Materská z Anglicka a rodičovský príspevok zo Slovenska
Dobry den, chcela by som sa Vas spytat, ci mi neviete poradit. Matersku poberam z Anglicka, lebo len tam som pracovala. Ked mi materska o chvilku skonci, chcem poziadat o rodicovsky prispevok na SVK, kedze zijeme na SVK a mame tu aj pediatra, aj staly pobyt. Akurat ked mi skonci materska, mala by som sa vratit do prace v UK, ale zatial sa rozhodujeme, ze uz ostaneme tu. Moja otazka je, ci teda mam narok na rodicovsky prispevok? Nechcem ostat bez prace a bez financii (keby ze nemam narok na rodicovsky prispevok, tak pojdem spat do prace). Nevyznam sa v nasom socialnom systeme. Dakujem Vam za odpovede.
@pata999777 ja to chapem ze budes pn a ptm pojdes na matersku. Ale 15tyzdnov pred nastupom na matersku to mas ako qualifying week a z toho ti vypocitaju SMP. Ty si vybav tie formulare lebo to trva dlho. S2 mi vydali do 3 tyzdnov ale s1 5 mesiacov. Ak bude partner na sr poisteny tym padom dieta v pohode poistite na sr. Len ty budes pocas materskej spadat pod zahranicne poistenie. S formúlarmi sa treba registrovat na poistovni najprv. Anglicani ti mali spravit risk assesment ako tehotnej a kludne dones papier od gp ze nemozes nocne a preradia ta. Alebo ta nechaju doma a budu ti platit normalne plat (ako v mojom pripade, nenasli mi vyhovujucu pracu, tak som sedela doma)....
Diskusia sice starsia, ale skusim aj tak. Zienky, ked ste sa vratili na SVK na matersku, nechavali ste si v UK nejaku adresu? Odstahovali ste sa uplne alebo vas manzel/partner ostal v UK?

@unctadorg s partnerom on uz tiez bude na Sk ked bude male ... takze keby som šla od polovice januára na marodku tym pádom mi uz začína aj materská ? Tak to mam chápať ?