icon

Mám nárok na materskú dávku počas rodičovskej dovolenky?

8. jan 2026

Ahojte, prosím o radu. Práve som na rodičovskej dovolenke s 2 ročným synom, predtým som pracovala a doteraz mám zmluvu na dobu neurčitú. Moja otázka znie, ak by som chcela ísť reťazovo znova na materskú s druhým dieťaťom mám nárok na materskú dávku, alebo len na rodičovský príspevok (nižší)? Keďže fyzicky som neodpracovala 270 dní, iba teoreticky na zmluve.

Ďakujem

anonym_00a9f7
8. jan 2026

Samozrejme že máš nárok ja som tak isto bola na tom

anonym_00a9f7
8. jan 2026

Poberala som matersku znova a teraz rodičovský ale ten vyšší keďže som bola aj na materskej

anonym_d831e6
8. jan 2026

Más nárok a pokiaľ dobre viem, nemôžeš dostavat nižšiu sumu materskej než bola tá predchádzajúca. Dokonca do 3 rokov staršieho môžete byť s manželom súbežne na materskej obaja - ty s mladším, on so starším dieťaťom, ak tu možnosť ešte nevycerpal - a môžete dostávať materskú obaja.

autor
8. jan 2026

Ja som bola úplne v tom, že musím nastúpiť do prace led maly pôjde do škôlky a musím odrobiť 270 dní aby som mala nárok na materské. Takže aj tehotenské aj materské aj vyšší rodičovský príspevok by v mojom prípade mali byť vyplácané? 2. Aj tak plánujeme až tesne predtým ako maly pôjde do školky. Jej potešili ste ma😀

anonym_286e9e
8. jan 2026
@anonym_autor

Ja som bola úplne v tom, že musím nastúpiť do prace led maly pôjde do škôlky a musím odrobiť 270 dní aby som mala nárok na materské. Takže aj tehotenské aj materské aj vyšší rodičovský príspevok by v mojom prípade mali byť vyplácané? 2. Aj tak plánujeme až tesne predtým ako maly pôjde do školky. Jej potešili ste ma😀

@anonym_autor len ak budes brat materske, tak rodicovsky uz ti vyplacany nebude. Ten potom znova az po skonceni materskej. A tiez ten vyssi.

patta89
8. jan 2026

Pozor, ak chces retazovu matersku, tak musis prejst plynulo z rodicovskej na matersku...ak Ti to nevyjde, tak v tom pripade retazova matetska neplati...a matersku mozes mat nizsiu/vyssiu aku si mala predtym.

autor
8. jan 2026
@anonym_286e9e

@anonym_autor len ak budes brat materske, tak rodicovsky uz ti vyplacany nebude. Ten potom znova az po skonceni materskej. A tiez ten vyssi.

@anonym_286e9e takže ak by sa mi narodilo 2. Dieťa a budem dostavať materské, rodičovský príspevok na 1. Dieťa už nie, tak? 🙂

autor
8. jan 2026
@patta89

Pozor, ak chces retazovu matersku, tak musis prejst plynulo z rodicovskej na matersku...ak Ti to nevyjde, tak v tom pripade retazova matetska neplati...a matersku mozes mat nizsiu/vyssiu aku si mala predtym.

@patta89 ak by mi to vyšlo tak že syn dovŕši 3 roky v marci ale ja by som mala termín pôrodu až v lete alebo tak nejak, čo v tom prípade?

anonym_29b5f6
8. jan 2026
@anonym_autor

@patta89 ak by mi to vyšlo tak že syn dovŕši 3 roky v marci ale ja by som mala termín pôrodu až v lete alebo tak nejak, čo v tom prípade?

@anonym_autor tak to nie je reťazová materská a opäť sa To nanovo bude vypočítavat výška tehotenského aj materskej.

anonym_286e9e
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_286e9e takže ak by sa mi narodilo 2. Dieťa a budem dostavať materské, rodičovský príspevok na 1. Dieťa už nie, tak? 🙂

@anonym_autor samozrejme, nemozes brat matersku aj rodicak. Ani tak, ze ty matersku a muz rodicak. Sucasne mozete iba dve materske.

anonym_0994f0
Autor odpoveď zmazal
autor
8. jan 2026
@anonym_29b5f6

@anonym_autor tak to nie je reťazová materská a opäť sa To nanovo bude vypočítavat výška tehotenského aj materskej.

@anonym_29b5f6 aha, zrejme z toho vymeriavacieho základu ktorý budem mat v tom období pred druhou materskou. Ale ak by som už nastúpila späť do prace tehotná, vyhodit ma nemôžu ale keďže mám zmluvu tak materská by bude každopádne vypočítaná len z nového základu. Ak teda správne chapem

anonym_fb48b2
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_29b5f6 aha, zrejme z toho vymeriavacieho základu ktorý budem mat v tom období pred druhou materskou. Ale ak by som už nastúpila späť do prace tehotná, vyhodit ma nemôžu ale keďže mám zmluvu tak materská by bude každopádne vypočítaná len z nového základu. Ak teda správne chapem

@anonym_autor počítala by sa z pravdepodobného vymeriavacieho základu, čo by ale v prípade,že už budete pracovať, mala byť aktuálna hrubá mzda v mesiaci nástupu na materskú