icon

Materská pri dobrovoľnom poistení

laura222
2. júl 2021

Ahojte, od aprila si platim dobrovolne nemocenske a dochodkove poistenie do Soc. Poistovne kedze som nezamestnana, aktualne na MD a radi by sme 2.dieta. Aktualne platime z minimalneho zakladu, po otehotneni by som ho rada navysila. Na stranke soc. Poistovne som nasla info ze zaklad mozem zmenit najskor 6 mesiacov po prvotnom urceni vymeriavacieho zakladu.
Otazka: mozem sa z DNP odhlasit a o par dni nahlasit s novym vymeriavacim zakladom? Ide o to aby som nemusela cakat 6 mesiacov na zmenu vymeriavacieho zakladu

Materská pri dobrovoľnom poistení
Strana
z2
zalka
2. aug 2021

@laura222 premyslas zle ...ak si poistená DNP tak ti nikdy nevyrátajú MD z platu zo zamestnania ale vždy len z DNP
detto ak si zamestnaná ... tak ti nikdy nevyrátajú MD z DNP .. ale len z platu ...
si tehotná? ostan zamestnaná viac ako tých 90 dni aby si nazbierala 270 dní poistenia ... dokopy

laura222
autor
2. aug 2021

@zalka ta praca by bola na ukol na stvrt roka.. preto rozmyslam ci ju vziat alebo nie. Ci som tehu zistim tak za tyzden, hocijako ak nie tak sa snazime dalej v septembri. Len teda neviem co s tou pracou ako by mi to ovplyvnilo vysku materskej. Resp z coho sa potom rata 🤷‍♀️

zalka
2. aug 2021

@laura222 ak na úkol skús sa dohodnúť že si otvoríš živnosť a budeš tú prácu robiť na živnosť ... a platiť si stále DNP ... vo výške ako potrebuješ
DNP musí byť 182 dní ...

laura222
autor
2. aug 2021

@zalka no do zivnosti sa mi teda moc nechce. Co som citala viem ze dni poistenia sa zratavaju, jedine co riesim je to z coho by bola ratana ta materska. Ak mam 100 dni DNP ktore som uz ukoncila, potom by bolo cca 90 dni zo zamestnania a potom zvysok opat DNP - len to by nebolo suvisle 26tyzdnov 🤷‍♀️. Dokopy by vsak bolo 270 dni tak neviem co s tymto

zalka
2. aug 2021

@laura222 tak potom sa ti MD vyráta z tých posledných 90 dní DNP .. tj. bude MD z minima

laura222
autor
2. aug 2021

@zalka bez ohladu na to aky zaklad si zvolim vsak?

zalka
2. aug 2021

@laura222 áno presne tak,

laura222
autor
2. aug 2021

@zalka chapem takze tu robotu musim dobre zvazit a ak prijat tak len na zivnost. Dakujem 🙂

Strana
z2