Manžel - príslušník a maximálna materská
Ahojte ma niekto realnu skusenost a ma doma manzela prislusnika, ktory pobera matersku v maximalnej vyske 1300€ po dobu 7 mesiacov stym, ze je fyzicky v praci cize popri svojej vyplate dostava tu matersku?
@inull5 ešte je to v čisto teoretickej rovine. Prihlásil by sa do SP, že si chce dobrovoľne platiť nemocenské - toto viem, že je možné - mužov kolega to tak spravil a poberal potom materské na dieťa - bol reálne doma, nerobil, lebo žena išla naspäť do prace. Teraz majú druhé dieťa - ona je na materskej, potom ide na materskú on - vďaka dobrovoľne zaplatenemu nemocenskemu v SP ešte pri prvom dieťati. Lenže tu už pri druhom chce naďalej pracovať - dieťa pôjde do jaslí. Údajne sa to podľa Mihala dá zrealizovať.
@evittam dane platia rovnake, odvody vyssie (doplnim lebo teraz to neviem percentualne vyjadrit) odvadzaju do svojho socialneho fondu z ktoreho sa doplaca mzda do standardnej vysky napriklad v pripade tej pn ci ocr, vysluhovy a spol.
@marcelatje Aha, jj o tom vysluhovom som čítala-ze je to nejakých 5 ci 7%.
@viki_lv vieš čo mne sa to nezdá.to sa ako dá prísť len tak do sociálnej poisťovne že chcem sa dobrovoľne poistiť?netreba riešiť ani úrad práce ani zdravotnú poisťovňu?pozri,my sne reálne riešili situáciu že ja som bola na predĺženej rodičovskej..prišla situácia že sme rodicak chceli presunúť na muža..tak ze by bol reálne v robote,a pritom by bral rodicak..narazili sme na problém že v robote ho nechceli fyzicky rovnako tak aj mňa,taktiež keď dával žiadosť o rodicak musel priniest potvrdenie do sociálnej poisťovne že si neuplatňoval a ani nebude nárok na materskú..ak to aj bude možné a prejde to ok,ale aby potom nebol problém keď pôjde do civilu keď bude mať výmer..ja keď som išla do civilu a išla som sa prihlásiť do sociálnej poisťovne tak som musela priniest výmer rokov,kde bolo všetko popísané,bez toho má zaradiť nechcela ani nemohla pretože má nemala v evidencii.A keď som jej povedala ze si budem platiť dobrovoľne odteraz tak to pytala aj tak.neviem mne to nesedí.
@inull5 v ktorom roku ste to riesili?
@inull5 inak momentalne nie je subeh poisteni pre civilov mozny, takze ak si zamestnana pripoistit sa nemozes. No pre prislusnikov toto neplati, mozu byt propoisteni.
@marcelatje riešili sme to v októbri 2017.A môžem ti povedať že pani na personálnom naňho pozerala ako na debila.
@inull5 chapem, ale ani ma to neprekvapuje, ludia sa aj na uradoch casto stretavaju s tym, ze zodpovedni maju.medzery 😕
@inull5 moj manzel nie je v pz,ale pisem len kvoli prikladu. My sme riesili,ze manzel pojde na MD a tetuska v SP (podotykam v BA) nanho kukala ako keby prave prisiel mimozenstan. To,ze tetuska na personalnom alebo na SP o tom nevie nic, neznamena,ze sa to neda. Treba mat nastudovane zakony a predpisy a oznamit to ako fakt nie ako dotaz. Po MD pokracoval v RD a cely cas popri tom robil. Ak to zakon umoznuje,tak sa netreba nechat odstrasit ako to nejde,ale stat si za svojim. C nasom pripade to bolo tak,ze on jej to tam cele vysvetlil (zakony) a ona este v tom soku povedala,ze sa mu si poradit a kolegynou a potom mu povedala,ze ma pravdu,ale ze ona o tom nevedela a ze je prvy otec za jej karieru,co chce ist na matersku. Co k tomu dodat. 😱😂
@evittam Myslíš? § 81 ods. 1 písm. d) bod 3. zákona č. 73/1998 Z.z. v zn.n.p. "pri ošetrovaní iného chorého člena rodiny, ktorý žije s policajtom v spoločnej domácnosti, ak jeho zdravotný stav vyžaduje nevyhnutne ošetrenie inou osobou a chorého nie je možné alebo vhodné umiestniť v nemocnici,
sa služobné voľno poskytne najviac po dobu prvých deväť po sebe idúcich kalendárnych dní, pokiaľ potreba ošetrovania alebo starostlivosti v nich trvá. Policajtovi, ktorý má v trvalej starostlivosti aspoň jedno dieťa vo veku do skončenia povinnej školskej dochádzky a je inak osamelý, sa poskytne služobné voľno po dobu prvých 14 po sebe idúcich kalendárnych dní, pokiaľ potreba ošetrovania alebo starostlivosti v nich trvá; v tom istom prípade ošetrovania alebo starostlivosti sa služobné voľno poskytne len raz a len jednému z oprávnených".
....teda jak za december

@viki_lv ako ty si myslíš že muž bude normálne robiť a bude pritom na materskej?mne sa to nezdá..on si platil normálne nemocenské?nejak mi to uniká..Ako ho tam viedli?lebo príslušníci nie sú vedení v sociálnej poisťovni.nejako mi to nesedí..bol vedený ako dobrovoľne nezamestnaný?ci ako?