icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

kvacina
7. sep 2015

Ahojte 🙂
Prosím, viete mi poradiť? Teraz som v 9tt.
Ako je to s materskou v pripade, ak som SZČO viac ako 5 rokov. Od začiatku roka robím aj osobnú asistenciu pre ZŤP.Zdravotné odvody platím, ale do socialky nie. Mám teda nárok na materskú alebo nie.
Prípadne, pomohlo by mi ak by som asistenciu robila viac hodín mesačne?
Ďakujem 🙂

zalka
7. sep 2015

@kvacina nárok na MD máš len ak platíš odvody do SP ty ich neplatíš, ani ako szčo ani ako osobný asistent .. takže nárok na MD ti nevznikne. Kedy naposledy si si platila odvody do SP?

kvacina
7. sep 2015

To bolo naozaj dávno, možno 7 rokov dozadu. Živnosť mám od roku 2007, medzi tým bola pozastavena na cca pol roka. Do SP mi platil predtým zamestnávateľ.
Pri osobnej asistencií nad 160 hodín, neplatí SP za mňa štát? Ale zrejme sa mi to už ani neplatí riešiť, keďže termín mám v apríli.

zalka
7. sep 2015

@kvacina naposledy pred 7 rokmi si mala zamestnávateľa či ako? prepáč nerozumiem ti ... a pri osobnej asistencii ti platí dôchodkové poistenie .. ale nie nemocenské ...

yarnie
7. sep 2015

@zalka Mohla by som sa aj ja spytat na narok na materske? Som zamestnana u jedneho zamestnavatela na dobu neurcitu na plny uvazok od roku 2006, v novembri 2007 sa mi narodila dcerka, mala som matersku, potom rodicovsku, pocas nej sa v maji 2009 narodil syncek, s nim som bola na predlzenej materskej dovolenke do jeho 6 rokov do maja 2015 (s vynimkou jedneho mesiaca v roku 2013, ked nam neschvalili predlzenie, to som bola na dobrovolnej rodicovskej so suhlasom zamestnavatela, potom na odvolanie schvalili a rodicovsky mi trval do konca maja 2015). Zaroven v roku 2014 som asi mesiac cerpala dovolenku (okola maja - juna). Potom som nastupila do prace (ale na 6,5 hodinovy uvazok) 2. februara tohto roku, vzapati som zistila ze som tehotna, teraz 14.9.2015 mam nastup na matersku. Termin porodu mam 26.10.2015. Z akeho vymeriavaceho zakladu (povodny plat z plneho uvazku alebo 6,5 hodinoveho uvazku) sa mi bude pocitat materske a mam nan vobec narok? Robi tam nejaky rozdiel cerpanie tej dovolenky minuly rok? Velka vdaka, snazila som sa na to prist podla informacii na stranke socialnej poistovne, ale absolutne som sa v tom nevedela zorientovat.

kvacina
7. sep 2015

Áno pred 7 rokmi som mala zamestnávateľa, a je teda nejaký príspevok, na ktorý budem mať nárok?

zalka
7. sep 2015

@kvacina po narodení rodičovský príspevok

zalka
7. sep 2015

@yarnie máš nárok na MD a bude rátaná z platov z roku 2014 čiže z tej dovolenky čo si čerpala

yarnie
7. sep 2015

@zalka dakujem velmi pekne, cize z toho platu za plny uvazok ako keby som normalne pracovala cely cas? Alebo sa ten prijem z dovolenky nejak rozrata na cely rok spolu s rodicovskym prispevkom? Este som zabudla napisat, ze od konca maja do nastupu na matersku som na PN.

zalka
7. sep 2015

@yarnie nie nezráta sa to z RP

yarnie
7. sep 2015

@zalka Dakujem este raz, to su dobre spravy 🙂

zalka
7. sep 2015

@yarnie ale to ťa normálne zamestnávateľ prihlásil do SP ZP .. a tak si čerpala dovolenku, máš výplatné pásky z toho obdobia?

kvacina
7. sep 2015

Veľmi Ti ďakujem Zalka 🙂

yarnie
7. sep 2015

@zalka Predpokladam, ze ano, ze ma prihlasili, ono to bolo tak, ze som mala nastupit do prace, ale najprv chceli aby som si vycerpala staru dovolenku, tak som cerpala a nakoniec som nenastupila ale pokracovala v rodicovskej, dovolenku som cerpala v maji a juni 2014 v trvani 29 dni, vyplatnu pasku nam davaju elektronicky, ale nie je problem sa k nej dopracovat.

zalka
7. sep 2015

@yarnie no tak potom z toho z tej mzdy zaplatej dovči by ti mali vyrátať MD

yarnie
7. sep 2015

@zalka dakujem este raz.

zalka
7. sep 2015

@yarnie si pozri od kedy do kedy trval PP ... zrátaj dni kalendárne ... potom zrataj výplatu vydel kalendárnymi dnami a výjde ti VZ z ktorého bude 65% tvoja MD denná

yarnie
7. sep 2015

@zalka Myslis kolko dni trvala dovolenka? Lebo ja som bola na rodicovskej a pracovny pomer trva stale od toho roku 2006 doteraz.

zalka
7. sep 2015

@yarnie kolko trvala dovolenka ... napr. si bola nahlásená že pracuješ o 15.5. do 10.6. tj. 27 dní ... a plat bol dokopy 500e tak ... MD bude 500 / 27 x 0,65% x 30dní = to je MD na mesiac s 30 dnami príklad

yarnie
7. sep 2015

@zalka hruby prijem alebo cisty?

zalka
7. sep 2015

@yarnie hrubý

yarnie
7. sep 2015

@zalka Ok, dakujem, si super. Tak uz len cakat, co poslu zo SP, dufam, ze to bude tak, ako pises. 🙂

zalka
7. sep 2015

@yarnie mala si min. rok VZ tak malo by to byť tak rátané ... neviem že by sa čosi menilo

yarnie
7. sep 2015

@zalka ja nepochybujem o tvojich slovach, len vzdy sa moze cosi pokazit a zamotat, tak sa clovek musi pripravit aj na to... to co si mi napisala, je velmi dobra sprava, lebo doteraz som sa jednak obavala, ci vobec matersku budem mat a skor som ratala s tym, ze sa to bude ratat z mojho terajsieho prijmu. Nech uz to bude akokolvek, hlavna vec, ze materske budem dostavat. Dam ti potom vediet, co mi vymerali. Este raz velka vdaka za tvoj cas! Si velmi mila. 🙂 Posielam ti srdiecko 🙂

zalka
7. sep 2015

@yarnie no ak som ťa dobre pochopila tak na 6,5 hodiny robíš od 2/2015 tak to neovplyvní MD

bazoska
10. nov 2015

Ahojte baby,pripájam sa k téme.chcem sa spýtať.(teraz som v 18tt)termín porodu mám 14.Apríl.2015
Keď som vo svojej firme,resp.s.r.o ako Majiteľka a prieteľ je konatel,máme 2 zamestnancov a to sme my dvaja.Plat sme si dali každý 48,71 eur/mesačne.(kvôli odvodom)Ako si vypočítam materskú na 1 mesiac ? Viem že je to 65% ale neviem či som si to ja sama dobre vypočítala.
Dakujem za odpovede..

dena1973
10. nov 2015

@bazoska Zrejme ai chcela napisat porod r. 2016.
Ak mas cely rok rovnaky vym. zaklad a to mesacne 48,71 € z toho 65 % (od 1.1.2016 70 %) = 31,6616 (od 1.1. 2016 = 34,0970 x pocet dni v mesiaci (28,30,31).
Ak mesacne materske je nizsie ako rodicovsky prispevok, tak je mozne si od narodenia dietata poziadat na UPSVaR o doplatok do vysky rodic.prispevku.

bazoska
10. nov 2015

@dena1973 ano sekla som sa 🙂 hej ? to som nevedela,dakujem skusim to.. rodicovsky je teda 204 cca takze myslis ze upsvar mi doplatí tých 170 cca ?

dena1973
10. nov 2015

@bazoska Rodicovsky prispevok je mesacne 203,20 €. A o doplatok do vysky RP sa da poziadat od narodenia dietata na UPSVaR na zaklade potvrdenia o vyske poberania materskeho. Potvrdenie ti na poziadanie vyda SP a s tym je treba zajst na UPSVaR.

bazoska
10. nov 2015

@dena1973 dakujem krasne 🙂