icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

miselita
20. feb 2015

Ahojte baby. Riesim tiez rodicak a potrebovala by som radu ci som to spravne pochopila. 😀 ja som taky motak. :-P Takze 6.4.2015 mi knoci rodicak. Zamestnavatel mi teraz uz povedal ze mi da vypoved z organizačných dovodov. Mam odpracovane 2 roky. Takze cojaviem 2 dni budem cerpat dovolenku a zvysnu si Necham preplatit. O tie dva dni pojdem na grad prace sa zaregistrovat... Tak??? Ci?? A kolko mi musi dat aby som mala najvysiu podporu? Strasne moc dakujem ;)

zalka
20. feb 2015

@miselita áno je to tak ...
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

zuzkafe
20. feb 2015

@zalka Ahoj, môžem poprosiť aj ja radu? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂
Od roku 2008 som zamestnaná TPP u zamestnávateľa, v roku 2012 som nastúpila na MD a RD.
Malá bude mala bude mať 3 roky 9.4.2015 a pravdepodobne so mnou zamestnávateľ rozviaže pracovný pomer dohodou. Ale od novembra 2014 pracujem uňho na dohodu. Čo urobiť aby som mala čo najvyššiu podporu v nezamestnanosti....
Vzťahuje sa aj na mňa ten príklad o čerpaní 1 dňa dovolenky.....
Ešte raz ďakujem.....

hetino
20. feb 2015

Ahojte dievcence. Potrebujem od niekoho ,kto sa v tom vyzna pomoc. Vcera 19.2.2015 mi skoncila RD a dnes som isla na urad nahlasit skoncenie. Okrem ineho som bola zamestnana,ale z dovodu zmeny trvaleho pobytu som dala vypived. K 20.2.2015 mam dovolenku a k 22.2.2015 vypoved. Od 23.2.2015 by som sa mala hlasit na UP. No dnes mi nie priemna a ochotna pani na socialnej poistovni povedala,ze ma nemoze odhladit,kym nrma papuere v systeme od firmy,jde som pracovala. Dala mi nejaky papier- vyhlasenie FO na ucel dochodkoveho poistenia z dovidu riadnej starostlivosti o dieta...? Co je to? Nechcela mi na nic odpovedat,bola neochotna. Ako to teda je teraz co? Na UP sa mam ist orihladit az ked mi poslu z prace zapoctovy list? Tak som sa tam strasne rozculila.....sadla som do auta a normalne som sa rozrevala.

miselita
20. feb 2015

@zalka si uzastna. Dakujem mooooc 😀

zalka
20. feb 2015

@zuzkafe pozri si výplatné pásky .. ak je tam stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... a dohoda je smiešny peniaz menej ako plat pred MD ... tak pre teba to neplatí ... a lepšie je skončiť PP v posledný deň RD aby sa ti podpora rátala z platu pred MD .. samozrejme pred skončením RD treba ukončiť aj dohodu ...

ak nebolo stiahnuté poistenie v nezamestnanosti tak potom môžeš aj ty čerpať dovolenku.

@miselita rado sa stalo

vicky17
20. feb 2015

ahojte. aj ja potrebujem radu, lebo som s nervami v koncovh .. pracovala som stale, min 5 rokov v kuse. v aprili 2011 som zostala tehotna, nakolko som mala komplikacie, tak od juna 2011 som bola na rizikovom. v septembri 2011 mi koncila zmluva u zamestnavatela, takze mi ju nepredlzil. v januari 2012 sa mi narodila dcera, bola som na materskej, potom rodicovska. teraz v januari mi rodicovsky skoncil. kedze sa mi nedarila zohnat praca, tak som ziadala o davku v nezamestnanosti. tu mi vsak zamietli. dovod, ze som od januara 2012 do januara 2015 nepreukazala ziadnu dobu poistenia v nezamestnanosti. co teraz? vopred dakujem za pomoc
@zalka

zalka
20. feb 2015

@vicky17 no lebo si nebola zamestnaná vtedy ... naozaj nárok na podporu nemáš ... trebalo ísť po MD hned .. v tom 2012 roku ...
nič nenarobíš,

hetino
20. feb 2015

@zalka
hetino Ahojte dievcence. Potrebujem od niekoho ,kto sa v tom vyzna pomoc. Vcera 19.2.2015 mi skoncila RD a dnes som isla na urad nahlasit skoncenie. Okrem ineho som bola zamestnana,ale z dovodu zmeny trvaleho pobytu som dala vypived. K 20.2.2015 mam dovolenku a k 22.2.2015 vypoved. Od 23.2.2015 by som sa mala hlasit na UP. No dnes mi nie priemna a ochotna pani na socialnej poistovni povedala,ze ma nemoze odhladit,kym nrma papuere v systeme od firmy,jde som pracovala. Dala mi nejaky papier- vyhlasenie FO na ucel dochodkoveho poistenia z dovidu riadnej starostlivosti o dieta...? Co je to? Nechcela mi na nic odpovedat,bola neochotna. Ako to teda je teraz co? Na UP sa mam ist orihladit az ked mi poslu z prace zapoctovy list? Tak som sa tam strasne rozculila.....sadla som do auta a normalne som sa rozrevala.

vicky17
20. feb 2015

@zalka po MD sa zaevidovat na upsvar ako nezamestnana? ci ako? cize by som bola na rodicovskej aj na upsvar?

zalka
20. feb 2015

@vicky17 no nie na RD by si nebola ... bola by si nezamestnaná .. ale už je neskoro plakať ... naozaj už nárok nemáš ...

@hetino no samozrejme na UP ideš až ked skončí PP a len tak mimochodom ... dnes bol piatok a ked ti PP skončí v nedelu tak maximálnu podporu mať nebudeš ... bude nižšia ... mala si ukončiť PP dnes alebo zajtra ...
.. skôr je ísť zbytočne a ty si stále zamestnaná zatial ...
a na SP ťa spätne odhlási ... aj ked o takom som nepočula, že by nechceli odhlásiť z dôchodkového ... a čo sa týka toho vyhlásenia neviem o čo ide .. možno iné kočky ti k tomu napíšu viac ...

vicky17
20. feb 2015

@zalka fuuha, to som nevedela. dakujem ti

zalka
20. feb 2015

@vicky17 no nemáš začo nepotešila som ťa ...

vicky17
20. feb 2015

@zalka ako ja by som najradsej isla do roboty. hladam uz od septembra, ale zatial nic .. vsade, kde pridem na pohovor, tak prva otazka je, ze ci ma byt mala s kym doma, ked ostane chora .. ☹

zalka
20. feb 2015

@vicky17 tak to verím, ťažké je si nájsť prácu.

vicky17
20. feb 2015

@zalka tak budem dufat a verit, ze sa mi to podari. dakujem ti este raz 🙂

hetino
21. feb 2015

@zalka no super, tak som prišla o max. podporu. To dom nevedela, ze treba ukončiť v týždni. Mne to tak v robote poradila. Dakujem za pomoc.

zzuzullka
21. feb 2015

Ahojte. ja som este nepracovala, hned po skonceni VS som isla na matersku, rodicovsku. teraz v maji bude mat syn 3 roky. kam vsade sa mam ist nahlasit a co vetko treba vybavit? pracu si hladam, ale neviem ci sa mi podari najst do maja. vopred dakujem za odpovede🙂

zalka
21. feb 2015

@hetino no ja to viem tak ... ako som napísala, možno sa ja mýlim ... a určite je lepšie nemať víkend tam ...

beuska88
21. feb 2015

Ahojte. Potrebovala by som poradit. odmarca 2007 som zamestnana. V auguste 2011 som nastupila na rizikove tehotenstvo v april na md a potom na dr, ta mi konci v aprili. Vyzera to tak,ze som tehotna. Aknenastupi a neodrobim ani jeden den a nastupim hned na rizikove co dostabem ?
@zalka dakujem....

zuzkafe
22. feb 2015

@zalka ďakujem veľmi pekne..... a myslíš že stačí ukončiť dohodu k 31.3.2015 .... ďakujem 🙂

zalka
22. feb 2015

@beuska88 Ak PN začne po nástupe do zamestnania teda ked dieťa bude mať 3 roky a 1 den .. tak PN, i MD budú rátané z predpokladaného VZ teda z toho čo napíše mzdárka do papierov pre SP

@zuzkafe áno .. pred skončením RD,

eribada
22. feb 2015

@zalka Ahoj, môžem poprosiť aj ja radu? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂
Od 01.04.1996 som zamestnaná TPP u zamestnávateľa, v jan. / 2003 som bola PN - rizik.tehot. a následne som nastúpila na MD. Nástup do práce po 1. MD - 07.09.2006 a PP do 01.06.2007 kedy som prešla na platenú RD. Počas RD som opäť otehotnela - 28.01.2009 = 2.MD / platená RD do 15.03.2015 /nedeľa/. Ak by som dohodou skončila PP so zamestnávateľom / RD mi končí 15.03.2015 - nedeľa/ ktorým dátumom ho ukončiť piatok resp. pondelok ... a podľa všetkého, ako som sa pýtala na personálnom, údajne sa dovolenka kráti a t.č. nemám žiaden zostatok dovolenky takže ju čerpať neviem.
Mám nárok na podporu? a ako najvýhodnejšie ukončiť PP, ktorým dátumom? o odstupnom ani o výpovedi som sa zo zamestnávateľom ešte nerozprávala ... a pomohol by mi po ukončeni PP následne 1 dňový PP?

Ešte raz ďakujem.....

zalka
22. feb 2015

@eribada čerpať dovolenku 16.3.15 pondelok ... a pondelok skončiť PP
a dovolenku máš nárok ... rok 2007 si asi len tak strelila číslo .. či je pravdivé? MD bola v tých rokoch oveľa kratšia ... a za druhú MD nemáš dátum ukončenia napísaný takže ti neviem vyrátať dovolenku ...
ale podla zákonníka práce pozri si § 101 a § 109 o dovolenke,
a tiež § 166 tuším o tom, že MD je výkon práce a za výkon práce patrí dovolenka, a dovolenka sa môže krátiť len v roku kedy vznikla ... a nie že v roku 2009 vznikne dovolenka, a oni ti ju vykrátia každý rok na 0 dní .. takto sa to nerobí

simhinka
22. feb 2015

@zalka ty pracuješ na UP ?

zalka
22. feb 2015
eribada
22. feb 2015

@zalka ďakujem ... no viem, že by to by bolo ideále, dovolenka 16.3.15 pondelok ... a pondelok skončiť PP , avšak v stredu som sa pýtala u nás na personálnom na počet dní dovolenky a personalistka mi povedala, že nemám žiadnu, nakoľko som pred nástupom na 2.MD najprv musela čerpať zostáv. dovolenku, a ako som ju pochopila, že asi tá, kt. mi vznikla počas 2.MD sa počas predl. RD do 6.r teda do 15.03.15 postupne krátila na 0....po 1.MD/RD - dovŕšenia 3.rokov dcéry - nástup do práce - 07.09.2006 a PP do 01.06.2007 - kedy som sa so zamestnávateľom dohodla na pestup na predĺ. RD do 6.r. / bola platená/, pred koncom ktorej som opäť otehotnela 28.01.2009 = 2.MD / platená RD do 15.03.2015 /nedeľa/.
... ďakujem ...

zalka
23. feb 2015

@eribada dovolenka za rok 2009 sa ti nemôže krátiť v inom roku ako v roku 2009 ... teda nemôže sa ti krátiť, v roku 2010,2011 atď ..
zisti si presné dátumy od kedy do kedy si čerpala dovolenku, od kedy do kedy si bola na MD .. bez toho ja ti poradiť neviem

eribada
23. feb 2015

@zalka ... ďakujem...OK, dnes skúsim zistiť presnejšie info ... pekný deň, Erika

zalka
23. feb 2015

@eribada rado sa stalo