Maródka a výška materskej

pamag1805
15. okt 2013

ahojte, som v treťom mesiaci a od začiaku tehotenstva som ostala na pnke....chcem sa opýtať, predpokladaný pôrod mám v apríli 2014, na pnke som od augusta, výška mojej materskej mi bude počítaná za obdobie od 1.1.2013 do 31.12.2013???dobre to chápem?? v tpp som od 2.7.2012 a v auguste 2013 som šla na marodku a v apríli mám termín pôrodu.....splňam teda nárok na matresku??

gapa
15. okt 2013

@pamag1805
áno splnaš. a ano, ak budeš až do nástupu na md pn alebo do konca roku 2013, tak sa vlstne materské bude rátať z vym. základu za obdobie 1.1.2013-do dna pred vznkom pn.

lucinkazuz
6. nov 2013

@gapa ahoj, ja som po skončeni rodičovskej nastupila na 1 den do zamestnania( kde som pred MD robila 3 roky) a ukončila prac.pomer, dala som si preplatit dovolenku mam max VZ a vznikol mi narok na max. podporu, teraz som zistila že som otehotnela počas trvania PP som v 5tom tt, vzhladom na moj zdravotny stav mam možnosť ísť na rizikove a možno aj využiť 2 mesiace očr na dceru. Chcela by som vedieť ako sa v tomto prípade bude rátať výška materskej a nemocenskej prip. Očr.
A kedy sa dať vypísať. Mám počkať až mi príde zo sociálky priznaná dávka v nezamestnanosti a potom niečo riešiť? Ako som čítala v iných príspevkoch tak by PN nemala pokaziť výšku podpory. Bojim sa že keď mi tehu nevyjde napr. po 6tich mesiacoch, potom už nebudem mať nárok na nič.

avlv
7. nov 2013

Dievčatá je nejaký rozdiel keď idem na materskú z PN ako keď normálne robím do nástupu na materskú? Myslím vo výške materskej.
Pracovný pomer mám na dobu neurčitú.

gapa
7. nov 2013

@lucinkazuz
ak si ozaj bola tehotná ten 1den po ukončení RD, tak nárok na ošetrovné (platené max. 10kalend.dní), nemocenské aj materské ti vznikne. Ale potrebuješ od lekára potvrdenie, že si tehotná a aj si bola v den kedy ti trvalo nem.poistenie a skončilo zároven (nech uvedie konkrétny dátum lekár v potvrdení), bez toho ti nárok v ochrannej lehote na nem. ani ošetrovné nevznikne. Bude potom záležať od mzdárky, aký ti uvedie pravdep. vym.základ za mesiac nástupu na očr, pn či md (predpokladám lebo v roku pred ukončení prac.pomeru si čerpala len RD, nič iné zo zamestnania). Tá suma čo uveedie sa vydelí číslom 30 a vyráta sa dávka podla % (očr 55%, pn od 4tého dna 55% a mateské 65% na 1kalend.den). Môžeš aj teraz isť na pn, či očr, len treba radšej aj na oddelenie, odkial podporu budeš poberať oznámť, že ti vznikol nárok na nemocnské, ošetrovné ..., aby pozastavili poberanie podpory.
Tak nech to dobre dopoadne.

gapa
7. nov 2013

@avlv materské a ti vyráta z vym.základu v predchádzajúcom kalendárnom roku z tohoto nem.poistenia, ak si platila nem.poistenie od vzniku tohoto nem.poistenia aspon 90dní. Ak máš už tých 90dní od vzniku prac.pomeru, je jedno, či si pn či nie pred md.