tom, že MD je výkon práce a za výkon práce patrí dovolenka, a dovolenka sa môže krátiť len v roku kedy vznikla ... a nie že v roku 2009 vznikne dovolenka, a oni ti ju vykrátia každý rok na 0 dní .. takto sa to nerobí
@zalka ďakujem ... no viem, že by to by bolo ideále, dovolenka 16.3.15 pondelok ... a pondelok skončiť PP , avšak v stredu som sa pýtala u nás na personálnom na počet dní dovolenky a personalistka mi povedala, že nemám žiadnu, nakoľko som pred nástupom na 2.MD najprv musela čerpať zostáv. dovolenku, a ako som ju pochopila, že asi tá, kt. mi vznikla počas 2.MD sa počas predl. RD do 6.r teda do 15.03.15 postupne krátila na 0....po 1.MD/RD - dovŕšenia 3.rokov dcéry - nástup do práce - 07.09.2006 a PP do 01.06.2007 - kedy som sa so zamestnávateľom dohodla na pestup na predĺ. RD do 6.r. / bola platená/, pred koncom ktorej som opäť otehotnela 28.01.2009 = 2.MD / platená RD do 15.03.2015 /nedeľa/.
... ďakujem ...

Ahojte baby. Riesim tiez rodicak a potrebovala by som radu ci som to spravne pochopila. 😀 ja som taky motak. :-P Takze 6.4.2015 mi knoci rodicak. Zamestnavatel mi teraz uz povedal ze mi da vypoved z organizačných dovodov. Mam odpracovane 2 roky. Takze cojaviem 2 dni budem cerpat dovolenku a zvysnu si Necham preplatit. O tie dva dni pojdem na grad prace sa zaregistrovat... Tak??? Ci?? A kolko mi musi dat aby som mala najvysiu podporu? Strasne moc dakujem ;)