Koniec rodičovskej dovolenky - rada
Baby neviete mi poradiť?
30.6.2022 mi konci rodičovská dovolenka, no snažíme sa o druhe dieťa ale zatiaľ sa nám nedarí. Moja šéfka o tom vie, tak zatiaľ je namiesto mna aj náhrada, no nebude sa jej to páčiť ak sa do práce vrátim, keďže vie, že sa snažíme o dieťa a mohla by som v podstate hocikedy otehotnieť a zase by mohla namiesto mna hľadať náhradu, a zas výpoveď nechcem dat. . Mohla by som sa dat od 1.7. vypísať na pnku? Absolútne neviem ako mám toto riešiť..ďakujem pekne za odpoved
@lienka.7 tak máš lepšieho zamestnávateľa ako ja 🤷♀️ Nemysli si že mám problém s tým nastúpiť do práce..už popri výške som makala a aj po nej nikdy som nebola na úrade práce..len neviem ako vyriešiť cez letné prázdniny malého keďže škôlka neni..
@ell_mala ale ja vôbec nemám problém s tým nastúpiť do práce..len som chcela pnkou vyriešiť aspoň dva mesiace lebo maly mi pojde do škôlky až od septembra a absolútne ho nemám kam dať
@deniska652 pozri, ja som to nemyslela v zlom... neber to tak prosim ta.
Len proste nechapem, načo si im to vesala na nos, rozumies? Proste snažím sa bodka. Podari sa oznámim, nepodari sa neoznámim... nie všetci zamestnávatelia su "ludomily" preto treba sa starať o seba. Sa dohodni,ze nastupis v septembri a uvidis co dovtedy bude/nebude.
V každom prípade ti (ozaj)drzim palce
@lienka.7 vôbec to neberiem v zlom, len pochop aj ty že keď sa ma v októbri šéfka pýtala či sa nechcem vrátiť od decembra lebo sa im uvoľnilo miesto, tak som jej narovinu povedala že sa snažíme o druhe dieťa..proste mám s ňou veľmi dobrý vzťah tak som nechcela byt aj voči nej ako svina..ale asi máš pravdu mala som držať hubu..
@deniska652 mas dve moznosti mimo tej soominanej PNky.
1. mozes ist na pandemicku OCR s prvym dietatom. Podmienka je:
- aktivovat nemocenske poistenie - 1-2 dni dovolenky alebo 1-2 dni zacatie pracovneho pomeru
- Dieta nemoze byt v skolke
2. Mozes poziadat o predlzenie rodicovskej dovolenky u zamestnavatela - je to vlastne neplatene volno
A teda ak chces ist na dalsiu materksu nezabudaj, ze uz nebude retazova. Cize nemas splnenu podmienku 270dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky.
@engynka a ešte funguje pandemicka OČR?
@deniska652 očividne nemáte také dobré vzťahy, keď takto reaguje. A je to pochopiteľné. Nuž, spravila si chybu, že si jej vôbec o tom povedala. A zase neviem si predstaviť, že by som bola PN Boh vie dokedy. Mesiac, dva, rok?
@engynka ale s tou pandemickou OCR to neni uplne jednoduche nie? ved na to musi byt zatvorena skolka nie hygienikom????
@domka222 očividne som si myslela že mame a presne ako vravíš spravila som chybu
@deniska652 @bublinka1426 pandemicka OCR funguje. Staci ak ti nezoberu dieta do skolky. Zaplat si webinar u pravne pre rodica. Teraz pred 2 tyzdnami to davala a je to tam krasne vysvetlene krok po kroku co treba robit
@engynka aha takze zavisi ci autorke zobrali vobec dieta do skolky...
@engynka pandemicka OCR plati le len pre zeny co maju TPP ze? ....dakujem
@engynka len mne dieťa určite zoberú do škôlky od septembra..takze pre mna to neplatí
@deniska652 bolo by fér dat asi výpoveď... Lebo toto vydrbavanie so zamestnávateľmi je fakt nie kóšer. Predpokladám, kebyže máš firmu, si šéfka atď, tiež by sa ti takyto prístup nepáčil. Budeš sa snažiť pol roka, rok a? Ďalej co?
@maciatkolulu vôbec ta nemusí zaujímať ako kto vydrbava so zamestnávateľmi 🤷♀️
@deniska652 nebud pipi. Veď nech tá vyhodí ona. Ak dáš výpoveď, nemôžeš ísť ani na UP, ani materskú….
@katka0123 akože nemôžem?
@maciatkolulu nebolo. Čo ak otehotnenie potrvá roky? Kľudne môže ďalej pracovať. Ja to vidím presne opačne.
@deniska652 ak dáš výpoveď ty, prídeš o odstupné a výpovednú lehotu. Tým sa pripravis o niekoľko mesačných príjmov. Navyše asi nebudeš mať nárok na podporu…. Ak dáš výpoveď ty. Ok, šéfka o tom vie. Môžete sa snažiť aj dlho, bola si čestna. Normálne sa vráť do práce. Ak to bude cele zle, nech ta vyhodí ona a dá ti zákonne odstupné. Ak sa zadarí bábätko, juchuuuu.
@katka0123 ďakujem 🙂
@deniska652 skus sa so sefkou dohodnut, ze budes na "neplatenej rodicovskej dovolenke" teda budes osoba starajuca sa k dieta do 6r....odvody bude platit za teba stat.... Len s tym musi zamestnavatel suhlasit
@maciatkolulu ake ona s nou nevybabrala, cestne sa priznala ze sa snazia, zaroven tu sa pyta ako to vyriesit aby bol vlk syty a ovca cela,dokonca ju trapi aj to co bude so zastupujucou zamestnankynou 🤷♀️ Zaroven preco by mala odist ked tehotna nieje ak tam chce nadalej pracovat. Akoze teraz co ma robit, cakat kedy sa zadari, ak sa vobec zadari a byt na urade prace kym sa tak neudeje? Lebo ak si najde novu pracu je to to iste (snazia sa a moze ostat kedykolkvek tehotna)
@bublinka1426 ano tie co su v pracovnom pomere. Bud aktivacia nemocenskeho dovolenkou alebo par dni odrobit. Ale teda neviem ci to musi byt TPP. Mozno aj dohoda. Toto si neoamatam ako to hovorila ta pravnicka.
@deniska652 mozes dat prihlasku s nastupom od januara.
Ked chces zostat doma tak ta pandemicka OCR je najlepsia cesta urcite ale s tym ze mas aj dieta doma.
Ake aj tak podla mna najlepsie je ist normalne pracovat odrobit 270 dni a az potom ist na dalsiu matersku.
@engynka lebo ja odrobene mám normálne som už materskú poberala
Na tvojom mieste by som normálne nastúpila do práce a ostatné sa uvidí časom.
@deniska652 to je ok, len ty nestihas teraz rerazovu matersku. Cez RD je prerušené NP, preto ak by si aj chcela PN teraz, musis nastúpiť aspon na 1 den, alebo mat dovolenku, ci lekára. Aby sa ti obnovilo NP.
Normalne nastup do prace, bud hladaj opatrovateľku na prázdniny, alebo sa dohodni na nástupe k septembru. A uz v praci nedebatuj ci sa snažíte alebo nie...
@kikushaa akože pardon, ale ja beriem PN na nič ako odrbavanie. Ja viem ze na Slovensku je to bežné... Ale potom sa nečudoval, že aj opačne chcú odrbavat 😀👋👋😉, že nechcú mladé ženy a matky zamestnávať, presne pre toto. PN na nič? Lebo chce otehotnieť, ahááá, skúste to v inom state🤣🤣🤣
@katka0123 prosím ťa ako si prišla na to, že keď by dala výpoveď ona nemala by nárok na podporu? Predstav si mala a dokonca by si vedela zariadiť aby mala maximálnu. Tak prosím ťa píš iba o tom čomu naozaj rozumieš.

@deniska652 no vidíš, a mňa napriek dvom tehu v praci chceli a aj mi vyšli v ustrety ako som potrebovala... nemali žiadnu paniku ze chcem ci nechcem ďalšie dieťa 😉
A co robiť? No nastúpiť do prace, neviem co iné tu ocakavas ze ti napisu baby 🤔 naco PN? si nejako chorá?
A môžeš ešte samozrejme ostat doma na neplatené RD, a snažiť sa otehotnieť. Aj to mas riešenie