icon

Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom?

natal99
Dnes o 07:27

Dobrý deň, prosím o radu.

Som tehotná, rozdiel medzi deťmi bude asi rok a 4 mesiace.
Prvé dieťa sa narodilo mesiac po mojich štátniciach, nebola som zamestnaná (len brigády), takže som nemala nárok na materskú a od narodenia poberám len rodičovský príspevok.

Pri druhom dieťati zvažujeme, že by manžel zostal niekoľko mesiacov doma so starším synom, keďže vekový rozdiel bude malý a bojím sa, či to zvládnem sama.

Chcela by som sa spýtať: Má manžel nárok na materskú so starším dieťaťom, kým ja budem po narodení na mladšieho poberať rodičovský príspevok?

Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu

Strana
z2
natal99
autor
Dnes o 07:28

Viem že dve materské na dve deti môžu bežať zároveň, ale ako to je pokiaľ nárok na materskú nemám.

zalka
Dnes o 07:29

@natal99 nie, nemôže mng mat MD a ty RD. Ty nedostaneš nič ak bude mať mng MD.

anonym_5af3a4
Dnes o 07:29
@natal99

Viem že dve materské na dve deti môžu bežať zároveň, ale ako to je pokiaľ nárok na materskú nemám.

@natal99 subeh materskej a RP nie je mozny.

anonym_e0a873
Dnes o 07:30

Nie je to možne, ak bude na starsieho poberat muž md, ty nemozes pober rd na mladšieho

anonym_99732b
Dnes o 07:41

Tak teraz tomu nerozumiem baby....preco to nie je mozne? Ved na 2 rozne deti mozu ist 2 rozne davky, nie?
Ja som mala prvu dceru a ked mala 2r a sa narodila dalsia a kedze starsia bola dieta do 3r muz siel na 6mesiacov na matersku so starsou a ja som poberala matersku na mladsiu a potom uz len 1 rodicak aj ked som mala 2deti. Manzel sa vratil do prace a ja som este so slmladsiou na rodicaku (starsia je uz v skolke)
Cize podla mna ak autorkinmu manzelovi vychadza materska moze ju poberat na strsie dieta (do 3r) a autorka rodicak na mladsie (kedze nema narok na matersku)

melanta
Dnes o 07:42

Čo môžete urobiť je to, že muž bude poberať materské na staršie, potom na mladšie, potom sa vráti do práce, ale rodičovský bude poberať on, keďže on bude mať nárok na ten vyšší. Ty nebudeš poberať nič v takom prípade. Samozrejme, muž musí byť ok s tým, že bude toľko mesiacov mimo práce a že v práci nebude problém vrátiť sa.

melanta
Dnes o 07:43
@anonym_99732b

Tak teraz tomu nerozumiem baby....preco to nie je mozne? Ved na 2 rozne deti mozu ist 2 rozne davky, nie?
Ja som mala prvu dceru a ked mala 2r a sa narodila dalsia a kedze starsia bola dieta do 3r muz siel na 6mesiacov na matersku so starsou a ja som poberala matersku na mladsiu a potom uz len 1 rodicak aj ked som mala 2deti. Manzel sa vratil do prace a ja som este so slmladsiou na rodicaku (starsia je uz v skolke)
Cize podla mna ak autorkinmu manzelovi vychadza materska moze ju poberat na strsie dieta (do 3r) a autorka rodicak na mladsie (kedze nema narok na matersku)

@anonym_99732b ale autorka sa pýta na súbeh materského a rodičovského. Ten možný nie je a ani nikdy nebol. To, čo popisuješ ty, že ste mali s mužom, je možné, súbeh dvoch materských. Lenže autorka nárok na materské nemá.

anonym_99732b
Dnes o 07:44
@melanta

@anonym_99732b ale autorka sa pýta na súbeh materského a rodičovského. Ten možný nie je a ani nikdy nebol. To, čo popisuješ ty, že ste mali s mužom, je možné, súbeh dvoch materských. Lenže autorka nárok na materské nemá.

@melanta tak to je haluz....som nevedela ze to takto funguje? Nehadam sa len mi to nebere hlava. Ved materska je od Soc.poistovne a rodicak od UPSVaR...tak preco sa to neda?

melanta
Dnes o 07:48
@anonym_99732b

@melanta tak to je haluz....som nevedela ze to takto funguje? Nehadam sa len mi to nebere hlava. Ved materska je od Soc.poistovne a rodicak od UPSVaR...tak preco sa to neda?

@anonym_99732b presný dôvod, prečo toto nie je možné neviem, ale podľa mňa je to v poriadku. Nevidím na tom nič nerozumné. Súbeh 2 materských je ok, tam sa vypláca dávka na základe toho, že dotyčný platil odvody. Dávať do rodiny, kde sa poberá iná dávka, ešte aj rodičovský, ktorý autorka dostane hoci do systému nedala ani euro, nemá logiku. Podľa mňa je to absolútne v poriadku.

anonym_5af3a4
Dnes o 07:53
@anonym_99732b

@anonym_99732b nie, materska a rodicak naraz nemoze byt. Teraz dokonca budu podudzovat aj ak muz ostane na materskej, ci sa ozaj o dieta stara alebo popri tom veselo zaraba.

natal99
autor
Dnes o 08:26
@melanta

Čo môžete urobiť je to, že muž bude poberať materské na staršie, potom na mladšie, potom sa vráti do práce, ale rodičovský bude poberať on, keďže on bude mať nárok na ten vyšší. Ty nebudeš poberať nič v takom prípade. Samozrejme, muž musí byť ok s tým, že bude toľko mesiacov mimo práce a že v práci nebude problém vrátiť sa.

@melanta tam je uz len problém to ze s tym by sme už nevychádzali finančne, len jeho materská dlhodobejšie

natal99
autor
Dnes o 08:27

Pravdepodobne teda len on nastúpi na materskú a ja budem doma zadarmo. Aspoň na 2-3 mesiace, kym nam to bude vychádzať finančne. A potom ako by sa vratil do práce by som ja začala poberať rodičovskú. To by malo ísť, nie?

anonym_842e2a
Dnes o 08:30
@natal99

Pravdepodobne teda len on nastúpi na materskú a ja budem doma zadarmo. Aspoň na 2-3 mesiace, kym nam to bude vychádzať finančne. A potom ako by sa vratil do práce by som ja začala poberať rodičovskú. To by malo ísť, nie?

@natal99
že doma zadarmo🙈
milión dávok a dvaja dospelí v produktívnom veku sa budú starať doma o dve deti.
neuveriteľné.

anonym_5af3a4
Dnes o 08:33
@natal99

@natal99 ved kym on bude doma na materskej, ty si mozes najst brigadu. Staci aby sa o deti staral jeden.
A myslim, ze ty by si si mala platit zdravotne. Neviem ci sa da byt doma s dietatom do 3 rokov iba tak... Nad 3 sa mozes hlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a stat ti plati zdravotne.

natal99
autor
Dnes o 08:37
@anonym_842e2a

@natal99
že doma zadarmo🙈
milión dávok a dvaja dospelí v produktívnom veku sa budú starať doma o dve deti.
neuveriteľné.

@anonym_842e2a Žiaľ áno. Neviem si predstaviť byť doma s dvomi deťmi, 2 hodiny od všetkých blízkych , s tým ze manžel chodí niekoľko krát do roka na viac týždňové služobné cesty (kedy teraz zvyknem ist k rodičom, nech mi samej nešibe, ale neviem či to budem zvládať s dvomi deťmi). Rozhodne to nechcem dlhodobo. Len ten začiatok, ked novoredec je väčšinu dna na prsníku (spon tak bol starší) a straší syn mozno este ani chodiť nebude (alebo sa bude pokúšať vyliezť všade kam sa dá).

melanta
Dnes o 08:51
@natal99

@natal99 áno, keď muž ukončí materské, ty sa opäť prihlásiš na rodičovský.

natal99
autor
Dnes o 08:52
@melanta

@melanta ďakujem, aspoň to som potrebovala vedieť

anonym_5af3a4
Dnes o 09:00
@melanta

@melanta a kto za nu bude platit zdravotne?

melanta
Dnes o 09:06
@anonym_5af3a4

@melanta a kto za nu bude platit zdravotne?

@anonym_5af3a4 buď si ho zaplatí sama alebo sa na ten čas prihlási na úrad práce a bude dúfať, že ju nevyradia, ak odmietne ísť do práce, ak jej úrad prácu nájde. To snáď autorka s mužom vedia, že ZP je povinné.

anonym_5af3a4
Dnes o 09:09
@melanta

@anonym_5af3a4 buď si ho zaplatí sama alebo sa na ten čas prihlási na úrad práce a bude dúfať, že ju nevyradia, ak odmietne ísť do práce, ak jej úrad prácu nájde. To snáď autorka s mužom vedia, že ZP je povinné.

@melanta 👍 takze to, ze by za nu platil stat tych vyse 120€ mesacne nehrozi, kedze dieta nema nad 3 roky?
Lebo podla mna to teda autorka vobec nevie.

melanta
Dnes o 09:13
@anonym_5af3a4

@melanta 👍 takze to, ze by za nu platil stat tych vyse 120€ mesacne nehrozi, kedze dieta nema nad 3 roky?
Lebo podla mna to teda autorka vobec nevie.

@anonym_5af3a4 ak by malo dieťa nad 3 roky, tak by sa mohla na ten čas prihlásiť v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Ale keďže sú obe deti do 3 rokov, ona nemá existujúci pracovný pomer, tak ak muž pôjde na MD, tak ona sa odhlási z rodičovského, tým za ňu štát prestane platiť ZP a bude samoplatcom, až pokým sa nevráti naspäť na rodičák. Ak to autorka nevedela (je jednoduché do vygoogliť), tak teraz už vie. Nemyslím to zle ani rýpavo, ale autorka nikdy nepracovala a má druhé dieťa - musí počítať s tým, že aj solidárnosť systému má limity.

anonym_5af3a4
Dnes o 09:16
@natal99

@melanta ďakujem, aspoň to som potrebovala vedieť

@melanta ano jasne. Ja len reagujem na to, ze isto nevedela, ze zdravotne si musi platit. Alebo teda UP, co je ale v pripade, ze si chce najst pracu. Ona evidentne nechce.
@natal99 a je ti teda jasne, ze si za ten cas musis zaplatit zdravotne poistenie?

anonym_d76476
Dnes o 09:37
@natal99

@anonym_842e2a Žiaľ áno. Neviem si predstaviť byť doma s dvomi deťmi, 2 hodiny od všetkých blízkych , s tým ze manžel chodí niekoľko krát do roka na viac týždňové služobné cesty (kedy teraz zvyknem ist k rodičom, nech mi samej nešibe, ale neviem či to budem zvládať s dvomi deťmi). Rozhodne to nechcem dlhodobo. Len ten začiatok, ked novoredec je väčšinu dna na prsníku (spon tak bol starší) a straší syn mozno este ani chodiť nebude (alebo sa bude pokúšať vyliezť všade kam sa dá).

@natal99 3 deti po roku, rodina 300km od nas, bola som s nimi sama kym manzel o 16 neprisiel z prace. Ver mi ze ludia zazivaju ovela horsie zivotne situacie, dve deti s rozdielom skoro rok a pol nie su nic strasne 🙂 tak samu seba nestresuj dopredu, nevidim dovod "to nezvladnut". Drzim palce.

natal99
autor
Dnes o 09:40
@anonym_5af3a4

@melanta ano jasne. Ja len reagujem na to, ze isto nevedela, ze zdravotne si musi platit. Alebo teda UP, co je ale v pripade, ze si chce najst pracu. Ona evidentne nechce.
@natal99 a je ti teda jasne, ze si za ten cas musis zaplatit zdravotne poistenie?

@anonym_5af3a4 To poistenie som zatiaľ nezistovala. Je toto este príliš nová správa a zatiaľ ma na tom najviac vystrašilo ako zvládnem dve také malé deti sama, takže len predbežne zisťujem možnosti. Nech tu nie su názory ze len chcem co najviac vyciciavat štát.

anonym_5af3a4
Dnes o 09:43
@natal99

@anonym_5af3a4 To poistenie som zatiaľ nezistovala. Je toto este príliš nová správa a zatiaľ ma na tom najviac vystrašilo ako zvládnem dve také malé deti sama, takže len predbežne zisťujem možnosti. Nech tu nie su názory ze len chcem co najviac vyciciavat štát.

@natal99 tak uz mas odpoved. Ak chces byt doma ty aj muz s dvoma detmi, muz dostane matersku, ty si zaplatis zdravotne poistenie a mozete sa plnohodnotne starat obaja spolu 😉

anonym_ccbf55
Dnes o 09:48

@natal99 prepáč, ale je to o tom už milión diskusii, ze naraz sa dajú poberat IBA 2 materske.
A nič v zlom, keď si nevieš predstaviť, ako sa postaras o 2 malé deti, tak si si ich jednoducho nemala robiť. Kks, ja normalne cakam, ze tu ešte nejaká "princezna" napise, ze by jej stat ešte pomaly mal platit opatrovateľku!

anonym_ccbf55
Dnes o 09:50
@natal99

@natal99 a nevyciciavas stat? Koľko odvodov v živote si poplatila tomuto štátu, ktorý ti na oatku 6 rokov platí rodicaky?

mullerova46
Dnes o 09:53

@natal99 nie neviete poberať naraz rodicak a materskú 🫤 ani v tomto prípade ako opisujete. Pýtala som sa na to na sociálke

mondolina
Dnes o 09:56
@natal99

@natal99
otázne je či vyžijete len z mužovej materskej.

anonym_a7e117
Dnes o 09:57

Muz bol 2tyzdne na materskej,pol roka si to neviem predstavit a ani zamestnavatel aj ked umoznene by mu to bolo,ale budovat si zase vsetko,vysoky priemer,vysoka dovolenka,13ty,14ty plat.No prisli by sme o viac ako by sme dostali.Aj za tie 2tyzdne o dost prisiel.

Strana
z2