Materská v roku 2015
Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂
Ahojte,chcela by som sa spýtať..2.maja mam termín porodu...na konci roka dostanem výpoveď ,robím sestricku u zubarky a na konci roka ide doktora uz do do dochodku..takze konci..a neviem čo mam vyhodnejsie ..ci sa mam dať na marodku ešte pre vypovedov alebo sa ísť prihlásiť na úrad práce a zevraj by som mohla dostávať podporu v nezamestnanosti.,mam 2,5 roka odrobene,ale neni som si istá či mam isto nárok na tu podporu,bola som sa pýtať na urade ta pracovnicka mi vôbec nechcela poradiť..vopred ďakujem za odpovede 😊
Baby, ked chcem zistit,dokedy mi budu vyplacat matertsku,musim ist do socialnej poistovne,alebo mi to povedia aj cez telefon? Dik
@nina230 no keby sa to nedalo tak spraviť ako píšem tak by som to logicky nepísala ... a ty ako tehotná si v 8 mesačnej ochrannej lehote takže m ôžeš mesiac brať s kludom podporu a potom ísť na PN a potom na MD ...
no je na tebe či budeš dlhšie na PN pred MD .. a tým pádom dlhšie po MD dostaneš peniaze za podporu ..
alebo vyčerpeš podporu a po MD nárok už na nič mať nebudeš ... je to len na tebe ako sa rozhodneš.
@zalka aha,chapem..dakujem pekne za radu 😊 mne hovorili o niakej ochrannej lehote ale ja som nikdy nechapala čo to je vlastne,a keby idem na tu marodku už v polovicke decembra pred vypovedou a som na nej až do materskej ,a po materskej by som si vybrala podporu aj tak by sa to dalo?
@zalka veď ja som veľmi rada že si mi poradila,ja sa tomu vôbec nerozumiem,preto sa pytam,tak od januára pôjdem na mesiac na úrad mesiac si vyberiem podpory potom pôjdem za doktorom nech ma sa na PN a tu PN-komu donesiem ?(ak sa môžem opýtať keď už nebudem mať vôbec zamestnavatela ) a potom po PN pôjdem na materskú a tých ďalších 5 mesiacov si do beriem po materskej ? Správne tomu rozumiem ?
@nina230 no PN i MD odnesieš rovno na SP ... nemusíš byť mesiac na podpore stačí týžden alebo dva , aby si si ušporila podporu na čas po MD ... .. a potom šup na PN ... potom na MD.. potom na UP, a manžel nech za čas kedy budeš na UP požiada o RP... a ked ti skončí podpora tak prepíšete rodičovský z manžela na teba
Aha takže tak už rozumiem,ďalej veľmi pekne za vysvetlenie..a je to veľa papierovaciek keď budem chcet dať ten RP na muža a potom zase na mňa ?,to sa všetko riesi na SP?
ahojte potrebovala by som poradit a neviem uz kam sa opytat a vidim ze tu sa viacere vyznate 🙂 v juli 2014 sa mi narodila dcera...predtym som normalne pracovala...ked mala dcera 10 mesiacov, t.j. v maji 2015, nastupila som do prace na skrateny uvazok zatial na 4 hodiny...v septembri 2015 som necakane otehotnela heh 🙂 takze som tehu a kym som sa spamatala ze materska sa vyplaca za predchadzajuci kalendarny rok bol uz pomaly november...z toho mi vychadzalo ze budem ju mat asi dost nanic kedze som vacsinu casu pracovala na 4 hodiny...avsak aby sa to trosku vykompenzovalo v novembri a decembri 2015 som nastupila normalne na 8 hodinovy pracovny cas...takze posledne 2 mesiace mam odrobenych normalne 8 hodin. Takze ked to zhrniem od januara do maja 2015 som bola doma na cast este materskej a potom uz rodicaku, od maja do novembra som pracovala na 4 hodiny a november a december som pracovala na 8 hodin.
A moja otazka je : Spriemeruje sa mi ta materska za cele to odpracovane obdobie ked ju budem poberat v tomto roku alebo sa to pocita nejako inak? Uz sa to nijako inak asi neda poriesit to ze som pracovala len na 4 hodiny, ze?
vopred vam dakujem 🙂
@angelina86 pracovala si v pôvodnom zamestnaní? či v novom dalšom? je to dosť podstatné ..
@zalka v povodnom

@bazoska Nie je zaco 😉.