Materská dovolenka u chlapa

fleskoval
30. sep 2014

Kocky chcem sa spytat moze ist aj manzel na matersku ? Ze bude poberat tich 8 mesiacov matersku od jeho zamestnavatela.... ja teraz robim popri rodicovskej... ak by isiel muz na matersku rodicovsky mi pri druhom asi neostane ze ? pred prvym dietatkom som nepracovala tak ja mam narok len na rodicovsku ale v buducnosti by som vedela vykryt nas prijem preto by ma zaujimalo ci aj manzel dostane matersku od zamestnavatela ...dakujem

katkaa123
30. sep 2014

Ahoj, ano, ma narok na matersku - nie 8, ale iba 6 mesiacov.. iba do 3 rokov veku dietata. Co sa tyka rodicovskeho, ten ti neostane - pri ziadosti o materske musite predlozit aj potvrdenie, ze nepoberate rodicovsky.

katkaa123
30. sep 2014

@fleskoval zabudla som ta tagnut 🙂

fleskoval
autor
30. sep 2014

@katkaa123 takze ak tomu chpaem tak mne skonci rodicak na maleho v juni ...a v maji mam termin porodu na druhe babätko... takze manzel si poda ziadost o matersku na to druhe babätko uz v maji ano? a ja si na to druhe nebudem pytat ziadny rodicak .... ale este by ma zaujimalo ze teda manzel by bol na materskej len tich 6 mesiacov a potom by chcel ist do prace.. tak to si musim zase ja po tich 6 mesiacoch poziadat o rodicovsky ?

katkaa123
30. sep 2014

@fleskoval takze ty chces aby siel tvoj manzel na matersku az po narodeni druheho dietata?

mizu89
30. sep 2014

@fleskoval neviem ci ti ja nieco pomozem ale v nedelu na jojke v spravach bola spomenuta materska a bol tam spomenuty aj otec na materskej pozri si v archive

fleskoval
autor
30. sep 2014

@katkaa123 ano az po narodeni druheho ..aj to by chcel len tak na pol roka ist.... mne sa naskytla dorba prilezitost a dovtedy sa zabehnem tak aby som mohla uz na zvysneho 2 a pol byt len na rodicaku... myslis ze nieco take sa da ?

libka1
30. sep 2014

@fleskoval tak ako to chces ty to podla mna nejde, ak sa dobre pamatam tak minimalne 6 tyzdnov po porode musi byt na materskej dovolenke zena (to ze pobera len rodicovsky prispevok na tom asi nic nemeni). ale toto si zisti priamo v socialnej poistovni, ja som im minule pisala ohladom niecoho cez ich kontaktny formular a este v ten isty den mi odpovedali a aj doplnujucu otazku co som posielala mi hned zodpovedala ta pani, bola velmi prijemna. potom ked ty ukoncis matersku moze na nu nastupit manzel (max na 6 mesiacov)

fleskoval
autor
30. sep 2014

@mizu89 dakujem

fleskoval
autor
30. sep 2014

@libka1 dakujem

katkaa123
30. sep 2014

@fleskoval presne ako ti pise @libka1 - muz moze ist na matersku najskor 6 tyzdnov po porode, dlzka jeho materskej je max. 28 tyzdnov a ten kontaktny formular mozes tiez skusit alebo zavolat na ich infolinku a overit si to.

ukulela
30. sep 2014

@fleskoval muz moze na matersku nastupit az po sestonedeli - kopirujem z odpovede zo socialnej poistovne na nejakom fore:
Nárok na materské môže manželovi vzniknúť najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ale iba v prípade, ak Miriam nebude poberať rodičovský príspevok. Upozorňujeme tiež, že ak si Miriamin manžel uplatní nárok na materské, v čase jeho poberania nesmie vykonávať v terajšom zamestnaní zárobkovú činnosť. Musí, samozrejme, splniť aj ostatné podmienky nároku na materské.
a ano - nie je to 34 ale 28 tyzdnov.
inac mohol by matersku cerpateste pri prvom dietati, ak by tobolo pre vas fin. vyhodnejse (co asi nebude)

fleskoval
autor
30. sep 2014

@ukulela dakujem ... momentalne kym som tehu tak sa chcem zabehnut v praci a uvazovali sme ze potom pri druhom by bol v rpaci lebo by som vedela nahradit prijem... s tym ze by bol pol roka na materskej a potom by som uz ja bola s detmi..lebo on dlho doma nevydrzi.... by mu bolo dho :D

liz_lemon
30. sep 2014

@fleskoval materske dava socialna poistovna, nie zamestnavatel

fleskoval
autor
30. sep 2014

@liz_lemon ano zle som to sformulovala ja som to materske myslela ten nejaky vymeriavaci zaklad z prijmu 😀

ukulela
30. sep 2014

inac aj popri materskej by chlap mohol robit, muselo by to vsak byt na dohodu, alebo tak nejak, nemohol by robit na tu istu zmluvu, ako ma teraz. je to vyhodne, ak by sa mu dalo napr robit zdomu ....

m.i.r.i
30. sep 2014

@ukulela moze robit aj ako zivnostnik...a poberat materske..ale ked je normalne zamestnanec tak nie..

Inak teda no, rieseim situacie v tomto pripade je to, ze mamicka nastupi normalne na matersku ( aj ked zjavne bez materskeho, ale len s rodicovskym) a po 6 tyzdnoch od porodu moze nastupit otecko na "rodicovsku" ale poberat bude materske po dobu 28 tyzdnov...,potom moze ist mamicka spat na rodicovsky a otecko do prace...

ukulela
30. sep 2014

@m.i.r.i tak som to myslela. niekde pisali, ze zivnostnikom otcom sa to oplati viac (ale tomu sa ja nerozumiem, nezivnostnicim) normalny zamestnanec by musel robit na dohodu, nemohol by pokracovat v povodne pracovnej zmluve, z ktorej mu plynie narok na materske. u nas sa to da - nadriadeny mi hnedspominal moznost podpisat zmluvu a robit daco male napr aj z domu, keby som chcela.

happy31
13. júl 2020

Naraz po porode nemoze ist manzel na matersku pozri stranku soc poistovne ani u nas ani v de ci at. Prve tyzdne ide vzdy len matka!

happy31
13. júl 2020

Moj muz musel podpisat nieco ako ze ani na tpp ani na zivnost nebude vykonavat ziadnu cinnost👼zalezi od uradnicky😕