Materská od dvoch zamestnávateľov
>Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa mi môže materská počítať z dvoch zamestnaní? v prípade ked som bola v jednej firme zamestnaná od februára 2015 ale v tomto roku sa zmenila firma no lepsie povedané museli sme dat výpoved a od 1.1.2017 sme zamestnaný v novej firme. Druhé zamestnanie mám od 15.11.2016 a trvá až do dnes. ale mala som aj vela dohod popri zamestnaniach kde za mna platili nemocenské pre to by som mala splnat u oboch zamestnavatelov 270 dní nemocensky poistenia. Nástup na materskú mám 20. 3.2016 a termín porodu 2.5.2017. Moja otázka je či môžem požiadat o materske od oboch zamestnávatelov? a ci mám na to nárok pretože u toho prvého nebudem splnat podmienku 90 dní?
Dobrý deň, prosím vás budem mať nárok na materskú v oboch zamestnaniach v prípade: A:
v zamestnaní A pracujem od roku 2008, v roku 2013 som išla na MD, následne som v roku 2015 prešla na Md s druhým dieťaťom a teraz 21. marca 2018 mi skončila RD s druhým dieťaťom. OD 22.3.2018 čerpám v tomto zamestnaní dovolenku, teraz v máji budem ešte mesiac PN a 8.6. nastupujem na MD s tretím dieťaťom.
B: Zamestnanie B, trvá od 18.12.2017 na polovičný úväzok až do nástupu na PN v máji 2018.
OTÁZKA : Nárok na Md budem mať z oboch zamestnaní ( mám si dat vypísať u lekára 2 tlačivá pre SP)???
Nárok na PN budem mať z oboch zamestnaní (tiež je potrebné dať si vypísať dva tlačivá pre SP)???
Prípadne čo môžem ešte urobiť alebo zmeniť aby som si nejakým spôsobom prilepsila???
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede a čas...
@gutusa1 ja si tie teraz platim odvody u nového zamestnávateľa len na TPP nie ciastocny pomer a ak az do nastupu do MD tam budem zamestnana idr mi aj MD od neho..zaplatim 95 dní cca a do nástupu na MD som na PN..
@gutusa1 a mam samozrejme pretrvavajuci TPP u zamestnavatela c.1
Ja by som to tiez skúsila..zaujima ich odvedene poistne..nemusi byt podla mna 270 dni u noveho zamestnávateľa..alenahy si z tohto PP isla na MD..Tak mne povedali a ratali 2 panie
@evkagardian mne to u jednej kamosky vyslo, mala tyzden dohodu (cez 2 mesiace) a dostava z toho minimalnu matersku 🙂 skusili sme u dalsej, tam ze jej zatial cakaju na nejake papiere od druheho zamestnavatela, tak som zvedava 🙂
@majusqa77 v tomto prípade ked neni od noveho zamestnávateľa odvedene poistne za 90 dni ale ides z tohto PP na MD (V CASE NÁSTUPU TRVA PP) Ti vraj presne ako hovoris musia dat aspon minimálnu matersku
@evkagardian ona isla z 2. Z povodneho na rd a plus sme skusili popri tom dohodu 🙂
@majusqa77, @evkagardian
Takže ak rozumiem správne mám to skúsiť takto, že oba pracovné pomery zostanú, neukoncim žiaden pracovný pomer a lekár mi vypíše dve PN (pre oboch zamestnavateloch), rovnako po skončení PN mi vypíše dve tlačivá na MD (pre oboch zamestnavateloch) a potom už len čakať 🙂 ako to dopadne a čo tetusky na SP schvália... Dobre tomu rozumiem???
A ešte jedna otázka, aká je výška tej minimálnej materskej čo ste spomínali?
Ďakujem vám veľmi pekne za vašu ochotu, ste zlaté
@gutusa1 minimalna
je 351 € myslim..ale tebe bude presne ako pises tych 75 % ratanych
@evkagardian
Ďakujem ti veľmi pekne za informácie...
Počkám a uvidím, verím, že to dopadne dobre a schvália to aj napriek tomu, že 270 dní to nebude ale viac ako 90 áno...
@gutusa1 no veru aj mne ak mozes napis prosim...ja nastupujem na MD az 22.7. 🙂
@evkagardian určite ťa budem informovať, prípadne sa mi môžeš pripomenúť 🙂
Ja nastupujem na Md 8.6.2018
Takze ahojte podarilo sa to a musis mat 270 dni od oboch zamestnavatelov pocitaju sa tam aj vsetky ukoncene pracovne pomery ak nieco kludne sukromna sparava 😉
@gutusa1napr. máš prac.pomer č. 1 v období 1.1.2016-30.6.2017. Pracovný pomer č. 2 1.7.2018, ktorý trvá. Dohodu o prac.činn. od 1.1.2018. Porodíš napr. 6.6.2018, takže sa sleduje obdobie 6.6.2016-5.6.2018 a nem.poistenia v nich. To by si mala PPč.1: 06.06.16-30.06.17(nárok z neho nie je, lebo netrvá nem.poistenie ani ochr. lehota z neho v den nástupu na MD 6týž. pred termínom), PPč.2: 01.07.17-05.06.18 (dní je dostatok) a DOHODA: 01.01.18-05.06.18 (trvá v den nástupu na MD, dní je menej ako 270, no dni z PPč.1 možno k nemu prirátať). Ak by napr. aj PPč.2 netrval dostatočný počet dní, napr. by trval len od 1.1.2018 ako dohoda, tak by sa dni z PPč.1 mohli prirátať k dohode a časť k PPč.2. Spolu ich ale musí byť 2x 270dní, čo by vychádzalo, lebo PPč.1 v období 2 roky pred pôrodom trval viac ako rok, a k dohode stačí prirátať 3 mesiace a PPč.2 tiež 3 mesiace.
Počas RD máš nem.poistenie prerušené= netrvá a nástupom na MD ti končí RD a obnovuje sa nem.poistenie. Podla zákona sa ukončenie prerušenia berie ako vznik poistenia. A podla výkladu soc.poistovne (v zákone to nenájdeš) sa dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia môžu prirátať ku dnom trvajúceho poistenia. Dni RD sa berú pre účely nároku na materské rátajú do 270 dní potrebných pre vznik nároku na (§ 49a).
ahojte neviete mi povedat ci tych 270 dni sa tam rataju aj vikendy?

Ahojte neviete poradiť? Za tri mesiace nastupujem na MD a mam možnosť zamestnať sa popri môjmu polovičnému úväzku ktorý mam už dva roky vo firme ešte na jeden polovičný úväzok. Tento pracovný pomer do MD bude trvať 92 dní. Bude sa mi okrem môjho pôvodného zamestnávateľa počítať materská aj z tohto nového príjmu? Ze si požiadam dve rôzne SRo cky o materskú