Má žena bez nároku na materské nárok aj na iné dávky?

tinaholeckova
10. jan 2018

Tak ak vás môžem prosiť poradiť. Má žena bez nároku na materské nárok aj na iné dávky? Neviete? Ja som čerstvo po škole, takže rátam jedine s rodičovským, ale čo ešte hmotná núdza, príspevok na bývanie a pod? Neviete, či existujú nejaké spôsoby ako si prilepšiť k tým biednym 200 eurám? Partnera mám, nie sme ale zosobášení. Ďakujem za všetky rady a ochotu pomôcť.

kaja01
10. jan 2018

No môžeš aj pracovať.

marcelatje
10. jan 2018

Partnera mas cize si len slobodna matka nie osamela. Vsetko sa posudzuje podla okolnosti, s kym byvas v jednej domacnosti. Ak s rodicmi ci.priatelom obavam sa ze ti zostava len ten rodicak 🤔

pribinak
11. jan 2018

Ano, mozes si prilepšiť k biednym 200 eurám, napríklad svojou prácou.
Prepáč, ale to ze budes mat biednych 200 EUR si mala riesit skor, napr odrobiť 2-3 roky, aby si mala narok na matersku.

ajko2011
11. jan 2018

Bola som v podobnej situácií. Máš nárok iba na rodičovský príspevok + rodinné prídavky na dieťa. Taktiež na pôrodné. Ináč nič.

misinka26
11. jan 2018

Biednych 200 e ??? Prosim?? Este si nicim neprispela do systemu a tebe sa mali 200 e po dobu 3 rokov za nic??? Tak chod pekne po roku do prace ako vacsina mamiciek, ktore sa tebe skladaju na tych biednych 200 e...

dai
11. jan 2018

Sa ti 225 euro zda malo zato ze sa budes doma starat o svoje vlastne predpokladam slobodnou volou splodene dieta? Ci si myslela ze to je platena praca?🙂 prepac ale doteraz sa na teba stale len niekto skladal - tvoja skola, tvoja zdravotna starostlivost, prudavky na teba... teraz rodicovsky a kocikove - este si do systemu ani cebt neodviedla☹ fakt ti to pride malo?
Prepac za takyto skaredy prispevok ale fakt niekedy nerozumiem sposobu rozmyslania niektorych ludi a hlavne teda sa stazovaniu - akoby stat tie peniaze vyrabal - ved on bajskor niekomu musi vziat aby tebe dal☹

mijo53
11. jan 2018

ženy, ktoré ste sa vyššie vyjadrili , ona sa nesťažuje, ona sa pýta, tak jej slušne odpovedzte, máš, nemáš nárok na viac, keď zoberieme do úvahy, že populácia starne a štát je rád, ak sa rodia deti, tak podľa môjho názoru by mohol tieto dávky zvýšiť. Veď ak nebudú deti, nebudú dôchodky

beky1813
11. jan 2018

Nie, nemas narok na nic viac, uz aj to, ze dostavas rovnaku vysku rodicovskeho prispevku ako zeny, ktore pracovali, je dost.

beky1813
11. jan 2018

@mijo53 nech zvysi, ale tak, ako to bolo predtym, nech je to odstupnovane podla toho, ci niekto pracoval. A nie nikde nerobit a len cakat rozne benefity od statu

misinka26
11. jan 2018

@mijo53 nechapem preco by mal stat nieco zvysovat?? Pokial zena pred tehotenstvom pracuje dostane pomerne peknu materku a po nej rodicak pocas, ktoreho uz nemusi trcat doma ale pracovat napr. na pol uvazku alebo z domu... preco by sa mali ostatni ludia skladat na to aby si to niekto ako napr. pani zakladatelka temy vobec nevazil?? V ostatnych krajinach 3 rocna rodicovska neexistuje ... dokonca v niektorych krajinach nie je ziadna... mne osobne je jedno kto je kolko s dietatom doma ale neskutocne ma vytaca ked si niekto nevazi to na co sa mu ini skladaju... o dieta sa maju vediet postarat rodicia nie stat! Je jednoduche si urobit dieta a potom nadavat ako sa ten hnusny stat nepostara!!!

fokuska
11. jan 2018

@mijo53 Suhlasim s @beky1813 nech stat zvysi pridavky, alebo rodicovsky prispevok. Ale nie celoplosne - praveze na zaklade urcitych podmienok, ak obaja rodicia poctivo pracuju a platia odvody, tak nech maju narok na viac ako niekto kto nikdy nepracoval, alebo odrobil menej a pod.
Nech je to ferove voci tym, co roky poctivo platia odvody.

Okrem toho vola sa to rodicvosky PRISPEVOK - to nie je urcene na vyzitie, je to len prispevok od statu ku tomu, co maju dietatu zabezpecit rodicia.

dai
11. jan 2018

@mijo53 tak deti sa rodi stale viac a viac ked si pozries statistiky... podla tvojej logiky by sme ale mali byt potom vdacni za kazde dieta, je jedno do akych podmienok sa narodi a ako bude vychovavane☹ uprimne keby sa spytala naco ma este narok tak si myslim ze dostane normalne odpovede, mna v tom jej prispevku zarazilo slovo ubohych - su ludia v hmotnej nudzi co aby dostali menej ako tych ubohych 200 musia pracovat☹ ( a to mnohokrat predtym robili a do systemu odvadzali )

marcelatje
11. jan 2018
sense
11. jan 2018

K tym biednym 200eut, si mozes prilepsit pracou...je to prisoevok, nie mzda....

svetkaadamko
11. jan 2018

Máš nárok na rodičovský a prídavky na dieťa, hmotná núdza ti nevyjde a tým pádom nemáš nárok ani na príspevok na bývanie. To, že nie si vydatá za otca dieťatka, to je jedná vec, ale druhá je, že spolu žijete a teda vás budú posudzovať spolu. Jedine môžeš zamlčať, že s ním žiješ, ale toto je dosť proti srsti. Pridávam sa k ostatným dievčatám a súhlasím s tým, že keď si nepracovala, tak nemôžeš čakať príjem od štátu.

lula313
11. jan 2018

@misinka26 ale ako dlho dostáva tu “slušnú” matersku? Človek, čo zarába viac, plati vysoké odvody, tak by mal mat aj vyšší rodičovský príspevok. Ja sa napr. Do prace nechcem vratit hneď po materskej a to z jednoduchého dôvodu, že by má vlastne dieťa počas uzávierky, ktorá trvá tyzden a chodím sa domov na 6 hodín len vyspať, ani nevidelo a ani skrátený úväzok by mi nepomohol, keďže u nás nie je robota ukolova, ale musí byt hotova a nikoho nezaujíma, či si denne v praci 8 alebo 16 hodín a je to dosť nefér, že nejaká osadnicka, ktorá má 9 deti a nikdy nepracovala, má rovnako velky príspevok ako ty, ktorá do systému odviedla už pekne prachy..

ivana1611
11. jan 2018

nie namas narok na nic ine,teda pojial.zijes v spolocnej.domacnosi s niekym :( ale musim.si ta zastat a nesuhlasit s ostanymi mamickami,neviem teda kolko mas rokov,ale napr ja som chodila do skoky do 25 rokov,potom som sa sice zamestnala ale pokial by som chcela deti skor,tak a nie v 27,tak by som do prace neisla urcite,no dalsie roky by som odpracovala potom a stale.odvadzala.dan do statu,tak nerozumiem nazorom,ze mas byt spokojna ,ze ti vobec cosi daju...a ako led vidis na vypkatnejbpaske celkovu cenu prace napr 1100eur a na ucet ti pride ledva 600eur,tak som toho nazoru,ze tych 236 eur,co mi pride pocas rodic.dovolenky je ozaj malo....ale kazdy ma iny nazor. taktiez by sa mi zislo viac penazi,no nemam kam.dat maleho,aby som mohla ist do prace,najblizsie jasle su 30km vzdialene,cize keby olatim jasle a cestu,tak mi z vyplaty nezostane ani tych 200eur..stari rodicia su stale zamstnani,takze to tiez nie je riesenie....ale ved v pohode odvadzajme statu stovky eur mesacne a dochodku sa ani nedozijeme.....

fokuska
11. jan 2018

@ivana1611 Mas pravdu, ze moze potom odvadzat vela, lenze bohuzial alebo naststie (nech si kazdy vyberie) to funguje tak, ze najprv musis ty nieco odviest aby si nieco mohla chciet dostat.
Inak by bolo neskutocne vela spekulantov, ktori by najprv rodili a brali prispevky a "slubovali" ze ved my si to potom odpracujeme...

Na vyplatnej paske si pozri len prislusne poistenie - z toho sa potom vyplaca materska, ostatne odvody su urcene na ine veci.

ivana1611
11. jan 2018

@fokuska ja ti rozumiem,viem,ze tie odvody su na viacero veci,nie len na deti,ale aj tak mi pride tych cca 40% odvodou z celkovej ceny prace velmi vela, nakolko ochodkovy vek sa stale zvysuje,u lekarov pkatime joro za všetko..a mne nepride divne,keby zena hned po skole chce mat deti a potom az ist pracovat a teda neviem si predstavit od 20 rokov len rodit deto kvoli tomu aby som dostavala rodicovsky prispevok... a nie kazdy chce deti napr az po 30... ale samozrejme existuju mensiny,ktore vedia ako stat vyuzit co najviac a aj stat im robi stale ustupky... taktiez kazdy druhy naldy clovek ma uver na byvanie pokial sa chce osamostatnit,takze mat v dnesnej dobe peniaze ni je lahke..a je mi luto mladych dievcat,ktore by chceli deti,no kvoli financiam.si ich nemozu hned dovolit,ved to co je uz toto... je pravda ako pisu baby,ze niekde nemaju nroj zeny byt doma 3 roky,ale teda predpikladam,ze maju nejako vyriesene kam s detmi...je ine keby zarabam.napr 2000eur,v tom pripade by mi jasle nerobili problem,ak by som mala vhodnu pracovnu dobu...ale samozrejme pokiak nemame velke uspory alebo bohatych rodicov treba si utiahnut opasky a da sa to zvladnut ;)

mijo53
11. jan 2018

no, veľa deti sa narodí do veľmi dobrých podmienok a sú zle vychované, náš sociálny systém mal byť zasluhový, ale je žiaľ alebo chvála Bohu je solidárny a preto nemôžme hovoriť, že niekto na niekoho dopláca/ na to som dosť alergická/. Predstavte si, že niekto platí nemocenské celý život, je zdravý , nemá deti, a žiadne výhody nevyužije, vráti mu štát niečo? nie

peta111
11. jan 2018

Áno môžeš si prilepšiť muzovou výplatou veď keď splodil dieťa tak nech sa o vás postará a nie spoliehať sa na štát.

najk
11. jan 2018

Este mozete vyuzit moznost materskej pre otca dietata, teda pokial pracoval aspon partner. Je tam cas az do troch rokov dietata. Najdes tu vela diskusii, kde sa daju zistit vsetky potrebne info

fidorka7
11. jan 2018

@svetkaadamko to by ale musela mať od otca súdom určené výživné, ak sa chce tváriť, že spolu nežijú, alebo ho vôbec neuviesť na rodný list.

maminecka2
11. jan 2018

Ja tiez nechapem ze sa tu zas musi niekto pustit do mladej neskusenej baby (v tomto ohlade). Keby vsetci len cakali kym odvedu do systemu dost a potom sli rodit... Budeme to kazdej zene vycislovat a tym s nizkym zarobkom-odvodmi "dovolime" rodit az po 40-ke? Ci ako by to malo byt spravodlive?
Mnohe sme si svoje odrobili a az potom sli rodit (casto uz stare korcule...) a co z toho mame? Okrem tej materskej samozrejme.
Je pravda ze sa este "naodvadza" do statu, nic jej neujde, este bude pracovat na nase dochodky. Nas system je zalozeny na solidarite, v kazdom ohlade, aj tomto.
Slovensko potrebuje zvysit porodnost, slecna nevyzera ze by spadala do urcitej "skupiny", rozhodla sa rodit skor a este aj za to je zle. Ja uz nechapem.
Slusne sa spytala, aspon slusnej odpovede by sa mohla dockat.
@tinaholeckova Nic si z nich nerob, skus sa spytat na urade prace alebo v soc. poistovni, povedia Ti ako si na tom.

tinaholeckova
autor
11. jan 2018

@pribinak dakujem za primitivnu odpoveď! nevieš aký mám osud, co mi dovoluje zdravie a iné okolností v mojom živote, tak si svoje plodné rady nechaj, nestojím o ne

tinaholeckova
autor
11. jan 2018

@mijo53 ďakujem za korektnú odpoveď.

tinaholeckova
autor
11. jan 2018

@misinka26 dakujem za primitivnu reakciu! nevieš aký mám osud, co mi dovoluje zdravie, rodinné súvislosti a iné okolností v mojom živote, tak si svoje plodné rady nechaj pre svoje deti, nestojím o ne ;) ja tiež nesudim tvoju inteligenciu hojdacieho koníka a nekarham ťa za to, že si mala predsalen dlhšie študovať, aby z teba bol slušný a vzdelaný človek. Thats All. Svoje múdrosti si nechaj!
@beky1813
@dai

@mijo53
@sense
@svetkaadamko
@fokuska

tinaholeckova
autor
11. jan 2018

Ďakujem pár mamičkám za rozumné empatické odpovede s nadhľadom, aj som si myslela, že sa nedá prilepšiť si, zákony som si preštudovala, dúfala som, že slobodná mamička je posudzovaná inak a nájde sa tu predsa len nejaká ojedinelá skúsenosť v tejto súvislosti. Všetko dobré prajem a vďaka za čas, ktorý ste mi venovali. Tým "premúdrelym" prajem aspoň inteligentné deti, keď u vás to nejako nevyšlo 😀

tinaholeckova
autor
11. jan 2018

@maminecka2 som vďačná za vaše slová a čas, ktorý ste venovali reakcii! O Tom by malo byť fórum. Ale vidím, že normálnych a korektných postojov tu rozhodne neprevažuje, čím som si len utvrdila, že tento portál nestojí za veľa a opustim ho. Totiž, keď budem chcieť počúvať názory na mňa utvorené z jednej nevinnej otázky bez poznania pozadia celej mojej situácie, skočím si niekde do osobitnej školy.. aj tam asi budú tie reflexie hodnotnejšie ;)

tinaholeckova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz