icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

zalka
6. mar 2015

@biabia áno správne si pochopila ísť na UP a až tak sa znovu zamestnať .. a do 2 rokov môžeš vyčerpať túto podporu vyrátanú po RD

biabia
6. mar 2015

@zalka ahoj, veľmi pekne ďakujem za odpoveď ... takže stačilo by mi čerpať len ten pondelok - teda 1deň dovol. - 22.3.2015 /stále sa obávam, kedže je tam víkend a RD končí - nedeľa/ === je dané resp. po koľkých dňoch po registrácii na UP je možné či vhodné podpísať PZ - aby tam ten nárok na podporu vznikol===a ešte ma napadá prípadne varianta poberania podpory v nez. a možnosti zamestnania /tu by boli aké obmedzenia - práca možná len na dohodu, či aj norm. prac. pomer? s max. príjmom 125 či 140€ v hrubom? /neviem presne koľko, v príspevkoch tu na koníku som to čítala/...ďakujem, pekný deň Erika

zalka
6. mar 2015

@biabia počas evidencie na UP práca za hrubú mzdu cca 148eur mesačne je možná
ak RD končí v nedelu stačí čerpať 1 den pondelok dovolenku a pondelok skončiť PP

jurkaa
6. mar 2015

@zalka dakujem ti veľmi pekne si moc šikovná baba ;) ako kukam každému tu pomáhaš ;) este mozem otravovať .... takze dnes som volala ze by som chcela nastúpiť K1.5 do prace ...nemajú pre mna miesto tak si to mam napísať písomne a poslať im to co najskôr a az potom sa vyjadria ale ze mam nárok na odstupné a aj preplatenie 40 dni dovolenky ...prosim ta k akému dátumu mam dat výpoveď dohodou ? Aby som mala max tu podporu ?
13.1 2007 -nástup
15.4 2013-pn az do
12.5 2013-nástup na MD
29.5 2013 narodenie syna
Môžeme sa dohodnúť na výpoveďi : 30.4 2015 a tento den si mam pýtať dovolenku ostatok mi preplatia ? Vtedy budem mat max podporu ?
Ale ak mi neumožnia si čerpať ten jeden den dovolenky len mi ju celu preplatia +odstupné tak potom budem mat 50% z platu ?
Neviem vôbec kedy mam ukončiť ...

zalka
6. mar 2015

@jurkaa
ukončenie RD 29.4. u zamestnávateľa ( RP z UP s tým nemá nič spoločné )
30.4. čerpanie dovolenky
30.4. skončenie PP
a ak ti neumožnia čerpať dovolenku tak áno 50% z platu pred MD bude podpora

jurkaa
6. mar 2015

@zalka ďakujem ti moc moc pekne ;) uz tomu začínam pomaličky chápať hihi ;) Takze uz len bojovať za ten deň dovolenky ...

zalka
6. mar 2015

@jurkaa držím palec.

jurkaa
7. mar 2015

@zalka prosim ta ešte jedno si chcem upresniť ja keď dám výpoveď hocikedy počas RD mám vždy nárok tých 50% platu pred MD?aj keď budem dlhšie ako 2 roky? Lebo mne sa tam tak akurát tie 2 roky prelínajú či to nemá nic spoločne s rokmi... A týmto jedným dnom koli odvodom si ju možem len prilepšiť .....dobre? Tak je to? Ďakujem

ludmila87
7. mar 2015

@zalka môžem Vám napísať IP ?

zalka
8. mar 2015

@jurkaa áno ak si nerobila počas RD ..

zalka
8. mar 2015

@jurkaa ale poviem ti pravdu už som zmätená z tých počtov , chceš ukončiť RD skôr ako má dieťa 3 roky tak?
nepracovala si počas RD, neplatila si si DNP počas RD teda poistenie v nezamestnanosti...

jurkaa
8. mar 2015

@zalka áno dieťa bude mat 29.5 len 2 roky ..
Nie nepracovala som počas Rd
A ani neplatila si DNP
A do podpory sa ráta aj odstupné s dovolenkou ? Napíšem ti pravdu neviem ako to mam spraviť ...

zalka
8. mar 2015

@jurkaa no bola tam MD , SP to ráta ináč podla všetkého ak do toho obdobia spadá aj MD... ale zaráta sa odstupné a dovolenka ak čerpeš dovolenku do toho.

jurkaa
8. mar 2015

@zalka Rd chcem prepísať na manžela a ja na podporu . V septembri ide do škôlky a ja by som chcela ist vtedy do prace ovsem ak si nejakú nájdem ...

jurkaa
8. mar 2015

@zalka takze ak si budem pýtať ten jeden den dovolenky ( na to zvýšenie podpory ) tak mne to nic nesprávny? Lebo tam sa ráta este MD do tých 2 rokov ? Či si ho mam pýtať ?

zalka
8. mar 2015

@jurkaa pýtaj si den dva dovolenky ...

jurkaa
8. mar 2015

@zalka a dovolenku mi preplatia mam tam 41 dni a plus odstupné

zalka
8. mar 2015

@jurkaa zvyšok dovolenky preplatia

jurkaa
8. mar 2015

@zalka dakujem ;) len či mi ju dajú hihi ale tak poviem im len je škoda ze ja to vsetko budem riešiť telefonicky s osobami ktoré nepoznám ...lebo ja som zo zv a oni sídlia v blave. Moja vedúca dostala výpoveď este 9.2014 stou by nebol problém ...ja som im volala vpiatok ze teda chcem nastúpiť nemám kde dajú odstupné a dovolenku preplatia pýtala som sa ze by som si chcela 2 dni vybrať dovolenku " a to načo ! Ved Vám bude preplatená " odpoved .... Tak musím to spýtať ziadost o vrátenia a az potom ma budú riešiť ...
Tak uvidím ;) a dakujem

zalka
8. mar 2015

@jurkaa držím palec

jurkaa
8. mar 2015

@zalka dakujem moc som múdrejšia ;) určite sa este ozvem a dám vedieť ako som dopadla ..;))

zalka
8. mar 2015

@jurkaa oki ... 🙂 ozvi sa ako pochodíš

simaha
8. mar 2015

Ahojte vidim ze nie som sama co sa trapy s vypovedou. Moj syn mal dnes 3 roky a kedze ho nemam kam dat lebo do skolky ho nevzali chcela som si vybavit neplatenu rodicovsku ,vlastne aj ju mam vybavenu. Len v praci mi povedali ze tam ziadny neplany rodicak neplati. Mozu mi dat len neplatene volno a budem si musiet platit zdravotne poistenie. A ak nesuhlasim dostanem vypoved dohodou. V praci mam este 23,5dna dovolenku.Podla toho co som sa tu docitala mam si zajtra vybrat dovolenku a od 10teho dat vypoved?Neviem este ci budu suhlasit aby som si vybrala jeden den

evita68
8. mar 2015

@simaha pojem neplatená rodičovská je len zľudovený pojem, v skutočnosti dáva firma neplatené voľno, takže tu má účtovníčka pravdu.. ale v tom, že si budeš sama platiť zdravotné odvody, pravdu nemá, pretože do 6 rokov veku dieťaťa platí tieto odvody štát.. a dokonca aj dôchodkové poistenie

simaha
8. mar 2015

@evita68 To som nevedela tvrdila mi ze si budem musiet platit sama. A ze ani nevie aky kod ma zdravotnej poistovni napisat.

mirullka
10. mar 2015

@zalka Ahoj, zaujala ma v predchadzajucej diskusii tato cast;
§ 63
Výpoveď daná zamestnávateľom
(2) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak
b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
To znamena, ze ak je moje miesto zrusene, mozu mi ponuknut hocake ine? A ked odmietnem /aj s tou predpripravou/, tak bude klasicka vypoved bez odstupneho? Dakujem.

zalka
10. mar 2015

@mirullka a núkajú ti obdobnú prácu? za rovnakých platových podmienok? ... alebo ti núkajú horšiu prácu za horších platových podmienok ... je v tomto rozdiel ...
ak si robila jednosmenke za 500e a prídeš po RD a núkajú ti dvojsmenku a plat 400e .. tak to nie je vhodná práca ...

gapa
11. mar 2015

@mirullka Zamestnávatel je ti povinný dávať prácu podla tvojej prac.zmluvy (zaradenie, miesto výkonu práce), ak nemajú také miesto, musia ti ponúknuť aj iné vhodné miesto v mieste výkonu práce aspon na skrátený uväzok, ak také majú. Ak nie je podla tvojej prac.zmluvy, môžeš odmietnuť a máš nárok na odstupné pri ukončení prac.pomeru výpovedou z nadbytočnosti alebo dohodou. Treba aby v dohode bol uvedený organizačný dôvod ukončenia prac.pomeru, vtedy máš automaticky zo zákona nárok na odstupné. Ak tam nie je dôvod uvedený alebo je iný ako organizačný (či zdravotný, čo ale nerozoberám) nárok na odstupné nie je. Ak by ti neponúkli iné vhodné miesto (ťažko definovať, čo je vhodné, niekedy akékolvek 🙂 ) a majú také miesto volné, tak by bola ich výpoved neplatná.- samozrejme ak by si sa ohradila voči tomu písomne ... podla zákona
Odmietnut prácu podla tvojej prac.zmluvy nemôžeš. Ak nechceš nastúpiť, tak ty musíš iniciovať ukončenie prac.pomeru, tj. to už je bez odstupného.

livia341
11. mar 2015

@zalka Ahoj, chcem sa ta opýtat, končí mi RD 4.4. a pojdem na UP sa hlasit ako nezamestnaná ak by som otehotnela, tak aku sumu MD by som dostávala, ked pred MD som bola nezamestnaná ale som si platila dobrovolne nem.poistenie? dakujem

zalka
11. mar 2015

@livia341 RP po narodení dieťaťa, nemáš aktívne poistenie .. teda zamestnanie ani DNP takže nárok na MD nemáš.
VZnikne až ked získaš 270 dní poistenia.