Má zmysel odvolať sa, keď mi neuznali navýšenie vymeriavacieho základu pre materskú?
Dobrý deň, má zmysel sa odvolávať voči rozhodnutiu kde mi neuznali navýšenie vymeriavacieho základu pre materskú? Prechádzam z rodičovskej dovolenky na materskú. Čiže budem mať tú istú sumu ako s prvým dieťaťom aj keď vo firme celoplošne v januári zvyšovali platy. Vraj som mala odpracovať aspoň mesiac, aby mi to uznali. Nikto mi nič nepovedal, ani neupozornil na túto skutočnosť. Pani úradníčka sa mi vysmiala, že odvolať sa môžem, ale zbytočne. Mal niekto takúto skúsenosť a pomohlo odvolanie sa?
@anonym_5ac5a8 takéto a aj výrazne vyššie navýšenie som dávala ľuďom 10 rokov dozadu aj za rok, ak bol dôvod. Nemusíš mi písať "prepáč", ty si tie mzdy videla, predpokladám, že ide o mzdy v nejakej konkrétnej firme. Ja som tie mzdy reálne ľuďom navyšovala, takže vychádzam z vlastnej skúsenosti. Sú ľudia v IT, ktorí zarábajú 2000 a ľudia v IT, ktorí zarábajú 6000 a viac. Sú manažéri, ktorí zarobia 3000 a manažéri, ktorí zarobia 6000 a viac. A tam je navýšenie o 300 eur navýšením o 5% alebo aj menej ako o 5%.
@melanta tak manazeri ano. ale take levle ako analyst / senior analyst pochybujem....a nebud taka vztahovacna, si celkom mudra zena.
ano ked MNG/ SMNG maju 5000=6000 plat a navysenie 5 % je jasne to citit, ale nizsie levele asi tazko az 300 euro...
@anonym_d58106 ozaj neviem aky sektor, ale v IT ozaj takto plati nerastli. videla som HR tabulky. tak asi neslo o ziaden korporat ci? toboz teraz ozaj firmy velkolepo nerozdavaju, su krusne casy, skor sa prepusta, platy co viem su vela x zmrazene, tak preto som reagovala na to, ze o 300 euro...
@anonym_5ac5a8 nie, nie je to čisto IT firma.
Zdôrazňujem, že 3 roky platy zvysovane plošne neboli.
Len pri presunoch na vyššiu pozíciu vďaka skúsenostiam.
@anonym_5ac5a8 nie, nie je to čisto IT firma.
Zdôrazňujem, že 3 roky platy zvysovane plošne neboli.
Len pri presunoch na vyššiu pozíciu vďaka skúsenostiam.
@anonym_d58106 teraz sa vsade setri, preto sa cudujem.
@melanta materské sa jej počíta z pvz za mesiac, v ktorom vznikol nárok na dávku, čiže predpokladám 1 alebo 2/2026. Keď v tom období boli reálne všetky mzdy navýšené, odvolať sa má zmysel. Je to 50:50. Myslím,že autorka je svojpravna a môže sa aj sama rozhodnúť či to zmysel má alebo nie. To,že píšem ako anonym, neznamená,že nie som znalá v danej oblasti a ani to,že odborník je iba zalka a to čo napíše je jednoznačne pravda. To posúdi ústredie SP pokiaľ autorka podá odvolanie a na to má možnosť. Osobne by mi to zvýšenie za napísanie jedného listu stalo a môže tým len získať
@anonym_02a504 keby si bola odborníčka, čo podľa odpovede určite nie si, vedela by si, že zvýšenie platu v tomto roku nemá na MD žiaden vplyv, keďže ako vymeriavací základ sa berie predchádzajúci rok, teda 2025
@anonym_autor oslovila som zalku, ona bude vedieť. Čo sa týka pracovníčky, s ktorou si volala, ona si môže myslieť čo chce. Ale počkaj si na odpoveď od zalky.
@melanta nemusíš sa ani pýtať na toto zalky, keďže VZ je za rok 2025, kedy tu mzdu takú nemala.
@melanta materské sa jej počíta z pvz za mesiac, v ktorom vznikol nárok na dávku, čiže predpokladám 1 alebo 2/2026. Keď v tom období boli reálne všetky mzdy navýšené, odvolať sa má zmysel. Je to 50:50. Myslím,že autorka je svojpravna a môže sa aj sama rozhodnúť či to zmysel má alebo nie. To,že píšem ako anonym, neznamená,že nie som znalá v danej oblasti a ani to,že odborník je iba zalka a to čo napíše je jednoznačne pravda. To posúdi ústredie SP pokiaľ autorka podá odvolanie a na to má možnosť. Osobne by mi to zvýšenie za napísanie jedného listu stalo a môže tým len získať
@anonym_02a504 toto by platilo, jedine, ak by do tej prace nastúpila a odrobila aspoň 1 mesiac. Ja som to presne takto mala. Nielen "papierovo" si (akoze) navýšiť mzdu a neodviest z toho odvody a tváriť sa, že haló dajte mi o 300€ viac. Mimo to tých 300€ je len 75%, cize zvýšenie platu muselo byt ešte vyššie-v hrubom. Keďže materska je v čistom.
Pri reťazovom pôrode sa počíta PVZ, ktorý zasiela zamestnávateľ a určuje ho príjem, za MESIAC, V KTOROM SA NASTUPUJE NA MATERSKÚ, ktorý by v tom mesiaci získala, ak by pracovala. Súčasne VZ nesmie byť nižší ako predchádzajuca MD. Je to odpoveď na otázku od AI Google, nechce sa mi to overovať, ale viem, že reťazova MD sa počíta inak. Čiže odvolanie by zmysel malo.
@melanta sorry nedalo mi - ale hlavne, že ty tie podmienky SP ovládaš na 100%. Ale aj majster tesár sa utne.
✌️
@anonym_62bdcf pani melanta ovlada vzdy vsetko. A ze zle, nevadi 🤷♀️
Pri reťazovom pôrode sa počíta PVZ, ktorý zasiela zamestnávateľ a určuje ho príjem, za MESIAC, V KTOROM SA NASTUPUJE NA MATERSKÚ, ktorý by v tom mesiaci získala, ak by pracovala. Súčasne VZ nesmie byť nižší ako predchádzajuca MD. Je to odpoveď na otázku od AI Google, nechce sa mi to overovať, ale viem, že reťazova MD sa počíta inak. Čiže odvolanie by zmysel malo.
@anonym_7f5a78 toto platí, ak v roku 2025 nemala žiadny príjem, neodpracovala nič. Vtedy sa neposudzuje rok 25 ale to, čo uvádzam vyššie.
@anonym_62bdcf pani melanta ovlada vzdy vsetko. A ze zle, nevadi 🤷♀️
@anonym_29fa72 😁
No žiaľ, chybu si neprizná, ani keď to je čierne na bielom😏
Ale aspoň ma jej odpoveď pobavila. Ževraj:
“ja v tejto diskusii nevystupujem ani sa netvárim ako odborník na podmienky SP.”
@anonym_02a504 toto by platilo, jedine, ak by do tej prace nastúpila a odrobila aspoň 1 mesiac. Ja som to presne takto mala. Nielen "papierovo" si (akoze) navýšiť mzdu a neodviest z toho odvody a tváriť sa, že haló dajte mi o 300€ viac. Mimo to tých 300€ je len 75%, cize zvýšenie platu muselo byt ešte vyššie-v hrubom. Keďže materska je v čistom.
@anonym_1cac8c a toto,že by musela odrobiť aspoň mesiac máš kde uvedené? Ak ti nie je zrejmé, kedy sa dávka počíta z pravdepodobného vymeriavacieho základu a čo toto slovné spojenie znamená, odporúčam ti naštudovať si zákon o sociálnom poistení, konkrétne paragraf 57, odsek 1a a odsek 4.
Aby sa dala situácia autorky zhodnotiť, muselo by tu byť uvedených viac informácií. Nikto z nás tu nie je kompetentný 100% povedať či odvolanie má alebo nemá zmysel ani či zvýšenie 300€ je primerané alebo nie. Ak primerané je a patrí plošné všetkým, je šanca s odvolaním uspieť. Ak je neprimerané a umelo navýšené len kvôli autorkinej materskej, samozrejme jej odvolanie neprejde.
Mne sa plat za 4 roky zvýšil o 500€ a to nemám ani priemernú mzdu podľa tabuliek. čiže ak jej už napr RD končí a valorizáciu mzdy mali každoročne alebo raz za 2-3 roky skokom, to navýšenie môže byť reálne.
@melanta nemusíš sa ani pýtať na toto zalky, keďže VZ je za rok 2025, kedy tu mzdu takú nemala.
@anonym_1cac8c keby mzdu v 2025 mala, tak sa počíta z tej. Práve preto,že ju nemala, počíta sa dávka z pravdepodobného vymeriavacieho základu aký by dosiahla v mesiaci, kedy jej vzniká nárok na dávku, čiže nie akú by mala minulý rok, ale akú by mala v mesiac nástupu na materskú.
@anonym_autor podaj si odvolanie, môžeš len získať. Navýšenie nebolo účelové keď vravíš, že všetkým navyšovali. Budú asi dotazovať zamestnávateľa, pýtať si podpísaný dodatok, ale je to obhajitelne.

@anonym_e778b1 v partnerovej firme plošne zvyšovali po troch rokoch bez zvyšovania všetkým 600 zamestnancom. Zvýšenie u každého bolo minimálne 400, maximálne 900 eur.
Manažérske pozície áni board nepočítam.
Nešlo o povýšenie.
Zahraničný zamestnávateľ, ktorému sa darí a chce si zamestnancov udržať. Bratislava.
@anonym_d58106 ozaj neviem aky sektor, ale v IT ozaj takto plati nerastli. videla som HR tabulky. tak asi neslo o ziaden korporat ci? toboz teraz ozaj firmy velkolepo nerozdavaju, su krusne casy, skor sa prepusta, platy co viem su vela x zmrazene, tak preto som reagovala na to, ze o 300 euro...