icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
19. feb 2014

@alexinka7 kým nie je splnená podmienka 270 dní poistenia tak nárok na PN nebude ... čiže ak sa teraz zamestnáš na dohodu ... a otehotnieš v auguste a prihlásiš sa potom na DNP z max. a zrušíš dohodu ak budeš mať v súčte 270 dní tak môžeš ísť aj potom na PN ... a ked si na PN neplatíš odvody .

alexinka7
19. feb 2014

@zalka takže teda budem mať tu MD z maxima a ešte by som mohla isť aj na PN?ale tu PN by som mala z minima,však?A stačí teda sa teda nahlasiť na DNP z max.až keď otehotniem?Musím ale ešte predtým sa nahlasiť aj z minima alebo netreba a stačí rovno z max. po otehu?

zalka
19. feb 2014

@alexinka7 áno PN z minima ... a na max. stačí po otehu .. ak máš tú dohodu .. kt. potom skončí ... proste musíš mať 270 dní poistenia ... ( ukončené sa pripočíta k DNP )

alexinka7
19. feb 2014

@zalka Ďakujem veľmi pekne 🙂

zalka
19. feb 2014

@alexinka7 rado sa stalo

alexinka7
19. feb 2014

@zalka prepáč,že toľko otravujem,....ale ešte mi napadla jedna vec,...Keby sa zamestnala riadne na TPP a pracovný pomer by trval aj naďalej do MD a aj po MD a nahlasim sa na DNP z max.vyšla by mi max.MD?Alebo by bolo dobré mať popri tom aj tu dohodu,kt.by som po 270 dňoch zrušila?A stačí mať tú dohodu ozaj len za 20 eur mesačne?Ďakujem

zalka
19. feb 2014

@alexinka7 nepochopila som čo vlastne chceš ... proste je jedno ako to nakombinuješ ... potrebuješ na MD 270 dní poistenia

alexinka7
19. feb 2014

@zalka OK,jasné.Ďakujem pekne.

zalka
19. feb 2014

@alexinka7 treba popremýšlať ako to výjde čo najlepšie a bude .. základy vieš ...

r1000
20. feb 2014

ahoj zalka a porosim ta ked vyuzijem ocr kolko sa to plati tak ako pn, ci nie?

r1000
20. feb 2014

ahoj zalka potrebujem poradit,
dnes mi volali ze ma chcu na 4h dene do prace, od aprila. do konca marca pn,a co mam potom robit,chcem vyuzit este dnp?neviem co mam robit aby som mala maximum,tych 26tyzd. mam 16maja.
ak by som zarobila tak okolo 250e mesacne a ked si necham maximum dnp kolko tam budem mesacne platit keby mi odratali tych 250e.vypocitas mi to,lebo mi hrozy pn este v jun-jul alebo august. a chcem to vyuzit, ci to nemam robit?porad mi dakujem ti moc

r1000
20. feb 2014

babo planujeme tak o rok ako som uz pisala niekedy maj az august 2015 a teda porod bude niekedy april a maj 2016. dnp teraz v maji nazbieram tych 270dni a ked budem aj na tie 4h aj to sa mi bude ratat do dnp.
teraz ked som s maxima tak mesacne by som platila okolo 390e ak by som nebola pn. a ak by som pracovala a mala tych 200-250e tak kolko by to bolo mesacne?dakujem

matkama
21. feb 2014

@zalka minuly tyzden som si s tebou pisala o hypotetickych moznostiach DNP a už dnes je to celkom inak.... včera mi moj zamestnavatel oznamil, ze so mnou po roku PP nepredlzi ( vydatá a bezdetná=rizikovy zamestnanec🙂. TPP mi teda skonci 31.3.2014, teda budem mat ukoncenych 270 dni povinneho nemocenskeho poist.
Ako sme si uz pisali predtym, 15.3.2013 mi skoncil predchadzajuci PP, kde som tiez mala ukoncenych viac ako 270 dni poistenia.
Chcela by som ist este pocas trvania PP na PN. Co by som mala spravit, aby som ju mala co najvyssiu? Poistit sa na DNP? A ak ano, na aky VZ a kolko by mi vysla PN?
A ako to bude potom ked mi skonci PP? Nebolo by dobre zamestnat sa este pred nastupom na PN aspon na dohodu? som zufala z tejto situacie.... :(

zalka
21. feb 2014

@matkama stačí sa ti den pred PN prihlásiť na DNP z VZ 402,50 eur ... PN dostaneš zo mzdy hrubej cca 55% , z DNP dostaneš cca 220 e PN ..
zbytočne je sa ti poisťovať na maximum .. lebo budeš mať ešte VZ zo zamestnania takže by to žiaden efekt nemalo ... a na PN vieš ísť aj teraz.

matkama
21. feb 2014

@zalka
si zlatá zalka, dakujem za expresnú odpoved 🙂 podla predchadzajucich informacii od teba som si aj myslela, ze by to tak mohlo byt. Teraz ale vobec neviem, ako to bude s mojim planovanym tehu. Co mam urobit, aby som potom aj matersku mohla cerpat z DNP, kedze uz nebudem od aprila 2014 povinne nemocensky poistena. Mam zhanat nejaku dohodu, aby som mohla potom cerpat matersku aj zo zamestnania aj z DNP?

zalka
21. feb 2014

@matkama potom sa ozvi ked otehotnieš .. dobre ... a dačo vyriešime....

jankaham
21. feb 2014

Ahojte mam otazocku ohladne materskej. Este pres skoncenim skoly som sa dobrovolne nemocensky poistila a po otehotneni som si to zvysila na maximum. Matersku som dostavala potom z maxima aj pri druhom dietati. Momentalne som opat tehotna- ale medzitym sa tie zakony pomenili-co som velmi nesledovala. Syn bude mat 16 decembra 3 roky a prirastok cakame koncom oktobra priblizne. Cize otazka: budem mat narok na matersku a v akej vyske? Dakujem za odpoved

dena1973
22. feb 2014

@jankaham k si si neplatia DNP a nebola si zamestnaná v posledných dvoch rokoch pred pôrodom a tým si nedosiahla 270 dní nemocenského poistenia, tak nárok na materské ti nevznikne.

marcy30
22. feb 2014

@dena1973 ale do tych 270 dni sa rata aj rodicovska dovolenka

dena1973
22. feb 2014

@marcy30 Keď rodičovský príspevok trval počas pracovného pomeru, tak áno.

r1000
23. feb 2014

ahoj zalka potrebujem poradit, kamoska ma uplne doplietla. neviem ako to je teda.
ked si na pn a ides na ocr s dietatom, s dnp, vraj maximalne mozes byt na ocr 10dni a potom jeden den zaplatit a zase mozem ist na ocr? ja som jej hovorila ze ja to mam s dnp a ona je zamestnana preto moze byt na ocr 10dni.ako to je zalka poradis ?
dakujem

zalka
23. feb 2014

@r1000 každá OCR trvá 10 dní len toľko zaplatí SP .. ak by trvala OCR 13 dní tak sa preruší poistenie a SP zaplatí len 10 dní .. a rátalo by sa ti tých 26t od toho nového dátumu ...

r1000
23. feb 2014

super dakujem za radu, a ked by som bola 10dni a potom si platim dalej a nahodou ideme zase na pn,tak mi zaplatia opet.
dakujem za radu, ide mi o to ze maly mi ochorel a budeme aj ockovany a zle to znasal preve ockovanie tak toto by som si zobrala tiez ocr.
dakujem ti za radu.
a este sa chcem opitat ohladom ocina ked si chce zalozit dnp s minima a tiez je zamestnany, chce neskor vyuzit tiez dnp na pn?co ma urobit.iba sa prihlasit a odvadza tam nieco ci to odvadza zamestnavatel.pekny den

r1000
23. feb 2014

a ako je ocr platena,dakujem ti ako pn normalne,ze?

zalka
24. feb 2014

@r1000 55% z VZ je OCR od prvého dňa, a čo sa týka ocina, tak ak by sa prihlásil na DNP z minima tak by musel prv 270 dní platiť 133,43 eur mesačne až potom by mal nárok na platenú PN z DNP.

r1000
24. feb 2014

zalka dakujem a ocino tiez ze si to zaplati. dakujeme za radu.
prosim ta zalka kolko mi to vinde za 10dni ocr ked mam s maxima poistenie?moja matika je slaba.
prosim ta napises mi to.dakujem este raz
a mozem tak byt na ocr 10dni potom si den zaplatim a este 10dni na ocer. to kvoli tomu ockovaniu sa radcej opitam ak by ma dala este na 10dni na ocr.aby som to spravne urobila.pekny den zalka a dakujeme

zalka
24. feb 2014

@r1000 ak ocr začne do 26t od začiatku poistenia DNP tak bude OCR z minima ... nájdi si kalkulačky na výpočet ocr na nete ...

r1000
24. feb 2014

dakujem

r1000
24. feb 2014

dakujem zalka

r1000
24. feb 2014

ahoj zalka prosim ta co mam urobit aby som si nepokazila matersku,
teraz budem mat v maji uz tych 270dni opet a 26tyzd.s maxima. a v aprili mam nastupit na 3-4h dene,na dohodu.
mam si platit s maxima do toho 26tyz co bude v maji, aby som ak pojdem na pn mala maximum. a este ak planujeme babo a teraz zrusim niekedy v auguste na konci dnp . tento rok si zaplatim april cely a maj.
a buduci rok ked sa prihlasim niekedy oktober 2015. tak mi rataju oktober 2013,2014 zaplatim si tam s maxima a potom ak by sme otehotneli pojdem na pn,budem mat tam tych 270dni. a teraz ked budem na dohode tak sa mi to tiez rata do materskej ,ak by som pracovala aj potom neskor.