icon

Materská od dvoch zamestnávateľov

beja89
10. jan 2017

>Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa mi môže materská počítať z dvoch zamestnaní? v prípade ked som bola v jednej firme zamestnaná od februára 2015 ale v tomto roku sa zmenila firma no lepsie povedané museli sme dat výpoved a od 1.1.2017 sme zamestnaný v novej firme. Druhé zamestnanie mám od 15.11.2016 a trvá až do dnes. ale mala som aj vela dohod popri zamestnaniach kde za mna platili nemocenské pre to by som mala splnat u oboch zamestnavatelov 270 dní nemocensky poistenia. Nástup na materskú mám 20. 3.2016 a termín porodu 2.5.2017. Moja otázka je či môžem požiadat o materske od oboch zamestnávatelov? a ci mám na to nárok pretože u toho prvého nebudem splnat podmienku 90 dní?

nivea777
3. aug 2018

@citronely no neviem ako ty ale ja som bola zamestnana aj na cez vikendy :D takze ano rataju sa aj vikendy

evittam
3. aug 2018

@citronely Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP-kalendarnych. Je "sumafuk" ci pracuješ cez víkendy alebo nie. Ako je "sumafuk" ci pocas trvania poistenia si z roku vacsinu PN,ci OCR....

evittam
3. aug 2018
citronely
3. aug 2018

@nivea777
@evittam baby dakujem

ivuska09
3. aug 2018

Treba napísať email sociálnej poistovne, na webke má formulár. Cez to vedia poradiť.

janzi
31. aug 2018

Ahojte. Chcela by som vas poprosiť o radu. Chceli by sme aby moj manzel isiel na matersku. Momentálne je zamestnany, 270 dni NP splna ale pracuje za minimálnu mzdu. Zamestnal by sa na dalsiu zmluvu na 90 dni s max. VZ. Ak by ziadal o materske tak by musel z oboch pracovnych pomerov, alebo by stacilo iba z jedneho? Z toho s max. VZ aby dosiahol max. materskú a ten dlhy pracovny pomer by mu mohol zostat nadalej aktívny?

evittam
31. aug 2018

@janzi Povodny TP musí skoncit ak chce mat max.MD, inak by musel mat z oboch 270dni NP.

janzi
31. aug 2018

@evittam ďakujem za info. a ak by povodny skoncil, na druhy den by požiadal o materskú a o par dni 4-5 by nastupil znovu na ten "povodny" tp s rovnakou pozíciou len novou zmluvou, to by bolo ok?

evittam
1. sep 2018

@janzi Toto neviem. Ale skor to môže brať SP ako ucelove ...

adushka020
15. sep 2018

Baby, chlap a materska...chlap normalne zamrstnany na tpp, vytvori si zmluvu v inej firme s vyssim platom. Na povodnom mieste chce normalne dalej pracovat, z tej npvsej zmluvy ist na matersku. Je to mozne? Ake podmienky musi nova zmluva splnat a z coho sa mu bude ratat vyska materskej? Dakujeeem

evittam
15. sep 2018

@adushka020 Z novej zmluvy musi splnat rovnaké podmienky nároku na MD ako zo starej t.j.270dni NP.

kvietok8
13. nov 2018

Ahojte, potrebujem poradiť: Sestra má dve zamestnania, prvý pracovný pomer je na dobu neurčitú, druhý na určitú, do 31.1.2019. Podmienku 270 dní má splnenú, TP má v polovici apríla. Viem, že materská sa ráta z oboch zamestnaní. Neviem však, ako je to s tým druhúm pravocným pomerom - keď pôjde na materskú na začiatku marca a končí jej zmluva v januári, platí pre ňu možnosť mať materskú z dvoch zamestnaní? Zmluvu jej pravdepodobne nepredĺžia (bude sa o to, samozrejme, snažiť), pracuje v školstve, od polroka bude aj tak učiť niekto nový...
@evitamm, @zalka , viete, prosím, čo by sa s tým dalo robiť? ďakujem...

evittam
13. nov 2018

@kvietok8 Ak splna podmienky nároku na MD z oboch tak bude žiadať z oboch PP.

kvietok8
13. nov 2018

@evittam Fajn, spĺňa z oboch, čiže z toho druhého PP by jej mala platiť ochranná lehota, dobre to chápem?

kvietok8
13. nov 2018

@evittam ďakujem moc

alash
11. jan 2019

Dobry, muzu se zeptat, pisu sice cesky, ale to pimnte. Jsem zamestnana na slovensku uz od 2015 u jednoho zamestnavatela. Mam velkou prosbu. V roce 2017 jsem mela od stejneho zamestnavatele 2 pracov i smlouvy, jedna na 100% a druha na cca 25%. Ta druha pracovni smlouva koncila k 31.12.2017, ta prvni stale pokracovala. V roce 2018 jsem nastupovala v auguste na matersku dovolenku. Porodila jsem v septembri. A podle me mi byla spatne vypocitana materska. Protoze mi byla vypocitana pouze z toho prvniho, ktery pokracoval porad. Myslim si, ze by mi mela byt vypocitana z obou dvou? Neni to tak? Dekuji za odpoved?

sandraku
11. jan 2019

@alash Porodili ste v septembri 2018? ... MD sa počíta len z aktuálneho nemocenského poistenia. Keby ten druhý pracovný pomer trval tiež, tak aj z toho by vypočítala MD, ale on skončil v 12/2017.

evittam
11. jan 2019

@alash Aby si mala nárok z oboch PP na MD musis z oboch splnit všetky podmienky nároku t.j.270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom, ďalej bud aktívne NP alebo OL.

majusqa77
11. jan 2019

@evittam a nemoze mat druhu v ol?

evittam
11. jan 2019

@majusqa77 No podla mna moze....
@zalka

alash
11. jan 2019

A muzu se zeptat co je OL? Ja jsem totiz myslela ze materska se vypocitava z predchoziho kalendarnihi roku. A kdyz se plati odvody z obou, tak ze mam narok na oba. Vsak, kdybych zmenila zamestnavatele, tak mi to taky budou pocitat z toho predchoziho ne?

evkagardian
11. jan 2019

@alash ochranna lehota

alash
11. jan 2019

Aha, dekuju. A ochranna lehota ma jake podminky. Omlouvam se ze tak otravuju. Ale dela mi to celkem velky rozdil a tim ze se nam narodili dvojicky, tak by se nam kazde euro navyse hodilo. Tim nechco roct, ze kdyz ma nekdo jedno miminko, ze by se mu nehodilo. Jen chapete co myslim, bylo by mi lito o to prijit, kdybych na to mela narok.

evittam
12. jan 2019

@alash Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom. Dalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL,ktora je pre tehotné 8mesiacov. T.j.ak PP skonci ty už musíš byt tehotna.
Napr.ak by skončil skor tak nemáš narok na ziadnu MD.
Keby si zmenila zamestnavatela a novy PP by trval aspon 90dni bez PN a OCR tak sa ti MD pocita z nového PP. Preto to aj niektoré mamičky čo majú nizku mzdu využívajú na zvýšenie MD.

alash
12. jan 2019

Ach jo, tak to mi to uteklo asi jen o tyden. ☹ ale dekuju Vam moc!

karatina
Autor odpoveď zmazal
evittam
16. mar 2019

@karatina Aby sa ti počítali oba musela by si z oboch splnit hlavnu podmienku nároku na MD.

germa
Autor odpoveď zmazal
evittam
27. apr 2019

@germa Samozrejme,ze nebudes dostávať dve max.MD. Preto aj ten nazov "maximalna MD" t.j. existuje max.VZ. Ty mozes mat príjem aj 100tis.a nedostanes z toho 75%.

germa
Autor odpoveď zmazal