Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
13ahoj zalka,
prosim ta dnes ma kamoska zaskocila ked som bola u nej nakave.prosim ta poradis nam.
tak bola sa prihlasit na dnp,lebo od 2.1012 do 10.2012 bola poistena mala tych 270dni a potom bola este pn maj ,jun a jul 2013 a potom sa odhlasila lebo nemala to s coho platit bola na rodicovskom.
a teraz sa prihlasila lebo ide od decembra na pn az do aprila a tam planuju babo april a maj 2014 a pitala sa na dnp pani ze ci dostane matersku s maxima vzdy bola s mxima prihlasena.a ona ze nie.
tak som jej povedala ze nech sa hodi aj na pn ked bude tehotna a dostane matersku.
prosim ta zalka vsak dostane ta pani to asi nechapala,lebo ako si mi radila dostane.a pitala sa ma aku dostane pn?to som jej nevedela povedat ak by marodila teraz od decembra 2013 do aprila a potom si tam cosi zaplati a zase pojde pn s gyndy kolko dostane.povedala som jej ze mus mat 26tyzd.poistenia a dostane maximalnu pn.
teraz dostane 216e.
musi mat v kuse tych 26tyz?dakujem za opoved je s toho v depke.pekny den
rodit by mala potom januar a februar 2015 ale ked bude pn tak sa jej nazbieraju tych 270dni.tych co platila v roku 2012 sa jej uz nerataju som je hovorila
@chryse Čo ti navrhuje zalka je dobrý spôsob ako dosiahnuť 270 dní poistenia. Ak nebudeš mať V posledných dvoch rokoch pred pôrodom 270 dní nemocenského poistenia, tak bohužiaľ nárok na materské nevznikne....
Jedine, že by si sa zamestnala - s vyšším VZ a odpracovala(bola by si nem. poistená) tých 270 dní (bez OČR, PN...) a potom išla na materské....ináč to čo navrhuje zalka je jediný spôsob dosiahnutia 270 dní poistenia.....
@chryse je .. prihlás sa na DNP teraz ... aby si mala dosť dní poistenia ... PP nech ti vznikne 30.12.13 a výplata za dni 30 a 31.12.2013 nech je 80 eur v hrubom ... tj. nejaká mzda + odmena k tomu napr.
od januára môže byť výplata aj minimálna mzda ... a ak by si šla na PN od apríla tak by si mala PN maximálnu ... a potom aj MD maximálne zo zamestnania lebo by sa rátalo len z tých 2 dní ...
takze v kuse tych 26tyzd,poviem jej to.ked pojde od 1,12 2013 tak do polky juna 2014. a ak si tam potom zaplati 2dni a pojde pn ak by otehotnela tak ma maxim,pn co je kolko 24e na den a potom nastupi na matersku tak ma maximalnu matersku,nemusi sa bat a mat s tej pani depku co jej zle radila,dakujeme ti odpis mi,bude mat tych 270dni neverila mi ze ked je pn tak sa to rata ako keby normalne platila,pekny vecer
ano ona bola prihlasena jun,jul ,august a v auguste mala zaplatene 140e za 10dni a zrusila to.teraz zaplati koncom novembra a da sa pn potom dostane maxim,matersku a kolko je aj maxim.pn
a zaplati s maxima aj buduci rok zo dva dni ked bude mat tych 26tyzdnov aby mala maximalnu matersku
aj maximalnu pn
@zalka takze: prihlasim sa na DNP s min. VZ do 29.12 (aby som ziskala 270 dni), potom ho zrusim. potom sa zamestnam od 30.12 na PP,za december budem mat hrubu mzdu+premie nim 80 eur a od januara budem dostavat min. mzdu. V aprili pojdem na PN a ta sa mi bude pocitat zozamestnania z predchadzajuceho roku lebo to bude trvat 26 t.zamestnana budem az do porodu. nevadi, ze do aprila nebudem mat 270 dni? pocas pn za mna nebude treba platit odvody ze?. Uz som to teraz spravne pochopila?
ahoj zalka pitala som sa ze v auguste platila 10dni s maxima.mislela si ze je tehotna preto to zaplatila.
a teraz zaplati este dva dni pred nastupom na pn,takto je to spravne ze?a aj tuna jej chodia kontroly ako ked marodi s roboty?a moze mat aj vychadzky?
a este sme sa pitali ze kolko je maximalna pn po minim.216e?
dakujem pekne
ak by nebola ako zamestnanec tak by sa jej pocas pn neratalo do tych 270dni?a ked je na rodicovskom s malym aj v tedy sa jej rata ked je pn do tych 270dni?
takze sa moze ist nemocensky poistit a budu sa jej ratat,aka suma tam je ak by chcela maximalnu matersku.tych 413e mesacne.ci kolko by odvadzala.lebo ten rodicovsky to je nic moc .dakujem
dobry den chcem sa opitat ci mi vie niekto poradit,co sa rata manzel bol minuly rok ako zivnostnik ale v decembri 2012 ju pozastavil,a aj je normalne zamestnany.co sa mu rata do pn ma ist teraz od buduceho tyzdna.s coho mu vypocitaju pn?ci rataju aj minuly rok so zivnosti 2012.dakujem ,
dakujem
este potrebujem radu pre kamosku,tak bola na dnp jun,jul a august len polku,a teraz od dnes ju davaju na pn ale asi len do januara,februar nevie co dalej lebo babo planuju dakedy maj 2014,a bude mat asi rizikove mala to aj pri prvej,tak bude tiez aj tam pn,chcela by maximalnu pn aj matersku.ma si zaplatit este tie dni do tych 26tyzd.aby mala potom dostane maximalnu matersku ak by isla na pn niekedy jun.poradite jej co ma robit,lebo je to dost penazi ci to tak ma urobit,musela by tam zaplatit 3mesiace a to je spolu okolo 1000e.ma to takto urobit aby sa jej to oplatilo?dakujeme za odpoved

@zalka hmmmmm a nie je ziadna ina moznost v mojom pripade???