Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace
6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.
@zalka Pekný večer, ja som v takejto situácii. Pred nástupom na materskú som bola DNPO od 1.8.2011 až do 30.9.2012 (pôrod 19.3), v tedy mi skončila MD. Od 1.10.2012 som sa zamestnala v manželovej s.r.o., pracovala som a aj boli za mňa uhradené odvody ale len na 4 dni, potom som pokračovala už len ako matka na RD. Teraz mi však končí a dcéru mi vezmú do škôlky až v septembri. Dozvedela som sa, že môžem ísť na UP, a že môžem dostať aj podporu. No ale dnes som zistila, že nárok na dovolenku vznika z PP počas MD a nie RD. Takže nemám nakoniec ani jeden deň dovolenky, takže asi nebudem mať podporu žiadnu. Nevedela som presne aké mám uviesť dátumy na tlačivách atď. Aj tak ti ďakujem za rýchle odpovede.
@zalka Ahoj, poprosila by som poradit, 22.3.2015 mi končí plat. RD /nedeľa/ - malý má 6.r. - mám 21 dní dov. == 1; teda sa RD ukončí dátumom 22.03.2015? aj keď to vychádza na nedeľu a pre max. podporu by som sa mala dohodnúť na čerpaní 1 alebo až 2 dní dovolenky / Pon., Utor./ stačil by len pondelok dov. a ukon. PP? - zvyšok dov. preplatiť == 2; u zamest. pracujem od r. 1999 - k nároku na podporu/max. podporu potrebujem výpoveď /z organiz.dovodov - len § 63 ? a aj s odstupnym? neviem či mi navrhne odstupné? a ak mi nedá odstupné, aj tak by vzn. nárok na max. podporu? ... veľmi pekne ďakujem
@biabia stačí čerpať 2 dni dovolenky a skončiť PP
k max. podpore nepotrebuješ odstupné ...
funguje to takto : príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka ďakujem, takže stačil by v podstate 1 deň dovolenky a ukončenie PP === a musí to byť daná výpoveď zamestn. § 63 ? /ide o to, že na moje miesto po mojom nástupe dal kolegyňu===teda predpokladám, že ma prepustí z dôv. nadbytočnosti resp. navrhne iné prac. miesto čo by som mohla odmietnuť? spadá to pod §63 ? = ďakujem
@zalka možem ta poprosiť aj ja o radu ;) mne konci RD 29.5 2016 ale chcela by som sa dohodnúť so zamestnávateľom o ukončení pp a to zdôvodu zrušení firmy teraz k 1.5 1015 (k 9 mesiacu by som uz chcela robiť inde) tak sa chcem spýtať ak sa dohodneme na odstupnom + mám tam 40 dni dovolenky ako to mám spraviť ja, aby som mala tu max podporu ? RD by som dala na manžela. A podpora sa neráta z predošlého príjmu? Na MD som sla 12.5 2013. Ďakujem za odpoved ;)
@biabia no moc nie ... ak tam dal koleginu , ju odtial musí poslať preč .. tvoje miesto nezaniklo trvá len tam pracuje kolegyňa ... uvidíš čo porieši .. čo ti navrhne
@jurkaa u teba sa bude rátať z posledných 2 rokov ... ak by si ukončila PP k 30.4.
tj, k 1.5. si nezamestnaná ... tak sa ti podpora bude rátať od 1.5.13 do 30.4.15 a tam si ešte pracovala ...
takže to sa spriemeruje ...
@biabia mohli prijať na zástup ... ale nie trvalo ťa vymeniť, musíš dostať svoju pôvodnú pozíciu ..
ak ponúknu iné ..a odmietneš ... tak čítaj,
§ 63
Výpoveď daná zamestnávateľom
(2) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak
b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
§ 76
Odstupné
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
@zalka ďakujem , ešte sa spýtam ak môžem = ak ukončím PP /stačil by teda minimálne 1 deň dov. a ukon. PP - pondelok/... do 8 dní by som sa mala hlásiť na UP - rysuje sa mi podľa všetkého práca, ak by som ju prijala = neviem či som podľa tvojich odpor. iným maminám správne pochopila, je lepšie sa ísť! zahlásiť na UP a v prípade prac. pomeru prerušiť podporu s možnosťou do dvoch rokov čerpať v prípade nezamestnanosti stanovený a prerušený zvyšok podpory ... resp. ak sa hneď zamestnám, ten nárok na podporu z pred. zamestnania po RD sa v prípade nepredvídanej situácie v budúcnosti -v časovom intervale do jedného roka/dokedy asi vzn. ešte nárok na podporu/ resp. ak by som PP u nového zam. ukončila, posudzuje sa už len posl. zamestnanie? ...ďakujem

@kokso2007
pozri sa na výplatnú pásku .... dovolenka je špecifikovaná hodinami ... pri 8 hodinovom pracovnom čase je dovolenka 8 hodin denne 20-25 dní ...
ak máš nástup do práce o 8:00 tak aj tvoja dovolenka začína o 8:00
ak máš skončenie pracovnej smeny o 16:00 tak aj tvoja dovolenka "končí " o 16:00
ale PP ti skončí o 23:59:59 hodine v daný den
čiže ak 20.3. čerpeš dovolenky
a 20.3. skončíš PP
tak od 21.3.2015 od 00:00:00 si nezamestnaná ....