Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
@mery1409
@maska12
@martinka4211
Nemate zaco.... 😉
Babulky aj ja mám otázku, pred tým ako som otehotnela som bola viac ako 6 rokou zamestnana, prišiel mi aj výmer zo socialky na materské. Otázka je ? kto vypláca materskú? socialka alebo zamestnávatel? a ktorý den v mesiaci? dakujem za odpovede
Ahojte mam dilemu co spravit som tehotna uz 5 mesiac a pracu uz psychicky a fyzicky nezvladam najradsej by som uz sla na dlhodobu pn len sa bojim lebo este do juna musim dorobit skolu a skusky.Bojim sa ,ze ked by som bola na pn a pocas nej v skole vymakla by ma kontrola tak mi poradte co spravit aby som nemusela do prace a mohla chodit do skoly,kt.mam len stvrtky a piatky.Dakujem vopred za radu.
@johi2 270 dní v rámci predchádzajúceho úväzku až potom 90 dní na novom pracovnom mieste tak to mám chápať? nie je to nejaká hlúposť. nárok na MD vzniká aj odpracuješ 270 dní v posledných 2 rokoch - nezáleží na tom či u jedného či u štyroch zamestnávateľov....
@melissa185 Ak máš fyzicky náročnú prácu nevhodnú pre tehotné, môžeš požiadať aby ťa preradili na inú vhodnejšiu prácu.
Alebo sa daj vypísať na PN s vychádzkami v čase školy, ak sa dá dohodnúť s doktorom.
To preradenie som hned riesila nechceli ma preradit,ze nemaju miesta potom som sa dozvedela ze na dobry flek judnu zenu prijali svine ,tak som sa hodila na pn .Hadam skolu nejak dokoncim .
@melissa185 Daj si aspoň čo najviac vychádzok, aj keď o viac ako 2x2 hodinny denne som nepočula. Ak máš naozaj nevhodnú prácu a nemajú pre teba vhodnú, tak zákon pozná riešenie: ty nebudeš pracovať a vôbec (budeš doma), ale plati ti budú vyplácať celý 🙂
Vyrovnávacia dávka - účel dávky: je z dôvodu tehotenstva preradená na inú prácu, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je podľa osobitného predpisu zakázaná tehotným ženám alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia nižší príjem ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením
Prosim vas som tehotna cca v 7tt. Dostala som tento tyzden vypoved,ale pracovala som tam rok. Momentalne som na urade prace,ale rysuje sa mi nova praca. Otazka znie z coho sa mi bude pocitat materska? Z roku 2014 ci uz od noveho zamestnavatela? Dakujem
@havana_frost ano to presne chcem co najviac vychadzok,lebo si chcem tu skolu dorobit a dohodnut sa aj v skole aby som tam uz chodila co najmenej.O vyrovnavaciu davku som poprosila ale nevyhoveli lebo plat sa mi nezmenil.A to existuje ,ze by som nepracovala a plat by mi vyplatili?
@sendy91 Ak nastúpiš do nového zamestnania, tak aby sa ti bral príjem pre výpočet materského od nového zamestnávateľa musíš u neho odpracovať minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské...
Ak do nástupu na materské nebudeš mať odpracovaných 90 kal. dní (bez PN, OČR), tak sa bude vychádzať z r. 2014 a tam sa tiež bude skúmať, či si mala v r. 2014 odpracovaných 90 kal. dní (bez PN a OČR). Ak áno, tak v takom prípade sa bude vychádzať z r. 2014.
Podmienka 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. musí byť splnená...
z roku 2014
@chorucka
@zabinka8660 budem teda splňať podmienku že za posledné dva roky pred pôrodom 270dní poistená keďže datum porodu mm zatial na 24.9
@chorucka Nepíšeš ako dlho trval pracovný pomer. Ak si mala za posledné 2 roky pred pôrodom nemocenské poistenie najmenej 270 dní, tak podmienku budeš mať splnenú. Počíta sa obdobie PP a aj doba PN, ale len do ukončenia PP. PN po ukončení PP sa už do doby nem. poistenia nezapočítava.
Ak podmienku 270 dní nem. poistenia spĺňaš, tak nárok na materské ti vznikne. Počítať sa ti bude z príjmu od posledného zamestnávateľa za r. 2014 (ak si u neho odpracovala min. 90 kal dní - bez PN a OČR).
@dena1973 Prosím ťa a ako je to potom keby som chcela ukončiť skôr materskú napr. k 1.3.2016 lebo z manželom sme sa rozprávali že by som mohla ešte vybrať podporu v nezamestnanosti a on by za ten čas poberal materskú tých 27t Stihla by som ešte vybrať podporu lebo tá sa počíta 730 dní za posledné 3 roky a keď mám ukončený PP k 1.3.2015 a na úrad by som sa zaevidovala k 1.3.2016 dostala by som aspoň nejakú časť podpory ?
Ahojte chcela by som sa spýtať, že MD je 6 mesiacov 65% z hrubej mzdy... ale potom sa to taktiež z niečoho počíta alebo je to nejako stanovené?
Ďakujem..
@ivonetta
Presne ako pise
@majusqa77 materske sa vyplaca 34 tyzdnov od datumu vzniku naroku (odo dna nastupu na matersku dovolenku) pri jednom babatku, pri dvojickach je to 43 tyzdnov......
Potom nastupujes na rodicovsku dovolenku, kedy poberas rodicovsky prispevok vo vyske 203 €. A co sa este tyka vysky materskeho je 65% z DVZ (denny vymeriavaci zaklad). Viac o vypocte DVZ najdes na stranke Socialnej poistovne.
Prosím Vás neviete mi poradiť či sa dá niečo robiť keď mi zo soc. poisť. poslali papier s vypočítanou výškou materskej a vyšla mi oveľa menšia ako sa píše o minime na stránke sociálnej poisťovne?
citujem: "Materské vypočítané z minimálneho vymeriavacieho základu platného v roku 2014 je 270 eur pri 31-dňovom mesiaci (resp. 262 eur pri 30-dňovom mesiaci), v roku 2015 bude cca 276 eur pri 31-dňovom mesiaci (resp. 268 eur pri 30-dňovom mesiaci)"
Ako ti mohlo vyjst mensie ako je minimum?? Mozes aj IP.

@wewika1 Ďakujem