icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

r1000
10. okt 2013

tak som to dobre popchopila,ze ked budem pn,a zaplatim si tie dva dni,tak za pn sa to rata ako keby som mesacne platila s maxima.super som rada,lebo ta materska velmi pomoze.
a co sa tyka kamosky dakujem,tak ona sa ma do tych 15mes.prihlasit na dnp,inak nedostane matersku,ak sa prihlasi do tych 15mesiacov tak ju dostane.ked platila tiez 1.2013 do 10.2013 a chcu babo az buduci rok a pocas materskej nebola prihlasena.co ma robit?ma teraz zaplatit par dni a potom sa odhlasit a potom sa prihlasit az buduci rok,aby mala narok na tu matersku s maxima.ona tu nieje prihlasena pise cez so mna.dakujem ti moc za radu

barcelona94901
10. okt 2013

@zalka ja som našla tuto tému,mna totiž známa poprosila či jej to na nete nemrknem ,ale nenašla som tu niečo podobné
,ona je tiež tehotná,síce až apríl má termín,ale ide o to,že je doma s deťmi ,nejakých 10 rokov už..
čiže nepracovala
,nebola na urade práce ,
nikde zahlásená,
platila si iba zdravotné poistenie-dobrovoľne,celé roky
ale nie sociálne,dochodkové,to neodvádza nič..
.teraz ked už maju hlbšie do kapsy a dalšie dieťa na ceste,chce sa prihlásiť na urad práce alebo na sociálne.--
..s tým,že aspon to zdravotné poistenie si nebude musieť platiť, ale nevie,na čo,či vobec bude mať nárok,jej muž má minimálnu mzdu ,,predtým to tak nemali,mal inu prácu,no zrušili im celu firmu..no dve deti,tretie maju na ceste ..
nevie či bude mať nárok na dávku,alebo podporu a čI bude mať nárok ,na rodičovský,matersku,..
ja som jej to chcela mrknuť ,ale uplne som sa v tom stratila a niečo podobné som tu nenašla baby..

dena1973
10. okt 2013

@barcelona94901 Dobrovoľné nemocenské poistenie (DNP), aby mohla poberať materské sa jej už neoplatí, pretože už nestihne do pôrodu 270 dní nemoc. poistenia (no zrejme by si ho ani neplatila, keďže ako píšeš sú v zlej finančnej situácii 😒 ). Bude mať nárok na rodičovský príspevok z ÚP od narodenia bábätka....

zalka
10. okt 2013

@barcelona94901 ako nehnevaj sa viem, že ty za to nemôžeš, ale známa prečo nepremýšlala, ak nevychodia mi peniaze tak nesom doma .. ale zaevidujem sa na UP aby štát za mna platil odvody ... a neplatím si ich sama. No to je jedno.
Ako napísala @dena1973 známa nárok bude mať na rodičovský od narodenia dieťaťa. Na iné dávky nárok nemá ...

moon1979
10. okt 2013

@barcelona94901 obdivujem, že sa dali na tretie dieťa za takýchto životných podmienok ... a jediné, na čo bude mať nárok bude rodičovský príspevok ... a samozrejme detské prídavky ... iné nič

petkaally
10. okt 2013

ahoj holky, chtela jsem se zeptat, jestli mi tady muzete poradit..mam 1 dceru, ktera se narodila v Londyne, protoze jsme tam s pritelem bydleli a pracovali, od januara 2013 tady na SK pobiram rodicovsky prispevek, mam tady povoleni na pobyt, pritel je slovak..do budoucna urcite planujeme dalsi dite a me by zajimalo, jestli mam tady narok potom na materskou, kdybych stihla otehotnet tak nez budou 1. dceri 3 roky, abych vlastne navazala na materskou dovolenku...za dceru jsem pobirala materskou z Anglie..je moznost si tady neco na SK dobrovolne platit, diky cemu bych pak mela nejakou dobrou materskou? Dekuji za veskere info

barcelona94901
11. okt 2013

@moon1979
@zalka
@dena1973
dakujem,dnes k nej skočím .dám jej vedieť,ja som to večer ešte preluskala a viete čo ,máte baby pravdu
no museli by ste ju poznať,s nou každý vytiera dlážku,do slova,jej vlastná rodina ju okradla ,ona je krehotinka,popri deťoch doopatrovala svojich rodičov ,aj starých rodičov,od štátu nevzala ani cent,iba to zdravotné si platila ,ona vždy myslela na druhych a dobre ju všetci využívali,jej nepomohol s deťmi nikto ,iba muž..v tomto má myslím aj šťastie,že tak spolu držia,neviem čo by robila ,keby to bolo inak..ja ju neobdivujem za to tretie dieťa,no stalo sa im,asi ako nám.. 😀 toto naše druhé,také nečakané,ja nemožem tiež brať antikoncepciu a aha ho,po 7 rokoch bábo...a s vecičkami ,ona je šikovná,ja mám termín prewd nou ,ešte jedna naša známa tá čaká dievčatko,tam sa dá im pomocť z našej strany.. problem s výbavičkou nebude mať a ja verím,že jej mužovi sa podarí nájsť opať lepšiu prácu,toto zobral,aby neostali bez príjmu..ja jej hovorím,že sa narodila do nesprávnej doby..maká v záhrade,vyrába deťom hračky,šije im,varí,rozprávky im vymýšľa,pečie od výmyslu sveta, ja by som ju brala za mamu hned ,uháčkuje aj stonožku,všetko bez internetu ,ona sa vobec nehodí do tejto doby a ja ani neviem kde berie energiu,priznávam,že sa k nej chodím sem,tam do slova že dobíjať,u nich taká pohoda vládne,napriek všetkemu čím prešli ,prechádzaju ,no to len tak v skratke som priblížila ,uf ,dík baby za odpovede, 🙂

zalka
11. okt 2013

@barcelona94901 no pekne, známa len nech sa ide evidovať na UP, ved to nie je sranda platiť 55,02 eur do ZP ako samoplatca. To už bude mať ušporené eurá do domácnosti. Alebo ak si nájde prácu , a pôjde na PN tak môže mať aj PN zaplatenú, k MD sa nedopracuje .. lebo to by musela ona využiť pár ludí ... a nielen oni ju.

petkaally
11. okt 2013

@zalka ahoj holky, chtela jsem se zeptat, jestli mi tady muzete poradit..mam 1 dceru, ktera se narodila v Londyne, protoze jsme tam s pritelem bydleli a pracovali, od januara 2013 tady na SK pobiram rodicovsky prispevek, mam tady povoleni na pobyt, pritel je slovak..do budoucna urcite planujeme dalsi dite a me by zajimalo, jestli mam tady narok potom na materskou, kdybych stihla otehotnet tak nez budou 1. dceri 3 roky, abych vlastne navazala na materskou dovolenku...za dceru jsem pobirala materskou z Anglie..je moznost si tady neco na SK dobrovolne platit, diky cemu bych pak mela nejakou dobrou materskou? Dekuji za veskere info

zalka
11. okt 2013

@petkaally no platiť sa neoplatí dobrovolné poistenie ... lebo z minima 393 eur treba platiť 270 dní 130,27 eur mesačne. A z maxima 1179 eur treba platiť 270 dní 414,41 eur mesačne ...

petkaally
11. okt 2013

@zalka no tak to je teda dost ☹ a kdybych treba ted otehotnela, kolik bych pak brala materskou? dekuji

zalka
11. okt 2013

@petkaally mala by si nárok na RP ... v tej výške ako poberáš teraz cca 199,60 eur

mimiky26
12. okt 2013

Ahojte, ja som momentálne na RD,mám 17 mesačného syna. Najprv sa chcem opytat ci je mozne pocas RD byt PN? Od r.2008 som zamestnaná, v januári 2012 som isla na PN,kde som bola do apríla 2012,odvtedy na MD a teraz na RD. DNP som si platila od apríla 2011 do januára 2012,cize pri poberaní spomenutej PN a MD som ho využila. Tak sa chcem opýtať ci by som sa mohla DNP teraz pocas trvania RD,zaplatit len zopar dni a ist na PN alebo sa musim vratit na tych 270 dni do zamestnania, potom sa pripoistit a ist na PN??Plánujeme totiz druhé dieta a MD z maxima by veelmi pomohla. Velmi pekne vam dakujem za rady.

zalka
12. okt 2013

@mimiky26 no to predošlé DNP už vôbec nevyužiješ, potrebuješ nových 270 dní poistenia aby si mala nárok na platenú PN a tiež aj MD Z toho poistenia ... a zo zamestnania budeš mať nárok na druhú materskú ...

zitaje
12. okt 2013

@zalka prosim ta, ako to je s prijmom pri materskej? Viem, ze sa nemoze pracovaat, az pri rodicaku, ale mozem mat prijem napr. z prenajmu nehnutelnosti? Vdaka.

zalka
12. okt 2013

@zitaje áno môžeš , a môžeš aj pracovať počas MD .. len nie na tú zmluvu z ktorej je vyplácaná materská 🙂

zitaje
12. okt 2013

@zalka ako? Matersku mam z dnp. Takze mozem popri materskej aj pracovat? A musim aj nieco odvadzat, okrem dani? Normalne odvody?
Vdaka 🙂

zalka
12. okt 2013

@zitaje áno môžeš pracovať ... aj počas MD ...
viac sa dočítaš tu ... http://www.pp.sk/1574/Prijem-na-materskej-dovol... a odvody do SP neplatí

zitaje
12. okt 2013

@zalka dakujem 🙂

zalka
12. okt 2013

@zitaje rado sa stalo

mimiky26
13. okt 2013

@zalka Dakujem pekne za radu, t. z. ze sa musim vratit na min. tych 9 mesiacov do zamestnania a az potom sa pripoistit a ist na PN. A ak by som nastupila nie na cely ale na polovičný uvazok, tak by sa pri vypocte MD vychádzalo uz z toho(polovicného) príjmu?To myslim v pripade ak by som sa nepripoistila...?

zalka
13. okt 2013

@mimiky26 hm... zo zamestnania máš nárok na MD ..tzv. reťazový pôrod. Ak pôjdeš do zamestnania, a urobíte zmenu zmluvy na pol úväzku tak si to viac domrvíš. Urob v zamestnaní novú zmluvu na pol úväzku, z plného úväzku budeš na RD, z pol úväzku nazbieraš dni poistania a budeš mať nárok na MD zo zamestnania ( pôvodné) a z 1/2 úväzku další nárok na MD ( poprípade ak ti pol úväzok skončí tak sa môžeš prihlásiť na DNP ... dni poistenia využiješ z 1/2 úväzku

mimiky26
13. okt 2013

@zalka rozumiem, cize ak by som nastupila napr. v januari na ten pol uvazok,po cca 9 mesiacoch ho ukoncila, dobrovolne sa pripoistila a po niekolkych dnoch platenia isla na PN, tak aka vysoka by bola moja PN a z coho vlastne by mi potom pocitali MD?

zalka
13. okt 2013

@mimiky26 no MD by rátali 65% zo zamestnania s predpokladaného príjmu , a cca 255 eur z DNP ...

mimiky26
14. okt 2013

@zalka A este sa chcem opytat, ci je mozne, ak mam momentalne pracovnu zmluvu na dobu neurcitu, mat dohodu alebo pracovnu zmluvu u ineho zamestnavatela.Dakujem

zalka
14. okt 2013

@mimiky26 áno je to možné, keby to nebolo možné tak by som o takej možnosti nepísala ... hm?

vladkah
18. okt 2013

prosim vas ako sa mozem pripoistit abz som mala vyssiu matersku ked planujem druhe dieta?? prosim poradte

r1000
18. okt 2013

ahoj zalka potrebujem radu pre kamosku chcu tiez babo ale nebola poistena,pracuj na dohodu e a chce si platit dnp,musi celych 270dni platit s maxima aby mala tu najvecsiu matersku alebo moze najprv s minima a potom so dva mestace s maxima,co ma robit zarobi minim,mzdu.pekny vecer

zalka
18. okt 2013

@vladkah hm... no v SP na RLFO na dobrovolné poistenie ... ale si si istá, že chceš platiť 270 dní po minimálne 130,27 eur .. aby si dostávala MD 7,5 mesiaca vo výške 255 e?

@r1000 a akú má dohodu? s pravidelným alebo nepravidelným príjmom? Bol by pre nu problém ukončiť dohodu po 270 dnoch? A začať novú?

r1000
19. okt 2013

dohodu ma nepravidelnu,co ma robit porat jej.poistena bola naposledy september2012 tam splnala 270dni,len babo este nevedia kedy tak mozno buduci rok 2014 alebo 2015.teraz ma rodicovsky a robi na tu nepravidelnu dohodu.
ako ma postupovat?dakujeme