icon

Mám nárok na materskú aj pri 2. dieťati?

tasiko
30. máj 2011

Ahojte,chcela by som sa opýtať...švagriná má syna,má 1 rok aj tri mesiace.Zistila,že je opäť tehotná..ako je to s vyplácaním materskej?Má na ňu nárok,alebo bude poberať len rodičovský príspevok na druhé dieťa,resp. na obe?Ako to vlasne bude?
Ďalej by som sa chcela spýtať,začiatkom 1.júna končím v práci,nakoľko ma zamestnávateľ kvôli tehotenstvu prepustil /bola som v skúšobnej dobe/ od 1.januára 2011 som bola až do 1.apríla na ÚPSVaR,chcem sa opäť evidovať začiatkom júna.Podporu som poberala 3 mesiace,mám ešte na ďalšie tri nárok... dúfam....A ako je to potom ďalej,keď mi skončí poberanie dávok?Do pôrodu budem mať ešte cca 2 mesiace.Kam ísť...na koho sa obrátiť???Veľmi pekne ďakujem za rady....

hori
3. jún 2011

k tvojej svagrinej... teraz je s prvym dietatom na rodicovkej dovolenke, pred porodom druheho dietata nastupi znova na matersku, bude teda znova dostavat matersku 28 tyzdnov, potom bude opat na RD s druhym dietatom.
na druhu otazku zial odpovedat neviem...

jaduska
4. jún 2011

@tasiko budeš normálne ďalej evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná a dňom pôrodu nastúpiš na rodičovskú dovolenku - to potom treba ísť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny...

tasiko
autor
5. jún 2011

@hori takže nebude poberať na jedno dieťa rodičovský a na druhé materskú,ak to správne chápem..takže iba jedna materská na obe deti..?

tasiko
autor
5. jún 2011

@jaduska ďakujem a nebudem nič dostávať..nejaké minimum aspoň...

irriss
5. jún 2011

@tasiko
Tak ja jen prispeju tim, jak je to nespravedlive a popisu Ti nasi nekdejsi situaci:
1 dite: 2a pul roku
dvojcata: novorozenci
a vysledek = 1 materska na vsechny 3!!! ☹ napsana na jedno z dvojcat (teoreticky na nejmladsi dite 😉 )

maznacik007
5. jún 2011

@tasiko narok na davky mat automaticky nebudes.. az po porode dietata.. jedine ze si vybavis davky v hmotnej nudzi.. ale to zavisi aj od prijmu manzela atd..

svagrina bude dostavat len jeden RP je to totiz rodicovsky prispevok a je viazany na rodica a nie na pocet deti do 3 rokov..

tasiko
autor
5. jún 2011

@maznacik007 hmm..ďakujem...no to je teda super.aj jedno aj druhé :(

hori
5. jún 2011

@tasiko jj, ked bude tvoja svagrina znova na materskej, bude dostavat iba tu matersku, RP na prve dieta sa jej potom zrusi, lebo aj ked ma dve deti, nie je mozne dostavat oboje... aj mna to tak caka... 😉

stanka77777
13. feb 2012

Ahojte, dávam vám do pozornosti články o materskej a rodičovskej dovolenke, v ktorých je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...