Mám nárok na materský príspevok?
Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?
Ahojte, mam otazku - predbezne som si uz zistovala v Soc.poist, ze za momentalneho stavu narok na materske po 2. porode mat nebudem, ale chcem sa spytat - ak mi viete poradit 🙂 - ci by som pre to este mohla nieco spravit.
Fakty: 1. porod = 3.1.2013, MD trvala od 9.11.2012 do 4.7.2013 (predtym normalne nazmestnana)
po MD hned cerpanie celej dovolenky: od 5.7.2013 do 5.9.2013
potom od 6.9.2013 do 31.7.2014 cerpanie RD.
RD je s koncovym datumom preto, lebo mam prac. zmluvu na dobu urcitu (VS ucitel). Uz viem, ze od 1.8.2014 ma dalej nezamestnaju a momentalne som tehotna v 14. tyzdni s terminom porodu cca 28.12., teda nastup na MD cca v polovici novembra 2014.
Za tychto okolnosti narok na materske mat nebudem, lebo za posl. 2 roky pred porodom som nemala tych 270 dni platenia nemocenskeho, ako som si zistila tak ak mi pocas RD konci prac. pomer, tak den prerusenia nemocenskeho (tj. 6.9.2013 = nastup na RD) je zaroven aj dnom ukoncenia platenia nemocenskeho.
OTAZKA: mala by som narok na materske, ak by som pred 31.7.2014 prerusila RD a nastupila do zamestnania na par dni? Viem, ze mam este 7 dni nevycerpanej dovolenky na rok 2014 - teda by som ju mohla vycerpat. A je zamestnavatel povinny umoznit mi nastup do prace, ak mu oznamim, ze ukoncujem RD?
Nadejam sa, ze tym padom by sa mi obnovilo na par dni platenie nemocenskeho zo zamestnania a prerusenie platenia=RD by sa pocitala do 270 dni, alebo nie? Resp. ak by som 31.7.2014 bola z titulu zamestnania nemocensky poistena (a tehotna), neplynie mi 8-mesacna ochranna lehota, alebo je to len za podmienky trvaleho prac.pomeru?
Vopred dakujem za kazdu radu 🙂.
@vejaa áno nárok na MD mať budeš, ak ukončíš RD skôr a budeš si čerpať dovolenku tú zvyšnú čo ti ostáva.
Od 1.8.14 prepíš RP na mng..a ty sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu ...
a v novembri nastúpiš na MD, a MD sa ti vyráta z príjmu čo si dosiahla čerpaním dovolenky.
A po MD znova napíšeš RP na mng. vrátiš sa na UP dočerpať podporu a potom sa vrátiš späť na RP ty .
@zalka Ahoj, chcela by som Ťa poprosiť o radu.
Od 1.1.2013 pracujem na DoPČ s pravidelným príjmom 50€ mesačne- spĺňam podmienku nároku na materskú? Termín pôrodu mám 12/2014 - dohoda stále trvá.
Od 6/2013 som aj SZČO s minimálnym príjmom, takže odvody neplatím, ani dobrovoľné.
Ak by som mala nárok na materskú, tak premýšľam, ako ju zvýšiť.
Ďakujem za radu a prajem pekný deň 🙂
@zalka Ahoj Zalka, po dlhšej dobe Ťa opäť otravujem. Aj keď už nič nejdem riešiť, ale napriek tomu si u Teba chcem overiť to, čo som počula, pretože je to v rozpore s tým, čo tvrdia pracovníčky sociálky.
Otázka 1: Som nezamestnaná na dobrovoľnom nemocenskom poistení, na PN a rodičovskej dovolenke. Od dnes však oficiálne nastupujem na materskú (čakáme 2. bábo). Dá sa teda materská oddialiť až do pôrodu alebo ju musím začať poberať 6 týždňov pred plánovaným pôrodom? ..........Už som síce dnes odovzdala ukončenie PN aj žiadosť o materské, ale pracovníčky sa tvárili tak nedôveryhodne a tvrdili, že sa to nedá - ísť na materskú neskôr, ale podľa mňa sa len vykrúcali a počula som, že niečo také existuje. .... Príjem z PN + RD mi totižto vychádza väčší ako z MD.
A ešte taká pikoška, otázka č. 2:
Teraz som bola na RD, PN a DNP pred pôrodom, pred nástupom na MD a dá sa niečo také urobiť aj po MD? Byť DNP, na RD a vybaviť si u nejakého (prípadne akého) lekára PN a mať tak vyšší príjem aspoň na určitý čas?
Asi nebudeš vševed, ale ak by si vedela niečo o tejto problematike, tak budem rada, ak budeš reagovať. Ďakujem
@sednaja 1) nemusíš nastúpiť na MD 6t pred pôrodom, ale si bola na PN a nárok na MD ti vznikol takže ti nemohol lekár ťahať PN do dna pôrodu , to vie potiahnuť tým čo nárok na MD nemajú ...
a zase RD dostaneš aj za tento mesiac ... takže RD + MD za september bude iste viac ako PN a RD ...
2) áno dá sa nastúpiť po MD na PN z DNP ak ho máš aktívne ...
Viete mi poradiť či vzniká nárok na materské, ak 5r pracuje žena na dohodu a od januára 2013 platil odvody zamestnávateľ a teraz od decembra by mala nastúpiť na MD.

@pipistrelo1 rado sa stalo