icon

Mám stále nárok na materskú pri druhom dieťati?

9. máj 2024

Baby, nevyznám sa v Tom. Predtým keď som ešte bábo nemala, som pracovala a tak mi zanikol nárok na materskú teraz som stále na materskej ale syn bude mať už 3 čiže už mi bude končiť na druhý rok. A som opäť tehu. Bude mi stále ten nárok platiť alebo už nie ?

Strana
z2
autor
9. máj 2024

A tak mi vznikol nárok*

alenah31
9. máj 2024

Hlavne si ujasni pojmy. Syn bude mať tri roky bud. rok - nie si na materskej, ale na rodičovskej dovolenke. Nepracuješ a ani si nepracovala pred prvým dieťaťom, PP ti nikde netrvá - nie, na materské nárok mať nebudeš ani teraz - až od narodenia dieťaťa na nižší rodičovský príspevok. Stačí ak oň požiadaš keď prvé dieťa dovŕši tri roky - potom žiadaj RP na to mladšie. Lebo hoci by si mala aj tri deti do troch rokov - RP ti budú vyplácať len jeden.

autor
9. máj 2024

@alenah31 píšem že keď som bábo nemala, som pracovala.... Preto mi vyšla materská

autor
9. máj 2024

A teraz viem že mi bude končiť keď malý dovŕši 3roky čo bude na budúci rok.... Lenže vtedy sa narodí druhé.. čiže by mi opäť mala vzniknúť materská.. ak teda sa to ráta tak, že som pracovala len pred prvým babom....

autor
9. máj 2024

Keďže pochopiteľne som teraz pracovať nemohla, keďže som bola na rodičovskej dovolenke s prvým...

alenah31
9. máj 2024

pokiaľ ti PP stále trvá - tak áno nárok na materské ti vznikne. A máš nárok aj na tehotenské.

ns994
Autor odpoveď zmazal
autor
9. máj 2024

Však pred pôrodom s prvým babom, som s prácou skončila... ! Bola som na rodičovskej... A teraz som zase tehu čiže som od vtedy vôbec nepracovala....

autor
9. máj 2024

Už viem že mi to bude platiť.

mondolina
9. máj 2024

ale či si aj ukončila pracovný pomer( papierovo) alebo si nastúpila na MD a pracovný pomer trval. to sa pýtajú 🙈

autor
9. máj 2024

@mondolina ukončila som

autor
9. máj 2024

A už pri prvom mi vyšiel ten nárok. Moja otázka len bola, či vlastne bude to platiť aj pri druhom, alebo to už zanikne. Keďže som teraz pred druhým, nepracovala......

luliu
9. máj 2024

Nemáš nárok na materskú a budeš dostávať nižší RP

autor
9. máj 2024

@luliu prečo si to myslíš ?

luliu
9. máj 2024

Ja to viem, z čoho by si chcela dostávať materskú?

autor
9. máj 2024

@luliu však ja som pracovala ešte prvym babom a už pri ňom mi to vyšlo....

veronikam33
9. máj 2024

No preto že píšeš že si pracovný pomer ukončila. Pokiaľ si ešte zamestnaná aj počas rodičovskej tak je to inak.

zuzanockamt
9. máj 2024

Netrvá ti PP, takže na materské nárok nemáš. Dostaneš nižší RP.

alenah31
9. máj 2024

ty to fakt nechápeš? Ak PP skončil - nie, že nepracuješ, lebo si bola na MD a RD - ale že už nemáš zamestnávateľa - nemáš teraz nárok na MD a materské, iba na nižší RP. Ak PP trvá - len si teraz nie v práci pretože si bola na MD a teraz na RD - no stále máš zamestnávateľa - máš nárok na MD a materské aj tehotenské a následne na vyšší RP. Ak PP skončil a ty si pri prvom nárok na materské mala - teraz pri druhom to nikoho nezaujíma, že prvý krát ti nárok vznikol. Pri druhom ti nárok pre skončený PP nevzniká.

ns994
9. máj 2024

Chces pomoct, pytas sa ale nedas vsetky potrebne infomracie k tomu. Ako mame vediet co ako myslis a ako mame vediet pravdivo odpovedat? Preto sa Pytame sa a este sa urazas útočis. Pises, ze sa v tom nevyznas to je vporiadku ale aspon odpovedaj normalne na otázky co sa pytame aby sme ti vedeli preboha poradit.

ns994
9. máj 2024

Je to tak ako sa pise vyssie. Budes mat len rodicak a to ten nizsi. Plus pridavky na dieta prve a druhe. Tot vse

autor
9. máj 2024

A v akej výške sa vypláca ?

ns994
9. máj 2024

Dva kliky na googli.. paci sa

autor
9. máj 2024

Ja mám teraz pri prvom 400€ toto som myslela či budem dostávať týchto 400 aj pri druhom

autor
9. máj 2024

Len som sa asi zle vyjadrila.

zuzanockamt
9. máj 2024

Veď vyššíRP je 473€, ak si mala materské ako tvrdíš, máš dostávať ten. 400€ RP nie je.

autor
9. máj 2024

@zuzanockamt fakt sa v Tom nevyznám ja mám asi ten rodičovský. A dostávam mesačne 400€ v Tom mám už aj prídavky pravdepodobne (zatiaľ len na jedno bábo...)

ns994
9. máj 2024

Cize si materske nemala.. mala si len rodicak nizsi.. takze ano. Toto budes dostavat nadalej

ns994
9. máj 2024

Ale pozor. Nebudes dostavat ze jedno dieta druhe dieta nebude 2x400. Aj ked sa narodi druhe bude len 345 plus 60 na jedno dieta a 60 na druhe dieta. Cize 460

zuzanockamt
9. máj 2024

Takže si nemala nárok na materské ani pri prvom dieťati, dostávaš len ten nižší RP+prídavky, čiže 345,20€ + 60€ = 405,20€. Takže pri dvoch deťoch dostaneš 345,20€+60€+60€=465,20.

Strana
z2