Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@zalka jj mas pravdu este to cele poriadne prepocitam...len na PN ist nechcem tak uvidim...buduci tyzdne pojdem na socialku ale normalne do kancelarie za jednou pani, ktoru mi odporucili a spolu to tam poriadneme preratame - pomohla uz viacerym mojim kamoskam.....ale este raz dakujem tebe za info🙂
@zalka mohla by som sa niečo aj ja opýtať, teda potrebujem si overiť že či to mám dobre:
od roku 2007 som szčo bez prerušenia až do dnes a platím si povinné odvody z min.vz
k tomu som si 11/2009 uzavrela DNP ktoré mám nepretržité pretože som sa od 1.2.2012prihlásila na balíček a odhlásila som sa až 4.9.2012, no a počas trvania ktorého som bola od 9/2010do4/2011 na MD (mala som materskú i z pov. i z dnp)potom som bola od4/2011 do 07/2011 pn(čerpala som z obidvoch poi.) a od 11/2011 do 8/2012 znovu pn (tiež som čerpala z obidvoch poi.) teraz 19.4.2013 mám termín takže by som mala 8.3.2013 nastúpiť na MD, takže by som chcela vedieť či budem mať nárok na materskú, teda v ochrannej lehote by som mala byť len či mi to tam nepokazí tá predchádzajúca md a pnky....
@zalka tak som zisťovala v SP a zistila som toto:
DNP som bez prerušenia od 1/2/2010 do 31/1/2012 (tie odhlášky sa týkali iba dôchodkového poistenia). A potom zase od 27/6/2012 stále.
Pýtala som sa na to odhlásenia znova prihlásenie - neviem ešte termín pôrodu lekár mi ho neurčil, hoci podľa všetkého to bude 30.8.2013 - tvrdili, že asi už nestihnem tých 26 týždňov.
Ďalšia vec je poistné z Dohody u zamestnávateľa - potvrdili, že by mi tam nasčítavali ukončené poistenia (tak sa vyjadrila) - čiže aj dobrovoľné za rozhodujúce obdobie a tú dohodu za tento rok.
@zalka a ešte ked môžem, niekde som zachytila že ked žiadam o materskú v ochr. lehote tak že si musím dať vystaviť nejaké potvrdenie od dr. že som bola v čase ukončenia poi. už tehotná....to je nejaké tlačivo alebo mi to iba tak dr. vypíše? a okrem toho mi musí ešte vypísať i ten papier na materskú dvojmo? pre DNP i pre povinné?
Dobrý deň. Otehotnela som v polovici júna 2012, pracovný pomer som ukončila v auguste 2012, následne som sa zaevidovala na úrade práce a od októbra 2012 som bola na rizikovom, čiže na PN. Bola som aj platiteľom DNPO, ktoré mi však zaniklo, ale bola som tehotná v ochrannej lehote, takže mi vyšlo aj nemocenské. K 12. januáru 2013 mi lekár ukončil PN a vypísal ma na materskú. Budem mať nárok na materskú aj zo zamestnania, keďže som bola tehotná aj počas pracovného pomeru, ktorý som ukončila až v 2 mesiaci tehotenstva?
@rot DNP zruš , a založ nové aby sa TI MD rátala z VZ 393 eur. A naozaj ak Ti ostane dohoda pár mesiacov tak požiadaj z oboch poistení výjde TI MD.
Lebo k dohode sa ti priráta ukončené DNP 31.1.2012
a čo sa týka DNP tak treba platiť cca tak aby si narátala od 27.6.2012 ... 270 dní .. potom DNP môžeš aj ukončiť. Alebo na PN to bude úplne jedno.
@rot ak nezrušíš DNP z VZ 339,89 tak MD z DNP budeš mať vo výške cca 220e
Ak založíš nové DNP z VZ 393 tak MD bude z DNP cca 255 e ..
už len zrušením, a novo založením si zvýšiš minimálny VZ aj pre prípadnú PN ... a samozrejme pár dní navyše neuškodí .. 🙂
a dávaj potom pozor aby Ti v ochrannej lehote nevzniklo nové poistenie.
@rot
no chceš po 270 dnoch zrušiť DNP ... ja by som ho zrušila teraz, zaloožila druhý den nové ..
no a ak by si náhodou napr. 15.5. skončila s dohodou, a znovu si založíš DNP 16.5. tak už nebudeš mať nárok na MD, ani PN z dohody, lebo vznikom nového poistenia DNP 16.5. si zrušíš ochrannú lehotu zo zamestnania kt. skončilo 15.5. ..
chápeš?
@zalka chápem, ale spravila by som to takto:
Zajtra pôjdem zrušiť staré DNP a k 19.2.2013 založím nové (VZ 393 €)
Vypočítala som, že tých 270 dní od 27/6/2012 uplynie k 31.3.2012 (presnejšie 278 dní). K 1.4. 2013 zruším DNP a nezaložím nové (prípadne pôjdem na PN).
Dohodu mám nepretržitú (od roku 2011), takže nepredpokladám jej zánik. Ešte je tam aj podmienka, že mi musia z dohody platiť poistné aspoň tých 90 dní, však?
@zalka ahoj @zalka ,poprosila by som ta o radu..,je z trosku ineho sudka..,od februara som nezamestnana nakolko som dostala vypoved..,,ale od dnes som na pn (neplatilo som si dnp,moja smola),potiahnem asi dva mesiace a potom budem na davkach v nezamestan.,vies mi poradit aky prijem sa mi rata,resp.za ake obdobie sa vypocitava davka?,beru sa do toho aj tyzdne na pn?zamestnana som bola vyse 6 rokov v tejto nestastnej firme..
dakujem pekne
@zalka ,ale nevadi,ze zaplatim len par tyzdnov?,napr. zaplatila by som mesiac,potom by som isla na pn pokial by som si nenasla novu robotu,mozno aj par dlhych mesiacov a snad by sa mi podarilo otehotniet..,
1,ak otehotniem pocas platenia dnp,budem mat narok na mxax.pn a matersku po uplynuti 26 tyzdnov?
2,pocita sa mi do dnp,aj ked som na pn,cize zato neplatim..
3,davka v nezamest. -pocita sa rok 2012 a 2011?,alebo od ukonceneho prac.pomeru,cize od januara dva roky dozadu?
pisem ako talian..,ale som vobec sa nevyznam ..,dakuje mkrasne
@vierka987 no si dobrá ak si zo sumy 1179 eur chceš zaplatiť mesiac poistné ... vieš koľko to je? 35,15% z tej sumy tj. 414,41 eur mesačne.
1. áno, ak otehotnieš počas tých 26 týždnoch tak môžeš zrušiť po uplynutí 26 týždnov DNP, a nová PN a MD budú z maxima
2. áno počíta
3. dávka sa počíta od konca zamestnania 2 roky dozadu teda u teba 1/2013-2/2011, iné doby by sa počítali ak by si robila u viacerých zamestnávateľov s prestávkami
dakujem velmi pekne...,este si to musim premysliet.. 🙂 🙂 🙂

@lovewood no radšej by som sa prihlásila skôr, a šla na PN. nenechávaj na poslednú chvílku sekneš sa v rátaní dní a si jasná ... radšej skôr ako den neskôr .