Mám nárok na materskú?
Dobrý deň.
Veľmi by som Vás chcela poprosiť o radu, nakoľko ani na pobočke sociálnej poisťovne mi pracovníčky nevedeli poradiť a pomôcť.
Moja otázka znie, či budem mať nárok na materskú ak:
- predpokladaný termín pôrodu mám 7.3.2016
- v roku 2014 som pracovala od januára do 20 mája
- v roku 2015 pracujem od 15 júna na dobu určitú do 31. decembra
- medzitým som žila v zahraničí, čo by podľa mojich informácii nemalo mať vplyv na materskú
Podmienka na materskú č. 1- byť nemocensky poistená 270 dní by teda mala byť splnená (alebo ide o 270 pracovných dní??)
V prípade, že porodím skutočne 7.3.2016, sledované obdobie bude v čase od 7.3.2014?
Znamená to, že v prípade, že ak porodím o týždeň neskôr, strácam nárok na materskú?
A ešte posledná otázka. Z čoho by mi bola materská vypočítaná, ak by som odišla na materskú 25 januára 2016, dobrovolné nemocenské by som si neplatila, bola by som na úrade práce. (v ochrannej lehote).
Veľmi pekne ďakujem za zodpovedanie otázok. 🙂 Nerada by som svojou nevedomosťou čokoľvek podcenila. Ešte raz ďakujem, s pozdravom Michaela
@gapa ahoj 🙂 takže môj "príbeh" pokračuje. (všetko je písané na začiatku)alee dohodli sme sa, že mi predĺžia zmluvu do konca januára, práve kvôli materskej. Avšak nechcem spraviť žiadnu chybu a preto sa chcem spýtať. Keďže v čase TP budem nezamestnaná a teda v ochrannej lehote-musím nastúpiť na materskú presne 6 týždňov pred TP? vychádza to myslím 24. januára, čiže nebudem môct reálne pracovať do konca januára? Ďakujem krásne za odpoveď, vidím, že sa vyznáš v týchto veciach a ja by som nerada niečo podcenila.
@sladkamiki ak trvá nem.poistenie v den nástupu na md, tak sa môžeš rozhodnúť v období 6-8týž. pred termínom nastúpiť. Ak ale chceš nastúpiť na MD/požiadať o materské neskôr ako je 6týž. pred termínom, tak sa ukrátiš o dobu poberania materského, lebo nebudeš poberať materské bežných 34týždnov (ak máš 1dieťa a nie si osamela) ale kratšie o dobu, o akú nastúpiš na md neskôr (myslím tak je to, aj ked záleží samozrejme od pani,č o ti to ráta, lebo už som sa stretla s rôznymi výpočtami, nie podla zákona ani ich výkladov). Tj. ak by ti lekár posunul o nejaký den dátum očakávaného termínu pôrodu, tak môžeš nastúpiť aj neskôr na md ako toho 25.1. či 24.1. (nerátam, čo je správne, no ak je termín napr. v sobotu, tak 6týž. pred je tiež sobota, tak si to pozri). Tj. najlepšie by bolo nastúpiť presne6týž. pred termínom, aby si sa neurátila na materskom.
Prihlášku na dôch.poistenie štátom treba do 45dní od pôrodu, lebo ti netrvá dôch.poistenie zamestnanca (aj ked budeš materské poberať), a výrazne pre teba odporúčam dať si opečiatkovať prevzatie na kopii prihlášky (tlačivo RLFO=registrač.list fyzickej osoby + príloha je kopia rod.listu + prehlásenie/či vyhlásenie? o riadnej starostlivosti) a do dátumu začiatku poistenia napísať dátum pôrodu. Nezabudni, že aj odhlášku treba podať.
@gapa ďakujem moc si ty hlavička 🙂
@sladkamiki ešte predpokladám nemáš iné dieťa do 6rokov ( ak by is mala, to by si mohla dať prihlášku hned v den po ukončení prac.pomeru) a teda predpokladám, že porodíš až po ukončení prac.pomeru, vtedy treba tú prihlšáku do 45dní a začiatok poistenia den pôrodu (kedy netrvá pp)
@gapa nie dieťa nemám. a ako píšeš porodím až po ukončení PP. Prihlášku myslíš na dôchodkové poistenie, však?
@sladkamiki áno
@gapa a kedy si treba začať vybavovať materskú? Stačí napr deň pred odchodom alebo treba skôr? Vdaka moc za odpovede
@sladkamiki ako myslíš od lekára, mne aj mesiac popredu dal žiadosť a mzdárke odovzdaj čo ja viem, ale týžden pred nástupom, hlavné aby ona to odniesla včas (niekedy vraj žiadajú, aby si to potom zamestnanec odniesol sám).
Ahojte, prosim potrebovala by som poradit.11.8.2014 som dostala vypoved, od 14.7.2014som sla na MD... Teraz cakame druhe babo , termin je 12.7.2016. Budem mat narok na matersku? Ci len rodicak? Dakujeme za odpovede 🙂
@sladkamiki Minimalne 6 tyz. pred terminom porodu ti lekar vypise ziadost o materske. Ak budes este v case nastupu na materske v PP, tak ziadost musi najprv potvrdit zamestnavatel, ty sa na zadnej strane ziadosti o materske podpises a potom najneskor do 3. dna v mesiaci treba dorucit na SP.
Ak uz nebudes v case nastupu na materske, tak nastup musi byt presne 6 tyz. pred terminom porodu a ziadost o materske mozes odovzdat rovno na SP do 3. dna v mesiaci. Nezabudni ziadost o materske podpisat a napisat ucet alebo adresu kde chces, aby ti zasielali matersku.
@gapa ahoj Gapa 🙂 Veľmi nerada Ťa opäť otravujem, ale u nás na úradoch mi napriek snahe nevedeli moc pomôcť. Ide o toto...(základné info o mne je na začiatku diskusie) ...25.1. som odišla na MD. Rozhodnutie zo sociálnej poisťovne samozrejme ešte nemám. Od 1.2. mi skončil PP. A teraz tá otázka. Je potrebné aby som sa šla registrovať na UP? Predsalen, zatiaľ nemám v ruke rozhodnutie, že mi MD bude schválená a čiže si nemôžem byť na sto percent istá, že tak bude. Na zdravotnej poisťovne mi povedali, že by som asi radšej mala, lebo v prípade neschválenie si budem musieť doplatiť zdravotnú za celé to obdobie, odkedy skončil PP. Tak teraz neviem. Čo radíš? 🙂 Ďakujem.
@sladkamiki záleží od správnosti tvojich údajov. Zavolala by som si asi na ústredie a povedala rodné číslo,nech mi povedia kolko dní nem.poistenia mám, teda či ozaj trvalo nem.poistenie v období: NEM.POISTENIE č.1 1.1.2014 DO 20.5.2014 a NEM.POISTENIE č.2 od 15.6.2015 do 31.1.2016 BEZ PRERUšENIA !!!!!!! Ak je tak, tak máš dostatok dní nem.poistenia aj ked porodíš neskôr. Ak by si porodila 5.2.2016, tak máš 336dní poistenia. Ak by si porodila v termíne 7.3.2016, tak máš 306 dní a ak by si porodila napr. 20.3.2016, tak máš 293dní. Tj. asi by som sa kvôli tomu neevidovala, neviem, či by spätne nevyradili aj tak. Ale treba to overiť, pre istotu, aby si tam nemala niečo, čo si nevedela. A dúfam, že ti to povedia. Dá sa to potom ešte zazichrovať spýtaním na pobočke.
@sladkamiki Ak píšeš správne svoje pracovné pomery a posledný PRACOVNÝ POMER TI SKONČIL 31.12.2015 (pracovný pomer nepokračuje) s tým, že pravdepodobný pôrod by mal byť 7.3.2016, tak ak skutočne porodíš v tento deň, tak máš podmienku splnenú, lebo by ti vyšlo 276 dní nemocenského poistenia. Ešte by presne vyšlo 270 dní NP keby pôrod nastal 12.3.2016. Po tomto dátume ti už budú dni nemocenského poistenia chýbať.
Čo sa týka prihlásenia sa na úrad práce, tak to by som sa išla spýtať priamo na ÚP, lebo nie som si istá, či ťa zaradia do evidencie, keď si si uplatnila nárok na materské. Možno by to šlo, ak by si vysvetlila situáciu .... a ak by to materské vyšlo, tak by ťa z evidencie vyradili. No toto len priamo na ÚP.
@gapa
@dena1973 musí sa vyjadriť, KEDY skončíl pp, lebo po mojejrade, aby sa dohodla na ukončení pp neskôr ako 31.12.2015 pravdepodobne skončil pp 31.1.2016 (píše 1.2. mi skončil pp) @sladkamiki
@sladkamiki Ak PP skončil 31.1.2016 ako píše @gapa (po rade, ktorú ti dala), tak ak porodíš do 12.4.2016 (dúfam, že som sa nepomýlila) podmienka 270 NP bude splnená. Myslím si, že dovtedy porodíš.... 😉
No musíš upresniť kedy presne ti skončil posledný PP.
@sladkamiki No podľa mňa do toho 12.4.2016 porodíš... 😉 Ale v každom prípade si to skús na ústredí overiť, aby si mala istotu...
@sladkamiki termín máš 7.3. a máš slušnú rezervu. Len aby tam nebolo nejaké prerušenie poistenia v obdobiach,ktoré sme rátali.

@5555ka nie je podstatné, či pracuješ 1hod. denne alebo viac, ide o trvanie nemocenského poistenia a počet dní, kedy si prihlásená v soc.poistovni a potom aký máš vym.základ v tzv. rozhodujúcom období. Ak by ti to vyšlo menej ako rodičovský príspevok, tak od mesiaca, kedy sa dieťa narodí ti to dorovnajú do tej výšky, čo je tuším cca 203eur na mesiac, ale materské predpokladám bude vyššie.