Mám nárok na materskú v nezamestnanosti?
Dobry den. Pekne by som poprosila o radu.
V auguste 2025 mi skoncila RD. Hned na to som mala ukonceny PP dohodou a zamestnavatel mi vsak neumoznil pracovat co i jeden den po navrate, ani vycerpat dovolenku, aby sa mi aktivovalo nemocenske, takze som nemala ani vysoku podporu. U zamestnavatela som pracovala 7rokov nepretrzite (mimo obdobia jednej materskej a RD, ktora mi skoncila 8/25)
Intenzivne som si hladala pracu od septembra. Prave som zistila, ze som tehotna-neplanovane, teda som otehotnela mimo ochrannej lehoty a som nezamestnana. Existuje vobec nejaka sanca ako ziskat matersku a nemat len ten zakladnu rodicovsku davku? Pomohlo platit by dobrovolne nemocenske aj ked uz som tehotna-ale to predpokladam nenazbieram 270 dni nemocenskeho. Som zufala, pretoze uz sme nutne potrebovali druhy prijem a teraz som ostala neplanovane tehotba. Dakujem za pripadne rady
@anonym_bb089a ved nech si da ziadost na SP, tam to hadam posudia presne. Nerozumiem tymto spekulaciam a vyplakavaniu, ze po podpore ostane bez prijmu. Ved ma muza. A plakat, ze mam hypoteku, a neviem co.... A my ostatni akoze neplatime dane? 🤷
Ked bude mat narok, daju jej, ked nebude mat, nedaju... Ci otehotnela len kvoli davkam? My za to nemozeme..
@anonym_65fc54 nevyplakavala som sa tu, len som doplnila fakty, preco som si intenzivne hladala pracu a zvysovala kvalifikaciu. Urcite zajtra idem do SP, lenze je vikend, nemala som sa s kym poradit, z toho dovodu som otvorila tuto temu
@anonym_bb089a ved nech si da ziadost na SP, tam to hadam posudia presne. Nerozumiem tymto spekulaciam a vyplakavaniu, ze po podpore ostane bez prijmu. Ved ma muza. A plakat, ze mam hypoteku, a neviem co.... A my ostatni akoze neplatime dane? 🤷
Ked bude mat narok, daju jej, ked nebude mat, nedaju... Ci otehotnela len kvoli davkam? My za to nemozeme..
@anonym_65fc54 ty si fakt riadne frustrovaná zo svojho života. Ona tu niekde vyplakáva? Normálne sa pýta aké má možnosti, pýta sa to dostatočne skoro, aby vedela situáciu, ktorá ju zaskočila, riešiť. Nejde sa fiktívne zamestnať a žiadať o maximálnu dávku, chce si platiť dobrovoľné poistenie. Normálne sa zaujíma o možnostiach, vysvetlila akú má situáciu, keď sa jej pýtali, to nie je vyplakávanie. Pýta sa práve preto, aby ten nárok mala.
Riadne si mýliš pojmy
@anonym_65fc54 nevyplakavala som sa tu, len som doplnila fakty, preco som si intenzivne hladala pracu a zvysovala kvalifikaciu. Urcite zajtra idem do SP, lenze je vikend, nemala som sa s kym poradit, z toho dovodu som otvorila tuto temu
@anonym_autor a mas uz tehotensku knizku? Ja by som toto riesila az v 12-13 tyzdni.
@anonym_autor a mas uz tehotensku knizku? Ja by som toto riesila az v 12-13 tyzdni.
@anonym_65fc54 vtedy jej už vzniká nárok na tehotenské a tam už bude potrebovať mať aktívne nemocenské poistenie, čiže musí si to riešiť skôr ako dostane knižku. Presne preto sa tu pýta. Aspoň vidno ako sa tomu rozumieš, hlavne,že ju osočuješ a tvrdíš ako na žiadne dávky nárok nemá. Áno, keby situáciu riešila ako jej tu ty radíš, tak by veru ani nemala. Viem, vtedy by si bola veľmi rada a spokojná
@anonym_65fc54 vtedy jej už vzniká nárok na tehotenské a tam už bude potrebovať mať aktívne nemocenské poistenie, čiže musí si to riešiť skôr ako dostane knižku. Presne preto sa tu pýta. Aspoň vidno ako sa tomu rozumieš, hlavne,že ju osočuješ a tvrdíš ako na žiadne dávky nárok nemá. Áno, keby situáciu riešila ako jej tu ty radíš, tak by veru ani nemala. Viem, vtedy by si bola veľmi rada a spokojná
@anonym_bb089a tak nech ide... Alebo nech si to pozrie vo svojom elektronickom ucte SP.
@anonym_bb089a tak nech ide... Alebo nech si to pozrie vo svojom elektronickom ucte SP.
@anonym_65fc54 čo by si v tom účte pozerala? Myslíš,že jej tam.ukazuje či má splnené dní poistenia? Vidí tam to, čo aj vie - že jej pracovný pomer skončil 8/2025.
Napísala aj vyššie, že sa pôjde opýtať
@anonym_65fc54 čo by si v tom účte pozerala? Myslíš,že jej tam.ukazuje či má splnené dní poistenia? Vidí tam to, čo aj vie - že jej pracovný pomer skončil 8/2025.
Napísala aj vyššie, že sa pôjde opýtať
@anonym_bb089a vďaka Bohu ešte za pár ľudí pri zmysloch ako ste vy 💯
Často som tu čítala, že aj počas RD, materskej zamestnávateľ umožnil prácu na pár hodín na privyrobenie, držím palce sa zamestnať čo najskor.
Ani v reálnom živote nepoznám ženu, čo je len tak na materskej, pracujú popri, majú svoj biznis, rozbiehajú biznis, aby mohli pracovať z domu, máš veľkú výhodu, že tvoji rodičia sú na dochodku, to je veľké plus, možu pomocť s deťmi.
Síce táto situácia ťa dnes neteší, može ti otvoriť cestu pre lepšie začiatky, držim palce
@anonym_autor skúsim vám to vysvetliť úplne jednoducho. Tých 270 dní nemocenského poistenia máte splnených z predchádzajúceho zamestnania, to sa vám nijako nestratilo ani "nevynulovalo" bez ohľadu na to, že ste po RD nenastúpili ani na jeden deň a pracovný pomer skončil dohodou. Toto teda problém nie je. Problém je v tom ze na materské nestači mať len tých 270 dní ale musíte mať aj aktívne nemocenské poistenie alebo ochrannú lehotu v čase nástupu na materskú. Keďže ste otehotneli až po skončení pracovného pomeru a mimo ochrannej lehoty, momentálne poistená nie ste a preto by vám materské len zo starého zamestnania nevzniklo..riešenie je že by ste si vedeli založiť dobrovoľné nemocenské poistenie a platiť si ho až do nástupu na materskú. Vtedy by vám nárok na materské vzniknúť mohol pretože tých 270 dní už máte splnených. Dôležité ale je, že výška materskej by sa už rátala len z tohto dobrovoľného poistenia nie z vášho pôvodného platu.uprimne, keď si zrátate koľko zaplatíte na odvodoch a aká bude výsledná materská, často to vyjde len o niečo lepšie než rodičovský príspevok..takže finančne sa to nie vždy veľmi oplatí. Ak by ste si poistenie neplatili po pôrode budete mať nárok na ten nižší rodičovský príspevok + prídavok na dve deti. Ale určite si najlepšie informácie overte pre váš konkrétny prípad na SP

@anonym_bb089a dakujem.
Podla niektorych prispievateliek, by bolo vsetky zeny, ktore maji deti "vyuzivatelky a zneuzivatelky" socialneho systemu. Ved predsa, kazdu MD, RD Vam vyplaca stat, ci mate retazove porody, alebo prerusene. To su potom vsetky matky vyciciavacky systemu. Ved predsa ten stat, by mal byt vdacny kazdej matke, ze porodila dalsieho prispievatela do systemu. O co som horsia ja od matiek, ktore maju dieta 1, 2,3?.
Nechapem co si tu niektore zeny kompenzuju. Ved ja predsa nejdem robit danove uniky a financne podvody. Chcem len vefiet na com mam narok ako zena, ktora roky pracovala, odvadzala dane a nikdy nezneuzila svoje prava.
@anonym_autor ved si poziadaj na SP. Ked budes mat narok, daju ti, ked nie, zariadis sa. Ono si po podpore, tak je jasne, ze uz mas vycerpane. Ano, porodis danoveho poplatnika. Ale stale plati, ze o deti sa maju starat rodicia.