icon

Mám nárok na materský príspevok?

sednaja
14. apr 2014

Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?

zalka
10. jún 2014

@siska2027 už je neskoro sa pripoistiť ... na MD potrebuješ 270 dní v posledných 2 rokoch a ty si už viac ako 2 roky bez poistenia.
Dá sa ešte uzavrieť napr. zamestnanie ... a DNP .. a DNP si platiť tých 2-3 mesiace potom ho zrušiť ... a zamestnanie musí trvať do pôrodu ... ( samozrejme zamestnať sa treba čím skôr ) .. a MD bude ak odpracuješ 90 dní bez PN a OCR v zamestnaní ... tak MD aj PN od 91 dňa bude rátaná z platu zo zamestnania
Ak odpracuješ menej dní ... tak MD bude minimálna aj PN ... toto je jediná možnosť ...
ak nič neurobíš tak budeš dostávať nadalej RP.

siska2027
10. jún 2014

@zalka dakujem ti velmi krasne pomohla si mi 🙂 ak teda tomu spravne rozumiem staci sa mi zamestnat na plny uvazok na 3 mesiace a MD sa mi potom vypocita z toho.

zalka
10. jún 2014

@siska2027 rado sa stalo ... v súčte dni poistenia DNP + zamestnanie ... musí byť 270 dní .. aj ked v súbehu.

jamka77
10. jún 2014

ahojte. viete mi niekto poradiť alebo ako dopadnem? od r. 1996 som bola zamestnaná(nie u jedného zamestnávateľa, ale na podpore som nebola). v decembri 2010 som u zamestnávateľa dala výpoveď, aby som v marci nastúpila do nového zamestnania. ale v januári vo výpovednej lehote som otehotnela a zostala na rizikovom do pôrodu. v septembri mi končí rodičovký príspevok a novú prácu nemám. chceli by sme druhé bábo, ak sa nám pošťastí. teraz sa chcem spýtať, či dostanem materskú, ak by sa nám zadarilo alebo ak nie, dostanem od septembra podporu..... alebo viete mi poradiť nejaké "chodníčky", kde by som mohla získať viac peňazí? za odpovede vopred ďakujem.

zalka
15. jún 2014

@jamka77 nemáš nárok ani na podporu ani na dalšiu MD... MD získaš po odpracovaní 270 dní .. a podporu po odpracovaní 730 dní

jamka77
15. jún 2014

@zalka ahoj. ďakujem Ti za odpoveď. ak sa môžem ešte spýtať, čo by si mi poradila....dá sa ešte niečo podniknúť okrem spomenutých možností, aby som dostala nejaké peniažky. odpracovala som si 14 rokov od maturity po tehotenstvo, dá sa povedať bez marodiek(u súkromníka sa nedá) a nemám na nič nárok? je to veľmi smutné.

zalka
15. jún 2014

@jamka77 počkaj zamestnanie ti ešte trvá? či skončilo? no škoda že si nenastúpila ako tehotná do práce novej ...

jamka77
15. jún 2014

@zalka nie☹(( vo výpovednej lehote som otehotnela a nenastúpila som už do nového zamestnania. veľmi som chcela, ale gynekológ ma už nechal na rizik. a aj mi bolo neskutočne zle.

zalka
15. jún 2014

@jamka77 no škoda toho, ak by ti bolo ostalo zamestnanie ... tak by si mala teraz nárok na podporu ..
takto nemáš nárok na nič

jamka77
15. jún 2014

@zalka tak som teda pekne dopadla. teraz už len čakať čo skôr príde, či bábätko alebo práca🙂 a keď mi skončí rodičovský alebo ostenem tehotná-kam sa mám ísť hlásiť? alebo ma napadla ešte jedna vec....ak by som otehotnela a šla na marodku? hm?

zalka
15. jún 2014

@jamka77 tak marodku nedostaneš ani materskú ... potrebuješ 270 dní poistenia aby si dostala MD
aby si mala PN sa stačí zamestnať.

jamka77
15. jún 2014

a keby ma zamestnal môj manžel(je súkr. podnikateľ), ale v inej oblasti ako pracujem?? oplatí sa to?

jamka77
15. jún 2014

@zalka a keby ma zamestnal môj manžel(je súkr. podnikateľ), ale v inej oblasti ako pracujem?? oplatí sa to?

zalka
15. jún 2014

@jamka77 no samozrejme ... ak chceš MD .. musí ťa zamestnať pred otehotnením

havana_frost
15. jún 2014

@jamka77 Alebo nech si materskú po 6. týždňoch od narodenia uplatňuje manžel. Môže aj ďalej podnikať. Ale ty v takom prípade ostaneš úplne na suchu (ani materská ani rodičovský príspevok).

jamka77
16. jún 2014

@havana_frost ahoj. ďakujem za odpoveď. to som ešte nepočula. a môže byť popri MD zamestnaný ako SZČO?

jamka77
16. jún 2014

@zalka ahoj. chcem sa Ťa ešte spýtať, ak by ma manžel zamestnal a platil za mňa minimálne odvody akú dostanem materskú.....neprerobíme? a druhá otázka koľko sa platí za mesačne 270 dní poistenie, aby som dostala MD a koľko vyjde materská? asi sa pýtam banálne otázky, ale hľadám pre mňa najvýhodnejšie riešenie.

veronka
16. jún 2014

Ahojte, stihnem este nieco podniknut, aby som dostavala matersku? som v 15 tt, termin porodu mam 9.12., aprili 2013 mi skoncila RD, pracovala som ako SZCO polroka, ale platila som si iba zdravotne odvody. Ako by som si zvysila matersku? Dakujem

zalka
16. jún 2014

@jamka77 zamestnaj sa u mng. na 89 dní na dohodu ... nie dlhšie s pravidelným príjmom ... môžete dať odmenu 20e mesačne z toho budete platiť odvody.
no a potom ked otehotnieš tak sa bude riešiť dalej .. ale po 89 dnoch ti musí skončiť dohoda.

zalka
16. jún 2014

@veronka a si zamestnancom? bola si zamestnancom do kedy? lebo z toho čo si napísala, mi vychádza že nárok na MD vôbec mať nebudeš.

jamka77
16. jún 2014

@zalka prepáč, že sa tak blbo pýtam....čo z toho vyplýva? mne ako laikovi sa to ťažko chápe. ďakujem, že mi takto radíš. si zlatá.

zalka
16. jún 2014

@jamka77 budeš mať dni poistenia lebo že si tehotná nezistíš za 1 den ... zistíš to v 6 týždni najskôr ...
tak prv dohoda ... a potom uvidíš ...
ak potom otehotnieš tak ťa zamestná ... a do pôrodu budeš mať splnenú podmienku 270dní poistenia
pýtaš sa na najlacnejšiu možnosť tak ti o nej píšem

jamka77
16. jún 2014

@zalka aha, rozumiem. ďakujem. a koľko vyjde v tomto prípade materská?

veronka
16. jún 2014

@zalka nie som zamestnancom, ani som nebola

zalka
16. jún 2014

@jamka77 z toho nič .. to je prvá časť čo musíš mať pred otehotnením splnené ... a potom ked otehotnieš sa ozvi ...

@veronka nárok na MD nemáš , budeš odo dna pôrodu dostávať rodičovský príspevok

jamka77
16. jún 2014

@zalka ok, tak Ti veľmi pekne ďakujem za info aj čas, ktorý si mi venovala. snáď nám to vyjde🙂 pekný večer.

zalka
16. jún 2014

@jamka77 držím palec a ozvi sa po otehotnení

pipistrelo1
24. jún 2014

@zalka Ahoj, mohla by som sa spýtať ako to budem mať s materskou pri druhom dieťati? Prvé dieťa som porodila 4.8.2011,bola som na MD a momentálne poberám RP. Termín druhého pôrodu mám 12.8.2014. Pred prvým pôrodom som bola 10 rokov zamestnaná a vlastne stále som. Od 1.7.2014 ma vypísala Dr. materskú a poslala na soc. p. ( ale podľa toho čo som tu čítala by som mala ísť najskôr k zamestnávateľovi, aby mi potvrdil predpokladaný príjem a až potom na SP.) Vznikne mi nárok na MD ( vo výške ako bola prvá MD ) aj po tom ako prvé dieťa dovŕši 3 roky? Ďakujem za odpoveď.

zalka
24. jún 2014

@pipistrelo1 MD bude z predpokladaného príjmu zo zamestnania. a zamestnávateľ ti potvrdí príjem pre SP .. takže neviem v akej výške ti výjde MD .. koľko ti potvrdí mzdárka ..
a MD budeš mať normálne vyplácané nadalej , prvé dieťa s tým nič nemá ...

pipistrelo1
25. jún 2014

@zalka Ďakujem za odpoveď. 🙂