Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
Zalka, dakujem za odpoved. Tak sa teda zamestnam. Popri tom by som za to obdobie potrebovala nieco vyfakturovat . Keby som mala subezne zivnost a aj pp, materska by sa vypocitala z prijmu zo zivnosti? Dakujem velmi.
Ahoj zalka, aha, uz rozumiem,cize keby som mala aj zivnost, aj pracovala tych 90 dni pred nastupom, ratalo by sa to zo zivnosti... Mam este jednu otazku, snazila som sa studovat ten zakon, ako sa materska vypocitava zo zivnosti a nerozumela som, ci sa to vypocitava iba z vysky odvodov, alebo aj z prijmov. Dakujem.
zalka ahoj ja potrebujem od teba radu som na pn s dnp od 15.11 2013 az do teraz ,z maxima.kolko to treba dni aby som mala maximalnu pn? 162dni? idem zrusit do konca marca budem pn a potom si budem platit a pojdem opet na pn niekedy v maji,tam by som uz mohla mat s maxima?dakujem za radu
Ano s maxima. Ked som pn.od 15.novembra 2013 do marca budem.to bysommala mat okolo 130dni a plus april a maj si zaplatim s minima.tych 182bude?a 183den mozem istna pn.dakujem pekne
si mi pisala ze mozem poziadat o zmenu 1.4 2014.
ked budem tie dva mesiace s minima,ma to vplyv na tu pn po tych 182dnoch? mam si zaplatit s maxima.
chcem nazbierat tych 270dni mam jun,jul,august,polka november,december 2013 a januar,februar,marec 2014 a este ten april a maj.budem mat tych 270dni.
potom ak by som isla opet na pn chcem vyuzit ale to len na dva mesiace jun a jul 2014 ,potom zrusim
a prihlasim sa az v roku niekedy v julia zaplatim si s maxima par dni a pojdem na rizikove, 2015 viem ze tam mozem marodit tych 52tyzd-jul 2014 tak len 12mesiacov teda to md,tam planujeme babo a ked porodim v fe ,marec,april2016 s ktoreho roku mi rataju md s roku 2015?tych 270dni budem mat splnenych.
ako to mam urobit najlepsie,dakujem za radu. takto sme sa rozhodli este dostaviame domcek a potom privytame novy prirastok do rodiny v klude.
@r1000 no ved ty píšeš že budeš mať 130 dní ... ja si nepamätám kedy si zakladala DNP v roku 2013 a tiež z akej výšky ... ak je tak, že budeš mať vtedy 26t tj. 182 dní tak môžeš spraviť zmenu a platiť z minima. PN potom dalšia sa bude rátať z roku 2013 ak ide o nepretržité poistenie
tak poistena s maxima som od 15novembra 2013 do marca 2014 ,a kolko mi tam treba este zaplatit?
musim len s maxima,nemozem k 1.4 2014 poziadat o zmenu s minima tie dva mesiace ci kolko tam treba,a ked pojdem opet na pn jun a jul chcem uz maximum co mam robit?neviem aby som dostala maximalnu pn tie dva mesiace
spocitam to 15+31+31+28+31 to je 136dni by to malo byt, takze potrebujem este april 30 a este asi 20dni v maji a to si musim zaplatit z maxima. aby som potom mala maximalnu pn.
a co sa tyka materskej ked pojdem niekedy v marci 2016 tak mi ju vypocitaju s roku 2015 dobre som to pochopila
@r1000 no tak 26t kedy je možné urobiť zmenu z maxima na minimum ... uplynie 16.5.14 .. čiže najskôr zmena na minimum sa dá urobiť k 1.6.14 ...
my sme sa bavili pokiaľ si pamätám o tom, že zrušíš DNP z maxima a založíš nové z minima aby si nemusela platiť vysoké odvody ... takže ak chceš max. PN tak musíš platiť od skončenia PN v marci do konca mája, z maxima to DNP ...
tak na pn mozem ist potom 17.5 a dostanem s maxima?dakujem ti.
a este tu matersku mi ratat budu s roku 2015 ak pojdem na md 2016?
zaplatim si ten jeden mesiac a pol s maxima,vyplati sa mi to.dakujem ti moc si mi pomohla ja som to chcela dat na minimu od aprila
@zalka Ahoj zalka, aha, uz rozumiem,cize keby som mala aj zivnost, aj pracovala tych 90 dni pred nastupom, ratalo by sa to zo zivnosti... Mam este jednu otazku, snazila som sa studovat ten zakon, ako sa materska vypocitava zo zivnosti a nerozumela som, ci sa to vypocitava iba z vysky odvodov, alebo aj z prijmov. Dakujem.
zalka este som sa chcela opitat ak budem pn skor ako mi ubehne tych 182dni. napriklad pojdem na pn 180den tak potom mi sami prehodia tu maximalnu pn?alebo musim zrusit pn a zalozit 183den novu pn?ci mi stara pn prejde na maximalnu pn?dakujem
dakujem zalka tak az po tych 182 dnoch. prajem ti pekny den a nech sa ti len a len dari tak ako nam ty pomahas-)))))
@zalka Ahoj zalka,keďže tu všetkým tak ochotne radíš,aj ja by som Ťa chcela poprosiť o radu.Plánujeme baby,ak všetko dobre pôjde,tak aby sa narodilo koncom mája 2015.Chcela by som vedieť,či by som mohla aj ja dostávať maximálnu MD z DNP?Momentálne nie som zamestnaná,čiže nesplňam podmienku 270 dní poistenia.Dnp som si už platila pri 1.tehu,ale to už zaniklo v jan.2012,takže z toho nič.
Keby som sa napr.zajtra zamestanala na dohodu za minimum,napr.20 eur na mesiac,/si tu radila niekomu,že to stačí,aby som si nazbierala tých 270 dní/ a dnp by som si začala platiť už 2-3 mesiace pred plánovaným tehu/v júni 2014/,vyšla by mi maximálna MD z DNP?Chcela by som teda vedieť,či sa môže prekrývať tých 270 dní a 26t platenia DNP z maxima alebo to musí byť presne 270 dní a potom ešte plus 26t.Dúfam,že som to nenapísala príliš komplikovane.Ďakujem pekne
Ahojte kocky.chcem sa vas spýtať či mi neviete poradiť. Som cca 2roky zamestnana a mam od r.2013 min.mzdu predtym rok som bola na dohodu.teraz som tehotná 5tt.za rok 2013som mala 2904.61 co mi bude vychadzat materska cca 160e.chcem sa spytat kolko by som si mohla dobrovolne doplacat aby som mala matersku aspon 300e??a este kde sa ziada o dobrovolne priplatenie ?Dakujem za kazdu radu.
@zalka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Super,že sa to dá aj prekrývať.Mám možnosť za zamestnať od marca,no nie je to ešte isté,tak preto som uviedla ten príklad s dohodou aspon za 20 eur,že keby to nevyšlo a zamestnala by ma neskôr,aby som už zbierala tých 270 dní.Takže ešte pre istotu ešte otázočka.Keď budem ku dňu nástupu na MD spĺňať podmienku 270 dní poistenia buď zo zamestnania alebo z dohody,tak by mi stačilo začať si platiť DNP z ,maxima v 6-8tt tých 26 týždňov,vyšla by mi maximálna MD?Ďakujem
ahoj zalka este mam otazocku, dnp mozem vyuzit aj pri ocr pri detoch?
dakujem
@zalka Ďakujem.No to viem,že keď do začiatku tehu bude tých 270 dní,tak stačí v 6-8 tt.Ja som sa skôr pýtala na to prekrývanie tých 270 dní a platenia DNP.Lebo som tam mala v otázke,že keď ku nástupu na MD splním podmienku 270 dní a nie k začiatku tehu.Lebo mi by sme bábo chceli koncom mája 2015,teda začiatok tehu by musel byť niekedy koncom augusta 2014 a to by som teda do začiatku tehu nemala 270 dní.Tak ako potom to treba urobiť aby som mala maximálnu MD?Môžem si začať platiť DNP napr.v júni 2014,teda 3 mesiace pred plánovaným otehu a podmienka 270 dní poistenia bud z PP alebo z dohody by bola splnená neskôr,napr.v decembri 2014 alebo vo februári 2015,vyšla by mi maximálna MD?To je to prekrývanie.Ďakujem ešte raz.

@szco to by si musela ukončiť podnikanie .. a zamestnať sa tak aby si stihla odpracovať 90 dní pred nástupom na MD ... vtedy by sa ti MD rátala z platu .. z tých 90 dní .. na max. MD treba plat 1207,50 eur .
Mimochodom živnosť môžeš kedykoľvek obnoviť ...