icon

Materská 3 roky - prečo toľko?

16. sep 2022

Viete niekto realne mi povedat ze preco vlasne mame matersku 3 roky? Preco zrovna 3 a nie 2 napr.?
Inde vo svete je to omnoho menej, alebo je napr 4 mesiace doma mama a 4 mesiace otec (Spanielsko)
Mam pocit ze tu sa zena stane mamou a vlasne je tak trochu vytlacena na okraj, 3 roky doma (viem ze nemusi byt 3 ale v prioade napr ze byva vo velkom meste a skolka berie fakt az od 3 a nema dajme tomu financie na sukromnu).
Potom je tu este aj ta druha strana ze niekedy ma zena vycitky ak chce ist skor do prave lebo vacsina zien ostava tie 3 roky.
Nepride vam to zbytocne vela? Nehovorim o extremoch ako Svajciarsko co ma matersku asi 3 mesiace ale napr 2 roky,nie je to az az? Ak ma zen napr 2 deti za sebou tak po 4 rokoch (co aj to uz je dost na vypadnutie z pracovneho procesu) by mohla ist spat namiesto 6tich. Po 6 rokoch sa ten clovek musi fakt citit uplne vypadnuty zo vsetkeho a musi to byt tazke zase sa zaradit. Aj financie taha len muz.
Podla mna by mohla byt 1.5 roka - 2 roky materska/otcovska a idealne tak ze by sa prestriedala zena a muz. Aby to nebolo vzdy len na pleciach tej zeny. Fyzicky si to odserie tehotenstvo,hormony,porod a pokracuje cele tienroky aj psychicky na materskej a potom naspat do roboty a z roboty do druhej sichty doma.
Neni cas aby sa aj nasa spolocnost trochu v tomto posunula ?

drahomirrra
16. sep 2022

@hipuska Polemizovala by som o tom, ci to nebude take to “trpitelstvo” a.k.a Hviezdoslav, ak vies co myslim. Take to pretekanie sa; kto je strapenejsi, take priznacne pre Slovakov. Ze sa to javi aj v tejto oblasti. Ides ku kadernicke a s muzom na veceru a deti neberies? No ty prisera…

autor
16. sep 2022

@zuzanockamt uplne suhlasim dakujem za koment.

veronikapetra
16. sep 2022

Niekedy sa mi zda ze jasle su pre niekoho synonymom pre matku workoholicku alebo taku co sa chce decka zbavit. Rozumiem zenam, ktore si 3r s dietatom vychutnavaju ale nemam tu pocit ze tato skupina rovnako ohladuplne pozera na tie, ktore sa rozhodli ist do prace.

autor
16. sep 2022

@drahomirrra boze dakujem ti naozaj za ten koment, fakt diky. Zeny by sa mali podporovat a nie vkuse hejtovat,nepochopim toto- u mna tolerancia na prvom mieste ale tak vela chcem ked to ocakavam aj od druhych?

drahomirrra
16. sep 2022

Jasne, ze sa to babam nepaci. Co keby sem prisiel nejaky poslanec inkognito a nahodou si precital, ze baby by brali rodicak 1-2 r? A nahodou spravil navrh zakona? 🤣🤣🤣 A nahodou by to preslo? Blaaaznis? Taketo veci nesmies nahlas… 🥺🤣

autor
16. sep 2022

@veronikapetra do bodky suhlasim. reciprocne to nie je ani nahodou

autor
16. sep 2022

@drahomirrra 😂😂😂 bohaca snad nebudem zajtra v Igorovom statuse na facebooku

jaroe
16. sep 2022

Podľa mňa je žena na to viac stavaná, byť doma s dieťaťom. Jasné, že sú výnimky, ale väčšina žien, ktoré sa rozhodnú mať deti, to doma v pohode zvladne. U väčšiny mužov si to teda predstaviť neviem. Samozrejme, že obaja sú rodičia a majú sa starať. Ale hrotiť to do takého extrému, že muž s dieťaťom na materskej a popri tom riešiť varenie, upratovanie je už pre mňa sci-fi predstava. Česť vy imkam, ale naozaj neverím, že by toto väčšina mužov dala. A keby to robili nasilu, problémy by na seba nenechali dlho čakať.

baluinka
16. sep 2022

ach bože, to sa tu zas hneď zleteli premúdrelé matky, ktoré by boli s deckom doma najradšej do 15 rokov :D autorka nikde nepíše, že ju niekto drží doma, trochu sa aspoň v piatok večer odvzdušnite a dajte si ten pohár vína preboha..
náhodou téma super, zaujímavá, takisto som nad tým veľakrát uvažovala, prečo je to u nás tak a inde inak, rada si prečítam VECNÉ komentáre

drahomirrra
16. sep 2022

Igor nie, to by stratil elektorat, skor by som sa bala Saskarov. Ale uz nic vlastne 😁😁😁 Boris ma deti a rodinnu politiku velmi rad 😁 Takze sa mozeme veselo bavit.

bambulka814
16. sep 2022

Podľa mňa (a to som zaslúžila mama 5 detí🙂 sú prvé tri roky dôležité pre vzťah dieťa -mama, ale nemyslím, že sú kľúčové pre iné oblasti. Myslím, že aj vďaka tomu mám s deťmi pekne vzťahy a to mám uz tínedžerov, že sme ich spolu prežili na začiatku života.

Ale...

Ak by to bolo také univerzálne pravidlo, že dieťa tri roky s mamou=super základ=super život, Slovensko by bolo najrozvinutejšou krajinou na svete, čo nie je, takže toto pravidlo asi neplatí na všetky oblasti a možno trošku tá naša ustráchana výchova deťom aj škodí.

autor
16. sep 2022

@baluinka dakujem pekne a som rada ze tema zaujimava. Mna to uprimne uplne zaujima ako to vidia ine zeny (vecne) alebo ako to riesia. Uplne normalna otazka som si myslela ale ocividne som zas pichla do osieho hniezda niekomu

ankare
16. sep 2022

Ja som neskutočne vďačná,že môžem byť s deťmi 3 roky doma. Je to pre ne najdôležitejšie obdobie aj čo sa psychiky týka, aj imunity. Ja by som s nimi pokojne bola do 5 rokov doma. Teda,že by chodili do škôlky len doobeda a na obed by som si ich bravala domov.

autor
16. sep 2022

@drahomirrra co tam po covide,nenakupenych testoch, rozvratu vlady, rodinnom balicku. Skratenie rodicaku- to je to co dostane ludi do ulic 😝🤣🤪

drahomirrra
16. sep 2022

Inak baby. Ja by som v tejto teme prijala nejaku sociologicku, ozvite sa, ak ste nejaka tu 😁😁 Mna toto fascinuje, studovat spravanie ludi a aj z toho urobit nejaky vedecky zaver. Fakt.
@bambulka814 To prefektne opisala. Keby to bolo o 3 rokoch s tym, ze ten “uber super vztah “ s dietatom bude vidno, boli by sme v tabulkach EU inde, ale ono to tak nie je. Niekde je chyba. Zeby to vobec nebolo o case doma, ale o kvalite spolocneho casu, nech je akykolvek? Ved dnes som bola kupit synakovi topanky na jeseno-zimu. Plny Aupark matiek s kocikmi. Mamky ksichty v telefonoch, deti bezducho sedeli v kocikoch. Kaviarne natrieskane. Ahaaa, tak to nebude o kvalite casu. Ze 3 roky pre vyvin dietata. Ci to nebude za to, ze proste babam vyhovuje nepracovat. A proste byt doma. Idealne co najdlhsie, s tym, ze ok, skryjem sa za nejaku uslachtilu myslienku, akoze dieta ma nutne do 3r potrebuje. Tema do plena…

autor
16. sep 2022

@bambulka814 to je presne na co som narazala.Ale suhlasim ze tie roky su klucove pre mnoho oblasti

hipuska
16. sep 2022

@drahomirrra ale tak, ja som to fakt zažila. Že žena na MD bola fakt považovaná za obdivuhodnú pretože sa obetuje a stará o dieťa. Čiže, má aj právo vypadnúť z domu. Vzdelávať sa napr. Umožnia jej to. U nás sa uviaze ako k psej búde. Víkend s mužom? 3 roky nič.... Ak žena ide do práce skôr... neskutočne tlaky spoločnosti....a mám pocit, ze sa to ani nemení

autor
16. sep 2022

@ankare ok super,dakujem za reakciu🙂

katuskamala1
16. sep 2022

Necitala som ziadne komentare. Ale ja s tebou uplne suhlasim a to co opisujes, opisujes vlastne mna, ale ze uplne všetko az na to, ze ja som skoncila prvy rodicak, par mesiacov som cielene poberala stedru podporu a ked mala koncit a ja nastupit do novej prace, som otehotnela druhy krat. A prve tehotenstvo som zabudla dodat ze som prelezala. Tak si zrataj... Teraz ma dcera 2 roky a chcela som nastupit do prace, lebo manzel uz je i psychicky vycerpany tahat tak dlho sam, ale nenastupila som. Lebo na sukromnu skolku nemam a tie tlaky okolia, vratane rodiny i manzela, ze este je malicka, este ma potrebuje. Proste uplne suhlasim!
Ja kebyze mozem, navrhnem 2 roky mamu a potom ak chce, tak muz nech nasleduje potom na 1 rok, ak nie tak skolka. A koniec. Stacili by 2roky s mamou.

drahomirrra
16. sep 2022

@hipuska Suhlasim. Ale stale mi z toho vychadza, ze to nie je o state, to je proste o ludoch a ich vlastnom zmyslani. Cim som starsia, tym som tolerantnejsia, menej vyhranena, viac ochotna pocuvat a diskutovat. Ludia radi a casto projektuju do inych svoje nespracovane sracky, je to krasne vidno. Zenu, ktora okrem matky neprestala byt aj manzelka a partnerka bude zhadzovat zena, ktora o muza stala len dovtedy, kym ju neoplodnil. Peknu zenu, ktora sa o seba stara zakonite zhejtuje zena, ktora nema ani vytrhane obocie. Velmi zaujimave je toto.. takto pozorovat zivot.

vreckovka2
16. sep 2022

Ja som čítala pekné vysvetlenie vo vývinovej psychológii. A som rada, že mám tú možnosť byť s dieťaťom doma 3 roky a venovať sa mu. Nikto ženu na materskej tak dlho byť nenúti, možno tak neprispôsobená sieť MŠ, aby deti nastúpili skôr, ale súkromnú MŠ snáď utiahnu financie z rodičáku a plat je potom plus. Neviem, nezisťovala som si, do práce sa nechystám.

autor
16. sep 2022

@drahomirrra nechcela som to tu specifikovat ale moj muz nie je slovak. Je z jednej z juzanskych krajin 😝 No k veci, ten chlap je proste jackpot, uzasny otec,partner, pomaha mi, stara sa o mna ja o neho blaaablaaaa,respektuje a lubi svojich rodicov. No a aby mi hned nenapisali ze je vynimka tak nie je, vsetci jeho kamarati alebo rodinny prislusnici funguju vo vztahoch velmi podobne (zas neviem detaily ale co sa tyka starostlivosti o deti a vztahu k zene to proste vidim). Su to spokojni a stastni ludia no a teraz ten fakt ze oni boli vsetci v jasliach od roka-roku a pol lebo to tak tam funguje. Nikto sa nad tym nepozastavuje. Moja svokra sa ma stale pyta ze ci nas maly bude ok ked nie je este v jasliach 🤣😂😝 (bum bum prekvapenie moje dieta ma 2 roky a je este doma,lebo niektore si tu asi mysleli ze je v skolke od 2 tyzdnov)
Uplne odlisne pristupy - a ja teraz pre vyryvacky nehodnotim ktory je LEPSI iba pisem ze aj ludia ktori neboli 3 roky doma su naplaneni a stastni,bez traum.

lucinka1988
Autor odpoveď zmazal
autor
16. sep 2022

@katuskamala1 ja mam tiez dve deti dva roky po sebe a myslienky mam rozne (napriek tej nekonecnej laske) . Dakujem ti pekne za komentar,nie si v tom sama ❤️❤️❤️ a je fajn vidiet ze aj ine zeny zmyslaju rovnako

marianarem
16. sep 2022

Ja poznam naozaj vela zien, co neboli doma 3 roky,. Niektore boli rok, niektore dva, jedna ani rok. Vobec nikto z okolia ich nepranieruje za to. Ja to vnimam pozitivne, ze zena moze (ale nemusi!) byt doma 3 roky, ak chce. Ja osobne som bola doma 2 a pol roka.
A co sa tyka skolok, tu v BA je uz pomaly utopia statna skolka aj od 3 rokov. Nemas uz ani rodicak, ani iny prispevok a casto musis platit sukromnu skolku. Pred dovrsenim 3r je to praveze este v pohode.

loliki
16. sep 2022

Nemáš pomýlený obraz o sebe ako o žene, keď píšeš: Zena porodom straca svoju identitu? Čo teba teda robí ženou? To že chodíš do práce? Potrebuješ sa realizovať, dokazovať, že sa vyrovnáš manželovi? Si matka a túžiš len potom, čo najskôr odložiť dieťa a ísť preč z domu? Kam utekáš, za čím túžiš, čo naháňaš, kde chceš nájsť svoje šťastie, keď nie v kruhu svojej rodiny? Načo ju máš, keď chceš skrátiť čas, ktorý ti je umožnený stráviť s deťmi? Ja ti nebránim ísť do roboty. Ale potom sa nesťažuj, že nestíhaš a máš len samý stres.

autor
16. sep 2022

@marianarem mas pravdu,ja v mojej socialnej bubline tiez nevidim toto pohorsovanie ale potom dam tuto temu na MK a zena mi napise ze nemam mat deti - tak vies no,je to o nastaveni spolocnostiY

Ano jasne presne tak, ze vlasne do 3 (a v Blave a spol) pomaly do 4 rokov to clovek vykryva ako vie ak chce pracovat a nie je to vzdy jendoduche

mikadooo
16. sep 2022

No nie je to až také zlé. Ten rodičák dostaneš, či chodíš do práce alebo nie, takže v podstate si z neho môžeš tie jasle zaplatiť plus mínus... Podľa mňa je to dobré nastavené, práveže v porovnaní s inými krajinami veľmi ústretovo voči matkám.

drahomirrra
16. sep 2022

Ahaa, teraz uz rozumiem tvojmu zaujmu o tuto temu. Tak nam este specifikuj, ci je tvoj muz Talian, Spaniel, ci co 😁
@lucinka1988 jooooj, presne pre toto som do temy pytala sociologicku. Lebo ja netusim, co ta mama v Auparku robi zvysok dna, ale presne o tom to je. Ze ja nemam odkial vediet, aky mala zvysok dna, lebo toto je moj nahlad, chvilkovy, prchavy. Mozno uplne zly. Nepopieram. Rada by som si precitala vedecky nazor, nahlad. Sama som z mam, ktore popri MD robia z domu. A vnimam, ze jedna skupina povie waaau, skvele. Druha povie, boze, a co maly? S kym je? Nestrada? Ved maminku potrebuje…

lucinka1988
16. sep 2022

Možno by ešte stalo za zváženie sa zamyslieť nad tým, koľko u tých žien, ktoré ide pracovať skôr ako v 3 rokoch dieťaťa, ide preto- lebo má naozaj sľubnú kariéru a potrebu sa realizovať a koľko ide, lebo musí- kvôli peniazom- a následne sa tvária, že išli, lebo chceli..Aspoň v mojom okolí poznam motíve percento tých, ktoré ozaj robia kariéru ( napr. moja pôrodníčka- matka v mojom veku, rovnako stare deti ako ja, druhého syna mi rodila už mesiac pred svojim pôrodom..Ale tiez to riešila len 1 službou v tyzdni- nočnou, kedy ju vystriedal partner- úspešný advokát, ktorý chápal úlohu otca- inak ona toez doma s deťmi, ale popritom takto pracuje..No a za to poznam 99% žien, kroré kwd odišli skôr ako v 3 rokoch, tak kvôli peniazom a o ich práci ako o kariére nemôže byť ani reči..Ale realitu podávajú úplne inak..Čím som staršia, tym beriem všetky vyhlásenia a obrovskou rezervou, lebo ľudia prikrášľujú, hovoria polopravdy, vytrhnuté z kontextu, a vždy to prispôsobia tak, aby pôsobili v danej situácii lepšie pred ostatnými..Takže toto je ešte dosť podstatný faktor