Koniec rodičovskej dovolenky a úrad prace
6.2 2014 mi konci rodicovska dovolenka,pracu uz nemam lebo pocas rodicovskej dovolenky sa firma zrusila,tak sa musim prihlasit na urad prace-na socialku.Podporu nedostanem aspon muz pracuje.Ak by som otehotnela dostanem neake korunky ,ci nie.
nooo,lebo ja som jej povedala,ze teda do 8 dni od skoncenia predlzenej rodicovskej sa pridem zaregistrovat a ona na mna,ze pozoooor,do 7 dni 😀 😀 😀
@zalka ahoj,uz som si myslela,ze sa nebudem musiet nic pytat,ale predsa,dnes ma zaskocil telefonat pani zo SP...minuly tyzden som si podala ziadost o podporu.trosku sa ti pripomeniem...koniec RD bol 27.11,od 28.11-2.3.2013 predlzena neplatena,cerpana dovca 14.1,rozviazanie PP 15.1..na tlacive do SP bol vypisany prijem za 1/2014 121eur...ale pani mi dnes volala,aby sa uistila,ze to obdobie od 28.11-14.1.2014 bolo neplatene volno na moju ziadost ...bude to mat vplyv na vypocet podpory alebo to len potrebovala kvoli zamestnavatelovi a jeho evidencii?/prihlaska-odhlaska/Dakujem 🙂
@zalka Ahoj, ešte potrebujem poradiť. PP mi končí 9.4. na ďalsí deň chcem ísť na úrad práce, ale účtovníčka mi okrem potvrdenej výpovede, žiadne výstupné papiere neurobila. Vraj to môže urobiť až koncom apríla, keďže čerpám ten jeden deň dovolenky, a zvyšnú mi budú preplácať.
Tak neviem, či im na úrade bude stačiť len výpoveď, a ten zvyšok prinesiem koncom mesiaca, alebo mám naháňať účtovníčku?
@zalka ekonomka volala s tou pani na socialke,a ta jej povedala,ze najjednoduchsie by bolo ma dat ako neplatene volno,podat odhlasku a opat prihlasku na poistenie..to je asi blbost
takze co mam povedat ekonomke?Ze ma mala viest ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov?ze v ziadnom pripade neplatene volno?
a ak to bude to neplatene,bude sa mi pocitat podpora z prijmu pred MD?Lebo este jej povedala,ze jej ma do mailu napisat,ze ten prijem za januar 2014 je vlastne preplatena dovolenka
@simisi fakt neviem ... nestretla som sa s tým ... napíš cez formulár do SP uved konkretne údaje napíšu ti odpoved http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s
@zalka
@simisi zamstnávatel postupoval správne, ak po dovršení 3rokov nemá zamestnankyna dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom, tak nemá nárok na predlženú rodičovskú dovolenku, na tú má nárok len ak má dieťa s nepriazn.zdravotným stavom. Ak je dieťa "zdravé" tak mamička môže požiadať o neplatené volno kvôli starostlivosti o dieťa a zamestnávatel môže/nemusí súhlasiť. Ak poskytne, tak preruší poistenie v SP (doba sa neráta do doby poistenia v nezam, ani doby pre nárok na materské).
Ale predpokladám predtým ti riadne trval pracovný pomer aspon 2roky pred ukončením RD (teda už pri pôrode si bola zamestnaná), čo predpokladám, tak ak neplatené volno trvalo maximálne 1rok (365dní), tak je to ok, ale v tých dátumoch od teba sa nevyznám, o aké roky ide, NV: 28.11. žeby 2012??? alebo 2013 do 2.3.2013? alebo 13.1.2014??? čerpaná dovča: 14.1.2014 - 15.1.2014
vid Zákonník práce § 166 ods.2
zdroj: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-2...
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
---------------------------
čo sa týka zdravotného poistenia, ak je dieťa doma alebo max. 4hod.denne v škôlke, tak je mamička zdravotne poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov
dôchodkovo je tiež poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieeťa do 6rokov, ak dala prihlášku (pozor, ak je medzi RD a NV čerpaná riadna dovolenka, resp. pn, či dačo také s trvaním poistenia, tak treba dať odhlášku a nanovo prihlášku nástupom na neplatené volno!!! je to podstatné, inak sa môže stať, že vás spätne odhlásia, no prihlášku môžete podať až ked tam osobne prídete a na to vás nik neupozorní)
@gapa zmestnana som u jedneho zamestnavatela od roku 1999,od neho som nastupila na MD V ROKU 2010 a koncila mi 27.11.2013.Od 28.11.2013 som sa nahlasila na ZP ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov,kedze zamestnavatel mi neukoncil pracovny pomer a stratil vsetky papiere. Dohodli sme sa,ze mi ukonci PP 15.1.2014 a den predtym som cerpala dovolenku a zvysnu mi preplatil...ale samotnu vypoved mi poslal az v marci,takze az 2.3.2014 som ukoncila starostlivost o dieta a isla som na urad prace a poziadala o podporu.
Prijem za januar 2014 mam vlastne tu vycerpanu a preplatenu dovcu,cca 120e....dakujem
@simisi takže to je ok, ak máš bez poistenia len obdobie 28.11.2013-2.3.2014(teda okrem toho 15.1.2014), nárok budeš mať. A mala si si dať na ten 1den odhlášku a prihlášku na soc.poistovni kvôli dôch.poisteniu. Ak si tam nebola, tak čo najskôr, ako som už písalavyššie!!! a daj si to potvrdiť
😅 Prosím, poradíte mi niekto? 😕 Môj prípad je takýto: Po skončení štúdia som pracovala nepretržite 20 mesiacov, potom som bola 3 mesiace nezamestnaná a následne som odpracovala jeden celý rok /PP bol na dobu určitú/. Druhý deň po ukončení posledného PP som nastupovala na MD. Odvtedy som na MD, momentálne už s 2. dieťaťom, kt. koncom júna bude mať 3 roky a pôjdem sa zaregistrovať na UP. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti? Ďakujem!!! 😵
@marcopolo123 ak si si neplatila aspon 2roky v posledných 3rokoch poistenie v nezamestnanosti, tak bohužial nie nie. Ty totiž nečerpáš MD a RD (to by platilo, ak by prac.pomer trval), ak netrvá prac.pomer, tak len poberáš materské, rodičovský príspevok. Tiež je to môj prípad aj s tou podporou.
@gapa tušila som to.... len som si nebola istá. Veľmi pekne ďakujem za radu! A nech sa moc darí!! 😉

@obcansr do 8 dní od skončenia RP, alebo PP sa treba zaevidovať na UP .. a samozrejme že treba papiere ... výstupné z roboty ...