Mám nárok na materskú v nezamestnanosti?
Dobry den. Pekne by som poprosila o radu.
V auguste 2025 mi skoncila RD. Hned na to som mala ukonceny PP dohodou a zamestnavatel mi vsak neumoznil pracovat co i jeden den po navrate, ani vycerpat dovolenku, aby sa mi aktivovalo nemocenske, takze som nemala ani vysoku podporu. U zamestnavatela som pracovala 7rokov nepretrzite (mimo obdobia jednej materskej a RD, ktora mi skoncila 8/25)
Intenzivne som si hladala pracu od septembra. Prave som zistila, ze som tehotna-neplanovane, teda som otehotnela mimo ochrannej lehoty a som nezamestnana. Existuje vobec nejaka sanca ako ziskat matersku a nemat len ten zakladnu rodicovsku davku? Pomohlo platit by dobrovolne nemocenske aj ked uz som tehotna-ale to predpokladam nenazbieram 270 dni nemocenskeho. Som zufala, pretoze uz sme nutne potrebovali druhy prijem a teraz som ostala neplanovane tehotba. Dakujem za pripadne rady
@anonym_65fc54 O tom píšem. Z čoho sa chcú postarať,keď majú jeden príjem.
@anonym_c25692 a co maju cakat, ze zase sa stat postara? Tak muz nadcasy, brigada... Skresat vydavky, porozmyslat... Od statu dostanu celkom dost, ked sa dieta narodi, zaplati sa mamicke cela zdravotna starostlivost, porod... Dostane kocikovne... Myslim si, ze celkom dost? Ci co im ma stat davat este tisicku mesacne?
@anonym_c25692 a co maju cakat, ze zase sa stat postara? Tak muz nadcasy, brigada... Skresat vydavky, porozmyslat... Od statu dostanu celkom dost, ked sa dieta narodi, zaplati sa mamicke cela zdravotna starostlivost, porod... Dostane kocikovne... Myslim si, ze celkom dost? Ci co im ma stat davat este tisicku mesacne?
@anonym_65fc54 Nechápavec nechápavý. Nepochopila si môj príspevok vôbec.
Žiadne druhé decko. Makať. Zohnať brigádu, čokoľvek. Práce je dosť. A nie riešiť druhé decko. A spoluehať sa na štát.
@anonym_autor Neviem ako sa dostat k materskej, ale ak Ta vyhodia v skusobnej dobe, tak sa hod hned PN (dobry gynekolog vypise), nech mas do materskej aspon nieco.
Skus napisat tuna do poradne na MK, odbornik mozno najde odpoved na Tvoju otazku.
@anonym_65fc54 Nechápavec nechápavý. Nepochopila si môj príspevok vôbec.
Žiadne druhé decko. Makať. Zohnať brigádu, čokoľvek. Práce je dosť. A nie riešiť druhé decko. A spoluehať sa na štát.
@anonym_c25692 ale uz je tehotna, na to mala mysliet skor. Hadam nie su na tom az tak zle, ze tri roky nepreziju... Zase nebudu na tom tak, ze by nemali co jest... Ved bude mat rodicak, ten mala v podstate aj diteraz a bude ho mat zase... A do porodu si moze najst aspin brigadu.
Ty nechapavec... Ci cakat s druhym duetatom zas az na to, ze stat jej ho vychova? Nie, vychovaju, uskromnia sa.
@anonym_c25692 ale uz je tehotna, na to mala mysliet skor. Hadam nie su na tom az tak zle, ze tri roky nepreziju... Zase nebudu na tom tak, ze by nemali co jest... Ved bude mat rodicak, ten mala v podstate aj diteraz a bude ho mat zase... A do porodu si moze najst aspin brigadu.
Ty nechapavec... Ci cakat s druhym duetatom zas az na to, ze stat jej ho vychova? Nie, vychovaju, uskromnia sa.
@anonym_65fc54 Druhé decko mám až vtedy, keď mám stabilnú prácu, našetrené a nie rátať dni, či vyjde materské, nevyjde. Psycho za mňa. Nikdy toto.
Niektoré komentáre tu vyzerajú akoby ich písali ľudia, ktorých najväčšia životná skúsenosť je výber filtra na fotku a rozdávanie múdrostí z gauča 😂 naozaj obdivuhodné, ako presne viete riadiť cudzie životy telá aj financie, pritom o tej situácii viete len pár viet z internetu. Radiť niekomu potrat alebo ho označovať za príživníka nie je absolutne žiadny názor len obyčajný nedostatok empatie zabalený do vášho veľkého sebavedomia.život nie je tabuľka kde všetko vyjde podľa plánu. A keď je niekto v ťažšej situácii, posledné čo potrebuje je dav samozvaných sudkýň, ktoré si na tom ešte leštia ego 🤦🏻♀️ Bolo by fajn najprv si upratať pred vlastným prahom ako začnete súdiť cudzie životy. Z týchto komentárov to skôr vyzerá, že problém je v tom co všetko si tu potrebujete kompenzovať
@anonym_autor Neviem ako sa dostat k materskej, ale ak Ta vyhodia v skusobnej dobe, tak sa hod hned PN (dobry gynekolog vypise), nech mas do materskej aspon nieco.
@strelkyna1 takže ďalej využívať systém, ze? Namiesto toho, aby sla autorka robiť, tak si zase urobila ďalšie decko, len problém je peniaze nie sú takže stat plat, co? Už dostatočne považovala systém, nezdá sa ti? Nič neplatila, bola doma a teraz zase 3 roky bude dostávať nižší rodicak, plus prodavky plus bonus. Toto ti je stále málo? No tak potom si netreba robiť deti
Niektoré komentáre tu vyzerajú akoby ich písali ľudia, ktorých najväčšia životná skúsenosť je výber filtra na fotku a rozdávanie múdrostí z gauča 😂 naozaj obdivuhodné, ako presne viete riadiť cudzie životy telá aj financie, pritom o tej situácii viete len pár viet z internetu. Radiť niekomu potrat alebo ho označovať za príživníka nie je absolutne žiadny názor len obyčajný nedostatok empatie zabalený do vášho veľkého sebavedomia.život nie je tabuľka kde všetko vyjde podľa plánu. A keď je niekto v ťažšej situácii, posledné čo potrebuje je dav samozvaných sudkýň, ktoré si na tom ešte leštia ego 🤦🏻♀️ Bolo by fajn najprv si upratať pred vlastným prahom ako začnete súdiť cudzie životy. Z týchto komentárov to skôr vyzerá, že problém je v tom co všetko si tu potrebujete kompenzovať
@anonym_6374c7 do tejto situscie sa autorka dostala sama a uplne dobrovoľne, keď si namiesto toho, aby sla do prace a mala prijem si robila ďalšie decko. A čaká ze ju ďalej bude iba tak sponzorovať stat. Verím, že aj toto raz na SK skončí a aj v tomto budeme ako v tom zahraničí.
@anonym_6374c7 do tejto situscie sa autorka dostala sama a uplne dobrovoľne, keď si namiesto toho, aby sla do prace a mala prijem si robila ďalšie decko. A čaká ze ju ďalej bude iba tak sponzorovať stat. Verím, že aj toto raz na SK skončí a aj v tomto budeme ako v tom zahraničí.
@anonym_a392d3 no zaujímavé ako jednoducho si si to celé vysvetlila. Život ale nie je taký priamočiary ako si ho tu kreslíš z pár viet na internete. Nikto z nás nevidí do cudzej situácie tak, aby si mohol dovoliť robiť takéto jednoznačné súdy a predstava, že niekto má dieťa len preto aby ho "sponzoroval štát" hovorí skôr o tvojom pohľade na ľudí než o realite autorky. Takže možno by nezaškodilo menej odsudzovať a viac si uvedomiť, že nie všetko je také jednoduché, ako sa zdá spoza klávesnice všakže
@anonym_a392d3 ako som pisala, robila som vsetko preto, aby som si nasla pracu. Platila som si individualne 2 kurzy na dosiahnutie vyssej kvalifikacie, tiez cez upsvar rekvalifikaciu. Neviem ci by ste isli s dvoma vysokymi skolami robit hned niekde brigadu, verila som, ze sa mi podari do 6m najst adekvatnu pracu. A dieta nebolo planovane, samozrejme ze sa postarame, ale mrzi ma, ze budem statom posudzovana ako zena, ktora len rodi dieta a nechce sa jej robit.
@anonym_65fc54 muz brigaduje popri praci uz dost dlho, len mame hypoteku a pomahame financne aj rodicom na dochodku, preto ma cela tato situacia zaskocila a potrebovali sme uz nutne druhy prijem. Ake zvladneme to, nic ine nam neostava
@anonym_6374c7 dakujem, pisete mi zo srdca. Som zhrozena z reakcii niektorych prispievajucich
@anonym_65fc54 muz brigaduje popri praci uz dost dlho, len mame hypoteku a pomahame financne aj rodicom na dochodku, preto ma cela tato situacia zaskocila a potrebovali sme uz nutne druhy prijem. Ake zvladneme to, nic ine nam neostava
@anonym_autor samozrejme, zvladnete. Ved dostanete rodicak, sice mensi, ale bude. Aj kociikovne. Ja neviem co este by si chcela? 🤷 A mozes aj pocas rodicaku pracovat, to kedysi nebolo.... Len sa vam znizi standard. To je ale vasa starost.
@anonym_a392d3 ako som pisala, robila som vsetko preto, aby som si nasla pracu. Platila som si individualne 2 kurzy na dosiahnutie vyssej kvalifikacie, tiez cez upsvar rekvalifikaciu. Neviem ci by ste isli s dvoma vysokymi skolami robit hned niekde brigadu, verila som, ze sa mi podari do 6m najst adekvatnu pracu. A dieta nebolo planovane, samozrejme ze sa postarame, ale mrzi ma, ze budem statom posudzovana ako zena, ktora len rodi dieta a nechce sa jej robit.
@anonym_autor A aké máš vzdelanie? Závisí, ake dve VŠ máš.
@anonym_autor A aké máš vzdelanie? Závisí, ake dve VŠ máš.
@anonym_c25692 obe humanitne, jednu ukoncenu Mgr. a druhu Bc, tam som to aj ukoncila
@anonym_c25692 obe humanitne, jednu ukoncenu Mgr. a druhu Bc, tam som to aj ukoncila
@anonym_autor Tak asi nevhodne zvolené VŠ.
@anonym_autor Tak asi nevhodne zvolené VŠ.
@anonym_c25692 ano mate pravdu, pochopila som to az teraz, ked som si hladala pracu. Preto som si robila kurzy vhodne pre administrativnu pracu, ale tam som zatial neuspesna kandidatka.
@anonym_autor samozrejme, zvladnete. Ved dostanete rodicak, sice mensi, ale bude. Aj kociikovne. Ja neviem co este by si chcela? 🤷 A mozes aj pocas rodicaku pracovat, to kedysi nebolo.... Len sa vam znizi standard. To je ale vasa starost.
@anonym_65fc54 či sa to Tebe páči alebo nie, autorka môže mať aj tehotenské, materskú, aj vyšší rodičák. Písať tu také vyjadrenia ako od Teba, sú fakt krásnym odrazom našej skazenej spoločnosti a nie autorky, ktorej vyšla situácia ako vyšla. Niekedy sa proste stanú neplánované veci a čo? Normálne sa opýtala aké sú možnosti, nepýta sa na nejaké odrby a podobne. Pýta sa aké má možnosti v jej situácii, nie že chce zdierať štát alebo aby ju štát živil. Keď sa pýta, zle je, keby sa pýtala až po západnom rozhodnutí o materskom, tiež by bolo zle,že sa nezaujímala skôr, keďže ešte môže so svojou situáciou pracovať. Za mňa je rozumná, že sa zaujíma a rieši situáciu a nečaká len,že nejako bude
@strelkyna1 takže ďalej využívať systém, ze? Namiesto toho, aby sla autorka robiť, tak si zase urobila ďalšie decko, len problém je peniaze nie sú takže stat plat, co? Už dostatočne považovala systém, nezdá sa ti? Nič neplatila, bola doma a teraz zase 3 roky bude dostávať nižší rodicak, plus prodavky plus bonus. Toto ti je stále málo? No tak potom si netreba robiť deti
@anonym_a392d3 Je rozdiel, ked niekto planuje nepracovat a chce len vyuzivat system a ked sa niekto (mozno aj trochou neopatrnosti) dostane do situacie, ked potrebuje pomoct. Podla mna prave na to ten system by mal sluzit, aby pomohol ludom s dobrymi umyslami, ktory potrebuju trosku podporit, takze nie, toto nepovazujem za zneuzivanie systemu, len prehlad svojich moznosti. Autorka ma VS, hladala si pracu, podporuju s muzom financne rodicov na dochodku, po druhej materskej sa predpokladam vrati naspat do prace (mozno aj skor, ak im to nebude financne vychadzat),...,takze nie, nemyslim si, ze su paraziti, co sa chcu prizivovat a takymto ludom by system mal trochu pomoct.

@anonym_c25692 ved do porodu bude za nu platit stat ZP, potom dostane nizsi rodicak. Stat sa nepostara, na to su rodicia
@anonym_65fc54 O tom píšem. Z čoho sa chcú postarať,keď majú jeden príjem.