Mamička poberajúca rakúsku materskú a žijúca na Slovensku

mama4444
17. nov 2022

Dobry den dámy , prosim Vas o jednu radu 🙏🏻
Konci mi za chvilku AT mate.dovol. a musim nastupit do prace kde som pracovala. Zijem na Sr a rada by som odpracovala len par dni a dohodnut so sefom nech mi ON napise vypoved, ostat na SR a tu si hladat pracu ,tym ze dieta mi tu chodi do Jasliciek.
Len som pocula , ze vela zien muselo spatne vracat € a bojim sa toho… co je na tom pravdy. Nejaka pani ktora mala podobnu situaciu a ako to prebiehalo alebo nejaka rada kde si to zistit , co mozě urobit alebo ako odist od zamestnavate a pod.
Dakujem krasne za kazdu radu , typ a skusenost.
PS : na mater. som bola cele 2 roky.

eternity24
17. nov 2022

@mama4444 pracovali ste v AT na živnosť alebo prác zmluvu?

mama4444
autor
17. nov 2022

@eternity24 prac. Zmluva

eternity24
17. nov 2022

@mama4444 no 😀 v každom prípade môžem povedať či už na zmluvu alebo na živnosť,pravdepodobne budú s vami zaobchádzať ináč ako keby ste boli Rakúšanka. Ale, pokiaľ ste pracovali na zmluvu staci sa vám do práce vrátiť na jeden deň. Rozdiel je v tom, že ak by ste boli Rakúšanka daju vám potom pokoj. Keďže ste Slovenka, môžu na vás niečo skúšať. No ich snaha je zakonom nepodlozena. Čiže, vrátiť sa musíte min na jeden deň. Ak to bude na dlhšie, lepšie pre vás. Ak by niečo skúšali, budete argumentovať tým, že do práce ste sa vrátili, podmienku ste splnili, ale ďalej neviete zabezpečiť starostlivosť o dieťa, keďže to žije v SR. Ak by od vás požadovali vrátenie príspevkov, dáte ich na súd, lebo v tom prípade je ich počinanie protizákonne. Už bolo pár takých sudov a ženy ich vyhrali. Vy máte povinnosť vrátiť sa minimálne na jeden deň.

mama4444
autor
17. nov 2022

@eternity24 dakujke

kiki68
18. nov 2022

@mama4444 mohla si dat vypoved aj 3 mes pred koncom materskej, ze nenastupis. Jedine sa s nim dohodnut po nastupe, ak sa dohodnes tak normalne pojdes na urady a prehlasis co treba pod sk urady. Hlavne davaj pozor na to, aby na sk urad prace akceptoval to, ze si tam robila. Lebo ja som mala problem este pred rokmi na sk strane. Nikto sa ku mne nespraval inak. Ak si bola doma dva roky, tak uz mas hotove vsetky tie vysetrenia dietata pre poistovnu, tak nemaju co kratit. Treba ich upovedomit potom o zmene poistovne. A potom nemaju dovod cokolvek vyzadovat. Tiez si mozes vsetko zistit na tel linke pre KBG, bud tej vseobecnej alebo priamo na poistovni. Predpokladam, ze trvaly pobyt si v Rakusku nemala.

mama4444
autor
18. nov 2022

@kiki68 nee nee v AT nemam TP ani prechodny. Bola som iba pendler. A ano budem koncit 2 rok , tak ze celu som si vycerpala ale nerozumiem ze ake vsetky vysetrenia dietata by som mala mat ?a zmene poisrovne akoze z AT na SR poistovnu? To nejdem automatixky ked ja presne 1.1.2023 mi konci mater.dovol po 2 rokoch a stale pracujem alebo teda nastupim do prace , stale mam OKK ale ked dam vypoved , tym padom do AT uz nepridem tak nemam uz nikde nic a automatixky prechadzam na vseobecnu ??

eternity24
18. nov 2022

@mama4444 vyšetrenia dieťaťa sa myslia vaše vyšetrenia v tehotenstve ktoré ste museli absolvovať - povinne kontroly u gyn, ultrazvuk atd a keď sa vám narodilo dieťatko, tak aj s ním ste chodili na kontroly podľa nariadení pediatra. Tieto sa zapisujú do tzv mutter-kind pas a ten sa zasiela SVS

mama4444
autor
19. nov 2022

@eternity24 ano to mam ale mam SR doktorov a gynek.

eternity24
19. nov 2022

@mama4444 to nevadí, na to je tlačivo ktoré sa vola mutter kind pás a keď som chodila v tehotenstve na kontroly, dala mi gyn doň pečiatku, rovnako potom s dieťatkom. Pas som potom posielala priebežne do SVS, teda aspoň ja som to tak urobila.

kiki68
21. nov 2022

@mama4444 musite to prehlasit, zaberie to 15 minut. Aspon ja som musela. Ked som za pol roka neplanovane isla naspat do At , tak tiez sa to rychlo prehlasilo naspat. Ja neviem, ale teda ak ste mali OGK, tak OGK vyzaduje par vysetreni v tehu a myslim posledne vyzaduje pri dietati vysetrenie zraku v 2 rokoch dietata. Ja som to posielala OGK, oni si to vyziadaju postou a poslete iba emailom kopiu. Ale neviem ako je to pri niekom, co iba ma poistenie a nemal asi ani v Rakusku ziadne vysetrenia.