icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
1. okt 2014

@r1000 hej tak to je .. rado sa stalo

r1000
1. okt 2014

@zalka a co bude dokladovat do dnp?iba ze je zivnostnicka,ze si podstivo odvadza a ma splnenych tych 270dni. nic viac?prepac ze ta s tym tak otravujeme a davame ako blbe otazky

zalka
1. okt 2014

@r1000 nič nemusí dokladovať do DNP ... k DNP sa pripočíta každé skončené poistenie .. ked skončí živnosť ( pozastaví, zruší ) tak sa ukončí poistenie a to sa automaticky pripočíta k DNP ...

r1000
1. okt 2014

@zalka takze to je aj s dohodou, ak si na dohode a odvadza za teba povinne poistenie, a mas dohodu viac ako 270dni ,tak potom to zrusis a pojdes sa prihlasit tak tiez to plati. a moze byt na dnp?

dankariska
1. okt 2014

@zalka Ahoj zalka, mohla by si mi prosim poradit? Som na MD a nadalej som zamestnancom firmy. Mam matersku z DNP, ale DNP mi v auguste zaniklo. Dochodkove pripoistenie vsak pokracuje nadalej. Takze pred skoncenim MD a nastupom na RD sa potrebujem odhlasit, ano? Dufam, ze zmenou zakona pocas trvania MD tam nemusim nic platit k tomu dochodkovemu??

zalka
1. okt 2014

@r1000 áno

@dankariska no neviem či trebalo sa odhlásiť skôr .. ja by som sa bola pre istotu odhlásila hned ...

dankariska
1. okt 2014

@zalka no len vyplacali by mi nadalej matersku z DNP keby som sa bola odhlasila?

zalka
1. okt 2014

@dankariska samozrejme že áno

r1000
1. okt 2014

@zalka zalka dakujeme

zalka
1. okt 2014

@r1000 rado sa stalo

ludinka
2. okt 2014

@zalka alebo aj ostatne kocky co sa vyznate prosim vas o radu.....
bola som dobrovolne nemocensky poistena este postarom..ked som dovrsila tych 270 dni tak mi prisiel list ze mi to automaticky zaniklo, nikdy som z toho necerpala ziadne vyhody ani matersku ani PN, momentalne som tehotna, porod vychadza na februar.....som cely cas zamestanana, mam sancu prilepiet si nejak este k materskej ktora sa mi bude pocitat z platu?alebo uz vobec nie je takato moznost?
velmi pekne dakujem za vsetky odpovede

zalka
2. okt 2014

@ludinka už nie je možnosť prilepšiť si k MD... je neskoro

ludinka
2. okt 2014

@zalka dakujem ti velmi pekne za odpoved, aj som si to myslela, ale pre istotu radsej zistujem 🙂

zalka
2. okt 2014

@ludinka už si veľmi dlho bez poistenia ... jedine, že by si v posledných 15 mesiacoch menila prácu .. tak ešte možno by sa čosi dalo.

ludinka
2. okt 2014

@zalka dakujem si velmi mila ze takto radis,ostatnym, bouzial ja pracujem stale v tej istej fime

zalka
2. okt 2014

@ludinka no škoda naozaj sa nič nedá urobiť :(

janfo
2. okt 2014

Ahojte - neviete mi niekto poradiť. Pracujem mám cca 720 VZ a do konca júla 2014 som bola poistená aj DNP VZ 450. K 31.7.2014 mi DNP skončila. Platila som ju skoro 2,5 roka a nepodarilo sa nám otehotnieť. Teraz som zistila, že som tehotná v 6 týždni, avšak asi pôjdem na PN nakoľko som mala hneď problémy na začiatku tehotenstva. Nedá sa nejak poriešiť aby som mala PN resp materskú vyplácanú aj DNP? Niekto mi spomínal, že nejakou uzavretou novou dohodou. Ďakujem sa odpovede.

zalka
2. okt 2014

@janfo zamestnaj sa na dohodu alebo čiastočný úväzok u niekoho s príjmom cca 402,50e z môžeš ísť na PN a MD ... ale pozor neruš dohodu hned lebo Sp ju bude považovať za nepravidelný príjem tj. neobnový sa ti nemocenské poistenie ... nechaj dohodu plynúť.

havana_frost
2. okt 2014

@janfo Ak by si si pred 1.7.2014 ukončila predchádzajúce DNP (napr. 30.6.2014) a uzatvorila nové, tak to by ti nasledujúcich 270 dní bežalo a dalo sa využiť. Teraz, keďže pracuješ a máš povinné nemocenské poistenie, sa už DNP uzatvoriť nedá, ani predĺžiť ani žiadna nová dohoda o DNP. Keďže v ochrannej lehote už porodiť nestihneš (nie si ešte ani tehotná), tak ti z neho materská rátaná nebude. Ochranná lehota pre PN bola 7 dní. Takže môj záver, z uzavretého DNP už nebudeš mať vôbec nič.

zalka
2. okt 2014

@havana_frost môže ho využiť dni poistenia čo si platila DNP ak uzavrie další PP alebo dohodu ... tým pádom bude mať nárok aj na MD .

janfo
2. okt 2014

Takže ak teraz napr. 15.10.2014 uzavriem dohodu s príjmom 400 eur/ mesiac a pôjdem na PN 1.11.2014 tak dostanem aj z DNP, ktoré mi skončilo 1.7.2014. Ten kto so mnou uzavrie dohodu - určite to bude načierno - teda, že tam nebudem robiť nemôže túto dohodu zrušiť. Môžem uzavrieť dohodu aj s mojím terajším zamestnávateľom? Som z toho pako. A koľko by som dostávala PN a MD Ďakujem

zalka
2. okt 2014

@janfo môžeš tak urobiť ... a ked pôjdeš na PN 1.11.14 tak ti môže zamestnávateľ na dohodu dať výpoved s výpovednou dobou 15 dní .. tj. ti ju ukončí napr. 16.11. .. ty už nárok na PN z dohody a na MD z dohody mať budeš .
A koľko to je .. PN 55% z VZ , MD 65% z VZ

janfo
2. okt 2014

Takže ja dohodu nezruším ale zamestnávateľ
a DNP budem mať z akého VZ - toho čo som mala do 30.6. - 420 eur alebo z dohody?
a môj VZ z práce je 710/mesiac
Takže moja PN bude 621,50 eur
a MD - 734,50 eur

zalka
2. okt 2014

@janfo VZ z dohody ... nie z iného ... na DNP a VZ pri DNP sa nebude prihliadať

janfo
2. okt 2014

Takže keď mi dá doktor PN - musím si vypýtať 2 ks, nakoľko budem mať aj dohodu. Lenže teraz som z toho mimo. Ak budem mať dohodu od 15.10.2014 a PN od 1.11.2014 VZ bude za 1/2 mesiac 400 eur? To musím mať aj na páske z dohody za 10/2014 - teda VZ 400 eur. A ktorý § to hovorí - že môžem čerpať DNP z dohody aj keď som neni dobrovoľne nemocensky poistená?

zalka
2. okt 2014

@janfo áno 2 ks PN ... nie hrubá mzda 200e a VZ na den 200/16
... ty nečerpeš PN z DNP ... ale z DOHODy ... DNP s tým nič nemá... len k dohode sa pripočítajú dni čo si si platila DNP ... teda 15 dní dohoda + 270 dní DNP = nárok na MD z dohody

janfo
2. okt 2014

Takže ty by si to urobila tak ako hovoríš a koľko by som mala teda PN a MD? Prepáč, že Ťa toľko otravujem, ale nie je to moja oblasť.
Ešte raz to zhrniem.
Moje DNP skončilo 30.6.2014 - platila som si mesačne 145 eur - VZ 430 eur
Pracujem u zamestnávateľa - VZ 710 eur
Od 15.10.2014 by som išla taktiež na dohodu s VZ 400 eur, 1.11.2014 na PN - 2 ks maródky - jednu pre zamestnávateľa na zmluvu, druhú pre dohodu. A v sociálnej poisťovni narátajú aj to, že som bola DNP?
Takže PN nebude z dohody ale len zo zmluvy a až materská bude z DNP? A PN keď bude až do apríla 2015 nebude sa počítať z DNP?

zalka
2. okt 2014

@janfo prepáč si trubka ...
PN ... VZ robota 710 e + VZ dohoda 400 e = VZ pre PN 1110 .. PN 55% z VZ ... PN 610,50e / mesiac
MD ... VZ robota 710 e + VZ dohoda 400e = VZ pre MD 1110e... MD 65% z VZ ... MD 721,50e / mesiac

Na DNP už zabudni .. to nerieš ...

janfo
2. okt 2014

Ďakujem veľmi pekne a prepáč že som Ťa otravovala ešte raz prepáč - vieš človek je niekedy na pochybách a hlavne keď príde na sociálku sa Ťa pýtajú a nevieš odpovedať. Ešte jednu otázku tá dohoda má byť uzatvorená s pravidelným alebo nepravidelným príjmom...

zalka
2. okt 2014

@janfo s pravidelným .. lebo tam sú nemocenské odvody .
pri nepravidelnom nie sú odvody na nemocenské poistenie ... a neotravuješ len som už nevedela ako ti to napísať ... 🙂