Materská od dvoch zamestnávateľov
>Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa mi môže materská počítať z dvoch zamestnaní? v prípade ked som bola v jednej firme zamestnaná od februára 2015 ale v tomto roku sa zmenila firma no lepsie povedané museli sme dat výpoved a od 1.1.2017 sme zamestnaný v novej firme. Druhé zamestnanie mám od 15.11.2016 a trvá až do dnes. ale mala som aj vela dohod popri zamestnaniach kde za mna platili nemocenské pre to by som mala splnat u oboch zamestnavatelov 270 dní nemocensky poistenia. Nástup na materskú mám 20. 3.2016 a termín porodu 2.5.2017. Moja otázka je či môžem požiadat o materske od oboch zamestnávatelov? a ci mám na to nárok pretože u toho prvého nebudem splnat podmienku 90 dní?
Dobry den, poprosila by som o radu pre dceru. Od 2015 bola na TPP. Porod bol 2/2016. Nasledne MD a RP. Rodicovsky skoncil 2/2018 a nasledne aj TPP bol ukonceny. Od marca do juna bola doma platila si len zdravotne. Od juna ma DVP a v auguste zistila, ze je tehotna. Co by ste poradili na zvysenie MD prosim?
@darianelid Podla toho co pises RD skoncila 2/19 . PP tiez skoncil 2/19-trval pocas MD a RD? Aka dohoda-pliatia sa z nej odvody na NP, v ktorom je tt, predpokladany TP?
Tak, onedlho bude mať malý 2 roky (14.2.), my mu plánujeme súrodenca a mal to byť ľahký a plynulý prechod z RD opäť na MD, ale čo čert nechcel, ku 31.1.2020 mi bol bez predošlého upozornenia ukončený TPP z ktorého bola prvá MD. Keby to "vydržalo" ešte dva mesiace tak by som spadala do ochrannej lehoty, čo ale nebude môj prípad, ešte sme sa iba začali snažiť. 🙂 Je šanca, ako si zachrániť MD? Ideálne v tej výške, v ktorej som ju poberala na prvej?
Podľa toho, čo viem, by som nemala mať problém s 270dňami, nakoľko sa sem započítava aj RD zamestnanca. Mám sa teraz rýchlo zamestnať u iného zamestnávateľa? Čo treba spraviť pre čo najvyššiu materskú? Stačí si odpracovať jeden deň kvôli VZ, alebo by stále brali pravdepodobný VZ? Alebo znova celých 90 dní s čo najvyšším príjmom a teda znova aj s tomu zodp. odvodmi? Ďakujem.
@evittam Ahojte, rada by som sa poradila, nakoľko zákony nie sú moja silna stránka. Už som si tu prečítala asi všetky diskusie týkajúce sa materskej, podmienok a dvoch zamestnávateľov, čo je aj môj prípad, ale rada by som sa nechala uistiť niekým kto tomu naozaj rozumie, či som to správne pochopila.
Mám špecifický typ zamestnania vo výskume, teda takmer každý rok mám novú pracovnú zmluvu, nie vzdy s rovnakým zamestnávateľom. Často mám aj dve zmluvy súbežne.
Momentálne mám termín pôrodu 30.6.2021.
Teraz moje otázky, teda správne chápem, ze na výpočet materskej sa berie rok 2020 a príjmy počas toho roku?
Aktuálne mám dve zamestnania/pr.zmluvy, v jednom som od 1.10.2019 a v druhom od 1.9.2020. Obe zamestnania pretrvajú až do času keď už bude dieťa na svete.... čiže nehrozia ochranné lehoty atd..... V čase 30.10.2019-15.11.2019 som bola na neplatenom voľne a platila som si tie dva týždne zdravotku sama.
Aby som mohla poberať materskú od oboch zamestnavateľov, musím byť nemocensky poistená v každom aspoň 270 dní (rátajú sa aj ukončené poistenia v predchadzajúcich 2 rokoch - tu ale neviem na isto, rata sa len poistenie na Slovensku? A k tomu "druhému zamestnaniu" sa tie dni môžu prirátať z ukončených pomerov akýchkoľvek, alebo tiež len takých, čo bežali súbežne s iným pr.pomerom? Lebo v roku 2019 som pred nástupom do súčasného zamestnania mala iný pomer skončený v auguste 2019, ale bežal súbežne s iným pomerom u českých zamestnávateľov.)
A ešte na overenie informácie, ak nastúpim na PN (samozrejme u oboch zamest.) to neovplyvní a neohrozí tu moju materskú?
Ps: z tých dvoch pomerov mám taký plat ako keby robím v jednom zamestnaní, čiže nerada by som prišla o polovicu materskej ak niečo zle chapem.
Dakujem komukoľvek za odpovede a pomoc 🙂
@zeleny_dinosaurus
Aktuálne mám dve zamestnania/pr.zmluvy, v jednom som od 1.10.2019 .... z toho sa ti vyráta MD z obdobia 1.1.2020 - 31.12.2020
a v druhom od 1.9.2020. Obe zamestnania pretrvajú až do času keď už bude dieťa na svete....... z toho sa ti MD vyráta z obdobia 1.9.2020 - 30.4.2021 lebo v máji budeš nastupovať na MD
@zalka dakujem 🙂
@evkagardian Dobrý deň, chcem sa opýtať na výpočet materskej ak mám dva príjmy:
1. Prijem od 1.7.2020, ktorý stále trvá - 850€ v hrubom
2. Príjem od 15.01.2021, ktorý tiež trvá - 1260€ v hrubom
Predpokladaný deň pôrodu mam 5.07.2021, čiže na materskú by som mala nastúpiť 24.5.2020.
Ako sa mi bude vypočitavať materská? Z jedného príjmu alebo z oboch?
Ďakujem pekne.
@karinga malo by sa..zavolajte si a sociálku.. mne to povedali
@evkagardian ďakujem pekne 🙂
@zalka Ahoj . Vedela by si prosím poradiť aj mne?
Som na predlž.RD zo zdrav.dôvodov do júna 2022.
Som zamestnaná na tpp . Minulý rok som sa zamestnala u iného zamestnavateľa na TPP.
Odpracovala som tam 169 dní (bol to len zástup počas dlhodobej pn). Som naďalej na RD.
Ak by som otehotnela, z čoho by sa mi rátala materská? Z predpokladaného zárobku od prvého zamestnávateľa alebo z toho druhého (už neaktuálneho) zamestnania?
Ovplyvnilo by mi to druhé zamestnanie výšku materskej?
@januska20 no teoreticky by si si mohla zvýšiť materskú ak by si odpracovala ešte 101 dní niekde inde ...
MD v tomto prípade by ti bola rátaná z predpokladaného zárobku u prvého zamestnávateľa.
No ak by si sa ešte zamestnala niekde inde tento rok 2021, tak by mohla byť MD rátana z oboch poistení. Starého i nového z roku 2021 ak by si v tom odrobila viac ako 90 dní bez PN a očr.
@karinga preto som ti kladla otázky ktoré smerovali k predošlému ukončenému poisteniu . ... lebo to mi v tvojich odpovediach chýbalo, a zistila som, že si tam mala ukončené poistenie, ktorého dni je možné pripočítať k novému zamestnaniu a preto nárok máš.
Ak by si bola 2 roky nezamestnaná tak nárok by si nemala . Každý detail pri takýchto radách je dôležitý.
A preto sa tak veľa pýtam. 🙂
@januska20 rado sa stalo.

@germa Ano ale z oboch musíš splnat podmienky naroku na MD.