icon

Materská v roku 2015

timi1012
3. okt 2014

Ahojte, zdravím všetky maminky. Baby som z našich zákonov, rád, na hlavu už. Každí mi radí niečo iné, po tejto diskusii ak mi nikto nepomôže, pôjdem rovno na upsvar, pretože sa v tom nevyznám. Čakám prvé bábätko. S priateľom sa chceme zobrať neviem či to bude mať nejakí vplyv na MD. Každopádne potrebujem vedieť pár vecí. Mám odpracované 3 roky vždy u iných zamestnávateľov. V podstate ešte stále pracujem od 1.10.2013 mám pôvodnú zmluvu predĺženú (opäť na dobu určitú) od 1.10.14 do 31.3.15 podotýkam že do 11 marca mám termín pôrodu. A presne kvôli tej zmluve (čakala som že už budem mať zmluvu na dobu neurčitú nestalo sa....) chcem ísť na PN do konca pôrodu, Moja otázka znie, Oplatí sa mi to? alebo mám zostať radšej ešte pracovať aspoň do konca mesiaca alebo do konca novembra. A ako sa mi vlastne bude rátať MD, počula som aj o tom že sa pol roka dostáva k MD 50% s Hrubej mzdy.... neviem čo je na tom pravdy, či budem mať nárok, alebo nie. (kedže chcem ísť na tú PN...) a celkovo na akú materskú budem mať nárok (suma). Ďalšia moja otázka je či ma môže zamestnávateľ vyhodiť aj keď budem na tej PN, respektívne ak porodím v marci tak toho 1 apríla 2015 mi automaticky skončí prac.zmluva? (aj o tomto som počula len toľko že tehotné majú nejakú ochrannú lehotu....) Prosím poradte, či máte niektorá skúsenosti. Veľmi pekne Ďakujem za pomoc, a želám pekný deň 🙂

neznama1818
19. jan 2015

Ahojte . Neviem, ci mi viete poradit, ale vyskusam. V novembri v roku 2012 som zacala pracovat v zahranici u turka. u neho som roboila do jula 2014. V septemri som nastupila do noveho zamestnania kde som bola dva mesiace a teraz pracujem ale uz na 60 percent u dalsieho. V tom case cize v septembri som otehnotnela a chcem sa vratit na slovensko rodit a teda tam aj zostat zit. Chcela by tom na sk poberat matersku, ale neviem, ci mam na nu narok, kedze medzi zamestnaniami boli mesacne pauzy. a teda ani neviem, ci ten turek za mna platil odvody. cez to vsetko som si na sk platila nemocnesku ako samoplatca. Co myslite? mozem nieco ziskat ?

mojong
19. jan 2015

ahojte aj ja chcem poprosit o radu, v juli cakame druhe babo, od 10.11.2014 som vedena na urade ako nezamestnana po tom co som bola 3 roky s prvou dcerkou doma, pocas tych 3 rokov som bola vedena ako zamestnana plus este rok predtym. Mna by zaujimalo z coho a ako sa mi bude vyratuvat materska? Dakujem

mojong
19. jan 2015

este otazka pomohlo by mi k vylepseniu ak by som sa co i len na par dni zamestnala a mala max. odvody?

gapa
19. jan 2015

@mojong ako sa ti končil pracovný pomer? Ak sa končil počas RD, tj. nečerpala si ani den dovolenky alebo si po rd neodpracovala ani 1den = neobnovilo sa ti nemocnské poistenie zamestnanca, tak nárok na materské nemáš, ak nič nespravíš.
ak sa obnovilo a v roku 2013 si celý rok mala RD, tak myslím z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa ti odvádzalo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktoré ti uvedie bývalá mzdárka.
Ale by som ti radila spýtať sa cez poradnu soc.poistovne priamo s tvojimi konkrétnymi údajmi o pp (kedy začal, odkedy RD, kedy skončila rd, kedy si čerpala riadnu dovolenkku.... a kedy je termín pôrodu.)
A s tým súvisiace (aj podla tvojej odpovede) či si niečo hlásila na soc.poistonu-ako poistenec štátu dôchodkovo.

mojong
20. jan 2015

@gapa pracovny pomer sa koncil vypovedou dohodou, necerpala som dovolenku a ani som nenastupila do prace 10.11.2014 dcerka dovrsila 3 roky a ku tomu dnu mam aj vypoved a som evidovana na UP, sice mi 8 dni dovolenky preplacali ale podla pracovnicky na soc.poist. mi to nemozu ratat ako vym zaklad k davke v nezamestnanosti. Termin porodu mam zatial 23.7.2015.
A dakujem za odpoved 🙂

gapa
20. jan 2015

@mojong no škoda. Ak nič nespravíš, tak nárok na materské nemáš, len na RP od mesiaca pôrodu. Nárok na materské z minima zíškaš, ak sa prihlásiš na dobrovolné nem.poistenie+dobrov.dôchodkové poistenie pred nástupom na md (požiadaním o materské), a tiež najneskôr 6týž. pred termínom. To je matesrké cca 260eur na mesiac (neviem, kolko je teraz minimum, no z toho 65% cca je matesrké na mesiac).
Ak by si chcela viac, tak jedine novým nemocnenským poistením, kde by si musela byť bez pn, očr aspon 90dní, aby sa rátalo zo skutočného vym.základu v novom nem.poistení. Ak by netrvalo 90dní, tak to neviem iste, či by sa rátalo tiež z minima (resp. z pravdepodobného vym.základu v novom pp, ak je nižší ako minimum) alebo z pravdepodobného vym.základu z nového nem.poistenia (bez ohladu na to, či je vyšší, či nižší ako miniimum), toto druhé (čo som si myslela, že tak bude) by platilo, ak máš v predchádzajúcom kalend.roku k roku nástupu na md máš len rodičovskú dovolenku. A ty si bola aj nezamestnaná, čo neviem, či vadí (pri podpore to vadí, ale myslím v nemocnekom nie, no netvrdím iste, bolo by treba to overiť v soc.poistovni- cez poradnu mailom napísať otázku, ak by to bolo pre teba výhodné).
snád sa v tom trochu vyznáš, čo som napísala.

zalka
20. jan 2015

@gapa určite? lebo @mojong sa neobnovilo nemocenské poistenie .. kedže po RD nepracovala aspon 1 deň, takže je bez poistenia viac ako 2,5 roka a tým pádom jej nepomôže sa pred nástupom na MD prihlásiť sa na DNP ani jej nepomôže zamestnanie na 90 dní .. lebo nezíska 270 dní poistenia potrebných pre MD.

ešte by to možno šlo súbehom zamestnaní, pričom 1 zamestnanie by skončilo pred nástupom na MD a žiadosť o MD by sa dalo z 2 zamestnania ... a súčet dní poistenia zamestnanie 1 + zamestnanie 2 = 270 dní minimálne.

mojong
20. jan 2015

@gapa ano dakujem je to zrozumitelne 🙂 skusim teda este tu poradnu, a neviem myslis ze by pomohlo keby som sa zamestnala? ak hej tak na aku minimalnu dobu?

mojong
20. jan 2015

@zalka vacsine ci si pisala rozumiem len ten subeh zamestnani mi nie je celkom jasny......vies mi to nejak blizsie vysvetlit?

zalka
20. jan 2015

@mojong TPP 1 od 21.1.15 do neurčita, TPP2 ( dohoda ) ... od 21.1.15 - 31.5.15
nástup na MD napr. 10.6.15
TPP 1 počet dní poistenia ( 11+28+31+30+31+10) = 141 dní do nástupu na MD
TPP 2 počet dní poistenia ( 11+28+31+30+31 ) = 131 dní do skončenia PP
spolu 141+131 = 272 dní poistenia .. splnená podmienka 270 dní poistenia lebo k aktuálnemu TPP sa pripočítajú dni poistenia ukončeného poistenia TPP ... a vznikne nárok na MD z TPP 1

mojong
20. jan 2015

@zalka dakujem, uz mi je to jasne, este sa spytam taku hlupu otazku ako a z coho sa vypocitava ta ciastka co sa odvadza na nemocenske poistenie? resp. kolko to ma byt mesacne?

mojong
20. jan 2015

@zalka a este by ma zaujimalo ci by sa mi dalo takto skombinovat napr DNP a dohoda? resp ci by sa mi to vobec oplatilo?

timi1012
autor
20. jan 2015

Baby potrebujem od Vás pomoc, už som na MD od 14.1 zamestnávateľ poslal papiere do sociálky, kedy mi pošlú rozhodnutie na koľko mám nárok? Ďakujeem 🙂

gapa
20. jan 2015

@zalka dni RD v zamestnaní sa rátajú, aj ked nie je o nem.poistenie obnovené, poznám taký prípad. V tomto s článkom p. Navrátilovej nesúhlasím. nárok nevznikne z dôvodu, že netrvá ochr. lehota (že sa neobnovilo), nie že sa dni nerátú. Ale najlepšie overiť aj cez poradnu samozrejme (možno kvôli jednej známej aj tak urobím, aby to aj tento rok bolo istené, človek nikdy nevie)

zalka
20. jan 2015

@mojong nedá sa skombinovať dohoda a DNP lebo je zakázaný súbeh takých poistení .

@gapa no určite cez poradňu to je lepšie, ja som o tom kdesi aj na stránke SP čítala aj to hľadám len neviem nájsť ... ak nájdem prilepím, o tom, že ak sa neobnoví poistenie nárok na MD nie je.

gapa
20. jan 2015

@mojong možno aj na krátku dobu. By som napísala na sp napr. niečo také: tvoj posledný prac.pomer začal, od xx.xx.xx do xx.xx.xx si čerpala RD, pp skončil poslendým dnom rd 10.11.2014, odvtedy si na úrade práce. Pravdep. termín pôrodu mášxx.xx.xx. Ak by si mala možnosť zastupovať napr. na 2mesiace, z čoho sa ti bude rátať materské, ak by netrval pp 90dní a hrubá mzda by bola xxx (napr 700eur)

gapa
20. jan 2015

@zalka s tým súhlasím, že nárok nie je, len ten dôvod. Ja tvrdím, že dni rd sa do 270dní nem.poistenia rátajú, len neplynie ochranná lehota, preto nárok nevznikne (lebo zaniklo nem.poistenie prvým dnom rd a nie až ukončením prac.pomeru)

zalka
20. jan 2015

@gapa no našla som to ... je to tak ako píšem, neobnovilo sa poistenie po RD tým pádom nárok na MD nevznikne...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...

Príklad č. 2:
Pani Jana mala uzatvorenú pracovnú zmluvu so svojím zamestnávateľom na dobu určitú od 1. januára 2007 do 31. decembra 2010, t. j. v tomto období bola povinne nemocensky poistená ako zamestnankyňa. Nárok na materské so svojím prvým dieťaťom mala od 15. marca 2009 do 26. septembra 2009. Od 27. septembra 2009 je na rodičovskej dovolenke. Počas rodičovskej dovolenky opäť otehotnela, pričom nárok na materské si chcela uplatniť od 21. januára 2011, t. j. šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Nakoľko pani Jane zaniklo povinné nemocenské poistenie zamestnankyne už dňom jeho prerušenia, t. j. 27. septembra 2009 a neobnovilo sa až do skončenia pracovného pomeru, k 21. januáru 2011 už nebola nemocensky poistená, a preto jej predmetný nárok nevznikol (k uvedenému dňu jej ani neplynula ochranná lehota).

Ak sa mamičke na rodičovskej dovolenke, resp. počas poberania rodičovského príspevku obnoví nemocenské poistenie a ak chce, aby jej vznikol nárok na materské, musí splniť aj ostatné podmienky potrebné na vznik tohto nároku. Ďalšia z týchto podmienok je uvedená v § 48 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov. Podľa tohto ustanovenia poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.
V súvislosti s touto podmienkou je nevyhnutné poznamenať, že na účely splnenia podmienky 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom možno započítať aj obdobie v zmysle § 49a zákona v znení zákona č. 310/2006 Z. z., t. j. aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.
JUDr. Katarína Cviková,
odbor nemocenského poistenia,
Sociálna poisťovňa ústredie

gapa
20. jan 2015

@zalka ale to neprotirečí tomu, čo som písala o 10.05, že ak nič nespraví, nárok na materské nemá. Oni netvrdia, že sa to neráta do 270dní. (čo si písala o 10.09), len že sa jej neobnovilo poistenie a neplynie OL, v čom nie je pochýb (tvrdíme všetci)

zalka
20. jan 2015

@gapa vlastne pravda... tak pomôže asi len konkretna otázka na poradňu SP.

mirili
20. jan 2015

Ahojte,chcela by som poprosiť o radu, 11/5 2015 mi skončí RD a na dalsiu materskú mám nastúpiť až v polke júna,čo je pre mňa výhodnejšie ísť na PN alebo dovolenku, bez toho aby som aspoň jeden deň odpracovala, ako to ovplyvní materskú? Zamestnanie mám na dobu neurčitú. Ďakujem za odpovede

dena1973
20. jan 2015

@mirili Ak mas nastup na materske, tak prijem pre vypocet v kazdom pripade budes mat z pravdepodobneho prijmu (za r. 2014), ak si bola cely rok na RD. Nastup do prace, resp. Pn ti na tom nic nezmeni...

havana_frost
20. jan 2015

@timi1012 Zvyčajne sa to robí vopred. SP má 30 dní na vydanie rozhodnutia.

timi1012
autor
20. jan 2015

@havana_frost Ďakujem pekne 🙂

viva13
20. jan 2015

Ahoj prosim poradte mi na ake prispevky budem mat narok ked som pred otehotnenim bola na UP a nic som si neplatila dakujem

gapa
20. jan 2015

@viva13 rodičovský príspevok od mesiaca narodenia (cca 203eur), prídavky na dieťa, danový bonus (manžel si uplatní v zamesetnaní/DP) od mesiaca narodenia, príspevok pri narodení (jednorázový), príplatok k príspevku pri narodení 1vého až tretieho dieťaťa (jednorázový po dosiahnutí 28týž), tie posledné dva neviem, či naraz sa nevybavujú, suma bola kedysi 21000Sk spolu, teraz si nepamätám, ved niekto napíše.

mojong
21. jan 2015

@zalka @gapa tak som pisala na SP poradnu a uz mi hned rano odpisali.
Tu je odpoved: Nárok na materské je podmienený existenciou nemocenského poistenia v čase nástupu na materskú dovolenku. Poistenkyňa, ktorá je tehotná má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa dá pripočítať akékoľvek obdobie ukončeného nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred skutočným dňom pôrodu a taktiež obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom by ste splnili a ak sa zamestnáte aspoň na nejaký čas, nárok na materské Vám vznikne. Čo sa týka výšky materského, záleží na tom či u nového zamestnávateľa splníte podmienku platenia poistného na nemocenské poistenie aspoň 90 kalendárnych dní pred vznikom nároku na materské. Ak áno, materské sa vypočíta z hrubých príjmov z nového zamestnania. Sociálna poisťovňa vypláca materské vo výške 65% z denného vymeriavacieho základu a to do konca 34. týždňa odo dňa vzniku nároku na materské.

zalka
21. jan 2015

@mojong takže @gapa mala pravdu, tak sa ti stačí zamestnať na 90 dní bez PN a OCR .. a nárok na MD budeš mať z toho platu.
Ak budeš zamestnaná kratšie tak nárok na MD bude z minima,
detto ak by si tesne pred nástupom na MD založila DNP tak MD bude z minima.

mojong
21. jan 2015

@gapa @zalka takze ma naramne potesili, po vcerajsku 🙂 no uz len otazka ci som to dobre pochopila musim sa zamestnat aspon na 90 dni hej? Ak by som chcela max materske kolko by mal byt denny plat, resp kolko by bolo treba odvadzat denne na nemocenske do SP?
inak velmi dakujem za rady dievcata ste super 🙂

mojong
21. jan 2015

@zalka ano a velmi ma to tesi 🙂 🙂 chcela som to sem napisat aby ste vedeli ako to teda je 🙂 dakujem ze ste mi radili 🙂