icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

andrejockat
19. feb 2015

andrejockat Ahojte mamičky,
už som tu čítala rôzne diskusie, ale každý prírad je iný a ja by som potrebovala poradiť priamo s mojím.
Zamestnaná som bola: 1.10.2000 - 3.7.2013
MD: 4.7.2013 - 26.2.2014 (čerpaná v maximálnej výške)
RD: 27.2.2014 - 31.10.2014
opäť v práci u pôvodného zamestnavateľa: 1.11.2014 - 31.12.2014 (nečakala som, že dostanem výpoveď z nadbytočnosti )
od 1.1.2015 na úrade práce do dnes.
Teraz som zistila, že som druhýkrát tehotná, asi v 5-6 týždni, takže ochrannú lehotu som asi o 2 tyždne nestihla Myslím, že návratom do práce sa mi obnovilo NP a podmienku 270 dní by som mohla spĺňať. Je to tak ?

Vedel by mi niekto poradiť, za akých podmienok by som mala nárok na materskú a v akej výške ? Zamestnať sa znova a v pripade prepustenia mat narok na OL, platiť DNP isty čas z max. poprip. z min. ? Vopred veľmi pekne dakujem.

andrejockat
19. feb 2015

ahojte, ako som tu všetko čítala ešte raz, tak mi z toho vychádza, dúfam, že som to pochopila správne, že
nárok na OL nemám, a možnosť ako mať nárok na materskú je:

- mať nové NP z nového PP resp. dohody. vtedy ak by mala byť MD vyššia ako minimum. je možné pracovať aj povedzme 14 dní, keď by som chcela pri termíne pôrodu október 2015 mať MD počítanú z roku 2014 ? alebo je treba robiť aspoň 2 mesiace aby to bolo brané ako dohoda s pravidelnou činnosťou ale nie viac ako 90 dní, keď chcem ten príjem z minulého roku ? je nutné takto pracovať tesne pred pôrodom, alebo stačí kedykoľvek počas tehotenstva s tým, že pri skončení dohody budem tehotná a budem mať nárok na OL, alebo takto to nefunguje s tou OL ?

- platiť si pár dní pred nástupom na MD DNP z min. VZ a mať nárok na min. MD ? Je tak ? Ďakujem za pomoc.

94misicka94
21. feb 2015

Aj ja chcem tomu lepsie pochopit pretoze termin porodu mam jul 2015.. od marca som pracovala pod agemturou a od septembra ma zobrali pod firmu. Tych 270 dni musim odpracovat v jednom zamestnani alebo sa tam zrata vsetko za posledne dva roky? Pretoze raz mi povedali ze to musim byt nepretrzite 270 dni v jednom zamestnani pracovat. Potom ze to musim 8 mesiacov pracovat v tehotenstve. Gynekolog ma nechce nechat doma pretoze ma strasi s t ze mi matersku nedaju.. aj ked pracujem pri pase s tazkymi plechmy a su tam otrasy z niekolko tonovych strojov. Hlava sa mi tam toci, minule som skoro odpadla, niekedy mam chut dat vypoved, ale stale sa bojim ze mi nedaju matersku, pretoze v mojom pripade sa hodi kazde euro.. :(

dena1973
21. feb 2015

@94misicka94 270 dni nemocenskeho poistenia musis nazbierat za posledne 2 r. pred porodom.....Spocitavaju sa vsetky dni kedy si bola nemocensky poistena v SP za posledne 2 r. pred porodom - nemusi to byt v jednom kuse.... Spocitaju sa vsetky ukoncene nemocenske poistenia + to aktualne.....
Na PN ist mozes. Ak splnas podmienky naroku,tak dostanes aj PN aj materske...Ak budes na PN a PP ti bude trvat, tak aj tieto dni sa ti zapocitaju do dni nemocenzkeho poistenia....

94misicka94
21. feb 2015

Takze keby dam teraz vypoved a zostanem na UP tak mam teda stale narok na matersku, pretoze som bola nemocensky poistena 270dni?

dena1973
21. feb 2015

@94misicka94 Mozes, budes v ochrannej lehote. Ale preco by si ukoncovala PP? Daj sa na PN az do materskej... Ako tehotna si chranena. PP ti ukoncit zamestnavatel nemoze....

94misicka94
21. feb 2015

Ja mam takeho k* gynekologa a nechce ma za ziadnu cenu nechat doma pretoze plati iba jeho "tehotenstvo nie je choroba" a furt si bude brblat svoje, jeho nezaujimaju ziadne otrasy ani tazke plechy.. a doktorky ked som sa pytala..povedala ze ona do takych veci zasahovat nemoze ze to len gynekolog ma moze nechat doma pn

dena1973
21. feb 2015

@94misicka94 Ja len preto, lebo by si mohla cas do nastupu vyplnit PN....PN moze byt aj v ochr. lehote po uk. PP a podporu si nechat na neskor, ked uz na PN nebude narok...ja by som sa nenechala odbit a trvala by som na vypisani PN...a este jedna moznost - vymenit gynekologa....co ty na to???

94misicka94
21. feb 2015

Tu je este jeho zena gynekologicka... jej nazory su rovnake ako jeho a sukromny ma plny stav.. ja neviem ci to este dva mesiace vydrzim..aj ked 8 hodin v stoje uff...posledne dve hodiny nevladzem stat a ked ma nikto nevidi uz si sadam alebo cupim, ale budem asi musiet vydrzat, potom ma uz vypise asi na matersku inak ma uz porazi

dena1973
21. feb 2015

@94misicka94 Tak to skús ešte raz u svojej všeobecnej lekárky....nech ťa dá na PN do nástupu na materské. Veď toľko by mohla pre teba urobiť, keď gynekológ to nevie (nechce) pochopiť....Vysvetli situáciu. Nie je možné, že sú takí necitlivci....Veď nesedíš v kancli, ale si pri pase a musíš stáť....

94misicka94
22. feb 2015

@dena1973 A kolko % sa pocita z HM za tych poslednych 9mesiacov ta MD, alebo aky je presnejsi vypocet?

dena1973
22. feb 2015

@94misicka94 Nastup na materske je v r. 2015. Prijem sa berie: ak si u posledneho zamestnavatela nastupila priebehu r. 2014, tak sa berie prijem od nastupu do PP do mesiaca pred nastupom na materske.....
Ak si u posledneho zamestnavatela nastupila 1.1.2014 (resp. skor), tak prijem sa berie za cely kal. rok 2014.

Vypocet: Cely prijem sa vydeli poctom odpracovanych (kalendarnych) dni = 100% VZ z toho 65% a to je davka na jeden kal. den x pocet dni v mesiaci = za cely mesiac.

94misicka94
22. feb 2015

A to pojdem na socialku, a oni to tam sami vypocitaju a nepotrebujem ziadne papiere nosit, iba ten od gynekologa, ze?

dena1973
22. feb 2015

@94misicka94 Ak budeš ešte v PP, tak ho najprv odnesieš do práce, kde ti to potvrdia a potom to doručíš na SP....Ak budeš v ochr. lehote, tak potom rovno na SP.

94misicka94
22. feb 2015

Uf dakujem za info ;) uz viem vsetko co som chcela vediet

dena1973
22. feb 2015

@94misicka94 Nemas zaco....drzim prsty.... 😉 ...

vrana2
23. feb 2015

@dena1973 a ostatni prispievatelia :
prosim o radu ohladne materskej v 2015.
Som SZCO, cakam dvojicky, nastup na matersku je cca. zaciatkom aprila. VZ mi budu ratat z r. 2014? no ja som bola v 2014 asi pol roka na PNke azvysok som mala minimalnu mzdu ( minimalne odvody do soc a zdravotnej p.)
Takze predpokladam, ze matersku budem mat uplne minimum 😒
Viem s tym este nieco urobit?

Pripadne ma napadlo, ci by nebolo vyhodnjesie, ak by na matersku nastupil manzel? ten bol v 2014 na UP od aprila do 13.10. a potom zamestnany so slusnou mzdou 1300E mesacne. Momentalne je stale zamestnany, ale od 1.2. mu mzda klesla na minimum a od aprila pojde zase na UP. Ak by mu vsak vyratavali VZ z roku 2014, tak by mu spriemerovali nulovy prijem ( kedy bol na urade prace) a vysoky prijem od 13.10.?

dakujem za rady.
Budem vdacna, ak mate aj nejake info o tom, co stat poskytuje v pripade dvojiciek-ak by som isla na matersku ja, tak materska jedna, akurat 2x pridavky na deti, co teda moc nie je.

zalka
23. feb 2015

@vrana2 mng. by mohol nastúpiť na MD až 6t po pôrode ... a to zrejme bude nezamestnaný .. takže nárok na MD mať nebude ...
a ked sa prihlási na DNP tak MD bude mať minimálne, ak si nájde zamestnanie tak zrejme bude MD zase minimálna , lebo v roku 2014 nemal odrobených 90 dní ...
ak v novom zamestnaní bude pracovať min. 90 dní tak potom bude nárok na MD z nového zamestnania,
mimochodom aj ty môžeš vyčerpať min. MD ... 34 týždnov .. a ked MD ti skončí tak na MD môže ísť tvoj manžel a dostane MD 28 týždnov...
je neskoro čosi riešiť ...
lebo keby si bola ukončila živnosť, našla si zamestnanie a odpracovala 90 dní a šla na MD tak MD by bola rátaná zo zamestnania .. no takto to už nestihneš .. je neskoro ...

dena1973
23. feb 2015

@vrana2 Ak by si išla na materské ty pri dvojičkách máš nárok na 37 týž. poberania materského od nástupu.
Materské v r. 2015 - počítalo by sa z VZ z r. 2014. Ak bolo platené minimum, tak z toho VZ.
Nastúpiť na materské, ak si nemocensky poistená môžeš 6-8 týž. pred pôrodom. Po 6 týž. po pôrode môže nastúpiť manžel, ak sú splnené podmienky pre nárok (viď. nižšie).
Ak chce nastúpiť manžel na materské tak môže, no musí splňať všetky podmienky pre jej nárok:
1. podmienka: 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred nástupom na materské (podľa toho čo je uvedené v príspevku - dátum PP, tak podmienku nesplňa 😒 ) Iné zamestnania predtým nemal?
2. podmienka: aktívne nemocenské poistenie - zamestnanie, DNP (resp. och. lehota 7 dní po uk. PP)
3. ak splňa podmienky, tak nastúpiť na materské môže, ale nie skôr ako 6 týž. od pôrodu matky
4. ÚP sa do príjmu pre výpočet materského neberie...

zalka
23. feb 2015

@dena1973 opravujem @vrana2 MD pri dvojičkách je 43 týždnov. 😀

havana_frost
23. feb 2015

@zalka @dena1973 a keby sa manžel prihlásil na DNP (po ukončení zamestnania) z maxima, od ďalšieho dňa by bol PN a po 26 týždňoch žiadal o materské?
@vrana2

zalka
23. feb 2015

@havana_frost ak má 270 dní poistenia tak je to reálne @vrana2 , akurát by sa nepohol pol roka z domu a ak nemá diagnozu dáku tak by bol problém kvôli SP držať ho tak dlho na PN.

havana_frost
23. feb 2015

@zalka Samozrejme, rozmýšľam čisto hypoteticky. Netehotnému sa bude ťažko doma ostávať pol roka PN.

dena1973
23. feb 2015

@zalka ano 43 tyz.....stal sa "preklep"..... 😉
@vrana2

zalka
23. feb 2015

@dena1973 hej šak i ja som sa preklepla ...

dena1973
23. feb 2015

@havana_frost Je to jedna z moznosti, ale pri dnesnych posudkovych kontrolach by to asi realne na pol roka nebolo....musel by mat taku diagnozu, s ktorou by mohol realne pol roka "tahat" PN.....
@vrana2

evittam
23. feb 2015

TAk kočky ja som bola reálne na PN od 24.7.2014 do 13.1.2015 - stihla som ochrannú lehotu 7 dní po skončení MD. Diagnóza - krčná chrbtica, celodenné vychádzky,...... 😉 TAkže nie je to až také nereálne. Záleží hlavne od lekára.

dena1973
23. feb 2015

@evittam Ved o com sa tu cely cas bavime? Musi byt dobry posudkovy lekar a taktiez vseobecny + diagnoza, s ktorou by realne mohol byt 6 mes. na Pn..... Nie vzdy a vsade sa to da....Ty si mala realne povedzme stastie, ze ti to vyslo s tou PN na taku dobu...co ma tesi....

evittam
23. feb 2015

@dena1973 No veď jasné, a ešte pre doplnenie, nebola som na posudkovej komisii 😉 😉

dena1973
23. feb 2015

@evittam Na posudkovej komisii byt nemusis, ale k vseobecnemu lekarovi, v urcitych intervaloch chodi posudkovy lekar, ktory preveruje kazdu PN u prislusneho lekara. Ak lekar nema potrebne podklady od odbornych lekarov (nevie obhajit PN) resp. posudkovy lekar posudi PN ukoncit, tak ju ukoncit musi......U teba to bolo zrejme v poriadku.... 🙂