icon

Mala by byť rodičovská dovolenka povinná aj pre otcov?

23. máj 2025

V niektorych krajinach uz musi ist aj otec na rodicovsku dovolenku. Nie len moze, ale musi. Ak si ju nevezme, moze mat mama kratsiu matersku. Ciel je, aby sa o dieta starali obaja rodicia rovnako a aby to nebolo len na mame. Co keby to bolo aj u nas?

Strana
z2
medea2003
23. máj 2025
@beronsche

Tiež by ma zaujímalo, kde je to povinné a na ako dlho..

Neviem, aký by to malo mať prínos.. ak otec chce, moznost má, ak nechce, nie je nezmysel ho k tomu nútiť?

@beronsche v severských krajinách sa musia otec s matkou podeliť na rodičovskej.

katulienkax
23. máj 2025

And v norsku Jo to povinne , bratranec bol 3 mesiace tuším a veľmi si pochvaľoval. Tým pádom tam v tomto nie je žiadna diskriminácia

lenkakravcova
23. máj 2025

Myslím že je to blbosť, lebo proste niektorí chlapi by to nedali. A čo žena? Šla by v tom období na pár mesiacov do práce? Počas dojčenia? Alebo keď bude dieťa väčšie, keď už sa s ním viac menej len hrá? Neviem ako by to reálne fungovalo, ale asi blbo keby toto bolo povinné.

jana_eyre_2
23. máj 2025

A ako akože donútis otca aby sa staral ak by aj bol 30dni doma? Ak je to chlap čo sa ničoho nechytí, povinná rodičovská mu pomôže akurát sa tak riadne vyspať a žena bude mať doma navyše osobu o ktorú sa treba postarať.. (alebo akoze zena ma ísť na ten mesiac do práce?)

ak je chlap ozajstnym chlapom a otcom, o dieťa sa bude starať aj bez toho aby mu to niekto povinne nariadoval..

Máme tri deti, môj muž normálne vždy pracoval ale napriek tomu sa o deti normálne dokázal postarať.. nepotreboval k tomu povinnú RD.. to sa volá rodičovská zodpovednosť..

viestta
23. máj 2025
@lenkakravcova

Myslím že je to blbosť, lebo proste niektorí chlapi by to nedali. A čo žena? Šla by v tom období na pár mesiacov do práce? Počas dojčenia? Alebo keď bude dieťa väčšie, keď už sa s ním viac menej len hrá? Neviem ako by to reálne fungovalo, ale asi blbo keby toto bolo povinné.

@lenkakravcova tak ako vo Svedsku. Striedali by sa pri dietati, ten co nie je na "materskej" chodi do prace. Logicky sa od dojceneho dietata do prace nechodi, aj ked poznam pripad, ked manzel vozil dieta za manzelkou do prace aby ho nadojcila. Alebo ako to funguje kade-tade po svete, ze deti su na odsatom mlieku. V USA uz po siestich tyzdnoch nastupuju zeny do prace ak chcu a mozu. V Britanii po siestich mesiacoch a ak treba, tak odsavaju mlieko

lienka.7
23. máj 2025

@autorka vsak aj u nás sa to už využíva... ale reálne sa o decko ďalej stara jeho matka, lebo aj ta je doma, foter ďalej pekne niekde robí na čierno... alebo teda ofiko na dohodu, pričom este sa snaží presvedčiť SP, ze teda iba tie 2 hod.denne, ale plat ma úplne rovnaký 🤣👌

lenkakravcova
23. máj 2025
@viestta

@lenkakravcova tak ako vo Svedsku. Striedali by sa pri dietati, ten co nie je na "materskej" chodi do prace. Logicky sa od dojceneho dietata do prace nechodi, aj ked poznam pripad, ked manzel vozil dieta za manzelkou do prace aby ho nadojcila. Alebo ako to funguje kade-tade po svete, ze deti su na odsatom mlieku. V USA uz po siestich tyzdnoch nastupuju zeny do prace ak chcu a mozu. V Britanii po siestich mesiacoch a ak treba, tak odsavaju mlieko

@viestta ale povinné? 😀
Ja by som nikam nechcela chodiť, prerušovať rodičovskú povinné.
Dobrovoľne je to možné aj teraz. Povinné by to bola blbosť.

viestta
23. máj 2025
@lenkakravcova

@viestta ale povinné? 😀

@lenkakravcova alek povinnemu som sa uz vyjadrila. Necitala si?

lin_a
23. máj 2025
@lenkakravcova

@viestta ale povinné? 😀

@lenkakravcova odpoviem ti konkretne na priklade toho Svedska. Pre oboch rodicov dohromady je vyhradenych 480 dni rodicovskej dovolenky (cca 16 mesiacov), z toho min. 90 dni musi vyuzit otec, inak im prepadnu. Drviva vacsina vyuziva model, ze matka je na rodicaku 390 dni (13 mesiacov), to ma platene cca 80% platu. A potom vrati sa do prace (nie na par mesiacov, uz natrvalo 😉 ). Nastupuje otec na tych 90 dni (3 mesiace), to je dieta vo veku cca 12-16 mesiacov. Matka je v praci, otec je doma a sam sa plnohodnotne stara o dieta - dava jest prikrmy/varene jedlo, uspava, chodi kocikovat, robi domace prace, hra sa s dietatom atd. Nic, co by nemal zvladnut a kde by postradali matku. Po 3 mesiacoch sa vracia do prace, pracuju uz obaja, dieta ide do jasli/aupair/apod.
Takze ziadne take ze obaja su doma a zena sa stara este aj o chlapa, alebo ze zena sa vracia do prace len na par mesiacov 😅 ziadne take ze retazova materska a zena je doma s detmi 9 rokov - to ked som im raz spomenula, tak sokovane pokerface (pohorsenie, zdesenie alebo vysmech pred cudzimi nevyjadruju, to sa u svedov nenosi 😇)
A zacali s tym uz v roku 1974, takze aj niektori moji kolegovia zazili svojho otca na rodicovskom, takze im to nepride divne. Ako hovorim, mentalita spolocnosti je ina, mindset nastaveny inak a Slovensko je v tomto niekde uplne inde.

lenkakravcova
23. máj 2025
@viestta

@lenkakravcova alek povinnemu som sa uz vyjadrila. Necitala si?

@lin_a super ale mne by toto bolo nanič. To by nám len prepadlo.

@viestta ja som sa len k tomu povinnému vyjadrovala autorke. Ty si reagovala na môj komentár. Nečítala som komentáre predtým.

ivinkapink
23. máj 2025

Mne by sa to pacilo. Takto ma len zena "vypadok" v pracovnom zivote..aj pri hladani prace sa na nu tak pozeraju, ze ved pojde na matersku...nie vsade, ale stale to tu je....A keby muzi museli, tak by sa veru postarali...je to len o nastaveni...je uplne ine postarat sa cez vikend a ked to muzovi vyhovuje...

alenka58
23. máj 2025

mojej sesternici manžel/ portugalec bol 5 dní doma bezprostredne po pôrode, lebo ináč by platil pokutu ale mohol byť až 15 dní v rámci mesiaca teda prvého mesiaca, možno sa už niečo zmenilo odvtedy je to 5 rokov dozadu, vzťah si ťažko vybudoval za tých 5 dní, snažil sa ale 5 dní je nič

dagas
23. máj 2025
@alenka58

mojej sesternici manžel/ portugalec bol 5 dní doma bezprostredne po pôrode, lebo ináč by platil pokutu ale mohol byť až 15 dní v rámci mesiaca teda prvého mesiaca, možno sa už niečo zmenilo odvtedy je to 5 rokov dozadu, vzťah si ťažko vybudoval za tých 5 dní, snažil sa ale 5 dní je nič

@alenka58 a prečo nevyužil teda 15? Tak ale vzťah sa dá budovať aj po robote,nie len keď má voľno z práce..

alenka58
23. máj 2025
@dagas

@alenka58 a prečo nevyužil teda 15? Tak ale vzťah sa dá budovať aj po robote,nie len keď má voľno z práce..

@dagas nevyužil, sesternica to zvládala dobre, viac jej zavadzal údajne, ale tak chodil nakupovať a také obslužné práce robil, samozrejme že po práci pomáhal aj pomáha s malým, len niekto tu písal tým že je to povinné tak si vybuduje vzťah, vzťah sa buduje dlhodobo a denne a nie niekoľkými dňami ani niekoľkými mesiacmi, to je nadlho, v týchto začiatkoch je dôležité pre muža pomáhať partnerke tak ako si to ona želá

lasona
23. máj 2025
@sense

A v ktorej krajine je to povinnosť?

@sense tuším ze v Nórsku. Kamoška tam pracuje, tak spomínala ze tam to majú tak.

lasona
23. máj 2025

Ja by som bola za. My zeny v tomto ťaháme za kratší koniec. Žena má problém po materskej sa zamestnať. Takto by si to rodicia podelili. Poznám veľa oteckov, ktorý ani nevedia prizriet dieťa na hodinu. Ale nie ze nevedia,ale nechce sa im, sú lenivý. Furt si to zlizne iba žena. Nech sa aj chlap postará. Nech vedia, čo to je ostať s dieťaťom.

bielasovicka
23. máj 2025

A prečo neides bývať do Portugalska?

Strana
z2