Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@alexandra909 Dobrovolne nemocenske bolo k 1.7.2014 zrušené.
@evittam
@alexandra909
to nie je pravda, ze bolo zrusene, len sa uz nemozu pripoistit osoby, ktore su zaroven povinne nemocensky poistene..cize ak je osoba nezamestnana, moze sa dobrovolne pripoistit..
@evittam aha a teda sa neda nic robit ako nezamestnana, ano? ak otehotniem dostanem len ten prispevok a nic sa neda ovplyvnit? ospravedlnujem sa za otazky ale absolutne do toho nevidim, dakujem
@zonjushe tak da sa? dakujem a prosim ovplyvni to teda matersku?
@alexandra909 Ak by sa to teda dalo, tak aby si mala "dobrú" materskú tak by si musela platiť z maxima-čo nie je sranda a je to dosť peňazí. 😉
@zalka prosim ta tych 270 dni poistenia z dohody a DNP musi byt splnenych do nastupu na MD, ano?
@sunshine85 do pôrodu ... ale dohodu už k nástupu na MD nesmieš mať
@zalka tu idem teraz zrusit ku koncu augusta a do nastupu na MD budem mat spolu tych 270 dni. ale ked nastupin na MD uz nemusim platit DNP, ci ano?
@sunshine85 ak je v čase nástupu na MD splnená podmienka 270 dní poistenia tak platiť nemusíš ...
Zalka,prosim Ta vies poradit? Mala dom uz par rokov DNP,ale teraz jed sa to rusilo,som si to zrusila k 29.8. a k 30.6. sa znovu poistila ako nove,dalo sa.Teraz ide o to,ze ci mi bude pkatit este tych par mesiacov dalej,lebo vtedy som nerobila,ale teraz 1.9. idem do prace a ja si myslim,ze by mi to malo este platit,lebo neuplynie 270 dni,ze by mi to nemali zrusit ked nastupim do prace,poradis prosim? lebo pani mi to tak cudne vtedy vravela,ale ha si myslim,ze bez ohladu na pracu by mi to nemalu rusit,lebo aj pracujuci si tak dali,ze zrusili a zalozili pred 1.7. nove a tym to bude fungovat tych 270 dni,dakujem velmi pekne 🙂
@monika_nm myslim ze sa ti to zrusi.lebo vynimka ide len vtedy.ak ti povinne poistenie trva k 30.6.a zaroven pokracuje aj po 1.7.
@monika_nm ja si tiez myslim, ze by timalo platit 270 dni aj ked budes mat aj povinne, kedze si zakladala este pred ucinnostou novely.
ahoj zalka, prosim ta kamoska skoncila dnp tento mesiac, a zamestanala sa. pitala sa ma ci ak by do dvoch rokov otehotnela, ci jej plati este dnp. ak by zrusila zamestnanie a pred materskou sa prihlasila na dnp?ako to je s tymto ,toto som jej nevedela poradit. ja si mislim ze ano bude jej platit ak do tych dvoch rokov porodi a nebude povinne poistena,ci?dakujeme za radu
Zalka a prosim Ta nevies,ze ak mi skoncilo DNP auguste a otehotnela by som v novembri a mala by som popri praci aj dohodu,ratalo by sa mi do tej dohody aj dnp na vypocet materskej? a este kolko mesiacov by musela byt dohoda staciko by az buduci rok dohoda keby som porodila napr.v auguste? dakujem,Monika 🙂
@monika_nm ku dnom dohody by sa pripočítali dni ukončeného DNP takže podmienka 270 dní poistenia by bola splnená .. a MD by bola vyplácaná z dohody presne za takých istých podmienok ako je zo zamestnania,
práca menej ako 90 dní MD z minima resp. z výšky dohody, práca viac ako 90 dní práca z dohody ak je vyššia ako min. VZ ..

Baby prosim viete mi poradit? momentalne som nezamestana na urade prace. Chceli by sme babo. Mam odrobene 3 roky zhruba popri VS bola som externista. Teraz zial nemozem najst robotu aj ked stale hladam ale rozmyslame nad babom. Mozem si aj teraz dobrovolne platit nemocenske? oplati sa to? dakujem