icon

Materská a prehliadky v Rakúsku

ivco2205
19. feb 2013

Ahojte,ak mozem tak by som mal neake otazky. Zijem s priatelkou na Slovensku. No ona pracuje v Rakusku. Je tam zamestnana. Ziadna zivnost. Platia zanu odvody,poistenie atd. To je vsetko v poriadku. No ale je tehotna v 6 tyzdni momentalne. RAdi by sme neaku radu,ako to tam riesit. Uz to ohlasila zamestnavatelovi. O dva dni ide tam ku gyndasovi na prehliadku. No ide oto ze som vela otom cital a zevraj ak chceme aby odtial brala matersku,tak vraj tam musi chodit na prehliadky pred porodom. Vraj minimalne 5x. No nevieme ci tam musi aj odrodit,alebo moze rodit aj na Slovensku. Poprosil by som VAs o neake rady ohladom toho. Vopred velmi pekne dakujem za seba aj zanu. No a ese jedna vec. Je asi 30 km od Linzu. Mohla by si najst daktora niekde blizsie?

denipp
9. apr 2013

@jasmine2 Finanzamt vyplaca pridavky na dieta...tam som nebola, takze je to dost mozne, ale ziadost si poslem tak , ci tak...,... co je myslim dolezitejsie je SVA -vyplaca Wochengeld (8tt pred a 8tt po porode) a Kinderbetreuungsgeld (to je podla variaty, ktoru si zvolis- najdlhsie 36mesiacov), tam mi povedali ziadny problem a sami odporucili zivnost pozastavit a nic neplatit.

jasmine2
9. apr 2013

@denipp Finanzamt je online prepojený s SVA. Takže čo sa týka prídavkov najskôr musí "odobriť" finanzamt a potom až posiela rodičák SVA. Nenechaj sa zavádzať.Daj si radšej poradiť napr. od Petra Demčáka je z Košíc a fakt "maník" vyzná sa v rakúskych zákonoch.

ivco2205
autor
11. apr 2013

Ahojte mam taky mali dotaz. Vraj priatelka nema narok na matersku z Rakuska ak nema odrobenych 270dni. !?!?!? Nevieme sa stoho vysomarit. Je v AT riadne zamestnana od 29,02,2012 To je viac ako tych 270 dni. No roby na dvojtyzdnovky. 14 dni pracuje a 14 je doma. Tak teraz neviem ako to mame ratat. Ci musi mat odrobenych tych 270 dni,alebo musi byt zamestnana viac ako 270 dni. Moc prosim o radu.

xlolax80
22. máj 2013

ahojte, vedeli by ste mi niekto poradit? byvam v sr, pracujem v rakusku (trvaly pobyt tam nemam) a som tehotna momentalne v 15 tt. ku gynekologovi chodim na slovensku. nerada by som prisla o rakusku matersku, wochengeld a pod. co musim pre to urobit? musim naozaj navstivit gynekologa aj v rakusku alebo staci papier len zo slovenska?

xlolax80
22. máj 2013

a staci chodit na prehliadky na slvoesnku? alebo musim paralelne aj v rakusku?

evka214
22. máj 2013

@denipp ahoj.ja nepracujem v Rakusku ani som nepracovala moj manzel pracuje ma aj byt podnajme a pracovne povolenie uz 6 rokou,mame jedno dietatko dostavam pridavky na slovensku cele 23 eura ostatne v rakusku,tak je to 170eur,matersku som poberala na slovensku,teraz by sme chceli druhe dietatko a vraj mozem mat matersku aj z rakuska,aj ked pracujem na slovensku?viem ze pri rodinych to je tak ze ked pracujem na slovensku tak mi tak ako som pisala davaju pridavky.ako by to bolo s materskou?mam vlastne narok poberat ju v rakusku?

denipp
22. máj 2013

ahoj @evka214 ,pokail viem , ak je manzel riadne zamestany v Rakusku, mas narok na rakusku matersku, respektíve može poberať dávky (prídavok na dieťa on/

evka214
22. máj 2013

@
@denipp dakujem,ved az ked uz budem tehotna tak potom si to pozistujeme este blizsie na uradoch.

veronka888
29. máj 2013

ahojte tiez som opatrovatelka v rakusku rok a pol na zivnost cize si vsetko musim sama vybavovat a poviem vam stalo ma to kopu nervou a trpezlivosti,kedze moja veduca je dokonca slovenka mi s nicim nevedela ani len poradit vraj ona nije o nicom informovana no je to uz jedno nasla som si prekladatela ten mi vlastne so vsetkym pomaha ak mate zaujem jeho Email je m.legindi@web.de pochadza tiez zo sale ako ja.takze isla som na rizikove 20.feb. prvy krok je zavolat na Sva prestne vam povedia co potrebujete ako vas budu platit na co mate narok.ja som sa neodhlasovala ani od rodiny kde som opatrovala,len som im na Sva do listu potom napisala moju aktualnu adresu domov na sk kam mi vsetko posielaju.dolezite je aby ste mali nadalej aktivnu zivnost nepozastavovali ju ani ju nerusili lebo vam pada na vsetko narok,volala som potom aj na WKO tam som musela zaplatit 40 e to je vraj rocny poplatok,oni mi nepovedali ci mam alebo nemam na nieco narok ak by ste mi vedli poradit budem rada,este sama mam s toho chaoz. Z SVA mi potom poslali tlacivo ktore som musela vyplnit,a potom dalsie kde ziadali lekarsky posudok alebo nalez ten sme prelozili a odoslali,poviem vam ,ze prve peniaze mi poslali az teraz v maji kde mi spetne vyplatili aj april no stiahli si poplatky cize konecna suma bola polovica.27,73 e na den.teraz mi uz posielaju peniaze kazdy 2 tyzden na zaklade ich tlaciv ktore musim za kazdou poradnou u lekarke vyplnit jej peciatka podpis a aktualny datum,toto im odoslem,musia mat evidenciu o tom ze ste stale na pn.potom mi poslu postou papier kde vsetko vyuctuju napisu datum od kedy do kedy a sumu ktoru vam posielaju.o 2 dni na to mam peniaze na ucte,cize birokracia ale da sa spolahnut co slubia splnia nie ako tu u nas no ak by ste mi este vedeli poradit teraz som v 6 mesiaci,6 tyzd.po porode im mam vraj poslat rodne listy mam aj tlacivo kde je urcena materska na 1 2 alebo 3 roky.po porode si musim nadalej platit odvody? co zo zivnostou?nieje tam nieaka ulava ako tu na sk? nemaju nieake podmienky napr.ze musim porodit v rakusku?lebo mam v rakusku lekara chodim tam raz za mesiac aby som mala pre istotu dochadzku aj od neho ale zatial vsetko vybavujem len od sk lekara.ak mi viete poradit ktora mamicka s tym uz mala skusenost,ako to bude dalej pokracovat, budem vam povdacna nerada by som totiz prisla o nieaku vyhodu alebo peniaze za odvody.dakujem prajem vam vela zdarvia radosti a peknych chvil.

kolpakova
24. jún 2013

Ahojte chcem sa spýtať.som opatrovatelka v rakusku a som v 9 týždni a mám slovenský tehotenský preukaz aj na priek tomu potrebujem mať gynekologa v rakusku a ten Mutter-kind-pass? alebo mi stačí ten slovensky a ešte jedna otázka neviete mi poradiť kolko potrebujem byť pripoistena ak chcem poberať z rakuska matersku ?

lauraa
24. jún 2013

@kolpakova nie, staci ti aj slovenska knizka len hlavne skor ako ti ju pri porode zoberu ju celu okopiruj , budes potrebovat v at potrvdenia o nausteve lekare v tehu.....matersku dostanes 8 pred a 8 po porode, je to pausalne davka ....myslim nejakych 27 € denne..... potom prejdes na slovensky rodiack a raz rocne ziadas o doplatok rozdielu z at ..... musis ale nadalej platit dane a ponechat aktivnu zivnost....

kolpakova
24. jún 2013

@lauraa takže predsa musím mať z At potvrdenie od gynekologa? a čo všetko budem potrebovať na vybavenie materskejj?

lauraa
24. jún 2013

@kolpakova nemusis , staci ti slovenska knizka...na vybavenie materskej potrebujes poslat ziadost o wochenegeld na SVa spolu s potvrdenim kedy nastupujes na matersku a po porode musis poslat rodny list dietata a potvrdenie ako si rodila , prirodzene alebo cisarskym...

kolpakova
25. jún 2013

@lauraa a kedy približne musím to poslať? a ak by som chcela ísť na matersku o niečo skôr? nevadí to ?

cekankacamomille
25. jún 2013

Dobry den. Mne pred mesiacom materska skoncila, takze viem povedat, co a ako treba. Rozhodne nemusi chodit na prehliadky k rakuskemu lekarovi! Ja som mala vsetky prehliadky u svojho svk lekara. Ani mutterblabla netreba, pretoze tu knizku som mala tiez od svk lekara. Isteze som oznamovala poistovni, avsak nic som neprekladala do nemciny. Oni tam maju ludi, ktory rozumeju (pravdepodobne slovaci tam zamestnani). Posielala som im prefotenu tehu knizku. Navsteva rakuskeho gyndara je podmienena len v pripade rizikoveho tehu. Vtedy vyzaduju vyjadrenie rakuskeho posudkoveho lekara. To chceli aj odo mna, lenze ja som zamietla, kedze ja by som to mala 500km tam a 500km spat, co bolo pre moj stav nemyslitelne. Napisala som im list a dokonca aj ombudsmanovi. Prilozila som vsetky diagnozy, ktore mi lekar vytiahol z pc... Nebudem natahovat: matersku mi priznali a dokonca aj rizikove tehu! Takze nie je nutne tam chodievat ani ziadne cirkusy robit ;) Zelam vsetko dobre ;)

lauraa
25. jún 2013

@kolpakova zo zakona mozes ist 8 tyzdnov pred porodom, keby si nahodou mala rizikove tehu a vaznu diagnozu da sa ist aj skor ale nato potrebujesschvalenie posudkoveho lekara v a....t ziadost staci poslat tesne pred nastupom na matersku...

kolpakova
15. sep 2013

ahojte chcem sa opýtať kedy vyplacaju matersku z rakuska? je to každý mesiac alebo až po pôrode ďakujem

kolpakova
25. okt 2013

prosím vás viete mi povedať ako často vyplacaju wochengeld?každý mesiac ?dakujem

aqua11
7. mar 2014

Ahojte, citam rozne blogy na temu tehotne opatrovatelky. Bola by som velmi vdacna, ked by mi niekto vedel poradit co treba vybavit, ked je priatel-otec dietata rakusan, ja budem chodievat k rak.lekarovi, budem rodit a byvat v rakusku (pri nom) ale trvaly pobyt tu namam. Ako to je v takomto pripade. Nemozem ostat bez akehokolvek prijmu ale platit odvody si tiez nebudem vediet. Ma niekto rovnaku situaciu?
Platia pre mna rovnake podmienky ako pre zeny opatrovatelky po porode a pocas tehotenstva zijuce na SK?
Dakujem velmi pekne

lentilka21
7. mar 2014

@aqua11 skus na fb stranku ako si vybavim wochengeld atd tam ti poradia

aqua11
7. mar 2014

Ja to ale este nechcem tak oficialne na fb pisat

lauraa
7. mar 2014

@aqua11 pokial budes mat trvale bydlisko v at u priatela budes dostavat rodinne a rodicak pravidelne v plnej vyske podla varianty ktoru si zvolis ale zial zivnost pozastavit by si nemala....

aqua11
7. mar 2014

@lauraa
Niekto tu ale pisal, ze to trvale 2 roky pred otehotnenim. A niekto pisal, ze sa da vybavit ze si oslobodena od paltenia sva. Kazdy o niecom inom... Neviem fakt, co brat do uvahy. Tak ale asi to co plati sa dozviem az ma uradoch

silvuska47
9. mar 2014

vedel by mi niekto poradiť ohladom Karenzgeld??

elizabeth14
14. júl 2014

@lauraa ahoj chcem sa ta spytat pises, ze ak pracujes napr.na nocne, ci v prostredi kde dvihas tazke veci, ci niekde kde je zima a stojis cely den a udas to dovod ako ze chces ist na rizikove alebo predcasnu tak ti nie je adekvatny dovod aby ti to lekar uznal a vxpisal sa? Ak vies ako to mam potom riesit mohla by si mi poradit?
Pracujem v gastronomii takze myslim ze by bolo moje tehotenstvo dost ohrozene.dakujem za kazdu radu

lauraa
14. júl 2014

@elizabeth14 nie, na rizikove ta lekar vypise len ked mas zdr. problemy a to aj len niektore diagnoza , nie vsetky su dovod na predcasne wochengeld, samozrejme ako tehotna nemozes robit nocne a pod. ale toto riesi arbeitsinspektorat na ktory s amoze sobratit, len zamestnavetl ti musis umoznit pracu zodpovedajucu tvojmu stavu anemoze ti kratit plat , smaozrejme priplatky za nocne dostavat nebudes kedze nocne nemozes robit.....skus sa najskor dohodnut zo zamestanavtelom a potom s aobrat na ispektorat...

elizabeth14
14. júl 2014

Dakujem za odpoved.
@lauraa problem je ze robim v gastrononii a stojim v prievane je to restauracia vonku kde prefukuje a je zima mame tam otvorene do zaciatku novembra a nie je tam kurenie...nemas si tam ani kde sadnut preto newiem ako sa mam zachovat ked poviem doktorovi ze nemozem pracovat pretoze je tam zima a prefukuje tam je to ako keby vonku a nue vnutri, len samy stres..ale dakujem...to ze mam bolesti noh ako diagnoza nepostaci

lauraa
14. júl 2014

@elizabeth14 nie to veru nie, na nete najdes zoznam diagnoz pre ktore ti mozu uznat rizikove tehu od 20 tt... toto ze mas nevyhovujuce zamestnanie riesi arbeitinspekorat , takze sa musis obratit nan....

lauraa
14. júl 2014

@elizabeth14 edizinische Indikationen für Freistellungen
Aufgrund eines Erlasses des Bundesministers für Arbeit, Soziales und Konsumentenschutz vom 17.12.2010 sind medizinische Indikationen für Freistellungen von werdenden Müttern:
Anämie mit Hämoglobin im Blut (mehr als 8.5 g/dl) mit zusätzlicher kardiopulmonaler Symptomatik,
Auffälligkeiten im pränatalen Ultraschall mit drohendem Risiko einer Frühgeburt unter laufender Therapie (z. B. Polyhydramnion),
Belastete Anamnese mit status post spontanem Spätabort oder Frühgeburt eines Einlings (16. bis 36. Schwangerschaftswoche), Mehrlinge
Insulinpflichtiger Diabetes Mellitus, wenn schwer einstellbar,
Kongenitale Fehlbildungen, Uterusfehlbildungen,
Organtransplantierte (z. B. Niere, Herz) Schwangere (hohe Rate an Frühgeburten, Wachstumsretardierung und mütterlicher Morbidität),
Plazenta praevia totalis bzw. partialis ab der 20. Schwangerschaftswoche,
Präeklampsie, E-P-H-Gestose, Status post Konisation,
Sonographisch bewiesene subamniale oder subplazentare Einblutungszonen
(Hämatome) mit klinischer Symptomatik,
Thromboembolische Geschehen in der laufenden Schwangerschaft,
Verdacht auf Plazenta increta/percreta inklusive Narbeninvasion ab der 20. Schwangerschaftswoche,
Vorzeitige Wehen bei Zustand nach Tokolyse im Krankenhaus,
Wachstumsretardierung mit nachgewiesener Mangelversorgung des Feten,
Zervixinsuffizienz: Zervixlänge unter 25 mm Länge und/oder Cerclage in laufender Schwangerschaft,
Grunderkrankungen der Schwangeren internistischer, pulmologischer, neurologischer, psychiatrischer Art, wenn eine Gefährdung für Mutter oder Kind vorliegt und vom jeweiligen Facharzt festgestellt wir

elizabeth14
16. júl 2014

@lauraa dakujem pekne aspon viem ako mam zacat