icon

Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace

dukokatka
17. jan 2014

6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.

zalka
12. feb 2014

@fnukkacikk no v takom prípade ti výpoved môže dať .. čítaj § 64 zákonníka práce http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...

fnukkacikk
12. feb 2014

@zalka cize vypoved mi moze dat..dobre, tak ja teda pockam,ked mi zavolaju, co navrhnu teda oni...a co sa tyka toho papiera o predlzenej RD, mozem im ho poslat original???ked si ho teda vyzaduju? ved ja asi ten papier nebudem potrebovat pre buducnost...teda myslim 🙂

zalka
12. feb 2014

@fnukkacikk nie nikdy nedávaj originál z ruky, ten im stačí k nahliadnutiu

fnukkacikk
12. feb 2014

@zalka no len ja som z prievidze oni z cadce....takze nahliadnutie nehrozi...ale poslem teda kopiu🙂 a este sa chcem opytat je teda mozna dohoda o zruseni zmluvy v case RD?

zalka
12. feb 2014

@fnukkacikk áno môžeš podpísať dohodu o skončení PP aj počas RD ... to problém nie je .. preto sa to volá dohoda, že sa dohodnú obe strany

fnukkacikk
17. feb 2014

@zalka dakujem 🙂 uvidime co navrhne veduci 🙂

zalka
17. feb 2014

@fnukkacikk rado sa stalo

ivuska81
7. mar 2014

@zalka Chcem sa ti este raz podakovat za tvoje uzitocne rady,nebyt ich dostavala by som teraz dakych 150-170e,zial nedalo sa mi to oriesit az tak ako sme si pisali.....Vypoved mi dal az od 24 tvrdil ze spatne mi to neda kvoli socialnej kontrole......po vzajomnej dohode mi ciastocne zvysil trochu plat tak ze teraz mi socialka vypocitala denny zaklad 37e a z toho dostanem polovicu....co uz je to lepsie ako nic..hlavne ze to vyslo aspom takto...este raz DAKUJEM

zalka
7. mar 2014

@ivuska81 tak som rada, že si nakoniec spokojná ... 🙂

ivuska81
7. mar 2014

aj ano ked sa nedalo viac.. 🙂

zalka
7. mar 2014

@ivuska81 no veru.

simib
9. mar 2014

Prosím poradte.Ja som bola szčo od 10/2008-02/2009.potom som si platila sama sociálku z max.a potom som bola zas szčo od 08/2010-12/2010.od 01/2011 som zivnosť pozastavila,lebo som išla na rizikové a to od 03/2011.takže od 03/2011 som brala PN a potom už klasika materská a teraz som na rodičovskej do 07/2014.Malý by mal ísť od sept.do škôlky.ak si nezoženien robotu,tak mám ísť na urad práce?budem mať vôbec nárok na nejakú podporu?alebo čo mám robiť.dakujem krásne

zalka
9. mar 2014

@simib nárok na podporu mať nebudeš, na UP ísť môžeš alebo ak budeš s dieťaťom doma, tak sa môžeš nahlásiť ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov a štát bude za teba platiť odvody do ZP a SP nadalej ale ty budeš bez príjmu, a dieťa nesmie byť v škôlke viac ako 4 hodiny. Ak by bolo celý den v škôlke musela by si si sama platiť odvody do ZP.

simib
9. mar 2014

@zalka No dobre a ak sa nahlásim na úrade práce a malý nastúpi od septembra do škôlky,tak je mi teda jasné že podporu nedostanem ale aspon odvody mi budú platiť?

zalka
9. mar 2014

@simib odvody do ZP áno .. inam nie.

simib
10. mar 2014

No dobre,takže ak má malý 14.7.2014 3 roky tak do 7 dní od toho 14teho musím ísť na UP že sa starám o dieťa do 6 rokov,hej?a potom ked mi 1.9.nastúpi do škôlky,tak tam zas pôjdem že malý je v škôlke?

zalka
10. mar 2014

@simib no v podstate áno ... na UP ti dajú presné informácie, a tiež na ZP , ak chceš odstať do septembra na neplatenej RP .. tak treba nahlásiť do ZP, a aj do SP

simib
10. mar 2014

@zalka aha.vdaka.pôjdem teda tam v tom júly.no dúfam že v máji budem vedieť či školka ano alebo nie a od sept.rovno nastúpim do práce.takže len ten 1,5mes.by som bola na neplatenom RP ale odvody by platili oni a potom rovno do práce.to by bolo asi najlepšie,že?

zalka
10. mar 2014

@simib určite áno ...

simib
10. mar 2014

@zalka tak moc dakujem za info.velmi si pomohla 🙂

mia.k
10. mar 2014

@zalka v jednej diskusii som čítala, že sa dá byť aj soc. poistený a zároveň na UP. Tak teraz neviem, lebo niekto píše, že ak je žena po RD na UP, tak jej neplatia odvody do SP, len do ZP a niekto zase tvrdí, že aj do SP, tak neviem, že kde je pravda. Lebo mne tiež končí o mesiac RD a neviem, či sa prihlásiť na predĺženú RD, alebo na úrad práce. Keby som bola nadalej soc. poistená, tak by som šla na UP, ale ak nie, tak radšej na predĺženú materskú. Ako je to teda vlastne?

zalka
10. mar 2014

@mia.k a na čo sa pýtaš? vlastne bo som nepochopila ...
ak si na UP .. tak za teba štát platí odvody do ZP
ak si na predlženej neplatenej RP .. štát za teba platí odvody do ZP, a do SP dôchodkové

mia.k
10. mar 2014

@zalka pýtam sa na to, že ked som na UP, tak nemôže mi soc. poisťovňa platiť odvody do SP? Kamarátka mi dnes hovorila, že ona je na UP a chodia jej aj odvody do SP.

zalka
10. mar 2014

@mia.k no treba ísť na SP a skúsiť sa zaevidovať tam ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... malo by to ísť

mia.k
10. mar 2014

@zalka písala som pre istotu kôli tomu do SP, tak uvidím, že čo mi odpovedia, nech sa tam nepreženiem zbytočne, kedže to mám 25km.

zalka
10. mar 2014

@mia.k urobila si správne ... lepšie je mať oficiálne vyjadrenie čierne na bielom ... ako len neoficiálne z netu z for

mia.k
10. mar 2014

@zalka presne tak, lebo niekto píše tak, druhý zase ináč, tak si to chcem radšej overiť. 😉

gapa
11. mar 2014

@mia.k som zvedavá, čo ti odpíšu, lebo sa to kvôli vtedy chystanej zmene zákona o RP (čo mala platiť od 1.1.2014) malo zmeniť (zamedziť), no zmena Zákon a o RP neprešla a nezachytila som, že by v tom bola zmena, ... zatial

mia.k
11. mar 2014

@gapa odpísali mi, že pokiaľ som prihlásená v soc. poisťovni ako fyz. osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak aj napriek evidencie na UP mi bude platiť štát odvody do soc. poisťovne. 🙂

obcansr
25. mar 2014

zalka@ ahoj chcela by som sa ta opýtat , kolko dní mam na zaevidovanie na UP po skončení RP po 6 rokoch a nevieš mi povedat či mi treba aj nejaké papiere doniest na UP , díky