icon

Materská rok 2019 - ako si zvýšiť materskú

tycka23
1. jan 2019

Dobry den, potrebujem poradit. Od roku 2004 pracujem v jednej firme na neurcito. Som tehotna. Narok na matersku budem mat v auguste 2019.
Potrebujem poradit, niekde som pocula, ze ak prerusim socialne poistenie, teda budem si pytat 2 dni neplateneho volna v sucasnom zamestnani budem moct sa v tychto 2 dnoch zamestnat inde, kde splnim 90 dni poistenia. Bude sa mi ratat materske z oboch zamestnani?? Nechcem dat vypoved v sucanom zamestnani tak hladam moznosti ako si zvysit matersku. Dakujem za akukolvek radu

laglag
19. jún 2019

@evittam oki diky

zalka
19. jún 2019

@laglag no @evittam má pravdu, vôbec ti nepomôže nová zmluva u pôvodného zamestnávateľa, jedine po prerušení poistenia na pár dní, ideálne zamestnanie u iného, alebo nezamestnaná s dobrovolným poistením .. na pár dní ..
a ešte je tu riziko, že ak by si náhodou na novú zmluvu u pôvodného zamestnávateľa neodrobila 90 dní bez PN a OCR ( napr. by ťa hospitalizovali ) tak tvoja PN aj MD budú rátané z minima. Neviem či by som to chcela riskovať.

laglag
19. jún 2019

@zalka akoby mohli byť rátame z minima? Veď mám odpracované 270 dní, takže materská by musela byť minimálne za rok 2018, nezamestnaná by som určite neostala

zalka
19. jún 2019

@laglag no lebo tak je postavený zákon, a ak by si nanovo neodpracovala 90 dní bez PN tak by si mala PN i MD z minima.
ak by si sa zamestnala inde .. a neodpracvoala 90 dní tak PN aj MD by boli rátané z roku 2018
takto to je, naozaj neviem či by som na tvojom mieste riskovala ..

evittam
19. jún 2019

@zalka A kvoli 200Eur.....

laglag
19. jún 2019

@evittam akože 200€ je málo? Mesačne navyše? Veď ale ja sa zamestnam, ja som hneď písala že sa zamestnam, tak potom mi nič také nehrozi
@zalka

evittam
19. jún 2019

@laglag Plati co pise
@zalka
Evidentne si to nepochopila. A nie nie je 200Eur malo ale tak ako to chces spraviť ti nepomôže a len si môžeš uškodiť. Ale rob ako myslíš.
Radšej ista MD 1100Eur ako minimálna. Vela šťastia.

zalka
19. jún 2019

@laglag pochop ... minimálnu MD môžeš mať ak budeš zamestnaná u toho istého zamestnávateľa a neodpracuješ 90 dní ..
si predstav situáciu ... že skončíš v práci a po týždni ťa opäť zamestná .. super ..
a do mesiaca ťa hospitalizujú lebo bude nejaký problém ... a príde ti PN 250e a MD 350e ... namiesto 1100e chápeš?

že riskovať že sa čosi také stane pre 200e mesačne, no neviem osobne by som neriskovala takto. ale rozhoduješ sa sama.

tkacovap
4. júl 2019

Zdravím mohla by som poprosiť o radu - vysvetlenie?, od 15.3 som zamestnaná v novej firme s HP 1100€ od 1.6. sa mi zvýšil HP na 1700€ na matersku som nastúpila 25.6.2019. Má vplyv zvýšenia HP v poslednom mesiaci na výpočet MD ? v knihe materska som našla podobný -opačný príklad kedy v poslednom mesiaci znížili základ na minimum.

evittam
5. júl 2019

@tkacovap Ano tvoj VZ pre MD je hrubý prijem od nového zamestnávateľa. Ak si u neho odpracovala aspon 90dni bez PN a OCR.

skimka
13. júl 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať, momentálne som na rodičovskej, stále mi trvá TPP v jednej firme, ale som aj zamestnaná na polovičný úväzok v inej firme, ako privýrobok k rodičáku. Chceme druhé dieťa, z čoho sa mi bude rátať materská, ak by som na ňu budúci rok nastúpila? Ďakujem veľmi pekne.

tycka23
autor
25. júl 2019

Takze iba pre info dnes mi prislo zo socialky vyrozumenie. K tomu co som sa pytala v tomto vlakne.
Rataju mi matersku z oboch zamestnani. Tak ako som pisala. Takze je to pravda. To prerusenie pomohlo.

lula313
25. júl 2019

@tycka23 a splnila si podmienku, že v každom si bola 270dni poistená nemocenských?

tycka23
autor
25. júl 2019

@lula313 nie v prvom zamestnani prerusenie na jeden den, nasledne zamestnanie pokracovalo a v druhom som splnila 98 dni, vymeriavaci zaklad sa ratal priemerom

safira8
13. sep 2019

@dankariska prosím vás podarilo sa vám zrealizovať zvýšenie materskej?

safira8
13. sep 2019

@zalka prosím vás chcem Vás poprosiť o radu....som momentálne na rodičovskej a 9.11.19 mám nastúpiť na materskú s druhým dieťatkom...medzi tým som nikde nepracovala ani nemala dohodu a som zamestnaná na tpp a pomer trvá ...je možné dostať vyssiu materskú ak by mi zamestnávateľ potvrdil predpokladaný príjem na vyššiu sumu? Alebo by bolo riešenie akoby nastúpiť do zamestnania napr. Na deň-dva s vyšším vymeriavacím základom?vopred ďakujem za radu

zalka
13. sep 2019

@safira8 áno zamestnávateľ môže potvrdiť vyšší príjem, ak šli platy na firme hore ... čo určite šli ..

safira8
14. sep 2019

@zalka išli....min. viem že moja nástupkyňa dostala na zmluvu o dosť vyšší základ...a teda jemto schodnejsia cesta ako prihlasovať sa do práce na den?

zalka
14. sep 2019

@safira8 určite áno môže ti dať prýjem podla tej novej to by obstálo ak by bola kontrola

zalka
14. sep 2019

@safira8 mario raj .. že prýjem ... dáko som to sekla tým prstiskom vedľa .. príjem malo byť

tycka23
autor
15. sep 2019

@lula313 nie iba v jednom a v druhom 90 dni

kylie1983
2. nov 2019

@zalka Ahoj zalka, @evittam chcem sa vas spýtať jednu vec, verím ze mi poradite.V apríli som nastúpila do prace hneď po rodicaku na polovičný úväzok. Ak by som v 2020 šla na matersku, rozhodujuce obdobie by bol rok 2019? Lebo za tento rok mám príjem slaby kedže som na polovičnom... Mám možnosť zamestnať sa u manžela v s.r.o.- chcem sa spýtať staci to spravit tých 90 dni pred prípadným pôrodom ci je potrebné uz teraz sa uňho zamestnať kedže rozhodujuce obdobie je 2019? Snáď som to napísala zrozumiteľne 🙂

zalka
2. nov 2019

@kylie1983 z každého poistenia treba mať 270 dní ... takže ak tak sa zamestnaj nateraz u mng. na dohodu na tých 180 dní resp. do otehotenia ( čo príde skôr ) a potom môžeš u neho zriešiť v súbehu 90 dní zo svojou prácou kde si teraz ...

kylie1983
2. nov 2019

@zalka Vďaka za rýchlu odpoved. Este mám otázky ak možem. Co ak by som bola uz tehotna, pripadne porodila skor, a nestihnem splniť tých 270 dni? Nemam narok na matersku z S.r.o.? A druha otazka, TPP nemusím prerušiť, tak? Možem súčasne pracovať na tpp aj pre s.r.o. A materská bude “scitana”?

zalka
2. nov 2019

@kylie1983 ak by si bola tehotná, tak potom treba ešte tretie zamestnanie - dohodu v súbehu s tpp a s prácou v s.r.o. , u niekoho druhého ... na 89 dní .. cca .. a skončiť ..

kylie1983
2. nov 2019

@zalka Márnosť sediva 🙂 Ale Ano, dáva to zmysel. To by nemal byt problem. Dakujeeeem 💐

katkaba1
2. nov 2019

Ahojte, potrebovala by som poradiť keďže sa v MD nevyznám. Pracovala som u posledneho zamestnavatela od 1.1.2018 do 30.9.2019. Z práce som musela odisť kvoli IVF (neuspešne, čakalo nas ďalsie kolo, vela som vymeškavala, boli napate vztahy). Avsak otehotnela som hned po skonceni PP ( zazrak ❤) Termin mi vychadza na 7/2020. HP v praci som mala 1100-1300brutto. Ak sa zamestnam este do porodu - bude sa mi pocitat MD z noveho zamestnania? Pripadne keby si najdem pracu jednoduchšiu, za menej peňazi a muž ma zamestna pred porodom v s.r.o. na 90 dni s vyššim vymerkavacim zakladom, bude sa počitať MD z toho?
Možno "trepem" ale fakt som v tom stratená.
Ďakujem

zalka
2. nov 2019

@katkaba1 ak ťa zamestná teraz muž a odpracuješ min. 90 dní a pôjdeš na PN a potom na MD tak sa ti MD aj PN bude rátať z platu u muža

katkaba1
2. nov 2019

@zalka ďakujem za vysvetlenie.
A keby sa zamestnám niekam aspoň na dohodu ( len z dovodu aby som sa doma nenudila a niečo robila ) na pár mesiacov aspoň na 3-4 mesiace a potom k mužovi na 3 mesiace a na PN? Tak by to šlo?

katkaba1
2. nov 2019

@zalka alebo takto - od 10/2019 som na urade prace. Takze mozem vycerpat napr 4 mesiace podporu, ukoncit evidenciu s tym, ze ma zamestna muz a rovno odtial na PN alebo MD? Cize evidovana s podporou by som bola od 10/2019 do 1/2020, od 2/2020 u muža v s.r.o... a potom od 5/2019 nastup na MD?