Mám nárok na materskú, keď som nezamestnaná?
Prosím poraďte...
@silsil Davas zavadzajuce info. Hlavnou podmienkou naroku na MD je 270dni NP za posledne dva roky pred porodom. Potom musi byt NP aktivne alebo musi byt v ochrannej lehote. Nemusi byt len zamestnana. A MD je od 1.5.2017 75% z VZ.
@hrjanka NP musi trvat 270dni a nie "byt zaplatene". A posledna institucia kde by som sa pytala je SP-tam ti poradia velmi zle ak ti vobec poradia-cest vynimkam.
@cicak Nedavas informacie, na zaklade ktorych ti mozme poradit.
Prepacte, až teraz som si vsimla datumy.😁😊😉
@katulienka223 Tvoje rozhodujuce obdobie pre narok na MD-pri predpoklade co pises-bude leto 2016-leto 2018. Ak v tomto období budes mat 270dni NP, NP aktivne alebo budes v ochrannej lehote tak nárok na MD ti vznikne.
@katulienka223 Tvoj VZ pre vypocet MD bude obdobie od 1.8.2017-do konca mesiaca predchádzajúceho nástupu na MD t.j. napr.nastupis na MD 15.8.2018 tak do 31.7.2018.
@katulienka223 ahoj narok na matersku si myslim ze mat mozes .. viem ze to musi byt 270 dni a to musis mat nemocenske poistenie 🙂 .. ale preco vymyslat ? Toto je lenivost chodit do prace a hned otehotniet ... ale pohodka .. a inac aj pocas tehotenstva mozes vykonavat pracu do kym nebudes mat pn od lekara rizikove alebo md
14hviezdicka12. Prečo by to mala byť lenivosť? Chceme s manželom druhé a mala nám ide do škôlky tak zisťujem info.radsej ani príspevky nepridávajte keď ste taká múdra. Človek chce radu a nie Vaše hlúpe poznámky.
@katulienka223 blbe reci si nechaj pre seba povedala som si svoj nazor pretoze to vela zien tak robi .. neotacaj to hned na nieco zle a poradit som ti poradila slusnost kaze podakovat nemyslis ?? A do mojich mudrych prispevkov vam je tak H.... len som si napisala vas nazor .. vas vek v prispevku neuvadzate a ani to ze mate dieta .. druhy krat treba napisat lepsi prispevok aby ste sa teda vyvarovali blbym komentarom 🙂 pekny den
@14hviezdicka12 Bol to blby koment. Nakoľko ona nikde nepisala,ze nechce pracovat.
@evittam taktiez tvoj nazor 😉
@14hviezdicka12
Za prvé sme si nepotykali a za druhé nikto Vám nekazal pridávať komenty. Do môjho veku Vám nič a ani do toho či už dieťa mama. To nič na veci nemení. Ďakujem za Vaše múdre reči, radcej si ich nechajte pre kamošky za takéto komenty ja nedakujem. Pekný den
ahojte, chapem to spravne ze ked je zena v case otehotnenia nezamestnana ale ma odrobene plne 4 roky tak jej nevznika narok na matersku? jednoducho musi byt zamestnana v momente ked otehotnie? dakujem

@katulienka223 myslim ze hej, lebo aspon mne bolo vysvetlene ked som isla na pn kvoli tehu a tiez som kratko predtym nastupila na zmluvu do roboty...ze aj ked nesplnim pocet odpracovanych dni a nemocenske poistenie mi sice zamestnavatel neodvadza ale stale trva...tym ze som v pracovnom pomere na zmluvu.
Cize si myslim ze to bud stihnes odrobit alebo ak by si musela byt na pn tak budes ten isty pripad co ja.