icon

Materská rok 2019 - ako si zvýšiť materskú

tycka23
1. jan 2019

Dobry den, potrebujem poradit. Od roku 2004 pracujem v jednej firme na neurcito. Som tehotna. Narok na matersku budem mat v auguste 2019.
Potrebujem poradit, niekde som pocula, ze ak prerusim socialne poistenie, teda budem si pytat 2 dni neplateneho volna v sucasnom zamestnani budem moct sa v tychto 2 dnoch zamestnat inde, kde splnim 90 dni poistenia. Bude sa mi ratat materske z oboch zamestnani?? Nechcem dat vypoved v sucanom zamestnani tak hladam moznosti ako si zvysit matersku. Dakujem za akukolvek radu

zalka
2. nov 2019

@katkaba1 áno mohla by si tak byť ... ale ustráž si dni ... 90 dni a ber do úvahy aj riziko skoršieho pôrodu ...

katkaba1
2. nov 2019

@zalka samozrejme, sadnem si k tomu a poriadne prepočitam. Pripadne prisposobim zdravotnemu stavu.
Este prosim posledna otazka - tych 90 dni plati aj ako samoplatca nemocenskeho poistenia? Alebo len v pripade zamestnania sa? Ďakujem, velmi si pomohla ❤

zalka
2. nov 2019

@katkaba1 len ako zamestnanec,
ako DNP musíš mať 26t poistenia to je 6 mesiacov

katkaba1
2. nov 2019

@zalka rozumiem, ešte raz dakujem.

safira8
5. nov 2019

@zalka prosím Vás kde sa môže uvádzať predpokladaná výška príjmu ? Myslela som ze na tlačivo co dostanem od dr ale tam sa to nikde neuvádza ...vopred veľmi pekne Dakujem

zalka
5. nov 2019

@safira8 to je tlačivo zo SP, iné ... to SP potom zvykne poštou zasielať mzdárkam.
https://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
65. Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku

safira8
5. nov 2019

@zalka Dakujem krasne

lely1234
7. nov 2019

Dievcata taka otazka uz to tu bolo spomenute len sa uistujem dodatocne. Cize ak by som teraz ukoncila svoj pracovny pomer a o 3 dni sa znova zamestnala u toho isteho zamestnavatela, ale na novej pracovnej pozicii s vyssim platom a splnila 90 dni pred nastupom na matersku ? (viem ze kontrola by mi neprisla, ale pri vyplacani materskej by si mohli vsimnut ze som prerusila a nastupila znova tam len s inou poziciou ci by sa aj to nebralo ako spekulacia ?). Len sa chcem uistit ci s tym niekto nema skusenosti, lebo jedna znama to presne takto spravila hoc jej aj prisla kontrola ale mala papierovo vsetko ok cize jej spravit nic nemohli a fungovalo to.

zalka
7. nov 2019

@lely1234 no možno by bolo lepšie ukončiť A, zamestnať sa inde B .. po troch dňoch dať výpoved v B a znova sa zamestnať v A s vyšším platom. Je to väčšia istota.

katkaba1
16. nov 2019

@zalka Ahoj zalka, prepač, že Ťa tým znova obťažujem, už si mi to raz vysvetlovala ale boli sme s mužovou učtovničkou a chcem sa len uistiť - keďže som mala ine info (možno zlé).
Pracovala som posledne od 2.1.2018 do 30.9.2019 ( od 26.8. - 30.9.2019 PN ).
Pôrod by mi vychadzal na 7/2020. Aktualne som na ÚP - plán bol byť tam do 12/2019 a muž by ma od 1/2020 do 3-4/2020 prihlasil s HP 1500€ u seba.
Učtovnička však tvrdi, že sa nam to neoplati - lebo pred porodom za 2 roky budem mat NP 270 dni (7/2018-7/2020) a že materska by sa mi počitala z roku 2019 (moj HP bol 1100-1300€). Že by sme zbytočne platili vysoke odvody za tie 3 mesiace ( vychadza to na vyše 900€/mesiac) keď z toho platu by mi mala vyjsť materská cca 800€.
Ja som myslela, že ak aj mam NP 270 dni ale pojdem na matersku ako nezamestnana tak mi daju len nejaku minimalnu matersku. Ona tvrdi, že nie, že podla platu rok pred pôrodom.
Prosim Ťa, má pravdu? Snáď som to napisala zrozumiteľne, trochu ma zmiatla .. Ďakujem Ti krasne

zalka
16. nov 2019

@katkaba1 no vymente účtovníčku, ak si pracovala inde .. a zamestnáš sa u muža .. tak sa ti vyráta MD z roku 2020 z posledného zamestnania ak odpracuješ 90 dní bez PN a OCR

katkaba1
16. nov 2019

@zalka áno, tomu rozumiem, aj ona.
Ale ona tvrdí, že ak sa aj nezamestám u muža budem mať nárok na materskú keďže pred pôrodom budem NP 270 dní. A v tomto prípade by sa materská počitala z môjho posledného zamestnania z roku 2019.
Je to pravda, prosím?

zalka
16. nov 2019

@katkaba1 bola si tehotná v čase ked ti končil PP? podľa toho čo si napísala .. si tehotná nebola .. a nárok na MD nemáš .
Lebo na to aby bol nárok na MD, treba mať okrem podmienky 270 dní poistenia splnenú podmienku
a) aktívne poistenie
alebo
b) ochrannú lehotu

si nezamestnaná takže podmienku a) nesplnaš,
a otehotnela si po skončení PP .. takže ani b) nesplnaš
takže nárok na MD mať nebudeš ....

vymeň účtovníčku, alebo nech si naštuduje tieto veci ... pekný večer.

evittam
16. nov 2019

@katkaba1 Klame alebo naozaj vymeniť. Suhlas so
@zalka

katkaba1
16. nov 2019

@zalka
@evittam

Ďakujem Vám, mne sa to tiež nezdalo.
Pekný večer

zalka
16. nov 2019

@katkaba1 vieš stačí sa zamestnať aj na kratšie ak ti stačí PN alebo MD z roku 2019 napr. ak sa zamestnáš u muža .. a po pár dnoch pôjdeš na PN a MD tak potom budeš mať aktívne poistenie, a detto sa ti bude rátať MD z roku 2019 z predošlého zamestnania, ak v novom zamestnaní budeš mať plat aspon v takej výške ako si mala predtým.

Upozornujem nebude stačiť z minima.

katkaba1
16. nov 2019

@zalka aha, tak možno to myslela takto len sa nevyjadrila správne.
Čiže ak ma muž prihlási u seba na firme napr na 1200€/brutto (mala som 1100 az 1300€ ako kedy) a po 2 tyždnoch sa dam na PN tak mi vznikne nárok na MD z roku 2019, áno?
Ak by to takto bolo ok tak by to bolo naozaj výhodnejšie pre nás, keďže ten rozdiel na výske MD by sme zaplatili na odvodoch za tych 90 dní.

Ďakujem ešte raz.

zalka
16. nov 2019

@katkaba1 áno ak nastúpiš na PN v roku 2020 .. tak bude z 2019 rátaná PN
ak by si nastúpila na PN tento rok tak by bola rátaná z roku 2018

Ale ostan u muža zamestnaná až do nástupu na MD resp. aj počas RD aby ti potom vznikol nárok na dalšiu MD poprípade na podporu

katkaba1
16. nov 2019

@zalka Samozrejme, až v roku 2020, aktualne si teda vyčerpám podporu tych 6mesiacov, nasledne ma muž prihlasi na pár dní, dám sa na PN a rovno z PN na MD.
Ďakujem naozaj velmi pekne za dovysvetlenie, ta naša ma úplne doplietla.

zalka
16. nov 2019

@katkaba1 rado sa stalo, držím palec

safira8
22. nov 2019

Prosím vás chcem sa opýtať jedna sa u mna o retazovy porod a teda mala som mat materskú z predpokaldaneho príjmu, ktory mi v zamestnaní zvýšili ...no vymeriavací základ vo vyjadrení zo socialky zostal rovnaký ako som mala pri dcérke pred 2,5 rokmi ...je možné žeby sociálka neakceptovala info o vyššom prijme? Má význam volať tam alebo sa odvolať?

evittam
22. nov 2019

@safira8 A zamestnávateľ potvrdil vyssi príjem? Ak nie tak bohužiaľ.

safira8
22. nov 2019

@evittam no vyplnenie a zaslanie tlačivá Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku považujem za potvrdenie či?

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
23. nov 2019

Ak zamestnavatel uviedol vyssi VZ tak treba riesit na SP prečo mas urceny povodny VZ.

evittam
23. nov 2019
katkaba1
6. feb 2020

@zalka
@evittam

Dámy, prosím, poradite mi ako nastaviť PZ u muža?

10.02.2020 mám termin na UPSVaR a už im chcem vziať Akceptačný list alebo ideálne PZ aby som tam už nemusela chodiť s tým, že u muža sa zamestnám od 01.03.2020. Následne po cca týždni pôjdem na PN ( potrebujem len zaktívniť NP ).
Teraz k mojej otázke : v práci som skončila 9/2019. Od 10/2019 som evidovaná na UPSVaR a poberám Podporu v nezamestnanosti. Dokopy budem podporu poberať 5 mesiacov ( do 2/2020 ).
Oplatí sa nám uviesť do PZ pracovný pomer na dobu neurčitú? Mala by som po MD a RD nárok na podporu ( mimo toho jedného mesiaca, na ktorý by som mala nárok ešte aj teraz )? Ide mi o to, že ak by sme dali na dobu neurčitú a nasledne by som išla na urad práce s tým, že by som 1 deň čerpala dovolenku a ostatné mi muž 'preplatil', zbytočne by sme platili vysoké odvody ak by mi nevznikol znova nárok na podporu 4 alebo 6 mesiacov.

Prosím, viete mi poradiť ako nastaviť pracovnú zmluvu? Či dobu určitú alebo neurčitú? Ďakujem pekne

zalka
6. feb 2020

@katkaba1 áno budeš mať aj potom nárok na podporu ak nepomenia zákony .. tri roky vopred ťažko hádať aké zákony budú. Ak ostanú tak ako sú tak podpora bude.
A ten 1 m si môžeš dať vyplatiť, ale zaplatia ti len polovicu z neho - teda 50 % zo zvyšku podpory.
A neviem o žiadnom akceptačnom liste, kt. by UP musel akceptovať. Môžeš skúsiť im dať pracovnú zmluvu podpísanú teraz, zo začiatkom práce 1.3. hádam nebudú mať s tým problém.

katkaba1
6. feb 2020

@zalka Rozumiem, ďakujem. Nenašla som nikde info v akom predstihu pred nástupom na TPP sa môže podpisať pracovná zmluva tak som nevedela či môžme spisať už dnes. Ale veď im to teoreticky môže byť jedno, hlavne, že ma vyradia.
A prosim Ťa, musim sa isť odhlasiť aj zo SP potom z poberania podpory, vziať im pracovnú zmluvu? Či úrady spolu komunikujú?
Ďakujem ešte raz.

zalka
6. feb 2020

@katkaba1 mali by spolu komunikovať