icon

Mám nárok na materský príspevok?

sednaja
14. apr 2014

Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?

babet545
19. máj 2014

ahojte zienky.. potrebovala by som poradit... kedže som bola studentkou VŠ dobrovolne som si platila dobrovolne nemocenske poistenie... nakolko 1.2.2012 došlo k zmene zakona, ja som si ho mohla este po starom doplatiť do 4.8.2012 aby som mala ukončených 270dni poistenia... v marci 2013 sa nam narodila dcerka a ja som získala matersku, nakolko som bola v lehote 8mich mesiacov na uplatnenie si naroku... momentalne som tehotná opat a neviem ci mám nejake moznosti. kedze som nebola zamestnana nebudem mat narok na materske... viem ze niekto sa zamestna na 3mesiace z maximalnymi odvodmi aby nasledne mal narok na matersku... len neviem ci je to vhodne aj u mna, kedze po VŠ som sla na matersku... termin mam v decembri... za tipy dakujem

zalka
19. máj 2014

@babet545 u teba to neplatí.. potrebuješ 270 dní poistenia aby si mala nárok na MD.
Ak ťa niekto zamestná na 90 dní .. tak máš málo dní na to aby si mohla mať MD, a to staré DNP už využiť nevieš si pridlho bez poistenia.

babet545
19. máj 2014

Dakujem velmi pekne za info..aj som si myslela ze to tak bude...pekny zvysok dna prajem

zalka
19. máj 2014

@babet545 rado sa stalo

babet545
20. máj 2014

@zalka takže jedina možnosť je ešte žiadať príspevok na starostlivosť o dieťa a tým pádom budem dostávať na obe detičky okolo tých 230€.... namiesto rodičovského, ktorý by bol len na jedno dieťa..

zalka
20. máj 2014

@babet545 ak máš zamestnanie kam sa vrátiš, tak áno... to nemáš...
môže o to požiadať tvoj manžel, ak pracuje .. a ty musíš ísť na UP ak si nezamestnaná.
A tiež ak dáš deti do jaslí škôlky.. tak dostaneš len toľko čo stoja jasle a škôlka ... max. 230e na 1 dieťa.
Ak ich dáš opatrovateľke, tak ona musí ti dávať faktúry ... a UP ich potom preplatí ...

babet545
20. máj 2014

@zalka riesila by som to formou opatrovania.takze ja ked sa nemam vratit do akeho zamestnania tak to mam riesit cez manzela a ja sa musim ist nahlasit ako nezamestnana ? A potom po roku ked bude mat dverka tri roky mozem prejst na rodicovsky s druhym dietatkom ?Moc dakujem za tvoj cas a cenne rady.....

zalka
20. máj 2014

@babet545 a kto bude opatrovať? kto otvorí živnosť? ... a áno vieš sa potom vrátiť na RP...

babet545
21. máj 2014

@zalka moja mamina je na plnom invalidnom a to by bolo najvyhodnejšie to otvoriť na nu....

zalka
21. máj 2014

@babet545 áno bolo by to riešenie, mama by platila do ZP odvody mesačne cca 28 eur a dáke drobné ... ale je to riešenie ... aby mama faktúrovala vám teda mng. lebo ty asi pracovať nepôjdeš.

babet545
22. máj 2014

@zalka tak s mojou pracou je to zatial otazne.. ak by sa naskytla moznost urcite ju vyuzijem.... tak dakujem krasne za tvoje rady... vazim si to 🙂

zalka
22. máj 2014

@babet545 rado sa stalo

kornelia2411
26. máj 2014

Dámy taký detail pre všetký ktoré riešite materské a viete si to zariadiť.Tá ktorá nemá 270 dní platenú socialku,nech sa ,,nechá ,,zamestnať na min.90 dní pred pôrodom.Stoho sa Vám bude počítať materská.Bud si platte odvody tých 90 a vpodstate si sami ovplyvníte výšku materskej,alebo sa dajte hned potom aj na Pn.Zamestnávatel za Vás nebude nič platiť ked ste na Pn,to platí štát.Môže Vám dať na papier aj vysoký plat a stoho dostanete Pn.A s Pn sa vám bude rátať materská

zuzu32
26. máj 2014

Ja som takej istej situacii ako ty akurat druhe sa mi ma narodit v auguste. Maly mal tri roky v maji. Nastup na druhu matersku mam koncom juna. Obdobie medzi ukoncenim prvej materskej a nastupom na druhu budem mat totalne hluche, nebudem nic dostavat, lebo nemam narok. Po narodeni druheho dietata narok na matersku nemam a ani PN by nic nevyriesila, tak mi povedali na socialke. Takze mam narok len na rodicovsku, kedze matersku by mi nemali z coho vyplacat a vraj ani PN nemozem byt. Teda mozem, ale nic by to tiez nevyriesilo. Keby mi robil rozdiel medzi ukoncenim prvej a nastupon na druhu matersku aj pol roka, tak pol roka by som bola bez akehokolvek prijmu. Takze take su zakony u nas, bohuzial.

zalka
26. máj 2014

@kornelia2411 totálna kravina...
prečo zavádzaš babenky? .... 270 dní je podmienka aby bolo MD.

kornelia2411
26. máj 2014

@zalka Áno 🙂.Ale no nevrav.270 dní alebo nový pracovný pomer ktorý trvá minimálne 90 dní 🙂.To sú také dieri v zákone.Mne teraz skončila materská z tých 90 dní 🙂Žiadnych 270 som nemala,lebo mi nevychádzalo platiť socialku 🙂.A mala som materskú ale že veľmi peknú 🙂.Všetko vrámci zákonov SR.Ale maminky pozor,treba si to overiť na centrále soc.pois..Nakolko dámy za okienkami netušili očom im hovorím,až ked si to preverovali.Takže stačí Vám nový pracovný pomer na 90 dní 🙂.Niekedy stačil den,od minulého roka 90 dní.

zalka
27. máj 2014

@kornelia2411 moja zlatá ty si pred tými 90 dnami musela mať splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch ináč by ti to nevyšlo ( musela si ukončiť zamestnanie v tých 2 rokoch, alebo si si platila DNP )
lebo tých 270 dní nemusíš mať tesne pred pôrodom a súvisle .... tých 270 dní potrebuješ v posledných 2 rokoch ...
a môžeš sa hádať koľko chceš ... ale zbytočne zavádzaš babenky, čo potom si budú myslieť, že ked roky nerobili ani nemali žiadne poistenie a otehotnejú , tak že im bude stačiť 90 dní .. tudlajs prd makový ...

a čítaj na stránke SP http://www.socpoist.sk/materske/1293s

Zamestnanec

vznik dôvodu na poskytnutie materského, t. j. tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa
dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
absencia príjmu za vykonanú prácu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, vyplateného za obdobie poberania materského (rozhoduje, za aké obdobie je príjem vyplatený, nie v akom období a či ide o príjem za vykonanú prácu)
nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie

cacorka13
27. máj 2014

ahojte babenky, potrebovala by som poradit....v juni 2011 som skoncila zamestnanecky pomer a v auguste toho roku som zostala tehotna, zacala som si platit DNP aby mi vysla vyssia MD, dcerka sa narodila v maji 2012,vznikol mi narok na vyssiu MD, teraz som znova tehotna v septembri 2014 cakame babetko, nie som v zamestnaneckom pomere, mam v tomto pripade narok na matersku alebo nie? popripade na nejake prispevky a tak. Dakujem vam velmi pekne za kazdu odpoved.

zalka
28. máj 2014

@cacorka13 kedy ti zaniklo DNP?

cacorka13
28. máj 2014

Neodhlasovala som sa skôr tak neviem či to zaniklo nástupom na MD 1.4.2012 alebo 21.6.2012 zo zákona ako mi došlo vyrozumenie.

zalka
28. máj 2014

@cacorka13 nárok na MD nemáš .. si veľmi dlho bez poistenia a už nemáš 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch .. budeš nadalej pobeerať RP.

cacorka13
29. máj 2014

@zalka ďakujem ti veľmi pekne za tvoj čas a radu

zalka
29. máj 2014

@cacorka13 rado sa stalo

sednaja
autor
29. máj 2014

@zalka Ahoj, chcem Ti ešte raz pekne poďakovať za cenné rady (na nezaplatenie), všetko šliape ako hodinky. Ešte by ma však zaujímala jedna vec - ako je to s vyplácaním materskej u žien, ktoré pracujú na polovičný úväzok? Majú nárok?

dena1973
29. máj 2014

@sednaja Ak za takúto poistenkyňu (na polovičný úväzok) zamestnávateľ platí aj nemocenské poistenie, tak nárok na materské jej taktiež vzniká za rovnakých podmienok ako pri plnom úväzku. To znamená ak splní podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. 2. podmienka trvá jej nemocenské poistenie resp. je v ochr. lehote. Príjem sa jej berie od posledného zamestnávateľa vtedy, ak odpracuje 90 kal. dní (bez PN, ošetrovného...).

sednaja
autor
29. máj 2014

@dena1973 A môže zamestnávateľ NEplatiť nemocenské poistenie?

zalka
29. máj 2014

@sednaja môže ak zamestná ženu na dohodu s nepravidelným príjmom .. vtedy za nu neplatí odvody na nemocenské a ani na poistenie v nezamestnanosti ....

siska2027
9. jún 2014

@zalka Ahoj zalka aj ja by som potrebovala poradit.🙂 Pred prvou materskou som ako zivnostnik robila v jednej firme a platila som si to dobrovolne poistenie. Od decembra 2011 som bola PN do marca 2012 kedy som nastupila na matersku a teraz to vychadza ze pravdepodobne vo februari mam termin porodu. Zivnost som ukoncila januar 2012, Nevies mi poradit ci mam narok na matersku a co pripadne robit aby som na nu narok mala stiham este nieco? dakujem za pomoc ,som fakt bezradna a nevyznam sa do toho 😒

rokkisu
9. jún 2014

@siska2027
Som podobny pripad. Tiez zivnost, tiez dobrovolne nemocenske, k tomu nastup na prvu Rd, potom zrusenie zivnosti a pred cca 2tyzdnami nastup na druhu MD s tym, ze nedostavam vobec nic. O 2 tyzdne termin porodu a narok aspon na rodicovsky prispevok. Vsetko z toho.dovodu, ze som si neplatila,ako zivnostnik, balik odvodov do socialnej poistovne. Narok by snad vznikol, ak by som si platila min. 270...ci 280 dni odvody pred nastupom na druhu md. Balik odvodov mi aj vyratali a bolo to vela, pri nasom prijme som si to nemohla dovolit platit na materskej dovol.resp.rodicovskej este nejake odvody. Prva RD mi skoncila na zac.maja a odvtedy som evidovana ako nezamestnana. Budem evidovansa dovtedy az pokym neporodim(cca za dva tyzdne). na urad prace som sa prihlasit nesla, ale vydali mi na tomto urade potvrfenie, ktore som zaniesla do zdravotky, aby za mna, do porodu druheho dietata odvadzal zdravotku stat. Je to nieco ako predlzena neplatena RD, ktora sa da vyuzit do 6 rokov veku dietata. Takze na MD som uz davno vypisane, avsak to nezaujima ziadnu instituciu. Jedine co bolo treba, zaniest do socialnej poistovne papier od gynda, ze ma posiela na MD a tam mi na pockanie dali papier, ze nemam narok na matersku. S tym papierom potom treba ist na urad prace soc.veci a rodiny, ked sa dieta narodi, aby ti vznikol narok aspon na rodicak. Myslim, ze ani dodatocne odvody si uz nestihas platit, nakolko si uz v 6tt a tam sa berie do uvahy nastup na MD a nie termin porodu. Pre istotu si to chod overit do soc.poistovne, ci to snad stihas a ci nie. Pojde tam o dni. Dufam, ze som trosku poradila.

siska2027
9. jún 2014

@rokkisu dakujem ja mam este rodicak maly mal len 2 v aprili, spytat sa pojdem, ale ked na tej socialke su tak extremne ochotne, mile a privetive ze sa mi chce z nich miestami grcat a nebude to tehotenskymi nevolnostami ....samozrejme cest vynimkam len na tu vynimku natrafit 😕