icon

Mám nárok na materský príspevok?

sednaja
14. apr 2014

Ahojte,
Narodilo sa mi dieťa vo februári 2013 a TPP mi bol ukončený k poslednému dňu v marci 2013. Tým pádom som momentálne nezamestnaná. Mala som vtedy nárok na materské, aj mi bolo vyplatené.
Zaujíma ma však, ako to bude v druhom prípade, pretože v októbri 2014 sa mi má narodiť druhé dieťa. Mám nárok na materské? V podstate moja malá nebude mať ani 2 roky, keď sa narodí druhé, avšak zároveň som už nezamestnaná na RD.
A ešte som počula o nejakej možnosti PN, je aj také niečo možné v mojom prípade?
Viem, že zákony sa stále menia, ale máte niektorá s niečim takým skúsenosť, keď sa prekrýva RD?

zalka
25. jún 2014

@pipistrelo1 rado sa stalo

vejaa
25. jún 2014

Ahojte, mam otazku - predbezne som si uz zistovala v Soc.poist, ze za momentalneho stavu narok na materske po 2. porode mat nebudem, ale chcem sa spytat - ak mi viete poradit 🙂 - ci by som pre to este mohla nieco spravit.
Fakty: 1. porod = 3.1.2013, MD trvala od 9.11.2012 do 4.7.2013 (predtym normalne nazmestnana)
po MD hned cerpanie celej dovolenky: od 5.7.2013 do 5.9.2013
potom od 6.9.2013 do 31.7.2014 cerpanie RD.
RD je s koncovym datumom preto, lebo mam prac. zmluvu na dobu urcitu (VS ucitel). Uz viem, ze od 1.8.2014 ma dalej nezamestnaju a momentalne som tehotna v 14. tyzdni s terminom porodu cca 28.12., teda nastup na MD cca v polovici novembra 2014.
Za tychto okolnosti narok na materske mat nebudem, lebo za posl. 2 roky pred porodom som nemala tych 270 dni platenia nemocenskeho, ako som si zistila tak ak mi pocas RD konci prac. pomer, tak den prerusenia nemocenskeho (tj. 6.9.2013 = nastup na RD) je zaroven aj dnom ukoncenia platenia nemocenskeho.
OTAZKA: mala by som narok na materske, ak by som pred 31.7.2014 prerusila RD a nastupila do zamestnania na par dni? Viem, ze mam este 7 dni nevycerpanej dovolenky na rok 2014 - teda by som ju mohla vycerpat. A je zamestnavatel povinny umoznit mi nastup do prace, ak mu oznamim, ze ukoncujem RD?
Nadejam sa, ze tym padom by sa mi obnovilo na par dni platenie nemocenskeho zo zamestnania a prerusenie platenia=RD by sa pocitala do 270 dni, alebo nie? Resp. ak by som 31.7.2014 bola z titulu zamestnania nemocensky poistena (a tehotna), neplynie mi 8-mesacna ochranna lehota, alebo je to len za podmienky trvaleho prac.pomeru?
Vopred dakujem za kazdu radu 🙂.

zalka
25. jún 2014

@vejaa áno nárok na MD mať budeš, ak ukončíš RD skôr a budeš si čerpať dovolenku tú zvyšnú čo ti ostáva.
Od 1.8.14 prepíš RP na mng..a ty sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu ...
a v novembri nastúpiš na MD, a MD sa ti vyráta z príjmu čo si dosiahla čerpaním dovolenky.
A po MD znova napíšeš RP na mng. vrátiš sa na UP dočerpať podporu a potom sa vrátiš späť na RP ty .

vejaa
25. jún 2014

@zalka ďakujem veľmi pekne za zorientovanie 🙂

zalka
25. jún 2014

@vejaa rado sa stalo

jarka72
27. jún 2014

@zalka Ahoj, chcela by som Ťa poprosiť o radu.
Od 1.1.2013 pracujem na DoPČ s pravidelným príjmom 50€ mesačne- spĺňam podmienku nároku na materskú? Termín pôrodu mám 12/2014 - dohoda stále trvá.
Od 6/2013 som aj SZČO s minimálnym príjmom, takže odvody neplatím, ani dobrovoľné.
Ak by som mala nárok na materskú, tak premýšľam, ako ju zvýšiť.
Ďakujem za radu a prajem pekný deň 🙂

zalka
27. jún 2014

@jarka72 áno nárok na MD máš ale bude rátaná z príjmu 50e... čiže vo výške 32,50e a PN vo výške cca 27,50e
ak chceš vyššiu MD tak treba ukončiť dohodu , a prihlásiť sa na DNP z VZ asi minimálnym lebo nepíšeš v ktorom si týždni .. a MD bude tak 260e , prípadná PN 220e

jarka72
27. jún 2014

@zalka Ďakujem za odpoveď, som v 16tt, termín pôrodu 12/2014.
Dalo by sa ak by som sa zamestnala na 90 dní s max. príjmom? Môžem u manžela, ktorý je tiež SZČO.

zalka
27. jún 2014

@jarka72 áno dalo ale musí byť ukončená dohoda a 90 dní musí byť pred nástupom na MD a 90 dní musí byť bez PN a OCR ...

jarka72
27. jún 2014

@zalka Takže najprv musím ukončiť dohodu a potom uzavrieť TPP ?

zalka
27. jún 2014

@jarka72 najneskôr pár dní pred nástupom na MD musíš zrušiť dohodu .. lebo ináč zo zamestnania by si nemala nárok na MD

jarka72
27. jún 2014

@zalka Takže dohoda zatiaľ môže trvať, zamestnám sa na TPP na min 90 dní, pred nástupom na materskú ukončím dohodu a TPP mi bude trvať, dobre chápem?

zalka
27. jún 2014

@jarka72 áno dobre chápeš

jarka72
27. jún 2014

@zalka A môžeš mi poradiť aký si mám dať vymeriavací základ pre max materskú?
A nebude to okaté, že sa zamestnám len na 90dní u manžela? - zákon síce neporušujem...

zalka
27. jún 2014

@jarka72 1207,50 eur ... a prečo okaté SP dostane svoje platby 90 dní a ty budeš zamestnaná aj potom

jarka72
27. jún 2014

@zalka Ďakujem Ti krásne za rady, čakám 4. bábo, tak sa snažím prilepšiť 🙂 po dcérke mi už neostalo nič a všetko musím kupovať nanovo - na zvýšené pôrodné už nemám nárok ☹
Ešte raz ďakujem a prajem krásne leto 🙂

zalka
27. jún 2014

@jarka72 rado sa stalo

zalka
27. jún 2014

@jarka72 ešte by som dodala, zamestnaj sa čím skôr, že po 90 dnoch môžeš ísť na PN .. aby si dostávala max. PN ak ti začne PN 91 den poistenia .. tj. cca 660e

sednaja
autor
3. sep 2014

@zalka Ahoj Zalka, po dlhšej dobe Ťa opäť otravujem. Aj keď už nič nejdem riešiť, ale napriek tomu si u Teba chcem overiť to, čo som počula, pretože je to v rozpore s tým, čo tvrdia pracovníčky sociálky.
Otázka 1: Som nezamestnaná na dobrovoľnom nemocenskom poistení, na PN a rodičovskej dovolenke. Od dnes však oficiálne nastupujem na materskú (čakáme 2. bábo). Dá sa teda materská oddialiť až do pôrodu alebo ju musím začať poberať 6 týždňov pred plánovaným pôrodom? ..........Už som síce dnes odovzdala ukončenie PN aj žiadosť o materské, ale pracovníčky sa tvárili tak nedôveryhodne a tvrdili, že sa to nedá - ísť na materskú neskôr, ale podľa mňa sa len vykrúcali a počula som, že niečo také existuje. .... Príjem z PN + RD mi totižto vychádza väčší ako z MD.

A ešte taká pikoška, otázka č. 2:
Teraz som bola na RD, PN a DNP pred pôrodom, pred nástupom na MD a dá sa niečo také urobiť aj po MD? Byť DNP, na RD a vybaviť si u nejakého (prípadne akého) lekára PN a mať tak vyšší príjem aspoň na určitý čas?

Asi nebudeš vševed, ale ak by si vedela niečo o tejto problematike, tak budem rada, ak budeš reagovať. Ďakujem

zalka
3. sep 2014

@sednaja 1) nemusíš nastúpiť na MD 6t pred pôrodom, ale si bola na PN a nárok na MD ti vznikol takže ti nemohol lekár ťahať PN do dna pôrodu , to vie potiahnuť tým čo nárok na MD nemajú ...
a zase RD dostaneš aj za tento mesiac ... takže RD + MD za september bude iste viac ako PN a RD ...
2) áno dá sa nastúpiť po MD na PN z DNP ak ho máš aktívne ...

sednaja
autor
3. sep 2014

@zalka Ďakujem pekne......... hmm, to možno ešte po MD niečo pošpekulujeme 😉

zalka
3. sep 2014

@sednaja rado sa stalo

dendy1
8. okt 2014

Viete mi poradiť či vzniká nárok na materské, ak 5r pracuje žena na dohodu a od januára 2013 platil odvody zamestnávateľ a teraz od decembra by mala nastúpiť na MD.

zalka
8. okt 2014

@dendy1 nech si pozrie výplatné pásky , či tam má odvádzané nemocenské poistenie ak má tak MD dostane 65% z hrubej mzdy

dendy1
8. okt 2014

@zalka Ďakujem. Áno má.

zalka
8. okt 2014

@dendy1 rado sa stalo, ak má hrubú mzdu nižšiu ako 402,50e tak by som zrušila dohodu, prihlásila sa na DNP a žiadala o MD z DNP.

dendy1
8. okt 2014

@zalka Ďakujem. Tam bude hrubá mzda nad 700 €

zalka
8. okt 2014

@dendy1 tak to je iné .. 🙂

dendy1
8. okt 2014

@zalka ďakujeme za informácie.

zalka
8. okt 2014

@dendy1 rado sa stalo