Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@dankariska a máš k 20.4. splnenú podmienku 270 dní poistenia? Ak áno tak stačí zaplatiť alikvotnu časť .. teda 133,42/30*19 dní = kolko treba zaplatiť.
@zalka jaj kurnik a tak som to chcela vsetko v pohode postihat 😒 takze spravne ratam? cca termin porodu bude 24.10. , na matersku sa nastupuje 6t pred tak povedzme, ze k 1.9., cize dovtedy musim mat podmienku 270 dni splnenu... od 1.3. uzavriem dohodu, cize mesiace 3-8, 31+30+31+30+31+31=184 dni, DNP by som uzavrela v juni 6-8, 30+31+31=92dni, teda spolu 276 dni. Takto by to mohlo vyjst? dakujem
@zalka este otazka, ako to je s uzavretim dohody - da sa len v ten dany den uzavriet alebo moze sa aj s datumom dozadu? napr. 15.3. by som uzavrela od 1.3.? alebo od 3.3. by sa dalo spatne od februara? ci to nie je mozne?
@dadikaj je to na tvojom rozhodnutí ... či hej abo nie ...
@sunshine85 žiaden zamestnávateľ ti neuzavrie dohodu spätne, mohli by ho pokutovať ... lebo v SP musí byť zamestnanec ( dohodár ) nahlásený minimálne den vopred ako mu začne PP ...
a áno tak by sa to dalo ako si napočítala ... a nezabudnúť zrušiť dohodu .. ešte pred nástupom na MD .. den dva predtým ... aby len DNP bolo aktívne.
@zalka aha. a staci mi prihlasit sa na DNP z toho minima? vym. zaklad 402,50 a plati sa 133,42€? potom k h rubej mzde si mam prirata tych 402,50 a z toho 65% bude materska? a to DNP sa potom kedy ma zrusit?
@sunshine85 po 270 dnoch ... môžeš zrušiť ...
@zalka
no a keby som uzavrela dohodu - mam moznost si ist privyrobit na par hodin, potom by sa k mojej predpokladanej hrubej mzde pripocitavala suma aj z dohody,? a z toho zvysku by som si platila DNP do maxima? a z toho by sa pocitala aj moja dalsia materska...ekonomika je mi je na mile vzdialena, prepac, ze davam mozno nezmyselne otazky
@zalka a nie az po materskej? kedze vtedy sa nemusi platit?
takze sumarum 😉 je jedno ako dlho budem platit DNP (aj ked som si ho este nikdy neplatila), podstatne je, aby spolu s dohodou bola splnena lehota 270 dni do nastupu na matersku, jo?
@dadikaj z každého poistenia potrebuješ na MD 270 dní poistenia .. a ak budeš robiť na dohodu a budeš mať odvádzané nemocenské odvody a dohoda ti skončí po 270dnoch a ty otehotnieš... tak sa vieš potom prihlásiť na DNP a poberať PN abo MD z DNP z VZ minimálne 402,50 eur .. čo je lepšie ako ked máš dohodu za 100 e a poberať PN abo MD z tej sumy.
@sunshine85 no hej tak potom po materskej .. pred nástupom na RD zruš DNP ...
asi je jednoduchsie platit si DNP v minimalneho vymeriavacieho 270 dni a potom mat matersku 65 % z prace a 65 % z minimalneho VZ, tak som to dobre pochopila?...ze ist pracovat niekam na dohodu nema vyznam, ci?
@zalka Noo nie som si ista ci mam splnenych 270 dni do 20.aprila (nastup na MD), ale tych 270dni sa rata az do datumu porodu (2.jun) , nie? Platim si DNP prerusovane. Platila som v roku 2012 (do septembra) a znova som zacala platit v decembri 2013.
@zalka prosim ta, a ako si mam vysvetlit toto? "V prípade, ak má dobrovoľne poistená osoba viacero poistných vzťahov, z ktorých si chce uplatniť nárok na dávku materské, podmienku 270 dní musí splniť samostatne z každého nemocenského poistenia." Bude platit to, ze ked dni zo zamestnania na dohodu a dni zaplatenia ako DNP budu spolu 270 dni, budem mat narok aj na matersku z DNP?
@sunshine85 z každého poistného musí byť minimálne 270 dní... nie spolu...
@olinka166 no lenze my sme sa tu bavili o tom, ze ja som zamestnana, podmienku na 270 dni mam splnenu zo zamestnania a chcela by som si navysit matersku, tak mi bolo poradene, ze sa staci zamestnat na dohodu, lenze to mi uz do nastupu na MD nevyjde 270 dni, ale len nejakych 190 a ked si zvysne mesiace sucasne zaplatim DNP a spolu to bude robit 270 dni, tak to bude platit, hmmm. Smaozrejme dohodu skoncim pred nastupom na MD a bude len DNP.
@dankariska tak tie dni porátaj ... či to splnaš ... napíš poistenia od kedy do kedy si mala ... bez toho sa nedá pohnúť dalej ... a treba presné dátumy
@sunshine85 no jednoducho si to vysvetlíš ... ak požiadaš o MD z DNP .. a súčastne už bude dohoda skončená, tak z DNP b udeš mať 270 dní poistenia lebo každé ukončené poistenie sa pripočíta k DNP (tj. ukoknčená dohoda)
ale ak by si chcela požiadať o MD z DNP a aj z dohody tak nedostaneš ... lebo nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia z oboch poistení ...
@sunshine85 tak to neviem, radšej počkaj na zalku čo ti povie, ale pokiaľ viem tam z DNP môžeš črpať len ak máš tých 270 dní splnených ... /dohoda sa podľa mna do to ho neráta/...
@zalka ĎAKUJEEEEEEEEEEEEEEEEEEM ti 😉
@sunshine85 rado sa stalo
@zalka
ahoj zalka, poradila si mi, ze ak si chcem zvysit matersku ako szco, mam sa zamestnat na 90 dni pred nástupom na matersku ( kalendárnych?) prosim ta, ma to byt pomer na dobu urcitu, alebo neurcitu? potom ho po nastupe na matersku zrusim dohodou so zamestnavatelom? v ktory den po nastupe na matersku mozem PP zrusit najskôr, aby to neovplyvnilo vysku materskej?
a potom mam este zmätok v tom, ci mam zivnost zrusit, alebo prerusit? Co je pre mna vyhodnejsie co sa tyka odvodov? kedy najskôr mozem zivnost obnovit/znovu zalozit, aby to neovplyvnilo vysku materskej? citala som, ze prerusenie musi byt na pol roka min.
dakujem velmi.
@szco 90 kalendárnych dní ... a je jedno či živnosť prerušíš alebo zrušíš a potom znovu obnovíš ... na odvody to vplyv nemá ... ale prerušiť alebo zrušiť musíš pred nástupom na MD ...
a PP môžeš mať až do skončenia RD ... budeš mať aspon poistenie ak by si náhodou zase otehotnela ... takže PP neruš ...
@zalka
dakujem za superrychlu odpoved ;) ked odidem na matersku, môjmu zamestnavatelovi asi nezanikne povinnost platit odvody do soc a zdr, vsak? alebo uz za mna bude platit stat? ide o to, ze na tych 90 dni budem zamestnana u kamosky s tym, ze cele odvody (zdr aj soc) jej budem musiet dat v hotovosti a ona ich ako zamestnavatel odvedie.
a co sa tyka odvodov szco, ked obnovim/zalozim zivnost pocas materskej, budem ich platit v povodnej vyske?
@szco počas MD zamestnávateľ nič neplatí žiadne odvody .. len si v stave evidencie ...
a ak obnovíš / založíš živnosť po MD ... neviem povedať či budeš platiť odvody v pôvodnej výške alebo nie .. pretože neviem dátum kedy by si obnovila živnosť .. a tiež neviem aký prijem si mala predošlý rok
odvody SP
teda ak obnovíš živnosť napr. 2/2015 .. a tvoj príjem za rok 2013 bol vyšší ako 4830 eur tak odvody budeš platiť minimálne do 30.6.2015 ..
od 1.7.2015 budeš platiť za predpokladu že tvoj príjem za rok 2014 bol vyšší ako 4830 ( bude to vyššia suma ešte ju neviem )
od 1.7.2015 nebudeš platiť za predpokladu že tvoj príjem za rok 2014 bol nižší ako 4830 e ( bude to vyššia suma ešte ju neviem )
odvody ZP ... vypočíta Ti ZP akú čiastku máš platiť, tu budeš môcť platiť menej podla skutočných príjmov
ahoj zalka slubila som kamoske matke ze sa ta opitam
davala mi vela otazok, tak ona neplatila nikdy dnp a chce ho vyuzit ze si bude platit tych 270dni s minima aby mohla ho vyuzit ked bude na rizikovom a tam som jej povedala ze nech sa potom prihlasi ked bude tehotna na maximum tych 26tyzd aby mala maximalnu md. a este aj pracuje a tam tiez este nema tych 270dni a zarobi tych 400e a tam dostane kolko md?aj s dnp aj s prace? ak by splnila v praci tych 270dni a s dnp tiez a ked bude na rizikovom platit nemusi aj to som jej povedala.
planuju babo buduci rok, tak som jej povedala nech si dnp uz plati s minim tych 133e mesacne.dobre som jej poradila.
dala mi otazku ze kolko bude mat matersku?to som nevedela s dnp maximum a sprace neviem.
oplati sa jej to?
dakujeme za radu pekny den

@zalka ok. a keby som si nic nedoplacala tak normalna materska by sa mi vypocitavala z terajsieho vymeriavaceho zakladu co, je 680 €, alebo by som poberala iba vo vyske rodicovskeho?