icon

Mama na rodičovskej a otec na materskej

kvikina087
8. júl 2017

Ahojte, som na rodicovskej dovolenke s 1. dietatom, ked sa narodi druhe dieta, moze ist sucasne priatel na matersku ja zostat na rodičovskej?

ajush5
•
8. júl 2017

Ahoj, nie nemozte byt obaja sucasne aj ked s dvoma detmi... pretoze tieto davky sa nepoberaju na dieta ale pobera ich poistenec cize rodic. z toho dovodu nemozte byt obaja s jednym dietatom no ani s dvoma ci troma... 🙂

ukulela
•
8. júl 2017

ako si na tom so zamestnanim? neoplatilo by sa vam este do porodu aby chlap siel na matersku s prvym a ty trebars aj na UP? neviem ...na MD moze ist chlap do troch rokov veku dietata, teda aj k 2a pol rocnemu.

fidorka7
•
8. júl 2017

@kvikina087 nie, nemôžeš

spurky
•
8. júl 2017

Dobrý večer. Viem ze kolega bol na materskej a zároveň aj jeho manželka.

ukulela
•
8. júl 2017

@spurky - odpoved na rovnaku otazku zo soc. poistovne:
Nárok otca dieťaťa, ako iného poistenca, na materské je podmienený nepoberaním materského alebo rodičovského príspevku matkou dieťaťa. V prípade podmienky nepoberania materského matkou dieťaťa zákon nešpecifikuje, že musí ísť o to isté dieťa, v súvislosti s ktorým si otec dieťaťa nárok na materské uplatňuje. Zákon vyžaduje, aby matka dieťaťa nepoberala materské alebo rodičovský príspevok vôbec, t. j. nielen v prípade starostlivosti o to dieťa, v súvislosti s ktorým si uplatnil nárok na materské otec.

spurky
•
8. júl 2017

@ukulela tak to on dostaval peniaze od zamestnanca a jeho zena od soc.poist

evittam
•
9. júl 2017

@spurky Kolega mohol byt na MD, poberat MD a manzelka bola voči zamestnavatelovi nadalej na RD ale urcite nepoberala RP.😉

evittam
•
9. júl 2017

@spurky To tazko. Pocas MD vyplaca davku Sociálna poistovna a nie zamestnavatel a nebodaj zamestnanec. Pises pekne hluposti.

evittam
•
9. júl 2017

@spurky Cize ak bol otec dieťaťa na MD a nadalej pracoval na inu zmluvu ako na tu,z ktorej bol na MD (btw.inak sa to ani neda) tak dostával materske od SP a normalne plat. Manzelka nedostávala pocas jeho MD nic. Plati co uz som napisala a co napisala
@ukulela
Prepac,ale najskôr si over skutocnosti a potom tu dávaj zarucene informacie a rady a este ak tomu ale vôbec nerozumies-co vyplyva z tvojich zavadzajucich a nepravdivych informácií.😉

kvikina087
autor
•
9. júl 2017

@ukulela so zamestnanim som na tom ok, .... v podstate ani nebudeme spekulovat , normalne nastupim na matersku ja, len priatel nieco spekuloval.... ak by sa u nich prepustalo.... tvrdil ze sa to da. Len nech si pekne hlada druhu robotu. 🙂

evittam
•
9. júl 2017

@kvikina087 No veď dá sa to. Môže ísť na MD z pôvodnej zmluvy - ak budú prepúšťať tak ešte predtým než dostane výpoveď a potom keď si nájde druhú prácu môže normálne pracovať a mať aj MD - ako som už písala vyššie. 😉 Len ty by si musela pozastaviť poberanie RP.

kvikina087
autor
•
9. júl 2017

@evittam no a nemusela by som sa vratit do prace?

evittam
•
9. júl 2017

@kvikina087 Nie. Precitaj si co som uz napisala vyssie. Ty voci zamestnavatelovi zostavas na RD bez naroku na RP. Nic mu nemusis oznamovať. Az ďalší nástup na MD.

natalienka12
•
9. júl 2017

Baby, bolo by dobre tie ktore tomu nie celkom dobre rozumiete aby ste nepisali polopravdy a zavadzajuce ingormacie. A pre nahodnych citatelov - drzte sa rad od
@evittam ktora vzdy radi 100% odborne a nemusite sa bat ze dostanete od nej nejaku dezinformaciu.

evittam
•
9. júl 2017

@natalienka12 Ďakujem. Ale tiez nemozem vediet všetko ale vtedy sa poradim s @zalka.😉

natalienka12
•
9. júl 2017

@evittam Ale pokial nevies tak nepises blboviny a nezavadzas.

evittam
•
9. júl 2017

@natalienka12 Tak to je jasne. Preto som to tu aj napisala. Nemám rada ak niekto niecomu nerozumie ale bude dávať "zarucene rady" a dezinformácie...